A List Magazine ∙ March 11, 2022 ∙ 3 min read

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie, cronică ce se caracterizează prin uscăciune cutanată, leziuni eritematoase cu distribuție caracteristică însoțite de senzație intensă, persistentă de mâncărime. Medicul dermatolog Ioana Andreescu vine cu mai multe informații despre această afecțiune.

Poate debuta la orice vârstă, însă cel mai frecvent apare în copilărie și are la bază un cumul de factori imunologici, genetici și de mediu. Se poate ascocia cu rinită alergică și astm bronșic.

Manifestările dermatitei atopice pot varia în funcție de vârsta pacientului.

La copil leziunile sunt eczematoase, intens eritematoase, cu margini difuze, însoțite de vezicule, fisuri sau cruste localizate la nivelul feței (zona obrajilor mai frecvent) și la nivelul zonelor de extensie (coate, genunchi).

La adult, tabloul clinic este dominat de xeroză cutanată (uscăciune accentuată) și zone tegumentare lichenificate (piele aspră, îngroșată). Lezunile afectează mai frecvent regiunea gâtului, spatelui, articulația pumnului și zonele de flexie (plica cotului, fosa poplitee – zona din spatele genunchiului).

Fiind o afecțiune cu evolutie cronică, cu perioade de exacerbare și remisie, controlul dermatitei atopice presupune respectarea unor măsuri generale de îngrijire și evitarea expunerii la anumiți factori agravanți.

Pot influența evoluția dermatitei atopice factori externi de tipul: aeroalergeni (praf, polen, mucegaiuri, păr de animale etc.), alergeni de contact (parfum, aditivi), agenți iritanți (materiale sintetice sau țesături din lână, detergenți, substanțe cu rol dezinfectant, șervețele umede etc.), expunerea la temperaturi extreme, umiditate scăzută, vânt dar şi factori interni: alimente (lapte de vacă, alune, ouă, arahide, soia, peşte) sau stres. Alți factori ce pot agrava leziunile cutanate în cadrul dermatitei atopice sunt transpirația excesivă, hipersalivația asociată apariției dentiției, diversificarea alimentației, fumul de țigară.

Pentru a limita exacerbările leziunilor cutanate este necesară respectarea anumitor măsuri generale de îngrijire: se recomandă dușuri scurte, cu apă călduță și geluri blânde de spălare pentru piele uscată, sensibilă cu tendință atopică urmate de aplicarea unei creme intens hidratante și reaplicarea frecventă a unui agent emolient pe parcursul zilei. Se vor evita materialele iritative de lână sau sintetice și se va opta pentru haine de bumbac. Se recomandă utilizarea umidificatoarelor în locuințe deoarece aerul uscat deshidratează pielea și poate agrava leziunile.

Tratamentul dermatitei atopice este complex, personalizat și adaptat vârstei dar și formei clinice. Fiind o boală cronică, necesită tratament pe termen lung și presupune complianță crescută din partea pacientului, cu vizite regulate la cabinetul medicului dermatolog, evitarea factorilor agravanți și emoliere constantă.

Exacerbarile pot necesita terapie combinată (topică, uneori chiar sistemică). Sub supravegherea medicului dermatolog se pot utiliza substanțe medicamentoase precum dermatocorticoizi, inhibitori de calcineurină, antibioterapie locală pentru ca leziunile cutanate să intre în remisie.

Pentru formele agresive, non-responsive la tratament local se poate asocia tratament sistemic sau fototerapie.

Related Posts

Ce este BB cream: cum să îl alegi pe cel potrivit și să îl aplici corect pe față

BB cream-urile pentru față devin tot mai populare printre femei și domnișoare. Datorită gamei largi de produse disponibile,…

10 produse care fac minuni pentru piele și păr

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi pentru tine! Alege produse specifice pentru piele și pentru păr…

Brain & Body After Work: 5 clinici și saloane din București în care să ajungi primăvara asta

Primăvara asta, fă-ți planuri de dezvoltare și ține-te de ele, fie că este vorba de corpul tău sau…

Ce au în comun Paris Hilton, AI și un spray autobronzant?

De la Barbie la regina pielii cu aspect bronzat, Paris Hilton este una dintre figurile culturii pop care,…

Sfaturi pentru rutina de îngrijire. Alexia Eram, în dialog cu dr. Cristalia Rusu. Powered by Vichy (VIDEO)

Alexia Eram a fost curioasă să afle cum arată protocolul complet pentru îngrijirea tenului de la doamna doctor…

Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București, cu o nouă colecție: Body by Victoria

Veștile bune circulă repede! Iar primăvara aceasta avem încă un motiv de bucurie. Victoria’s Secret, liderul în retail…

Parfumuri create pe baza neuroștiinței

Charlotte Tilbury, celebrul make-up artist al vedetelor care și-a înființat un brand de cosmetice omonim, se lansează acum…

13-14 aprilie: Vino să trăiești experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club!

Grăbește-te să descoperi produsele excepționale și experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club, un pop-up deschis pentru publicul…

5 afecțiuni ale pielii cauzate de endometrioză

Prea mult estrogen în organism poate declanșa erupții sau acnee. Pe de altă parte, inflamația nu este implicată…

Ai un ten cu impurități? Iată ce trebuie să faci ca să scapi de imperfecțiuni!

Tenul nostru este ca o carte de vizită și reflectă atât starea noastră de sănătate, cât și obiceiurile…