Întrebările momentului: gripa determină căderea părului? Cât de des e bine să te speli pe cap?

Spălarea zilnică a părului este greșită? Gripa determină căderea părului? Este șamponul uscat eficient? Ar trebui efectuate două șamponări la o singură spălare pe cap ca să nu se mai  îngrașe părul atât de des? Specialiștii ne ajută să înțelegem mai bine chimia părului.

Dacă anterior izolării puteam da vina pe poluare, pe soare, pe vânt și pe oricare alt factor extern pentru starea părului și a pielii capului, acum ne-am lămurit că atunci când starea părului nu este una bună, trebuie să căutăm vinovații în altă parte. Și nici măcar nu va trebui să căutăm prea departe.

Când știi că trebuie să schimbi produsele de îngrijire a părului și a scalpului?

„Nevoile părului se schimbă în timp. De aceea, același produs de îngrijire care a funcționat mult timp poate să devină ineficient, la un moment dat, și ar trebui schimbat pentru noile nevoi ale părului. Adică, după vopsire, la finalul iernii, după naștere etc. În momente diferite, părul va avea nevoi diferite și va trebui să alegi alte produse pentru părul tău,” explică Ovidiu Cristea, profesor principal  Maviov Academy by Geta Voinea.

Te speli prea des pe cap?

Opiniile sunt împărțite. Chiar și cele ale experților. Unii afirmă că șamponarea zilnică nu este necesară, în timp ce alții consideră că trebuie să te speli ori de câte ori este nevoie și că decizia trebuie luată în funcție de cum arată și cum se comportă părul tău, dar mai ales pielea capului.

Dacă ai scalp gras, păr cu tendința de îngrășare, păr rar sau dacă traversezi o perioadă stresantă, ori cu modificări hormonale, atunci șamponarea zilnică este la fel de benefică precum piptănatul. Glandele care secretă sebumul, dar și cele care susțin curățarea organismului prin transpirație de la nivelul pielii capului, atunci când sunt foarte active, încarcă pielea excesiv. La baza firelor de păr, se adună mai multe impurități atrase ca un magnet de combinația de sebum și transpirație, de aceea este nevoie de o spălare frecventă.

Dacă nu cureți părul și pielea așa cum trebuie, poți să dai peste cap creșterea și strălucirea părului și chiar se poate ajunge la o cădere excesivă a firelor.

Există numeroase produse de îngrijire a părului create pentru utilizarea zilnică sau pentru scalpul cu tendință de îngrășare ori pentru cel sensibil. Unii stiliști consideră că dacă te speli pe față în fiecare zi, așa ar trebui să procedezi și cu scalpul și părul.

„Părul trebuie spălat ori de câte ori este nevoie, chiar și în fiecare zi, cu un produs potrivit,” explică Ovidiu Cristea.

Dacă pielea capului este normală sau uscată, atunci spălarea frecventă poate duce la o uscare excesivă a acesteia. În acest caz, ritmul mediu recomandat este de 3-4 zile.

Înainte să decizi cât de des trebuie să te speli, fii atentă la schimbările produse în 24 de ore. „Dacă te speli prea des pe cap, poți face mai mult rău, decât bine,” declara dermatologul și directorul clinicii Boston Medical Centre, Lynne Goldberg pentru Business Insider. „Paradoxal, oamenii care se spală des pe cap pentru a curăța excesul de sebum, de fapt, usucă excesiv scalpul și îl determină pe acesta să se protejeze producând mai mult sebum,” motivează Lynne Goldberg.

Este mai eficientă dubla șamponare?

La această întrebare, specialiștii se pun de acord că NU este nici mai eficientă, nici mai benefică pielii capului, dimpotrivă! Ce este foarte important de știut este că trebuie să folosești cantitatea corectă (în funcție de lungimea și desimea părului), și să clătești foarte bine părul și scalpul, cu multă apă călduță. Resturile de șampon sunt o cauză frecventă a părului care stă lipit de cap, care își pierde volumul și se îngrașă repede, dar și a scalpului iritat, uscat, cu cojițe.

Gripa determină căderea părului?

Căderea părului a fost pusă adesea pe seama stresului sau mai exact a reacției organismului la stres. „Căderea părului are o multitudine de factori și nu este exclusiv determinată de stres. Și o boală ca gripa poate duce la o cădere masivă sau un dezechilibru în sistemul sanguin,” spune Ovidiu Cristea.

Masajul ajută la regenerarea părului?

Efectuat în timpul curățării părului, masajul pielii capului are beneficii multiple: o curățare completă, relaxare, îmbunătățirea circulației sanguine, stimularea creșterii firelor. Atunci când masezi scalpul în afara spălării pe cap, vei stimula glandele să producă sebum și vei grăbi îngrășarea părului.

Este benefică folosirea frecventă a șamponului uscat?

Șamponul uscat te ajută să salvezi timp, să dai părului volum și textură atunci când se îngrașă sau își pierde vitalitatea. Dar cât de des îl poți folosi? Acesta absorbe excesul de sebum, dar nu lasă scalpul și părul curat. Folosit în exces, acesta poate bloca porii și produce iritații ale pielii capului, așa că folosește-l doar ca soluție salvatoare, cât mai rar posibil.

Foto: Hepta.