5 ingrediente pe care nu ar trebui să le folosești în produsele de skin care făcute în casă

ingrediente homemade

Chiar dacă produsele de îngrijre a feței homemade par inofensive, ingredientele folosite pot face mai mult rău decât bine dacă nu știm ce să alegem, ce să evităm și cum să le combinăm când le fabricăm în casă.

Chiar dacă un produs homemade de îngririjire a pielii nu conține decât ingrediente naturale, fără conservanți, parabeni și coloranți, acestea pot dăuna pielii și pot deveni o armă împotriva îngrijirii, prin care ne putem alege cu inflamații, roșeață, mâncărimi sau chiar arsuri, iar efectele negative pot fi greu de reparat. Așa că, sub imboldul creării unui produs natural, inofensiv, ne putem alege cu mai mult decât am sperat și ne-am dorit.

Iată ce ingrediente trebuie evitate când ne facem singure, acasă măști de față sau de corp.

Citricele

Găsim pe internet numeroase tipsuri de folosire a lămâilor și a altor citrice în măștile de față și de corp, în care li se ridică în slavi calitățile de iluminare și de curățare a pielii, dar utilizarea lor trebuie păstrată doar în bucătărie, în alimentație. Lămâile sunt acide și pot arde pielea, lăsând-o aspră și decolorată, spun specialiștii dermatologi. Citricele pot cauza fitofotodermatită, o reacție de inflamare a pielii. Dacă sucul de lămâie este aplicat pe pielea expusă la soare, poate cauza arsuri și hiperprigmentare. La fel și folosirea alte fructe – acestea pot cauza reacții severe și chiar alergii, astfel că specialiștii sfătuiesc amatoarele de măști homemade să testeze amestecul folosit înainte de a-l aplica pe o suprafață mai mare. În plus, fructele pot păta, cum ar fi cele de pădure.

ingrediente homemade

Pasta de dinți și bicarbonatul de sodiu

Chiar daca folosirea pastei de dinți în produsele DIY pentru combaterea acneei poate funcționa datorită triclosanului conținut (agent antibacterian și antifungic prezent în produsele de larg consum), dermatologii nu recomandă acest lucru în locul folosirii tratamenteor special concepute pentru față. Același lucru e valabil și în privința bicarbonatului de sodiu, la fel de popular printre ingredientele DIY petru acnee. Pasta de dinți și bicarbonatul de sodiu pot irita și inflama pielea, susțin specialiștii.

Ouăle crude

Ouale pot face parte dintre ingredientele larg folosite în producerea tratamentelor cosmetice, dar folosirea lor la liber, aplicarea lor în stare crudă, direct pe față este periculoasă din cauza riscului de contractare a salmonellei și a infecțiilor bacteriene. Infecțiile pielii cu salmonella sunt rare, dar dacă dați o căutare pe Google cu efectele acesteia, vă veți gândi de două ori înainte să le folosiți acasă, în produsele DIY de îngrijire a tenului.

ingrediente homemade

Oțetul

Unele persoane folosesc oțetul în crearea loțiunii tonice homemade, datorită acidității lui, a proprietăților de echilibrare a pH-ului pielii, dar este cu desăvârșire interzis de dermatologi. Acesta poate cauza iritații, arsuri după expunerea la soare, arsuri chimice de la aplicarea repetată sau depigmentarea pielii.

Mirodeniile

Printre mirodeniile inofensive în crearea măștilor de față se numără turmericul, un cunoscut antiinflamant natural, dar acesta poate păta pielea. Pe lista condimentelor interzise în aplicare alor direct pe piele se află scorțișoara, spre exemplu, deoarece este iritantă.

Și, totuși, dacă ești mare amatoare de măști de față și de corp homemade, ține cont de următoarele aspecte:

  • Nu le folosi prea des și nu le lăsa pe piele timp îndelungat. În plus, nu le depozita spre folosiri viitoare, acestea trebuie aplicate pe loc, din cauza lipsei de conservanți și stabilizatori conținuți de produsele din comerț. Iar dacă te confrunți cu afecțiuni severe ale pielii, acestea trebuie tratate numai la medic.

Foto: Hepta, Oz Seyrek, Jennifer Chen/ Unsplash