A List Magazine ∙ June 15, 2020 ∙ 4 min read

Mâncărurile pline de grăsimi pot fi tentante uneori, însă un studiu recent arată că o singură masă bogată în grăsimi saturate ne poate afecta în mod negativ capacitatea de concentrare. Nutriționistul Gianluca Mech explică de ce se întâmplă acest lucru atunci când consumăm carne grasă, untură, brânză, sau produsele preparate cu ulei de palmier sau de cocos.

Studiul a comparat modul în care 51 de femei au performat la un test de atenție. Mai întâi după ce au mâncat o masă bogată în grăsimi saturate. Apoi, după ce au servit exact aceleași preparate, gătite însă cu ulei de floarea soarelui, care este bogat în grăsimi nesaturate.

Performanța lor la test a fost mai slabă după ce au mâncat masa bogată în grăsimi saturate decât după ce au mâncat masa care conține o grăsime mai sănătoasă. Lucru care semnalează existența unei legături între alimentație și creier.

„Alimentația corectă ar trebui să includă toate grupurile de macronutrienți și micronutrienți. Lipidele, inclusiv grăsimile saturate și nesaturate, sunt o parte importantă a alimentației zilnice. Asta deoarece participă la diferite funcții ale corpului nostru.

Rezultatele unui studiu recent, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, au arătat că grăsimile saturate ar putea influența nivelul de atenție, memoria pe termen scurt și concentrația postprandială.

Cu toate acestea, motivele impactului negativ al grăsimii saturate asupra funcțiilor cognitive nu sunt încă clare”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Concentrația scade după o masă bogată

„Se știe că există o reducere a concentrației după o masă bogată. Potrivit autorilor studiului, acest lucru se datorează „inflamației silențioase” sau „inflamației de grad scăzut”, care poate afecta negativ sănătatea creierului. Acest fenomen crește atunci când dieta noastră este bogată în grăsimi saturate. În acest moment, însă, este doar o ipoteză: următorul pas al cercetării va fi aprofundarea acestei teme”, adaugă Gianluca Mech.

Ce sunt grăsimile saturate?

„Din punct de vedere chimic, grăsimile saturate sunt pur și simplu molecule de grăsime care nu au legături duble între moleculele de carbon, deoarece sunt saturate cu molecule de hidrogen. Grăsimile saturate sunt de obicei solide la temperatura camerei”, spune Gianluca Mech.

Cum ne afectează grăsimile saturate sănătatea?

„Înlocuirea alimentelor bogate în grăsimi saturate cu opțiuni mai sănătoase poate scădea nivelul colesterolului din sânge și poate îmbunătăți profilurile lipidelor”, este de părere nutriționistul.

Ce alimente conțin grăsimi saturate?

„Grăsimile saturate există în mod natural în multe alimente. Majoritatea provin în principal din surse animale, inclusiv carne și produse lactate.

Exemple de alimente cu grăsimi saturate sunt:

– carne grasă și grăsime de vită,

– miel,

– porc,

– carne de pasăre consumată cu piele,

– untură și smântână,

– unt,

– brânză.

De asemenea, alte produse lactate obținute din lapte integral sau cu grăsimi reduse (2%).

În plus, multe produse coapte și alimente prăjite pot conține niveluri ridicate de grăsimi saturate. Unele uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiul de palmier, uleiul de sâmbure de palmier și uleiul de nucă de cocos conțin, de asemenea, în primul rând grăsimi saturate, dar nu conțin colesterol”, dezvăluie Gianluca Mech.

Cu ce putem înlocui grăsimile saturate în alimentație?

„Pentru a obține nutrienții de care aveți nevoie, alimentația trebuie să includă:

– fructe și legume,

– cereale integrale,

– produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi,

– păsări de curte, pește și nuci.

Asta în timp ce limităm consumul de carne roșie și alimentele și băuturile zaharoase.

Alegeți carnea slabă și păsările de curte fără piele și pregătiți-le fără adăugarea de grăsimi saturate și trans.

Ar trebui să înlocuiți alimentele bogate în grăsimi saturate cu cele bogate în grăsimi monoinsaturate și / sau polinesaturate. De asemenea, puteți încerca să înlocuiți o parte din carnea pe care o mâncați cu fasole sau leguminoase”, recomandă Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Related Posts

Cum arată locuința lui Drew Barrymore din Hamptons

Drew Barrymore are un conac pe plajă, în stațiunea de lux de la malul Atlanticului, Hamptons. Actrița în…

Paris Hilton și Nicole Richie revin cu un nou reality-show, după 20 de ani

La 20 de ani de la ultimul lor reality- show, intitulat The Simple Life, în care cele două…

Lista celebrităților care au recurs la cea mai nouă metodă de slăbit

Ozempic este medicamentul miraclos la care numeroase celebrități au apelat în ultimii ani pentru a scăpa de surplusul…

Madonna, aplaudată de cea mai mare mulțime live de fani

În fața scenei uriașe construite pe plaja Copacabana, din Rio de Janeiro, cea mai mare mulțime live de…

George Clooney, aniversare discretă

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori de la Hollywood, George Clooney a împlinit zilele trecute 63…

Cele mai frumoase insule din Europa

În căutarea liniștii, a relaxării, a peisajelor paradisiace și a plajelor îmbietoare, îți prezentăm un clasament al celor…

Horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024. Berbec Situații controversate în plan financiar! Este vorba…

Cum a fost Met Gala, cel mai important eveniment fashion al anului

O nouă ediție Met Gala a avut loc aseară la New York, iar celebritățile și-au dat doctoratul în…

Coffee Time! Interviu cu Andrei Cristian Stoica

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…