Monica Cismaru ∙ May 19, 2020 ∙ 3 min read

masca de fata ingrijire ten

Masca de protecție a devenit un accesoriu obligatoriu, dar purtarea ei poate provoca reacții nedorite ale tenului, reprezentate de coșuri sau de iritații. Află cum îți poți apăra pielea feței de problemele care vin odată cu purtarea măștii de protecție.

Mascneea” este cea mai nouă afecțiune cu care se confruntă cele care poartă masca de protecție, accesoriu obligatoriu în această perioadă. Dacă nu este schimbată și curățată frecvent, masca poate provoca reacții ale pielii, reprezentate de coșuri și de puncte negre.

Acneea mecanică apare în urma fricțiunii, explică dermatologii. Pielea se irită, porii se astupă, iar sebumul și bacteriile se activează și, astfel, apar acele coșuri ca niște puncte mici și albe, diferite de comedoanele adânci și dureroase, provocate de hormoni. Coșurile cauzate de mască apar pe bărbie, pe nas sau pe obraji. De aceea, se recomandă spălarea măștii după fiecare purtare, deoarece bacteriile se acumulează imediat. Pentru a-ți proteja pielea de erupțiile nedorite care pot apărea în urma purtării măștii, încearcă să nu exagerezi cu rutina de curățare a pielii. Culmea, prea multă exfoliere și curățare zilnică pot vitregi pielea de straturile naturale de protecție, iar aceasta poate reacționa fix pe dos, favorizând apariția coșurilor. Când bariera naturală este slăbită de prea multe produse de curățare, accesul bacteriilor este mai facil, iar tenul capătă un aspect deshidratat. Deshidratarea pielii duce astfel la apariția inflamațiilor și la activarea hormonilor glandelor sebacee, care vor produce mai mult decât este necesar și vor împiedica eliminarea celulelor moarte de pe ten, ceea ce duce în final, la apariția coșurilor. 

masca protectie

Ce fel de măști alegem?

Alege o mască dintr-un material care creează cât mai puțină frecare cu tenul. Cele din mătase sunt cele mai potrivite, iar dacă nu le găsești, alege unele dintr-un material asemănător, neted, fin. Dacă nu ai la dispoziție astfel de măști și porți unele de unică folosință, ai grijă să aplici un strat de cremă hidratantă pe sub măștile obișnuite și spală-ți fața după fiecare purtare a măștii.

Produse recomandate pentru îngrijire și curățare

Exfolianții, scruburile și acizii nu sunt prietenii pielii când purtăm masca, dar produsele pe bază de acid acetilsalicilic acționează eficient în curățarea porilor. De asemenea, acidul acetilsalicilic are proprietăți antiinflamatoare, la fel și cele pe bază de sulf – care pot anihila bacteriile fără să creeze iritații. De evitat acum sunt și produsele pe bază de retinol și de peroxid de benzoil, care au un efect foarte concentrat și intens asupra pielii și trebuie folosite cand pielea ”respiră”.

ingrijire ten

Hidratarea este cea mai importantă

De cele mai multe ori, problemele pielii apar din cauza unei hidratări deficitare, susțin dermatologii. O atenție mai mare acordată acestui pas de îngrijire scade mult șansele de a te confrunta cu probleme ale pielii. Astfel, e nevoie de produse cu efect calmant și care să formeze o barieră pe piele împotriva factorilor dăunători. Specialiștii recomandă produsele care conțin extract din planta centella asiatica, jojoba, scualen sau pe cele din ceramide – care repară bariera de protecție a pielii. De asemenea, pot fi adăugate în rutina de îngrijire serumuri sau creme cu acid hialuronic, care ajută la menținerea hidratării și a elasticității pielii.

 

Foto: Bára Buri,Flavio Gasperini, Icons8 Team/ Unsplash

Related Posts

Top 5 parfumuri pentru sezonul rece

Pentru că sezonul rece impune alte prezențe olfactive, am făcut un top 5 al parfumurilor cel mai recent…

Cosmetice coreene cu vitamina C pentru îngrijirea tenului, extrasă din cătină

Hai să îți spun o informație foarte interesantă: cătina are cu 200% mai multă Vitamina C față de…

Beauty News: Gen Z, retinol și age diversity

Cum se adaptează brandurile la Generația Z? Care este cel mai căutat ingredient pentru îngrijirea pielii în 2022?…

Top 10 măști: day&night pampering

Măștile sunt expresia răsfățului suprem. Transformă momentele libere ale zilei și orele de somn ale nopții în pretexte…

Jamie Lee Curtis, fotografii provocatoare, la 63 de ani

Cunoscută pentru rolurile din True Lies, Freaky Friday și Knives Out, Jamie Lee Curtis este și un fan…

Cum disciplinezi părul electrizat în lunile reci? Trucuri de la specialiști

În sezonul rece, îngrijirea părului devine mai dificilă. Firele rebele, părul electrizat și deshidratat îți pot distruge complet…

Momentele preferate ale unui beauty editor

Dacă mă întrebi care sunt momentele mele preferate din toate cele 24 de ore, de cele mai multe…

Katy Perry, fără pungi sub ochi și fără acnee

Cântăreața Katy Perry a reușit să obțină rezultate foarte bune pentru aspectul tenului, atât în zona ochilor, afectată…

Beauty Vlogging School starts NOW

L’Oréal România dă startul înscrierilor la Școala de Beauty Vlogging, un proiect educațional complex, dedicat noilor creatori de…

Get the look: Scarlett Johansson

Scarlett Johansson a dezvăluit, de-a lungul timpului, o listă surprinzătoare de cosmetice folosite în ritualul ei de machiaj…