Monica Cismaru ∙ August 9, 2022 ∙ 3 min read

Unul dintre creatorii de modă emblematici de origine japoneză, Issey Miyake, a murit la vârsta de 84 de ani, din cauza cancerului la ficat. Se pare că decesul a survenit vineri, iar înmormântarea a avut loc deja, potrivit presei japoneze.

Issey Miyake s-a născut la Hiroshima în 1938, a trăit la Tokyo și și-a înființat casa de modă care a devenit iconică în anii ‘70, la New York.

Designerul avea doar șapte ani când Hiroshima a fost devastată de bomba atomică lansată de Statele Unite. Mama sa a murit trei ani mai târziu, din cauza expunerii la radiații.

”Când închid ochii, încă văd lucruri pe care nimeni n-ar trebui să le trăiască vreodată”, spunea Miyake într-un text scris pentru New York Times în 2009, în care a adăugat că preferă să creeze, nu să distrugă, și să aducă frumusețe și bucurie în lume.  

Creatorul de modă a vrut mai întâi să devină dansator sau sportiv, dar s-a răzgândit după ce i-a picat în mână o revistă de modă a surorii sale. A studiat designul grafic la universitatea de artă din Tokyo și apoi s-a mutat la Paris.

Creatorul de modă japonez s-a afirmat datorită stilului și tehnicii sale inovative în design și felului în care a reușit să împletească tehnicile industriale cu elementele artistice. Hainele sale au fost foarte apreciate de reprezentanții industriilor creative și au fost adoptate ca uniforme neoficiale de către arhitecți sau designeri grafici. Unul dintre clienții fideli ai lui Miyake a fost însuși Steve Jobs , ale cărui bluze negre pe gât, pe care le purta de fiecare data alături de jeans, erau create de designerul japonez.

Issey Miyake și-a făcut ucenicia în atelierele marilor case de modă franceze Guy Laroche și Hubert de Givenchy și a devenit cunoscut în lumea modei datorită abordării sale revoluționare în design. În anii ‘90, și-a lansat linia de haine Pleats Please, formată din piese cu pliseuri, care nu se șifonau, datorită unei tehnici unice. De asemenea, el a lansat și conceptul APOC – A Piece of Cloth (o bucată de material), un material realizat printr-o tehnica specială, inventată de el. A fost un pionier în sfera în care arta se întâlnea cu moda și a colaborat cu numeroși artiști de valoare pentru colecțiile sale, precum Nobuyoshi Araki.

Pe piața parfumeriei, L’Eau D’Issey încă este considerat unul dintre cele mai reușite parfumuri ale tuturor timpurilor.

Issey Miyake s-a retras din lumea modei în 1997, după ce și-a lăsat amprenta în industrie prin designul său unic. Astăzi, brandul creat de el și care îi poartă numele continuă să evolueze și lanseaza anual materiale și tehnici noi, iar inovația și experimentele rămân cuvintele definitorii ale casei.

Foto: Hepta

Related Posts

Momente inedite ale vedetelor de la Paris Fashion Week: Andie MacDowell, Eva Longoria, Bella Hadid

Andie MacDowell și Eva Longoria au fost modele pentru o seară într-una dintre prezentările de la Paris Fashion…

Alist Designers boutique: Brandurile lunii octombrie

Luna aceasta ne bucurăm să avem alături de noi două nume pe care le îndrăgești de ceva timp…

Celebrity street style: Ținutele all black de la săptămânile modei

Cu Paris Fashion Week încă în desfășurare, facem o trecere în revistă a celor mai stylish ținute ale…

Jennifer Lopez devine imaginea unui brand de lenjerie intimă

La 53 de ani, Jennifer Lopez a fost aleasă imaginea unui cunoscut brand de lenjerie intimă. Astfel, vedeta…

Cher, apariție surprinzătoare la Săptămâna Modei de la Paris, în prezentarea Balmain

La 76 de ani, Cher arată încă senzațional și a dovedit-o încă o dată la prezentarea casei Balmain…

A început Săptămâna Modei de la Paris. Ce vedete au deschis parada eleganței din capitala Franței

Circuitul evenimentelor dedicate stilului continuă cu Săptămâna Modei de la Paris, care se derulează între 26 septembrie –…

Otter: Be cool, not cold! 

Texturi, nuanțe de pământ, layering și creativitate – acestea sunt elementele cheie ale noului anotimp. Sezonul rece ne…

Vedete prezente la Săptămâna Modei de la Milano

Săptămâna Modei de la Milano se încheie glorios cu încă un sezon plin de strălucire. O mulțime de…

O nouă ediție Romanian Jewelry Week, între 5-9 octombrie

O nouă ediție Romanian Jewelry Week are loc între 5-9 octombrie, în șase locații culturale din București. Expoziția…

Versiunea voastră REMIX-ată

Versiunea voastră REMIX-ată. Cum să faceți din sfârșitul verii un nou început interesant, cu dragoste pentru viața de…