Monica Cismaru ∙ August 10, 2022 ∙ 4 min read

După o carieră sportivă impresionantă de 25 de ani, Serena Williams, una dintre cele mai bune jucătoare de tenis ale lumii, a anunțat că se retrage din sportul alb.

Serena Williams și-a anunțat retragerea din sportul în care a făcut performanță aproape inegalabilă și a spus că vrea să-și dedice timpul familiei, mai ales că și-ar dori să mai aducă pe lume un copil. Jucătoarea de tenis, care va împlini 41 de ani luna aceasta, are o fiică, Olympia, de 4 ani, cu soțul ei, fondatorul aplicației Reddit, Alexis Ohanian.

Serena Williams nu a anunțat o dată limită până la care va activa în turneele de tenis, dar se pare că retragerea ei va avea loc după US Open de anul acesta.

serena williams retragere

”Nu am agreat niciodată cuvântul ”retragere”, a spus Serena Williams într-un eseu scris pentru ediția americană a publicației Vogue, numărul current, pe a cărui copertă apare. ”Nu mi se pare că e un cuvânt modern. Poate că termenul cel mai potrivit care sa descrie acest lucru e evoluție. Mă aflu aici ca să vă spun că voi evolua dincolo de tenis, către alte lucruri care sunt importante pentru mine”, spune sportiva care analizează și statutul ei de femeie atletă, nevoită să aleagă între familie și carieră, spre deosebire de bărbați. ”Nu mi se pare drept. Dacă eram bărbat, nu aș mai fi scris acest lucru acum deoarece m-aș fi aflat pe teren, aș fi jucat și aș fi câștigat în timp ce soția mea se ocupa de extinderea familiei  – ar fi fost însărcinată și ar fi adus pe lume copii”, subliniază Serena, care s-a aflat la un pas de moarte când a născut-o pe lume pe fiica ei, din cauza complicațiilor.

serena williams retragere

Serena rememorează și efortul depus de ea încă din copilărie, împinsă de la spate de părinții ei să performeze într-un sport rezervat clasei albe și bogate. ”Cred că întotdeauna am văzut tenisul ca pe un sacrificiu, dar a fost unul pe care l-am făcut cu plăcere. Am fost împinsă de la spate de părinții mei. Azi, părinții spun ”Lăsați copiii să facă ce vor!” Ei bine, pe mine nu asta m-a adus unde sunt acum. Nu m-am răzvrătit în copilărie. Am muncit din greu și am respectat regulile. Aș vrea s-o împing de la spate și pe Olympia – nu în tenis, dar în orice domeniu ar fi ea interesată. Dar n-aș vrea să insist prea tare. Încă încerc să-mi dau seama unde este linia aceea fină a echilibrului”, scrie campioana de tenis pentru Vogue.

”În ultimul an, eu și cu Alexis am încercat să mai avem un copil și, recent, am primit niște vești de la doctorul meu care m-au mai liniștit și mi-au dat încrederea că ne putem extinde familia oricând suntem pregătiți. Cu siguranță n-aș vrea să fiu însarcinată în timp de activez ca sportivă. Am nevoie să mă dedic 100% – ori tenisului, ori familiei”, mai spune Serena.

Jucatoarea de tenis adaugă că nu-și dorește o ceremonie de retragere, nu vrea să marcheze momentul cumva. ”Nu mă pricep la despărțiri, le detest. Dar aș vrea să știți că vă sunt mai mult decât recunoscătoare, m-ați susținut către atât de multe victorii și trofee”, își încheie Serena discursul de adio.

Foto: Hepta, Vogue

Related Posts

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Horoscopul lunii Mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru luna mai 2024. Berbec Segmentul financiar este răscolit, astfel că…

ADHD la adulți: semne subtile pe care nu le-ai observat

Amâni lucrurile până când termenul limită se apropie periculos de mult? Sau poate ești deseori etichetat ca fiind…

Prințul William și Kate Middleton aniversează azi 13 ani de la nuntă

S-au scurs 13 ani de la nunta Prințului William cu Kate Middleton, eveniment urmărit de sute de milioane…