Monica Cismaru ∙ May 7, 2020 ∙ 2 min read

muzeu atlanta

Curatorii muzeului J. Sencer din cadrul Centrului de Control și de Prevenție a Bolilor din Atlanta, Statele Unite, sunt mai ocupați ca niciodată. Aceștia s-au angajat într-o activitate mai mult decât complexă, prin care vor să strângă toate informațiile care au apărut până acum și să realizeze un film el evenimentelor din timpul pandemiei de Coronavirus – de la momentul izbucnirii și până la eradicarea bolii, odată ce aceasta se va instala.

 

Demersul muzeului nu seamănă cu nimic din ceea ce s-a făcut până acum, iar redarea derulării evenimentelor va avea o valoare istorică incomensurabilă pentru generațiile viitoare, dar și pentru contemporanii pandemiei, pentru a descifra la, într-un final, impactul pe care l-a avut pandemia asupra omenirii.

Astfel, curatorul muzeului de 18 ani ani, Louise E. Shaw, a început să adune, alături de colegii de la Centrului de Control și de Prevenție a Bolilor din Atlanta, dar și alături de alte mari  muzee din SUA informații, artefacte, documente, testimoniale, imagini, informatții despre importanța pe care o are social media în transmiterea informațiilor, mărturii ale personalului aflat în prima linie în lupta contra pandemiei, pentru a le pune mai târziu cap la cap și pentru a reda povestea pandemiei de COVID-19, cea care a amenințat și încă amenință soarta omenirii în secolul 21.

”Misiunea noastră e aceea de a culege, de a conserva și de a intrepreta”, spune Shaw, care știe că s-a angajat într-o muncă sisifică, dar care merită fiecare secundă de efort și cre va necesita câțiva ani pentru a compune derularea completă a Coronavirusului. Shaw oferă un exemplu de subiect tratat pe larg în derularea poveștii COVID-19, și anume mastile de protecție, dincolo de stricta lor utilitate de apărare împotriva răspândirii. Povestea măștilor e privită și din unghiul socio-antropologic, prin care acestea sunt purtate de populație ca niște fashion-statement-uri.

Curatorii muzeului din Atlanta nu sunt la prima documentare a unei boli care amenință să zdruncine din temelii omenirea – aceștia au organizat o expoziție dedicată amenințării epidemiei de Ebola  din Africa, dintre 2014 și 2016 . ”Când am început să strângem material pentru Ebola, știam deja ce dimensiune va căpăta povestea, dar COVID-19 eclipsează tot, știrile se schimbă de la o clipă la alta. Ceea ce deosebește COVID-19 de alte pandemii este felul în care acesta ne afectează în cel mai intim mod cu putință”, adaugă Shaw, care a mai documentat îndeaproape și amenințările constituite în anii anteriori de SARS, H1N1, Ebola sau Zika. ”Nu putem fi alături de familie sau de prieteni, nu putem merge la restaurant, viețile noastre au fost date complet peste cap. Este datoria noastră, ca muzeu, să capturăm aceste lucru cum putem noi mai bine”, mai spune curatorul.

 

Foto: Instagram @dpjutte

Related Posts

Blake Lively, apariție surprinzătoare la premiera „Deadpool & Wolverine”

Actrița a avut o apariție de senzație la premiera „Deadpool & Wolverine” din New York City. Soția lui…

Dua Lipa, pe cale să devină una dintre cele mai bogate celebrități din Marea Britanie

Cu un câștig de 1 milion de lire sterline pe săptămână, Dua Lipa este pe cale să devină…

Vedete la Jocurile Olimpice de la Paris (2024)

Salma Hayek, Snoop Dogg, Priyanka Chopra Jonas, Lady Gaga și Ryan Reynolds sunt doar câțiva dintre fanii olimpici…

Cele mai longevive cupluri de la Hollywood

În timp ce pentru majoritatea cuplurilor de la Hollywood, dragostea durează maxim trei ani, pentru câțiva norocoși iubirea…

Reddysh a.k.a Irina Simion, creatoare de conținut de gaming: „Am construit o comunitate internațională foarte frumoasă datorită pasiunii mele pentru gaming.”

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! Iată ce ne-a atras atenția!…

Filmul Ca fetele se lansează în cinema, pe 15 septembrie

Pe 13 septembrie se lansează în cinematografele din toată țara filmul Ca fetele, o producție cu o distribuție…

Pepco & Better Cotton: produse din bumbac provenit din surse ecologice și sustenabile

Pepco, unul dintre cei mai mari value retailers din Europa, a devenit membru al programului Better Cotton în…

Jennifer Lopez, aniversare cu tematica ”Bridgerton”

Jennifer Lopez s-a hotărât să-și sărbătorească împlinirea a 55 de ani cu fast și a organizat o petrecere…

ANUL NOU CARE N-A FOST, lungmetrajul de debut al regizorului Bogdan Mureșanu, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția

ANUL NOU CARE N-A FOST/ THE NEW YEAR THAT NEVER CAME, primul lungmetraj de ficțiune scris și regizat…