Editor Alistmagazine.ro ∙ October 19, 2021 ∙ 3 min read

 

În sezonul rece pielea are nevoie de o îngrijire aparte. Stratul cornos, superficial al pielii, cel care ne protejează de intemperii este primul afectat în lunile reci. Iată câteva sfaturi importante de la Ioana Andreescu, Medic specialist dermatolog.

Expunerea la temperaturi scăzute si vânt determină evaporarea apei de la suprafața pielii ducând la deshidratare, uscăciune cutanată (xeroză), apare senzația de mâncărime (prurit), roșeață, fisuri, uneori sângerare. De asemenea temperaturile scăzute provoacă vasoconstricție reducând astfel posibilitatea de hrănire a pielii și încetinind producția de sebum.

Chiar dacă în general nu suferim de afecțiuni cutanate, în anotimpul rece cu siguranță toată lumea se confruntă cu deshidratarea și/sau iritarea pielii. Pentru a ne proteja tenul de efectele expunerii la frig trebuie să alegem produse blânde de curățare, cu ph neutru, fără alcool sau parfum. Vom evita apa fierbinte care îndepărtează uleiurile naturale, protectoare de pe suprafața pielii și o usucă suplimentar. Vom schimba cremele cu textură lejeră pe care le-am folosit pe timpul verii cu creme emoliente, hrănitoare ce conțin ceramide, acid lactic, acid hialuronic, glicerină etc. Chiar și persoanele cu acnee vor folosi iarna produse suplimentare de hidratare a pielii, alese cu atenție în colaborare cu medicul dermatolog. Este foarte important să folosim creme cu factor de protecție solară (SPF 30/50) având în vedere că și iarna ne putem confrunta cu arsuri solare ca urmare a faptului că zăpada reflectă radiațiile UV.

În anotimpul rece trebuie să acordăm atât mâinilor cât și buzelor o îngrijire aparte. Astfel, este recomandată evitarea utilizării de săpunuri antibacteriene care deshidratează suplimentar pielea. Acestea vor fi înlocuite cu produse blânde de curățare de tip syndet sau surgras. Vom hidrata mâinile, inclusiv cuticulele după fiecare spălat cu creme emoliente pe bază de lanolină, glicerină, uree, acid lactic etc. Pentru a preveni exfolierea și crăparea buzelor vom evita umectarea acestora (saliva nu este emolientă și nici hrănitoare) și vom aplica pe tot parcursul zilei balsam hidratant pentru buze cu factor de protecție solară.

Trecerea bruscă de la frigul din exterior la căldura din interior poate avea repercursiuni asupra pielii. Este recomandat să evităm aceste schimbări bruște de temperatură, în special dacă suferim de rozacee, prin petrecerea câtorva minute într-o zonă tampon cu temperatură intermediară (hol, scara blocului etc.). Pentru a preveni deshidratarea pielii, din locuințele încălzite nu ar trebui să lipsească umidificatorul care să mențină umiditatea în parametri optimi.

Este important să folosim haine adecvate temperaturilor scăzute. Persoanele cu dermatită atopică trebuie să evite pe cât posibil lâna clasică și să folosească materialele moi care să nu irite atunci când vin în contact direct cu pielea (exp: bumbac, mătase).

O alimentație echilibrată și o hidratare corespunzătoare alături de măsurile de îngrijire amintite ne vor oferi un confort optim privind sănătatea pielii pe durata sezonului rece.

 

 

Related Posts

Cameron Diaz revine în lumea filmului după o pauză de 8 ani

Cameron Diaz iese oficial din lunga pauză de pe platourile de filmare, timp în care s-a dedicat în…

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

Cântărețul R. Kelly a fost condamnat miercuri de tribunalul din New York la o pedeapsă cu închisoarea de…

5 lucruri pe care nu le știai despre Anne Hathaway

Anne Hathaway (39 de ani) a revenit în atenție recent cu două noi mega-producții, după o perioadă de…

Winona Ryder și-a găsit sufletul-pereche. Cine este bărbatul cu care are o relație de 10 ani

Winona Ryder (50 de ani) are de mai bine de 10 ani o relație cu designerul Scott Mackinlay…

„A răspunde la întrebarea «De ce?» este cel mai interesant lucru în știință”

Pentru cineva care multă vreme (a se citi aproape patru ani de liceu) și-a dorit să studieze fizica,…

Istoria secretă a culorilor

„Negru de supărare”, „roșu de furie”, „alb ca varul” – culorile nu sunt doar parte din lumea care…

Johnny Depp revine în Pirații din Caraibe pentru un onorariu record

În sfârșit, soarele răsare și pe strada lui Johnny Depp (59 de ani). După câțiva ani în care…

Proprietarul brandului Ray-Ban, Leonardo Del Vecchio, a murit la vârsta de 87 de ani

Leonardo Del Vecchio, proprietarul brandurilor de acccesorii Ray-Ban și Oakley,  a murit la vârsta de 87 de ani,…

8 filme și seriale care se simt ca o vacanță de vară

Zile de vară, soare, sentimentul că toate problemele au rămas în urmă, relaxare la plajă sau într-un loc…

Cel de-al doilea episod #GataDeBusiness, cu Andreea Esca, este aici! 

Andreea Esca este din nou pregătită să îți spună o poveste. De data aceasta, o poveste reală despre…