Adriana Moscu ∙ February 26, 2020 ∙ 3 min read

Poetul latin Horațiu spunea: “Trăiește clipa!”. Într-o lume pe fast forward, cât de mult ajută să ne grăbim mereu? Și când trebuie să punem frână?

YOLO. You Only Live Once. Carpe diem. Je ne regerette rien. Trăiește clipa. Sunt tot atâtea expresii care te îndeamnă să nu pierzi vremea, să nu te agăți de trecut, să nu te preocupi de viitor. Să trăiești în prezent. Să iei provocările așa cum vin. Să nu ratezi oportunități. Este o filosofie convenabilă, pentru că simplifică mult stilul de viață și elimină din responsabilități, planuri și vini. Dar se potrivește întotdeauna etapelor în care ne aflăm? Se încadrează toată lumea în tiparul YOLO?

Carpe diem, festina lente

Când eram mici, ne imaginam constant cum va arăta viața noastră de adulți. Poriectam totul în cele mai mici detalii: ce vom deveni, câți copii vom avea, pe câte etaje ne vom construi casa. Ajunși la maturitate, nu mai avem timp să facem asta. Și, de fapt, nu e foarte interesant să te gândești cum vei arăta, cum te vei simți, ce vei face și cine te va (mai) iubi la 65 de ani, vorba Beatles-ilor. Suntem prinși în tăvălugul vieții, făcând slalom printre îndatoririle zilnice și/sau nevoia de distracție, în funcție de prioritățile fiecăruia dintre noi.

Ei, bine, spun specialiștii, poate n-ar fi rău să încetinim din când în când ritmul, și să ne imaginăm totuși viitorul, pe termen scurt, mediu, dar mai ales lung. Proiecția ta în viitor te ajută să rămâi cu picioarele pe pământ si să iei decizii mai bune aici și acum. Adică în prezent. De exemplu, în urma unui studiu s-a descoperit că atunci când vedem o poză cu noi modificată printr-o aplicație sau un program de îmbătrânire, prin care ne apar riduri, cearcăne, sau avem părul alb, avem tendința de a nu mai fi atât de impulsivi. Sau, atunci când scriem o scrisoare către noi înșine, cei care vom fi ajuns peste 20 de ani, reușim să nu mai luăm decizii contraproductive. Tot așa, atunci când ne gândim la viitor, comportamente autodistructive ca mâncatul compulsiv, abuzul de substanțe interzise sau nocive și alte acțiuni impulsive ar putea fi evitate. Chiar și specialiștii criminologi susțin că strategia de a-i determina pe infractorii aflați la primul delict să se gândească la consecințele faptelor lor dă, adesea, roade.

Conceptul YOLO poate fi la modă, însă planurile pe termen lung ne pot ajuta să devenim cea mai bună versiune a noastră din prezent. Uneori, ca să trăiești clipa la maximum, să valorifici ce e mai bun din prezent, trebuie să te gândești la trecut.

Orice ai alege, enjoy and live the life you love!

 

Foto: pexels.com

Related Posts

Amna și Dorian Popa lansează o nouă piesă

În colaborare cu Sprint Music, Amna și Dorian Popa aduc în fața admiratorilor săi un motiv în plus…

Adele renunță la muzică și se apucă de școală

Adele (34 de ani) a făcut recent un anunț surprinzător: artista britanică a declarat că vrea să se…

Nicu Bocancea inaugurează Orangeria Iris -sera de evenimente unice de langa Bucuresti

Nicu Bocancea, master florist internațional și al patrulea cel mai bun florist al Europei, sărbătorește, pe 26 octombrie,…

The royal style: Regina Rania a Iordaniei

Regina Rania a Iordaniei este una dintre cele mai rafinate prezențe ale lumii. Ceva mai puțin discutată decât…

Lichiu cu prune – o rețetă recomandată de Adi Hădean

Lichiul sau hencleșul are origini săsești, iar în aceste zone se pune deasupra prunelor cremă de smântână sau…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă horoscopul în săptămâna…

Andra&Smiley lansează prima piesa împreună: „Doar vina ta”

Andra și Smiley au lansat prima lor piesă împreună, intitulată ”Doar vina ta”. Melodia este însoțită și de…

Celebrul rapper Coolio a murit la vârsta de 59 de ani

Cine n-a dansat vreodata la o petrecere pe muzica lui Coolio? Celebrul rapper american, pe numele real Artis…

ANSON’S: Eleganță și calitate în stil masculin

De aproape un an pe piața din România, ANSON’S te invită să descoperi într-o atmosferă aparte cele mai…

Ce să cumpărăm toamna aceasta de la Half is free

Mâine are loc ediția de toamnă a îndrăgitului târg Half is free. Dacă nu vrei să ratezi cele…