În sezonul rece pielea are nevoie de o îngrijire aparte. Stratul cornos, superficial al pielii, cel care ne protejează de intemperii este primul afectat în lunile reci. Iată câteva sfaturi importante de la Ioana Andreescu, Medic specialist dermatolog.
Expunerea la temperaturi scăzute si vânt determină evaporarea apei de la suprafața pielii ducând la deshidratare, uscăciune cutanată (xeroză), apare senzația de mâncărime (prurit), roșeață, fisuri, uneori sângerare. De asemenea temperaturile scăzute provoacă vasoconstricție reducând astfel posibilitatea de hrănire a pielii și încetinind producția de sebum.
Chiar dacă în general nu suferim de afecțiuni cutanate, în anotimpul rece cu siguranță toată lumea se confruntă cu deshidratarea și/sau iritarea pielii. Pentru a ne proteja tenul de efectele expunerii la frig trebuie să alegem produse blânde de curățare, cu ph neutru, fără alcool sau parfum. Vom evita apa fierbinte care îndepărtează uleiurile naturale, protectoare de pe suprafața pielii și o usucă suplimentar. Vom schimba cremele cu textură lejeră pe care le-am folosit pe timpul verii cu creme emoliente, hrănitoare ce conțin ceramide, acid lactic, acid hialuronic, glicerină etc. Chiar și persoanele cu acnee vor folosi iarna produse suplimentare de hidratare a pielii, alese cu atenție în colaborare cu medicul dermatolog. Este foarte important să folosim creme cu factor de protecție solară (SPF 30/50) având în vedere că și iarna ne putem confrunta cu arsuri solare ca urmare a faptului că zăpada reflectă radiațiile UV.
În anotimpul rece trebuie să acordăm atât mâinilor cât și buzelor o îngrijire aparte. Astfel, este recomandată evitarea utilizării de săpunuri antibacteriene care deshidratează suplimentar pielea. Acestea vor fi înlocuite cu produse blânde de curățare de tip syndet sau surgras. Vom hidrata mâinile, inclusiv cuticulele după fiecare spălat cu creme emoliente pe bază de lanolină, glicerină, uree, acid lactic etc. Pentru a preveni exfolierea și crăparea buzelor vom evita umectarea acestora (saliva nu este emolientă și nici hrănitoare) și vom aplica pe tot parcursul zilei balsam hidratant pentru buze cu factor de protecție solară.
Trecerea bruscă de la frigul din exterior la căldura din interior poate avea repercursiuni asupra pielii. Este recomandat să evităm aceste schimbări bruște de temperatură, în special dacă suferim de rozacee, prin petrecerea câtorva minute într-o zonă tampon cu temperatură intermediară (hol, scara blocului etc.). Pentru a preveni deshidratarea pielii, din locuințele încălzite nu ar trebui să lipsească umidificatorul care să mențină umiditatea în parametri optimi.
Este important să folosim haine adecvate temperaturilor scăzute. Persoanele cu dermatită atopică trebuie să evite pe cât posibil lâna clasică și să folosească materialele moi care să nu irite atunci când vin în contact direct cu pielea (exp: bumbac, mătase).
O alimentație echilibrată și o hidratare corespunzătoare alături de măsurile de îngrijire amintite ne vor oferi un confort optim privind sănătatea pielii pe durata sezonului rece.
”100 Nights of Hero”, varianta feministă a ”O mie și una de nopți”
”100 Nights of Hero” este varianta cinematografică feministă a ”O mie și una de nopți”, în care joacă…
Horoscopul săptămânii 16 – 22 septembrie 2024
Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 16-22 septembrie 2024. Iată ce ne prezic astrele! Berbec Este o…
Atena Boca a lansat cartea „Totul începe cu o mamă”
Atena Boca, fondatoarea comunității LaPrimulBebe, una dintre cele mai mari comunități de sprijin pentru mame din România, a lansat…
Manichiura cu apex, alegerea ideală pentru persoanele cu unghiile subțiri
Dacă ai unghii subțiri și fragile, probabil că te-ai întrebat ce tip de manichiură ar putea fi cea…
Flori de SubCetate, un business cu parfum de succes
Flori de SubCetate este un business cu un domeniu delicat și parfumat, exact cum îi spune și numele-…
Experiența Emily in Paris în Cracovia: la povești cu Bruno Gouery, Samuel Arnold și William Abadie
Dincolo de magia Parisului, de poveștile romantice, de tot acel univers glossy proiectat în serial, mi-a plăcut întotdeauna…
Cheesecake cu lămâie și jeleu din melasă de rodie. Rețetă recomandată de Adrian Hădean
Cheesecake cu lămâie și jeleu din melasă de rodie, fără coacere, răcorire garantată. Iată propunerea lui Chef Adi…
Fotograful Ionuț Macri expune în Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea: 180 de biserici fortificate din Transilvania, surprinse din zbor
„DIN ZBOR. 180 DE BISERICI FORTIFICATE SĂSEȘTI DIN TRANSILVANIA”, seria de fotografii aeriene realizate de Ionuț Macri începând…
Taylor Swift, cel mai premiat artist al MTV Video Music Awards
Artista a primit șapte premii, în cadrul MTV Video Music Awards. Acum deține 30 de trofee MTV și…
Câștigătorii premiilor Digital Divas Awards 2024
Cea de-a 12-a ediție a premiilor Digital Divas Awards a avut loc în seara zilei de 12 septembrie,…