Monica Cismaru ∙ March 20, 2024 ∙ 4 min read

După o carieră de 38 de ani în lumea modei, designerul belgian Dries Van Noten se pensionează, dar nu înainte de ultima sa prezentare- cea pentru colecția de haine bărbătești – primăvară/vară 2025, programată în luna iunie.

Dries Van Noten a fost considerat dintotdeauna unul dintre cei mai inovatori creatori de modă. Acum, a decis să se retragă în glorie din lumea modei, unde a scris istorie de-a lungul timpului. Creatorul de modă a făcut anunțul pe Instagram, printr-un video emoționant. Van Noten scrie un mesaj care începe cu ”Dragi prieteni…” , iar imaginile sunt însoțite de un comunicat de presă prin care explică motivele care stau la baza plecării sale neașteptate din domeniul în care s-a consacrat.

Designerul care a înfiintat casa de modă omonimă reflectă asupra parcursului său de până acum – de la începuturile sale ca tânăr designer din Antwerp care a ajuns la Londra și la Paris, în mare parte și datorită sprijinului primit necondiționat din partea celor dragi. După o carieră de succes de 38 de ani, Dries Van Noten părăsește moda pentru a se dedica altor pasiuni mai puțin mistuitoare și mai relaxante, precum grădinăritul.

dries van noten
Dries Van Noten, alături de Jane Birkin. Kirsten Dunst (dreapta)

Dries Van Noten adaugă că retragerea sa din modă nu înseamnă dispariția brandului omonim. ”Vom anunța numele creatorului care va continua povestea. M-am pregătit pentru acest moment de ceva timp și cred că e timpul să facem loc unei noi generații de talente care să-și aducă viziunea proprie.”

Designerul belgian transmite mulțumiri în mesajul său și către Puig Group și echipei care l-a ajutat să-și deruleze afacerea de-a lungul anilor. Datorită acestui parteneriat, Dries Van Noten a deschis mai multe boutique-uri independente, a lansat game de cosmetice și de parfumuri și a mixat într-un mod fericit moda și beauty-ul într-un concept store din Paris, unde a combinat accesoriile cu produsele de înfrumusețare. Când a făcut publice rezultatele financiare pentru 2023, Puig a subliniat că Dries Van Noten a fost brandul de nișă cu cea mai rapidă creștere.

Dries Van Noten s-a născut pe 12 mai 1958 în Antwerp și a primit titlul nobiliar de Baron în 2017. Viitorul mare designer a avut norocul să se nască într-o familie de croitori și de comercianți – tatăl său deținea un magazin de haine bărbătești, iar bunicul său a fost croitor. În 1980, a absolvit Academia Regală de Arte Frumoase din Antwerp.

Și-a lansat prima sa colecție de haine bărbătești în 1986, care a fost cumpărată pe loc de marele magazin Barneys din New York.

dries van noten

În 2005, New York Times spunea despre Van Noten că este unul dintre cei mai cerebrali creatori de modă, cu un stil excentric. Printre celebritățile care i-au îmbrăcat creațiile în mod repetat s-au numărat Cate Blanchett, Regina Mathilde a Belgiei sau Maggie Gyllenhaal.

Dres Van Noten nu a realizat niciodată creații haute couture, toate piesele brandului au fost concepute ready to wear și disponibile în magazinele de retail. ”Nu vreau să par naiv, dar nu-mi place idea de a defila cu creații care nu se pot găsi în magazine”, spunea designerul într-un interviu. Pe lângă evitarea crea haute-couture-ului, Van Noten s-a remarcat și prin refuzul său de a-și face reclamă.

Foto: Hepta

Related Posts

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Outfits of the week: Cele mai cool ținute purtate de celebritățile internaționale

O nouă săptămână, o nouă serie de poze și un anotimp care pare că devine o provocare din…

Anya Taylor-Joy, Diane Kruger și Naomi Watts, printre vedetele de la cea mai recentă prezentare Dior

Cea mai recentă colecție a casei de modă Dior, pentru sezonul toamnă 2024, a fost prezentată la Brooklyn…

Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București, cu o nouă colecție: Body by Victoria

Veștile bune circulă repede! Iar primăvara aceasta avem încă un motiv de bucurie. Victoria’s Secret, liderul în retail…

Margot Robbie, Jessica Chastain, Olivia Wilde, strălucitoare la un eveniment dedicat științei

Numeroase vedete s-au grăbit să răspundă afirmativ invitației unui eveniment aparte, dedicat nu filmului sau modei, ci științei,…

Iutta și Muze Concept vă așteaptă la Alist Designers Boutique, toată luna aprilie (VIDEO)

Alist Designers boutique găzduiește acum două branduri care îți vor readuce zâmbetul pe buze prin detaliile ce definesc…

Roberto Cavalli a încetat din viață la 83 de ani

Roberto Cavalli a încetat din viață seara trecută, la 83 de ani. Desginer vestimentar și inventator al unei…

Cele mai apreciate prezențe de la Fashion Trust US Awards

Vedetele nu spun niciodată nu unei invitații la un eveniment de fashion și acceptă orice ocazie prin care…

Noua colecție Spring Edit disponibilă la CCC

Lasă-te fermecat de colecția Spring Edit de la CCC! Descoperă pantofi și genți la modă de la brandurile…

Jennifer Lopez este mai senzuală ca oricând în cea mai recentă campanie Intimissimi

Jennifer Lopez surprinde din nou prin cea mai recentă campanie a brandului de lenjerie intimă, Intimissimi. Artista arată…