Monica Cismaru ∙ May 7, 2020 ∙ 2 min read

muzeu atlanta

Curatorii muzeului J. Sencer din cadrul Centrului de Control și de Prevenție a Bolilor din Atlanta, Statele Unite, sunt mai ocupați ca niciodată. Aceștia s-au angajat într-o activitate mai mult decât complexă, prin care vor să strângă toate informațiile care au apărut până acum și să realizeze un film el evenimentelor din timpul pandemiei de Coronavirus – de la momentul izbucnirii și până la eradicarea bolii, odată ce aceasta se va instala.

 

Demersul muzeului nu seamănă cu nimic din ceea ce s-a făcut până acum, iar redarea derulării evenimentelor va avea o valoare istorică incomensurabilă pentru generațiile viitoare, dar și pentru contemporanii pandemiei, pentru a descifra la, într-un final, impactul pe care l-a avut pandemia asupra omenirii.

Astfel, curatorul muzeului de 18 ani ani, Louise E. Shaw, a început să adune, alături de colegii de la Centrului de Control și de Prevenție a Bolilor din Atlanta, dar și alături de alte mari  muzee din SUA informații, artefacte, documente, testimoniale, imagini, informatții despre importanța pe care o are social media în transmiterea informațiilor, mărturii ale personalului aflat în prima linie în lupta contra pandemiei, pentru a le pune mai târziu cap la cap și pentru a reda povestea pandemiei de COVID-19, cea care a amenințat și încă amenință soarta omenirii în secolul 21.

”Misiunea noastră e aceea de a culege, de a conserva și de a intrepreta”, spune Shaw, care știe că s-a angajat într-o muncă sisifică, dar care merită fiecare secundă de efort și cre va necesita câțiva ani pentru a compune derularea completă a Coronavirusului. Shaw oferă un exemplu de subiect tratat pe larg în derularea poveștii COVID-19, și anume mastile de protecție, dincolo de stricta lor utilitate de apărare împotriva răspândirii. Povestea măștilor e privită și din unghiul socio-antropologic, prin care acestea sunt purtate de populație ca niște fashion-statement-uri.

Curatorii muzeului din Atlanta nu sunt la prima documentare a unei boli care amenință să zdruncine din temelii omenirea – aceștia au organizat o expoziție dedicată amenințării epidemiei de Ebola  din Africa, dintre 2014 și 2016 . ”Când am început să strângem material pentru Ebola, știam deja ce dimensiune va căpăta povestea, dar COVID-19 eclipsează tot, știrile se schimbă de la o clipă la alta. Ceea ce deosebește COVID-19 de alte pandemii este felul în care acesta ne afectează în cel mai intim mod cu putință”, adaugă Shaw, care a mai documentat îndeaproape și amenințările constituite în anii anteriori de SARS, H1N1, Ebola sau Zika. ”Nu putem fi alături de familie sau de prieteni, nu putem merge la restaurant, viețile noastre au fost date complet peste cap. Este datoria noastră, ca muzeu, să capturăm aceste lucru cum putem noi mai bine”, mai spune curatorul.

 

Foto: Instagram @dpjutte

Related Posts

La 90 de ani, Giorgio Armani deschide un nou restaurant la New York

Giorgio Armani nu intenționează să se retragă prea curând din activitate și, pe lângă modă, acesta derulează și…

Eva Mendes enumeră procedurile cosmetice pe care le regretă

La 50 de ani, Eva Mendes declară că regretă anumite proceduri estetice pe care și le-a făcut de-a…

Sarah Jessica Parker, despre dieta pe care o ține, la aproape 60 de ani

Ce face Sarah Jessica Parker pentru a se menține în formă, la aproape 60 de ani? Starul din…

Jennifer Lawrence așteaptă cel de-al doilea copil

Actrița laureată cu Oscar Jennifer Lawrence (34 de ani) este însărcinată cu cel de-al doilea copil. Vedeta este…

Cher, inclusă în Rock & Roll Hall of Fame

După 60 de ani de carieră, Cher a fost, în sfârșit, inclusă în Rock & Roll Hall of…

Cine este presupusul nou iubit al Angelinei Jolie?

După divorțul de Brad Pitt, Angelina Jolie (49 de ani) n-a mai fost văzută alături de niciun bărbat…

Goldcher – moment surpriză alături de Tiësto pe scena Amsterdam Music Festival cu piesa “Dudada”, remix după Irina Rimes

Pe scena impresionantului Amsterdam Music Festival (AMF), producătorul francez Goldcher s-a alăturat legendarului DJ Tiësto (#23 în lume)…

Horoscopul săptămânii 21-27 octombrie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Infuzie de creativitate la DIPLOMA Show 2024

Nu puteam să ratăm ediția a XI-a, a festivalului noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, DIPLOMA…

Clătite bucovinene – rețete recomandate de Chef Adi Hădean

Clătite umplute cu multă brânză, acoperite cu smântână și încă câteva ingrediente. Iar dacă reușești să iei ingrediente…