Alina Burlacu ∙ April 28, 2020 ∙ 5 min read

 

demachiant home made

Dacă tot trebuie să stăm acasă, de ce să nu experimentăm? Azi îți propun să îți faci singură demachiantul. Îți voi povesti cum să îl prepari, cum să îl depozitezi și cum să îți faci șervețele demachiante, pe care să le ai pe noptieră, la finalul zilei.

 

Chiar dacă nu te machiezi, pielea acumulează la suprafață, și în timpul zilei, dar și peste noapte, o mulțime de impurități care blochează porii dacă nu sunt îndepărtate. Combinația de sebum, celule moarte și praf se transformă într-un film care nu permite pielii să respire și poate duce la apariția coșurilor.

În primul rând, nu există o formulă universală acceptată de orice tip de ten. Fiecare are nevoile și particularitățile lui.

Apoi, de la bun început trebuie să știi ce tip de ten ai și să alegi ingredientele corecte. Chiar și așa, dacă ai noroc formula ți se va potrivi din prima, dacă nu, va trebui să încerci mai multe variante. Depinde de cât de multă răbdare ai și de motivație.

Pentru mine, e o curiozitate, un experiment pe care vreau să îl fac și pentru a mai trece timpul, și pentru a mai da o pauză pielii de la lunga listă de substanțele chimice din demachiantul folosit în mod obișnuit.

Pentru a elimina impuritățile de pe piele, ai nevoie de o bază emolientă (cremoasă sau uleioasă). Dar, pentru a curăța și echilibra tenul uscat sau gras, trebuie să folosești uleiul corect: unele sunt grase, altele sunt astringente.

Cele mai frecvent folosite sunt uleiul de ricin și de măsline, dar poți folosi și uleiul de floarea soarelui, de cocos. Vei vedea în rețetele de mai jos. Trebuie să ții cont și de faptul că proporțiile nu sunt egale și că, atunci când adaugi picături de ulei esențial, trebuie să faci un test pe o zonă mică de piele ca să te asiguri că nu ești alergică. De altfel, multe substanțe naturale pot da reacții, inclusiv mierea.

 

Demachiant din ulei

 

Orice tip de ten ai, un demachiant pe bază de ulei poate fi o alegere bună. Atenție la proporții!

Pentru tenul gras, folosește o treime de ulei de hamamelis (îl găsești și sub denumirea de ulei de Macadamia sau Witch Hazel), cu efect tonic, astringent și purifiant, sau de ulei de alune, bogat în vitamina A, E și acizi grași nesaturați cu rol în calmarea pielii iritate. Amestecă-l cu două treimi de ulei de floarea soarelui.

Pentru tenul mixt, proporțiile sunt diferite: o pătrime de ulei de hamamelis sau de ulei de alune și trei pătrimi de ulei de floarea soarelui.

Pentru tenul uscat: doar uleiuri hrănitoare, emoliente de tipul uleiului de măsline, de cocos.

 

Cum folosești demachiantul din ulei

Amestecă cele două uleiuri, apoi aplică pe pielea uscată. Așteaptă 1-2 minute. Aplică, apoi, pe ten un prosop din bumbac umezit în apă călduță (nu fierbinte!). După 1 minut, folosește un prosop curat pentru a curăța tenul. La final, clătește cu apă călduță.

 

Demachiant pe bază de aloe vera

 

Amestecă sucul stors din aloe vera, cu acțiune calmantă și antiinflamatoare, cu miere, în cantități egale. Adaugă 2 linguri de ulei de măsline sau de cocos sau de floarea soarelui, la un mix care încape într-o ceașcă. Pasează cu un blender pentru a omogeniza amestecul. Depozitează într-un borcan închis ermetic și ține-l la frigider.

 

Cum folosești demachiantul din aloe vera

Masează pe piele mixul timp de 1-2 minute, apoi clătește cu apă călduță.

 

Demachiant cu apă de trandafiri

 

În cosmetică, cele mai frecvent folosite soiuri sunt Rosa Damascena, Rosa Centifolia și Rosa Gallica, pentru parfumul lor intens și proprietățile calmante.

Dacă vrei să îți prepari singură apa de trandafiri e de preferat să ai la îndemână trandafiri cultivați organic. Ai nevoie doar de apă distilată și de petale.

 

Mod de preparare a apei de trandafiri:

După ce ai spălat petalele într-o sită, sub jet de apă, pune-le într-o oală de inox și adaugă apă distilată atât cât să le acopere. Las-o să fiarbă la foc mic până când petalele își pierd culoarea. Răcirea trebuie să se facă treptat. Când soluția s-a răcit, folosește o sită pentru a strecura apa de trandafiri.

 

Pentru a face demachiantul pe bază de apă de trandafiri ai nevoie de: o ceașcă de apă de trandafiri, ¼ de ceașcă de gel de aloe vera, 2 linguri de glicerină, 1 lingură de ulei de măsline. Mixează cu ajutorul unui blender și ține amestecul la rece, într-o sticlă închisă la culoare, închisă ermetic.

 

Cum folosești demachiantul pe bază de apă de trandafiri

Folosește o dischetă demachiantă îmbibată cu demachiantul cu apă de trandafiri. Folosește mai multe dischete curate pentru a îndepărta toate impuritățile și demachiantul în totalitate.

 

Dischete îmbibate cu demachiant pe bază de ulei de cocos

 

Pentru acest demachiant ai nevoie de: 2 linguri de ulei de cocos,  2 cești de apă purificată, 2 lingurițe de gel de duș pentru bebeluși, un borcan de sticlă cu gura largă care să se închidă ermetic, dischete demachiante obișnuite.

Poți să adaugi: ulei de arbore de ceai (dacă ai tenul gras sau acneic) sau ulei esențial de tămâie (pentru tenul tern, îmbătrânit, ridat).

 

Pune într-un vas special pentru cuptorul cu microunde uleiul de cocos, gelul pentru bebeluși și apa purificată, timp de 10-20 de secunde. Apoi, amestecă pentru omogenizare și toarnă în borcănel, peste dischetele demachiante.

Presează cu degetele pentru a îmbiba dischetele. Mai adaugă alte dischete până este plin recipientul. Închide ermetic și pune-l într-un loc răcoros, departe de lumina directă a soarelui sau pe noptieră, lângă pat.

 

Foto: Uby Yanes on Unsplash

Related Posts

Beauty looks: prezențele feminine elegante de la Cannes

În primele zile ale ediţiei cu numărul 77 a Festivalului de Film de la Cannes, am avut ocazia…

Festival Look: Daring Blue Lines

Influencerul Alexia Eram, împreună cu Ana Cucuta, professional make-up artist, îți arată, pas cu pas, cum să obții…

Sofia Coppola, filmul balsamului de buze dorit

Ce face un regizor atunci când nu mai găsește balsamul de buze preferat? Pune în scenă filmul unui…

Brânză cu mucegai, grătar, pizza, cartofi prăjiți – aromele din parfumurile gurmanzilor absoluți

Lanțul de fast-food KFC a provocat reacții în rândul fanilor, prin lansarea unei colonii care miroase a sos…

Cum scapi de celulită în câțiva pași

Vine vara și preocuparea noastră principală în aceste zile este să scăpăm de celulită.  Putem diminua considerabil aspectul…

MET Gala: 10 machiaje și coafuri care ne-au atras atenția

Pe covorul roșu, la Gala desfășurată la Muzeul Metropolitan de Artă, celebritățile au pozat, pentru fani, în ținute…

Plăcerile zodiilor

Spune-mi ce zodie ești ca să îți spun ce produse cosmetice ți se potrivesc! Berbec Dacă refrenul lui…

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Ce este BB cream: cum să îl alegi pe cel potrivit și să îl aplici corect pe față

BB cream-urile pentru față devin tot mai populare printre femei și domnișoare. Datorită gamei largi de produse disponibile,…

10 produse care fac minuni pentru piele și păr

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi pentru tine! Alege produse specifice pentru piele și pentru păr…