De ce e benefică vitamina E pentru piele?

vitamina E

Pe lângă vitaminele A și C, esențiale pentru sănătatea pielii, vitamina E ocupă un loc important în rândul compușilor recomandați în îngrijirea tenului.

Vitamina E este un ingredient folosit de dermatologi de peste 50 de ani în produele de îngrijire a pielii.

Vitamina E este un compus solubil în grăsime și se găsește în anumite alimente (ulei de floarea soarelui, migdale, alune de pădure, arahide, semințe de pin, carne de gâscă, avocado, somon, păstrăv, ardei gras roșu, mango, kiwi etc), dar este produsă în mod natural și de piele. În produsele cosmetice de îngrijire, vitamina E este întâlnită cel mai des drept alfa tocoferol.

De ce este benefică vitamina E pentru piele?

În primul rând, asigură protecție antioxidantă. Vitamina E protejează celulele pielii de la deteriorare reducând formarea radicalilor liberi, care apar când pielea este expusă la razele UV sau la poluare.

Radicalii liberi provoacă stresul oxidativ, iar când pielea se chinuie să combată efectele stresului sau să repare deteriorarea celulară, aceasta îmbătrânește mai repede și este mai expusă apariției cancerului de piele, spun specialiștii. Când vitamina E este aplicată pe suprafața pielii, antioxidanții continuți reduc această deteriorare și îi permit pielii să se refacă de una singură la nivel celular.

vitamina E

De asemenea, vitamina E mai asigură avantajul emolierii și hidratării, asigurând ”sigilarea” în interior a compușilor hidratanți și contribuie la amelioarea pielii uscate.

Vitamina E este recomandată și în tratarea cicatricilor, deoarece contribuie la producerea și la dezvoltarea țesutului conjunctiv. Totuși, pentru a-și dovedi eficiența în acest caz, este recomandat tratamentul extern, prin suplimente cu vitamina E și nu aplicarea ei externă.

Vitamina E este benefică și pentru păr. Suplimentele de vitamina E reduc căderea parului și ajutăla regenerarea acestuia, datorită proprietăților antioxidante. În ceea ce privește aplicarea externă, vitamina E ajută la eliminarea aspectului tern, uscat și deshidratat și este bună și tratarea scalp.

Cele mai bune modalități de a beneficia de calitățile vitaminei E

Cremele și uleiurile care conțin vitamina E sunt recomandate de specialiști, deoarece pătrund rapid în piele. De asemenea, vitamina E formează un compus ideal alături de vitamina C, deoarece formează împreună o barieră impenetrabilă în fața radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Vitamina E amplifică efectele vitaminei C.

Foto: Unsplash