Monica Cismaru ∙ May 7, 2020 ∙ 2 min read

muzeu atlanta

Curatorii muzeului J. Sencer din cadrul Centrului de Control și de Prevenție a Bolilor din Atlanta, Statele Unite, sunt mai ocupați ca niciodată. Aceștia s-au angajat într-o activitate mai mult decât complexă, prin care vor să strângă toate informațiile care au apărut până acum și să realizeze un film el evenimentelor din timpul pandemiei de Coronavirus – de la momentul izbucnirii și până la eradicarea bolii, odată ce aceasta se va instala.

 

Demersul muzeului nu seamănă cu nimic din ceea ce s-a făcut până acum, iar redarea derulării evenimentelor va avea o valoare istorică incomensurabilă pentru generațiile viitoare, dar și pentru contemporanii pandemiei, pentru a descifra la, într-un final, impactul pe care l-a avut pandemia asupra omenirii.

Astfel, curatorul muzeului de 18 ani ani, Louise E. Shaw, a început să adune, alături de colegii de la Centrului de Control și de Prevenție a Bolilor din Atlanta, dar și alături de alte mari  muzee din SUA informații, artefacte, documente, testimoniale, imagini, informatții despre importanța pe care o are social media în transmiterea informațiilor, mărturii ale personalului aflat în prima linie în lupta contra pandemiei, pentru a le pune mai târziu cap la cap și pentru a reda povestea pandemiei de COVID-19, cea care a amenințat și încă amenință soarta omenirii în secolul 21.

”Misiunea noastră e aceea de a culege, de a conserva și de a intrepreta”, spune Shaw, care știe că s-a angajat într-o muncă sisifică, dar care merită fiecare secundă de efort și cre va necesita câțiva ani pentru a compune derularea completă a Coronavirusului. Shaw oferă un exemplu de subiect tratat pe larg în derularea poveștii COVID-19, și anume mastile de protecție, dincolo de stricta lor utilitate de apărare împotriva răspândirii. Povestea măștilor e privită și din unghiul socio-antropologic, prin care acestea sunt purtate de populație ca niște fashion-statement-uri.

Curatorii muzeului din Atlanta nu sunt la prima documentare a unei boli care amenință să zdruncine din temelii omenirea – aceștia au organizat o expoziție dedicată amenințării epidemiei de Ebola  din Africa, dintre 2014 și 2016 . ”Când am început să strângem material pentru Ebola, știam deja ce dimensiune va căpăta povestea, dar COVID-19 eclipsează tot, știrile se schimbă de la o clipă la alta. Ceea ce deosebește COVID-19 de alte pandemii este felul în care acesta ne afectează în cel mai intim mod cu putință”, adaugă Shaw, care a mai documentat îndeaproape și amenințările constituite în anii anteriori de SARS, H1N1, Ebola sau Zika. ”Nu putem fi alături de familie sau de prieteni, nu putem merge la restaurant, viețile noastre au fost date complet peste cap. Este datoria noastră, ca muzeu, să capturăm aceste lucru cum putem noi mai bine”, mai spune curatorul.

 

Foto: Instagram @dpjutte

Related Posts

Interviu: Inteligența artificială în dialog cu Iulia Ionescu

De această dată, Iulia Ionescu, realizatoarea celei mai urmărite emisiune de tehnologie din România, a stat de vorbă…

Ce filme și seriale vedem în decembrie pe platformele de streaming

Cel mai bun plan pentru decembrie? Filme bune, seriale noi, ciocolată caldă, lumânări parfumate, zăpadă, turtă dulce și…

Horoscopul lunii decembrie 2023

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru luna decembrie 2023. Capricornii acordă timp relaxării, iar Taurii se…

Vacanța de vis, așa cum o vede echipa A List

La ce visează fetele din redacția A List Magazine pentru ziua când bugetul de călătorie va fi fără…

Bucură-te împreună cu întreaga familie, în mini-vacanța de 1 Decembrie, de super filme și seriale de la Disney+!

Începutul lunii decembrie reprezintă startul perioadei festive, când totul este îmbrăcat în sărbătoare, când poveștile magice și decorurile…

Jennifer Lopez își lansează un nou album după o pauză de zece ani

La o distanță de zece ani de la lansarea ultimului ei album, Jennifer Lopez revine în peisajul muzical…

Heidi Klum și Leni, mamă și fiică, în lenjerie intimă festivă

Heidi Klum (50 de ani) și fiica e în vârstă de 19 ani, Leni, revin cu noi imagini…

Cele mai bune destinații de Revelion din Europa. Tu unde petreci noaptea dintre ani?

Vrei să începi un an nou, într-un loc cu totul și cu totul nou? Îți prezentăm lista cu…

Rămâi în formă peste iarnă! Iată 5 obiceiuri care duc la creșterea în greutate în sezonul rece

Iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le eviți pentru a nu câștiga în greutate peste…

S-a deschis oficial expoziția-manifest Monica Lovinescu, ”Vocea care ni s-a dat”

Expoziția „Monica Lovinescu.Vocea care ni s-a dat”, creată pentru a celebra 100 de ani de la nașterea celei…