Alina Burlacu ∙ March 26, 2021 ∙ 14 min read

Spirit românesc, creativ, în fascinanta nişă de beauty? Desigur. Vă prezentăm poveştile a 12 branduri româneşti, din peisajul autohton al frumuseţii. Ştim, nu e o listă completă: vă aşteptăm şi pe voi cu impresii şi despre alte beauty brands #madeinRo

LEAC DE-UN VEAC

„Moștenirea noastră este o reţetă ce a luat naștere acum 100 de ani, în Jiul de Munte, din mâinile pricepute ale străbunicii”, povestesc soţii Radu și Florentina Văduva. Reţeta străbunicii s-a dovedit eficientă în numeroase afecţiuni ale pielii, așa că a devenit «crema minune» pentru familie, vecini, prieteni. „În vara lui 2015, mi-am încheiat MBA-ul în Antreprenoriat, având ca lucrare finală planul de afaceri al proiectului Leac de-un veac, care a fost pus pe picioare în toamna aceluiași an.” Au luat legătura cu un laborator pentru a definitiva cantităţile exacte necesare obţinerii aceleiași consistenţe, culori și texturi de fiecare dată, indiferent de cantitatea dorită și au făcut teste de stabilitate, de sensibilitate și dermatologice. „Nu am vrut să ne asumăm niciun moment posibilitatea ca cineva să păţească ceva din cauză că produsul nu este făcut într-un mediu steril sau pentru că reţeta nu este stabilă. Sunt produse care se pun pe piele și nu ne jucăm cu asta.” Ambalajul este special: vase de lut lucrate manual de meșteri olari și arse în cuptoarele de la Curtea de Argeș, închise ermetic cu dopuri de plută naturală – la final, un suvenir. Recent, pe lângă crema multifuncţională Leac de-un veac, adjuvant în vindecarea arsurilor, rănilor, calmarea iritaţiilor și a dermatitelor de contact, dar și în hidratarea și repararea pielii uscate, a fost lansat și un exfoliant facial pe bază de orez și caolin. Dacă te-am făcut curioasă, intră pe www.leacdeunveac.ro.

WINE 4 SKIN

Care este legătura dintre o podgorie și îngrijirea tenului? Fondat în 2020, brandul românesc Wine 4 Skin folosește, în produsele de îngrijire a pielii, extracte și uleiuri din plante care se regăsesc pe domeniul La Migdali (www. lamigdali.ro) din Valea Scheilor. Mai precis, este vorba de extractul din sâmburi și pieliţele boabelor de struguri, uleiul de migdale și apa de trandafiri. Domeniul La Migdali aparţine familiei Scheușan și se află în regiunea Dealu Mare. În formulele cremelor pentru îngrijirea oricărui tip de ten, inclusiv sensibil, sunt folosite ingrediente naturale, vegane, netestate pe animale. Ce mai găsești pe lista ingredientelor active? Acid hialuronic, acid ferulic, ceramide, ulei de coacăze negre, ulei din seminţe de zmeură, apă de albăstrele și vitaminele A, C și E. Ambalajele folosite sunt din sticlă și din carton reciclat. www.wine4skin.ro.

HERBAL WELLNESS BY IRINA NEACŞU

Designer și artist botanic, membru al American Society of Botanical Artists, Irina Neacșu a lansat gama Herbal Wellness & Skincare, în atelierul din Brașov. Convingerea Irinei este că ADN-ul uman se dezvoltă în strânsă legătură cu locul din care acesta provine, cu hrana locală, de aceea leacurile provenite din pământul, apa și aerul lui sunt cele mai benefice. Așa se face că toate produsele create au la bază plante sălbatice și de cultură din Transilvania. „Tocmai această linie, între leac și produs cosmetic, este cea care mă fascinează și îmi încurajează căutarea de soluţii wellness pure, naturale și simple”, explică Irina Neacșu. Găsim produsele pe irinaneacsu.com și miobio.ro.

DEPLIN

Când cuvântul-cheie este „chimie” și la mijloc nu e doar un joc de cuvinte, se poate naște un brand interesant. „Am fost întotdeauna atrasă de tot ceea ce este natural și de efectul vindecător al plantelor. Fiind de profesie inginer chimist, am studiat ingredientele naturale ale cosmeticelor și diverse modalităţi de obţinere a extractelor naturale. Apoi, în 2011, am urmat cursul Plant Biodiversity and Health, în cadrul Facultăţii de Farmacie din Barcelona. Aici am descoperit secretele fabricării manuale a cosmeticelor naturale”, ne-a povestit Gabriela Oprescu, fondatoarea Deplin, profesor de Protecţia Mediului la un liceu tehnologic din Ploiești. A continuat studiul și crearea de reţete cosmetice proprii, la început, testate pe familie și prieteni. Așa a apărut brandul Deplin, în 2019, odată cu primirea unei finanţări prin programul Startup Plus. „ Avem o abordare holistică, iar reţetele noastre ţin cont de adaptarea la o viaţă modernă și rapidă. În plus, cosmeticele DEPLIN sunt lucrate manual”, explică Gabriela. Deplin respectă principiile chimiei verzi, astfel că întreg procesul de producţie este nepoluant, cu consum minim de resurse neregenerabile. Ambalajele sunt recipiente speciale Miron Glass, din sticlă violet, care folosesc calităţile bioenergetice ale luminii, conservând natural conţinutul. Găsește produsele pe deplin.ro și pe douglas.ro.

NUCA ORGANIC

„Numele meu este Corina Ujeniuc, sunt medic veterinar și inginer de mediu și am activat timp de 10 ani în domeniul farma, pe nișa suplimentelor alimentare. Însă, ideea de a produce cosmetice 100% naturale a apărut în urma unei probleme de sănătate descoperită în urmă cu 7 ani, când am depistat o aluniţă potenţial malignă. La acel moment, eram însărcinată, iar panica indusă de diagnostic, împreună cu recomandarea medicului dermatolog m-au făcut să caut cele mai «curate» produse. Am început să caut ingrediente naturale și să le combin pentru a-mi crea singură produse de îngrijire”, povestește fondatoarea Nuca Organic. „Apoi a apărut băieţelul nostru. Atunci a fost momentul când am realizat că, în România, nu găseam produse care să mă mulţumească. După doi ani, am revenit la ideea că pot crea un brand de produse cosmetice 100% naturale și am început să caut un chimist formulator care să mă ajute să-mi perfecţionez formulele. Am întâlnit-o pe Rebecca, chimist specializat în formularea cosmeticelor naturale din Marea Britanie, împreună cu care am dezvoltat cele șase produse cu care am lansat brandul, în 2017. Pentru formulele Nuca Organics sunt folosite uleiuri presate la rece, obţinute din culturi ecologice, în timp ce extractele, vitaminele și antioxidanţii din compoziţii au puritate înaltă, cu o concentraţie mare de principii active. „Când am ales numele Nuca, m-am lăsat inspirată de multitudinea de nuci pe care le descoperisem căutând uleiurile perfecte pentru formulele produselor, Nuca fiind și un cuvânt românesc. În prima parte a anului 2021, ne-am propus să lansăm un nou produs destinat tenului”, încheie Corina. Descoperă produsele pe nucaorganic.ro și pe douglas.ro.

GEMENI CBD

Două surori, două prietene, două partenere. Oricare ar fi sintagma aleasă, este vorba despre aceleași două surori gemene: Crina & Indra Gheorghe. „Povestea noastră a început din dorinţa de a crea un business împreună, după o perioadă în care Indra și-a terminat studiile și a lucrat o perioadă în UK. Ne doream să ne dezvoltăm împreună, iar momentul pandemiei ne-a permis să ne punem cap la cap ideile. Primii pași au fost esenţiali și au constat iniţial în alegerea domeniilor target pentru businessul nostru. Decizia de a lansa o gamă cu produse CBD (cannabidiol), a venit în urma unei dorinţe de a livra o altă perspectivă atât CBD[1]ului, cât și îngrijirii personale. Un alt aspect esenţial a fost și ideea de a crea un produs cât mai natural și sustenabil pentru îngrijirea pielii și părului. Decizia de a investi din finanţe proprii a fost una grea, având contextul economic al pandemiei, dar asta ne-a învăţat și oferit ocazia de a ne educa financiar. În mai 2020, am adus la viaţă conceptul, brandul GEMENI, acesta reprezentând echilibrul dintre două stări diferite – grija de sine și grija faţă de natură”, povestesc surorile. Produsele sunt vegane, eco-friendly, iar testarea pe animale este exclusă. Recipientele alese sunt reciclabile, iar livrarea se face în săculeţi realizaţi din bumbac. Ingredientul cheie al brandului este CBD-ul și uleiurile derivate din cânepă care calmează, ajută la tratarea multor probleme de îngrijire a pielii.  Află mai multe pe gemenicbd.com.

IEHANA

Mamă și fiică, acesta este nucleul brandului Iehana, pornit la Breaza, în 2013. Iulia și Medeea Iancu au fost fascinate de beneficiile apei Kangen, o apă pură, alcalină, ionizată și anti-oxidantă, cu un puternic efect de rejuvenare a pielii, recunoscută internaţional pentru proprietăţile miraculoase, dar nefolosită în cosmetice. Ideii de a include apa Kangen în cosmetice i-a fost adăugată o tehnologie proprie, brevetată, de extragere a principiilor active din plante. De altfel, extractele din plante sunt autohtone. În reţetele dezvoltate de Iulia și produse în laboratoarul din Breaza, vei regăsi plante aclimatizate ca: floarea de colţ, genţiana tibetană, moringa, schisandra, aronia, goji, și multe altele, pentru dezvoltarea cărora sunt folosite doar îngrășăminte vegetale. Sticla violet, Miron, protejează ingredientele, menţinând intacte calităţile ingredientelor, în timp ce cutiile sunt fabricate din material 100% reciclabil. Gama de produse Iehana Cosmetics este lipsită de ingrediente chimice precum parabeni, coloranţi sintetici, siliconi și nu sunt testate pe animale. Pe iehana.com și douglas.ro, precum și în magazinele Douglas din AFI Palace Brașov și Iulius Mall Cluj-Napoca.

SKIN NOVELS

„Această iniţiativă a pornit dintr-o nevoie personală. Ne-am dat seama că nu există, pe piaţă, săpunuri artizanale premium și am dorit să oferim alternative la clasicele săpunuri cu ingrediente sintetice. Am dorit să lansăm un produs românesc 100% natural, de cea mai înaltă calitate, care să fie folosit cu încredere pentru orice tip de piele”, povestesc fondatorii Skin Novels, Gaby și Beatrix Ciordas. Lansat în 2016, Skin Novels are un atelier în Oradea unde se adună oameni pasionaţi, talentaţi, printre care și Ioana Bot, maestru săpunar. Ce este special la acest brand? Printre altele și faptul că săpunurile aromaterapeutice naturale sunt învelite în poezii frumoase și sunt lucrate manual. Majoritatea săpunurilor Skin Novels sunt ambalate în cutii reciclate, cu ingrediente de la producători certificaţi care practică o agricultură responsabilă. Găsește povestea și produsele pe skin-novels.com și pe douglas.ro.

NN Cosmetics

Rețetele Natural Nutrition au luat naștere în anii ’50.  Atunci, folosind doar ingrediente naturale și pornind de la reacțiile chimice care au loc în interiorul celulelor pielii, farmacista Maria Ardelean a creat o serie de creme care, pentru prima oară, nu urmăreau să adauge nicio substanță străină compoziției moleculare a pielii. Ci doar să îi redea hrana și nutrienții pe care îi pierde în lupta cu provocările de zi cu zi. “După decenii de practică în laborator, am ajuns la concluzia că greșelile de îngrijire a pielii țin, dincolo de chimicalele din produsele cosmetice, de o problemă de percepție.
Nu te gândi la pielea ta ca la un șevalet pe care poți să îl înfrumusețezi adăugând orice substanță vrei. Ci ca la un organism viu, de sine stătător. La fel ca și corpul tău, și ea pierde, în fiecare zi, apă, grăsimi și nutrienți, pe care îi mai putem regăsi doar în natură. O frumusețe care durează e pur și simplu o chestiune de nutriție sănătoasă”, afirma Maria Ardelean. În ianuarie 2014, fiica Mariei, Christina Hesse și partenera sa, Suzana Vasilescu, au preluat vechile rețete gândite de creatoarea conceptului de îngrijire și le-au adaptat noilor provocări. Poluarea, stresul, o dietă din ce în ce mai dezechilibrată – toți acești factori slăbesc puterea pielii a se regenera. „Aveam deja la dispoziție rețetele gândite de mama mea, care a fost farmacistă, rețete care fuseseră deja îndelung apreciate de clientele ei. Deci intuiam cumva că ele vor fi bine primite și în prezent. Așa că a mai fost nevoie doar de o revizuire a acestora, de o ușoară adaptare a lor la nevoile actuale ale potențialilor cumpărători și un branding care să incapsuleze ideea de tradiție și naturalețe,” explică Christina Hesse, cofondator NN Cosmetics. Intra pe nncosmetics.ro

L’ATELIERO

În spatele brandului L’ATELIERO se află cuplul Aurelia și Rudi Bedy stabiliți într-un loc idilic din Pădurea Neagră, Germania – iar parfumurile sunt viața lor. Călătorind în jurul lumii, au ajuns să se familiarizeze cu universul parfumurilor, dar și cu oamenii din spatele acestora. Varietatea copleșitoare pe care au întâlnit-o i-a determinat să facă acest pas și să-și creeze propriile parfumuri. Astfel s-a născut L’ATELIERO.

Gama de parfumuri de femei L’ATELIERO este compusă din 5 produse: Belle Mademoiselle, Furry Attraction, The Queen, Innocent Addiction și Jasmine Dream. Belle Mademoiselle se caracterizează prin note de vanilie ușor dulci. Amintiri subtile de vată de zahăr și bezele vin în minte în primă fază. Lămâia cu al său parfum răcoritor se amestecă cu dulceața, înainte ca o a doua pereche de miresme să completeze această compoziție cu praline și pere. Un adevărat deliciu pentru simțurile olfactive.

Parfumul din portofoliul L’ATELIERO botezat The Queen este la fel de subtil și totuși bine definit. Nuanțe proaspete de lămâie, iasomie și floare de portocal plutesc pe o bază puternică de note de zmeură și miere. O creație care este demnă doar de o adevărată regină.

Furry Attraction este ușor precum o pudră și miroase cald, elegant și seducător. Aromele sale florale de bujor și frezie de primăvară armonizează elegant cu litchi-ul fructat, conferindu-i acestui parfum un rafinament imbatabil și o prospețime irezistibilă.

Parfumul inimitabil al florilor de iasomie acționează ca un afrodisiac îmbătător. Iar notele calde și lemnoase de cașmir completează această îmbrățișare caldă și familiară. Jasmine Dream este un adevărat parfum de vis.

Primele momente petrecute cu Innocent Addiction se simt ca o briză proaspătă de portocale. Simțurile sunt acum deșteptate și pregătite pentru notele plutitoare, senzoriale de iasomie și trandafir, înainte ca eleganța atemporală a patchouli-ului și prospețimea exotică a vetiverului să confere parfumului corp și caracter. Un parfum pe care vă veți dori să-l purtați cât mai des!

Mai multe informații află pe www.lateliero.ro.

FARMEC

Istoria se scrie cu pași mărunți. 1889 este anul în care a început povestea Farmec, odată cu înființarea laboratoarelor Molnar Moser. În 1943, se desprinde un mic laborator, Mol-Mos, care îşi va desfăşura activitatea în Cluj-Napoca. În 1965, este produs pentru prima dată celebrul Lapte Doina. Istoria modernă a companiei începe în 1967, când Farmec devine primul producător de creme şi emulsii Gerovital H3 prof. Dr. Ana Aslan din România. Produsele se adresau femeilor cu vârsta de 40 de ani, pentru corectarea primelor semne de îmbătrânire. În prezent, este una dintre cele mai prezente și active companii de beauty &homecare românești din țară și de peste hotare. Intră pe farmec.ro.

IVATHERM

Compania românească de dermato-cosmetice, probabil și cea mai mare de acest gen din țară, Ivatherm folosește apa termală Herculane cu excelente proprietăți calmante și antiiritante pentru piele, demonstrate cu studii clinice de-a lungul celor peste 15 ani de existență a companiei. Cosmeticele Ivatherm sunt prescrise și recomandate de medicii dermatologi în tratarea afecțiunilor pielii, cum sunt acneea, rozaceea, dermatita atopică, dermatita seboreică, pielea uscată, pielea sensibilă. Anul trecut, Ivatherm a participat la proiectul editorial susținut de Cosmetics Europe și BBC, „Essentials for daily life”, care explorează inovația și tendințele din cosmetica europeană într-o serie de 15 filme documentare. Le poți vedea pe essentialsfordailylife. cosmeticseurope.eu. Mai multe pe ivatherm.ro.

Spuneam la început că aceasta nu este o listă completă a brandurilor românești de beauty, ci doar o mică parte. Îmi mai vin în minte Luviane (brand prezent în A List designers Boutique în București Mall), care are parfumuri interesante cu nume și ingrediente românești, Sabio, Cremeria, Careless Beauty, Nala, Cup&Candle. Le vei găsi poveștile în varianta online. De ce am scris despre brandurile #MadeinRo? Povești despre minunatele resurse ale naturii, despre tradiţiile sau capacitatea oamenilor de a vedea și crea frumuseţea există peste tot. Le avem și noi pe ale noastre – pe unele le știm, pe altele abia le descoperim. Avem și noi cu ce ne lăuda, doar că alţii o fac mai bine. Hai să schimbăm asta!

 

Related Posts

Cum să readuci la viață părul lipsit de vitalitate?

Ai părul uscat și lipsit de vitalitate din cauza expunerii excesive la soare fără protecție, vopsirii prea dese…

Prea cald pentru sport? Ce zici de stretching?

Vedete ca Hailee Steinfeld și Halle Berry s-au lăsat fotografiate, de multe ori, în poziții de stretching, iar…

7 greșeli frecvente care agravează arsurile solare

Uneori ne ia valul și uităm cât timp am stat afară, sub lumina intensă a soarelui, fără protecție…

Cum să tunzi, să colorezi și să coafezi părul creț

Deși tinde să fie gros și rigid, părul creț nu este deloc mai puternic decât părul drept, ba…

Evrika! Am descoperit rutina de beauty care te ajută să scapi de petele pigmentare și să ai un ten luminos

Vara este pentru mine un fel de inovație a Naturii, prin explozia ei de culori, simțuri, posibilități, iar…

Tipsuri pentru folosirea pudrelor bronzante

Păstrează pe piele acea atingere a soarelui intensă și luminoasă cu ajutorul pudrelor bronzante și a trucurilor makeup…

Schimbări de look: Charlize Theron, Selena Gomez, Léa Seydoux

Fie că au chef de o coafură de vară, de un refresh sau fac parte dintr-un scenariu în…

Skincare: cum să te răcorești într-o zi toridă

Te uiți la prognoza meteo și în jurul tău, dar tot nu îți vine să crezi: termometrele au…

Mituri despre sprâncene. Care sunt cele mai frecvente greșeli

Din punct de vedere estetic, sprâncenele au un rol foarte important în viața oricărei femei. Ele sunt cele…

Interviu: Paolo și Tiziana Terenzi, creatori de vise olfactive

Cu ocazia lansării primului parfum creat exclusiv pentru Obsentum, de către Paolo și Tiziana Terenzi, am stat de…