Alina Aliman ∙ September 20, 2023 ∙ 6 min read

Vede colecții de modă și stă de vorbă cu designerii de zeci de ani deja. Este autorul unora dintre cele mai frumoase pictoriale de modă publicate în A List Magazine (și în multe alte publicații românești și internaționale) și este, de multe ori, un critic acid (dar pe cât se poate de onest și cu sfaturi constructive) pentru cei care activează în lumea modei. Membru în board-ul creativ Diploma Show 2023 (a jurizat lucrările din secțiunea de modă de anul acesta), Ovidiu Buta a stat de vorbă cu noi despre modă, tineri designeri și viitorul domeniilor creative. 

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

Ovidiu, ai jurizat lucrările de modă de la Diploma Show 2023. Ce ți-a atras atenția (și cine)? De ce? Ce aveau deosebit, cu ce s-au remarcat?  

Pentru Diploma Show am avut plăcerea să revăd o parte dintre colecțiile și designerii pe care îi descoperisem deja cu ocazia prezentărilor de la Cluj și Timișoara. Favoriții mei au fost întotdeauna cei cu o voce personală puternică și care reușesc să creeze colecții ce spun lucruri clare despre ei și despre lumea în care trăiesc. Colecția-vedetă a acestui an este „Vineri 13” a Gabrielei Baboș.

Dacă ar fi să faci o caracterizare, pe scurt, a tinerilor designeri care acum încearcă să se impună în piață, ca generație, ce ai spune despre ei?

În mod sigur vorbim despre o generație pentru care contează extrem de mult cum arată o ținută fotografiată. Câtă vreme moda trăiește din și în social media, mi se pare un lucru deștept. Doar că… tocmai această expunere a designerului la tone de informații care, în cele mai multe dintre cazuri, nu au indicat „proprietarii”, văd că a creat și un fenomen pe care, personal, îl consider foarte grav: legitimizarea copy-paste-ului. Este primul an în care unii dintre cei care abia acum intră în modă nici măcar nu se mai străduiesc să ascundă ceea ce fură. Totul este pe față… 

Să fim bine înțeleși: inspirația este unul dintre motoarele importante ale creativității. Dar copiatul, nu. Diferența dintre cele două este exact ceea ce face obiectul proceselor de plagiat. De ce se simt aceștia atât de relaxați cu ceva ce NU ar fi fost considerat normal în urmă cu doar un an? Pentru că nu mai există pârghii care să regleze acest fenomen: nu mai avem critică, nu mai avem reguli și nici principii. Cred ca soluția de moment este să începi să taxezi furtul din școală, deci și profesorii ar trebui să intervină urgent.

De ce anume (să zicem… 3 elemente principale) are nevoie de un tânăr designer ca să răzbată/ să se impună într-un peisaj al modei tot mai aglomerat, tot mai pe repede înainte?

Lucruri simple: să știe ce vrea să spună prin colecțiile lui, cum să le spună și cât poate să se dezvolte.

Vezi designeri și colecții de foarte mulți ani. Cum ți se pare că a evoluat moda românească de la începuturi/ designerii – în termeni de colecții, de coerență, de marketing sau vânzări?

Dacă la începutul sistemului modei moderne, moda era de cele mai multe ori un hobby, astăzi putem să vorbim despre afaceri. Avem designeri care și-au construit mici imperii, care exportă, care sunt recunoscuți în toată lumea. Ceea ce face diferența dintre ATUNCI și ACUM este o mai bună înțelegere a sistemului modei și o aplicare firească a unor reguli de business.

Social media. Ajută? Sunt designerii tineri mai vizibili datorită ei, îi încurcă pentru că văd în rețelele de socializare o „scurtătură” și asta îi face să sară niște pași?

Da și nu. Trebuie să înțelegi cum să o folosești ca să te ajute. Este senzațional că acum ai acces la un tool de comunicare relativ gratis și nu trebuie să te mai așezi într-o structură rigidă ca să ai succes. Dar și așa, revenind la ceea ce am spus mai sus, mulți au senzația că social media este o cale foarte rapidă către succes și atunci, arzând etape, încep să facă prostioare precum calchierea ideilor altora.

Cum te raportezi tu la modă? De ce avem nevoie de modă în viața noastră sau de designeri, acum, când toată lumea spune că AI-ul e pregătit să ne înlocuiască?

Nu preocuparea pentru modă este importantă, ci cea pentru frumos: să trăiești frumos, să te îmbraci frumos și, de ce nu, să mănânci frumos. Să îți facă plăcere să te privești în oglindă și altora să le facă plăcere să te privească pe tine. Moda nu este alchimie și, cu toate acestea, îți poate transforma viața. Iar aceste lucruri nu le poate face AI-ul, ci doar tu. AI-ul poate să fie un instrument bun care să te scoată dintr-un impas creativ. Poate să genereze și colecții, de ce nu? Dar el nu poate să le dea viață și să le poarte… Deci mai rămânem cu ceva de făcut și aici. 🙂

Despre Ovidiu Buta nu știm că… 

Încă se gândește să scrie alte câteva cărți de modă. 

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri. DIPLOMA Show marchează a X-a ediție a festivalului cu o serie de noutăți și evenimente, printre care și o campanie aniversară ce aduce în fața publicului larg 10 alumni DIPLOMA Show în 10 locuri din Capitală, într-o expunere inedită. 

Un board creativ format din peste 70 de experți – atât specialiști seniori consacrați din industriile creative, cât și reprezentanți ai universităților cu profil vocațional-creativ din țară – au selectat anul acesta cele mai bune lucrări de diplomă ale absolvenților facultăților de profil. Astfel, 131 de artiști din noua generație vor putea fi admirați de publicul larg în toate cele 10 spații expoziționale din cadrul Combinatului Fondului Plastic (Băiculești, 29) din București, între 7 și 15 octombrie, într-o ediție aniversară specială a festivalului. 

Mai multe detalii despre festival și programul acestuia vor fi anunțate pe pagina de Facebook a comunității DIPLOMA, aici. Informații despre festival vor fi disponibile, de asemenea, pe pagina de Instagram și website

Foto: Cătălin Oprițescu. 

Related Posts

Interviu: Inteligența artificială în dialog cu Iulia Ionescu

De această dată, Iulia Ionescu, realizatoarea celei mai urmărite emisiune de tehnologie din România, a stat de vorbă…

Ce filme și seriale vedem în decembrie pe platformele de streaming

Cel mai bun plan pentru decembrie? Filme bune, seriale noi, ciocolată caldă, lumânări parfumate, zăpadă, turtă dulce și…

Idealurile de frumusețe de la Venus la Barbie

Institutul Pantone a declarat Viva Magenta culoarea anului 2023, iar vara ce tocmai a trecut s-a mulat perfect…

Tendințele momentului în materie de genți, de la nuanțe, la dimensiuni

Ne ocupăm astăzi de accesoriul nostru preferat, aliatul de nădejde al fiecărei zile, indiferent de agendă. Îți spunem…

Horoscopul lunii decembrie 2023

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru luna decembrie 2023. Capricornii acordă timp relaxării, iar Taurii se…

Vacanța de vis, așa cum o vede echipa A List

La ce visează fetele din redacția A List Magazine pentru ziua când bugetul de călătorie va fi fără…

Pantofii must-wear ai momentului: Vârf ascuțit și toc… nu foarte înalt!

Pentru ținutele perioadei imediat următoare, vei fi, probabil, tentată să alegi acele perechi de pantofi spectaculoase, care uneori…

Bucură-te împreună cu întreaga familie, în mini-vacanța de 1 Decembrie, de super filme și seriale de la Disney+!

Începutul lunii decembrie reprezintă startul perioadei festive, când totul este îmbrăcat în sărbătoare, când poveștile magice și decorurile…

Jennifer Lopez își lansează un nou album după o pauză de zece ani

La o distanță de zece ani de la lansarea ultimului ei album, Jennifer Lopez revine în peisajul muzical…

Heidi Klum și Leni, mamă și fiică, în lenjerie intimă festivă

Heidi Klum (50 de ani) și fiica e în vârstă de 19 ani, Leni, revin cu noi imagini…