A List Magazine ∙ April 10, 2023 ∙ 4 min read

Cariera de peste șase decenii a actorului Mircea Andreescu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2023. 

Născut în Suceava, pe 30 decembrie 1939, Mircea Andreescu a venit la București să facă teatru. Este absolvent – șef de promoție – al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” (promoţia 1963, din care au mai făcut parte Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru sau Ovidiu Iuliu Moldovan), dar nu a rămas în Capitală, așa cum obișnuiau șefii de promoție, ci a fost repartizat la actualul Teatru „Sică Alexandrescu” din Brașov. Aici a creat o mulțime de roluri din toate registrele  și dimensiunile.

În anul 1977, debutează pe marele ecran în comedia Iarna bobocilor (r. Mircea Moldovan), alături de Draga Olteanu-Matei și Marin Moraru. Urmează Pas în doi (r. Dan Pița, 1985, film care a concurat la cea de-a 37-a ediție a Festivalului de Film de la Berlin și a primit o mențiune specială), unde joacă rolul Meșterului Anton. În producțiile regizate de Mircea George Cornea, se remarcă în rolul principal din Vulcanul stins, (1987), unde îl interpretează pe geologul Romulus Strejan: „Încredințându-i lui Mircea Andreescu, actor aflat la primul lui rol principal de film, această partitură frumoasă și complexă, regizorul a dovedit un curaj, aș zice, la înălțimea personajului. Actorul își dezvăluie bogate resurse de interiorizare, o forță și o sobrietate dramatică ascunzând și multă disponibilitate de tandrețe, de sensibilitate” (Alice Pintea).

După căderea comunismului, joacă în A unsprezecea poruncă (1991), filmul parabolă al lui Mircea Daneliuc bazat pe cartea lui Paul Goma, Patimile după Pitești, în care Andreescu îl interpretează pe Klaus, un deținut din închisorile comuniste care ispășește o grea pedeapsă și, alături de ceilalți actori din distribuție – Valentin Uritescu, Bujor Măcrin sau Constantin Dinulescu – „face minuni” pe ecran. (Magda Mihăilescu).

Andreescu este una dintre figurile principale asociate Noului Val Românesc al Cinematografiei datorită personajului Emanoil Pișcoci din comedia satirică A fost sau n-a fost (r. Corneliu Porumboiu, 2006). Interpretarea lui a fost remarcată și de public, dar și de critică, Andreescu câștigând Premiul special pentru contribuția artistică împreună cu Ion Sapdaru și Teodor Corban la Cottbus Film Festival în 2006: „Iniţial, povestea personajului Pișcoci pare o altă doză de derizoriu [..] dar, în atmosfera pregătită de Porumboiu şi în interpretarea emoţionantă a lui Andreescu, are efectul unei iluminări.” (Andrei Gorzo pentru Dilema Veche). Filmul a fost recompensat cu Caméra d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și multiplu premiat la prima ediție a Galei Premiilor Gopo în 2007 și la Festivalul Internațional de Film Transilvania. 

În 2010 apare în Medalia de onoare (r. Călin Peter Netzer) alături de Victor Rebengiuc, iar în 2012 alături de Luminița Gheorghiu în lungmetrajul Sunt o babă comunistă (r. Stere Gulea). Printre cele mai recente roluri se numără cel al Episcopului Alexandru Rusu în Cardinalul (r. Nicolae Mărgineanu, 2019), o altă producție care urmărește drama deținuților din închisorile comuniste, sau rolul Emil din filmul După 40 de zile (r. Andrei Gruzsniczki, 2021), interpretare ce i-a adus în 2022 o nominalizare la Premiile Gopo pentru Cel mai Bun Actor în rol Principal. Cel mai recent rol al său a fost Gicu, în Mireasa mortului (r. Corneliu Gheorghiță, 2022). 

Andreescu este cunoscut și pentru aparițiile sale într-o lungă serie de scurtmetraje, dintre care amintim Maica Domnului de la parter (r. Andrei Cohn, 2009), Trenul Foamei (r. Viorel Timaru, 2010), Detașamentul Orb (r. Vlad Feneșan, 2014) sau Vacanță la țară (r. Andrei Tănase, 2015).  Actorul a jucat și în producții străine precum Leapin’ Leprechauns! și Spellbreaker: Secret of the Leprechauns (r. Ted Nicolaou, 1996), Ashes and Blood (r. Fanny Ardant, 2009) și Dreaming Apecar (r. Dario Leone, 2013).

Contribuția lui Mircea Andreescu adusă teatrului și filmului românesc a fost recompensată, de-a lungul vremii, cu numeroase distincții. Criticul de teatru Constantin Paraschivescu a lansat în 2005 volumul  La porțile ficțiunii cu Mircea Andreescu, o carte dedicată carierei actorului. Printre premiile și distincțiile obținute se numără Premiul UNITER pentru întreaga activitate, în 2010, și Premiul pentru Cel mai Bun Actor, pentru rolul Necunoscutul din Vizitatorul de Eric-Emmanuel Schmitt (r. Claudiu Goga), la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Brașov, în 2009. 

Premiul pentru Întreaga Carieră, oferit de Apa Nova – o companie Veolia, va fi înmânat actorului Mircea Andreescu în cadrul Galei Premiilor Gopo 2023.

Related Posts

Filme și seriale pe care trebuie să le vezi în mai pe platformele de streaming

Un nou sezon Bridgerton, o dramă romantică despre o iubire complicată și multe alte povești de neratat: iată…

6 parfumuri care conțin feromoni și care cresc gradul de atractivitate

Feromonii sunt substanțe secretate prin care se transmit mesaje subtile de atracție. Parfumurile cu feromoni intrigă și îi…

Primul concurs de frumusețe dedicat femeilor generate de inteligența artificială

Recent, a fost anunțată desfășurarea primului concurs de frumusețe din lume destinat femeilor generate de inteligența artificială (AI-…

Fundația Renașterea a dat START înscrierilor la cursa caritabilă – Race for the Cure Romania – ediția a 10-a, din 8 iunie

Fundația Renașterea organizează pe 8 iunie ediția aniversară a 10-a a Race for the Cure Romania- Cursa de…

Imagini în premieră din sezonul 3 Bridgerton

Așteptarea aproape că a luat sfârșit pentru fanii serialului Bridgerton, care se vor bucura în curând de cel…

Prințesa de Monaco, surpriza tradiționalului Bal de la Rose

Sâmbată trecută, cu strălucirea unui glob disco conceput pentru această a 68-a ediție de Christian Louboutin,  Prințesa Charlène…

Trei evenimente despre artă și frumos care ne-au atras atenția

În această săptămână, avem o expoziție în premieră, o lansare de carte și un mare artist premiat. O…

Ce artiști vin la Summer Well în 2024?

În perioada 9-11 august 2024 are loc cea de-a 13-a editie de Summer Well, care se va desfasura…

Amalia Enache: 10 locuri din București care-mi plac

Am rugat-o pe prezentatoarea Știrilor PRO TV de noapte să ne vorbească despre București și despre locurile care…

Mădălina Ghenea a dat lovitura cu filmul produs de ea, Deep Fear

Mădălina Ghenea, model și actriță, e în al nouălea cer de fericire. Vedeta a dat lovitura cu cel…