A List Magazine ∙ June 12, 2023 ∙ 5 min read

O nouă colaborare internațională cu National Portrait Gallery, Londra, plus Nimfe și Zombi, o expoziție contemporană cum nu ați mai văzut ne așteaptă în perioada 30 iunie-10 septembrie 2023, la Art Safari.

Sezonul de vară Art Safari Love Edition va avea loc în perioada 30 iunie – 10 septembrie 2023, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani, și va prezenta 4 expoziții de artă românească clasică și contemporană, plus artă internațională de prestigiu.

În cadrul noului sezon, Art Safari aduce în premieră națională expoziția „Love Stories”  de la National Portrait Gallery, Londra, unul dintre cele mai importante muzee internaționale, cu cea mai extinsă colecție de portrete din lume. „Love Stories” prezintă portrete ale unor cupluri celebre, printre care Prințul Harry și Meghan Markle, John Lennon și Yoko Ono ori Salvador Dalí și Gala Dalí.

Art Safari continuă seria dedicată recuperării marilor maeștrilor români cu pictorul Constantin Artachino (1870-1954), expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, și cu expoziția Ion Alin Gheorghiu (1929-2001);

Aripa contemporană a Palatului de pe Lipscani va fi ocupată de duelul artistic Ondine (n. 1982) vs. Baraka (n. 1994), într-o expoziție curatoriată de Ruth Hibbard de la Victoria & Albert Museum, Londra: “Nymphs and Zombies”. 

Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de aici: https://www.artsafari.ro/editia-12/ 

„Sezonul de vară Art Safari va fi despre dragoste! Cu siguranță că instalațiile și numeroasele povești din expoziția Love Stories, cu aventuri, cupluri surprinse de-a lungul istoriei și secrete, vor cuceri publicul. Și arta Supercontemporană românească este bine reprezentată în Palatul Dacia-România: avem duelul nimfelor și zombilor în viziunea a doi artiști tineri: Ondine și Baraka.” Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția.

Love Stories, curator: Lucy Peltz, expoziție realizată în parteneriat cu National Portrait Gallery, Londra

Dragostea plutește în Palatul Dacia-România, în sezonul 12. Portrete ale cuplurilor celebre precum Victoria și David Beckham, John Lennon și Yoko Ono etc. din Colecția National Portrait Gallery, Londra, vor putea fi văzute în inima Bucureștiului. Celebrul muzeu londonez deține cea mai amplă colecție de portrete din lume, ale unora dintre cele mai cunoscute personalități. 

„Din secolul al XVI-lea până în prezent, portretul a fost strâns legat de ideea de iubire și dorință și de recunoaștere socială a relațiilor. Portretele sunt înregistrări vizuale ale dragostei, rudeniei, amintiri ale persoanelor dragi decedate sau absente, și au fost oferite dintotdeauna în semn de dragoste. Dragostea și relațiile reprezintă astfel o temă cu tradiție în istoria portretului, care va fi explorată și în Love Stories, printr-o selecție de lucrări-cheie din colecția National Portrait Gallery, Londra”, Lucy Peltz, curator „Love Stories”, National Portrait Gallery. 

Constantin Artachino (1870 – 1954), curator: Elena Olariu, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București

O personalitate marcantă a istoriei românești, Artachino este considerat un maestru al orientalismului românesc, de marcă dobrogeană. A ieșit în evidență în perioada interbelică printr-o pensulație de mătase, care l-a caracterizat, și opere pictate în linii clare, elegante, aflate sub semnul echilibrului și armoniei. Datorită originii a familiei sale (portul Artachi, de la Marea Marmara, Imperiul Otoman), a călătorit în lumea balcanică și a fost unul dintre cei mai iscusiți portretizatori ai ei.

A studiat la Școala de Belle-Arte, unde i-a fost elev lui Theodor Aman, și a continuat studiile la Paris, la Academia Julian, unde a fost coleg cu Nicolae Vermont şi Ştefan Luchian, cu care se împrietenește și formează grupări artistice. Artachino a lucrat în satul Barbizon, dar și în pădurea Fontainebleau, urmând exemplul lui Nicolae Grigorescu pe care îl admira, dar a călătorit și la Londra, Milano, Veneția și Istanbul. A pictat mult și în Bulgaria, la Sofia, Silistra și Balcic, în Dobrogea sau pe malurile Dunării.

Ion Alin Gheorghiu (1929-2001), artistul Grădinilor Suspendate, îngrijită de: Ana-Maria Smigelschi 

Pânze abstracte, de dimensiuni mari, semnate de unul dintre cei mai semnificativi pictori ai abstracțiunii și postmodernismului românesc, al perioadei ideologizante a Războiului Rece, Ion Alin Gheorghiu, vor fi expuse în Palatul Dacia-România. Gheorghiu s-a născut într-o familie modestă de muncitori și a avut o poveste de viață zbuciumată. A intrat cu „excepțional” la clasa profesorului Camil Ressu la Institutul de Arte Nicolae Grigorescu, dar a terminat facultatea fără diplomă, pe motiv că lucrarea „Creangă și Eminescu la Iași” a fost considerată naționalistă și formalistă, în perioada realismului socialist. 

Nu a fost acceptat în expozițiile oficiale, fiind nevoit să descarce noaptea cartofi în Obor, să lucreze ca pontator, în tot acest timp neavând atelier și pictând cu ce a putut. Până în 1958, când a început să fie invitat la aproape toate expozițiile importante din țară. Foarte exigent cu arta sa, a organizat foarte puține expoziții personale. Textul curatorial al expoziției este semnat de Andrei Pleșu.

Nimfe și Zombi din arta contemporană românească, curator: Ruth Hibbard

Se va da și o luptă artistică la Palat între doi artiști cu viziuni diametral opuse: Ondine Slimvoschi (n. 1982) vs. Paul Marat Baraka (n. 1994) în expoziția “Nymphs and Zombies: Ondine’s Hope and Baraka’s Despair”. Ondine este o artistă a mitologiei senine, a bestiarului basmelor frumoase, ilustrând interesul activ al artistei față de melanocolia esteticii din secolul al XIX-lea. În timp ce Baraka se concentrează pe subiecte șocante și provocatoare și pe un stil hiperrealist, atât în pictură, cât și în sculpturi. Abordarea lui Baraka este și una critică, evidențiind banalitatea răului prin sarcasm și ironie.

Pe lângă cele patru expoziții, Art Safari va expune și o serie de instalații care completează experiența de vizitare. Și copiii au propriul lor Art Safari, în Palat, care cuprinde ateliere de creație și tururi ghidate în expoziții. Mai multe detalii pe https://www.artsafari.ro/asb-kids/.  

Related Posts

Ai chef de roșu? Iată cum se poartă nuanțele focului în păr, toamna asta

Nuanțele de roșu ale coafurii au devenit și mai populare în acest an și par să fie vedeta…

Pentru a 4-a oară DJ-ul numărul 1 al lumii, pentru a 3-a oară, tată

La câteva ore după ce a fost votat numărul 1 mondial în cadrul Top 100 DJs, francezul David…

Trei motive pentru care ciocolata este cel mai potrivit cadou de Sărbători

Pentru cei mai mulți dintre noi, finalul anului este poate cea mai frumoasă perioadă. Este prilejul perfect de…

Vino la Crazy Christmas, pe 25 Noiembrie, la Unirea Shopping Center, București!

Ți-era dor de unul dintre târgurile noastre? Nu mai e mult și ne revedem la Crazy Christmas, pe…

Horoscopul săptămânii 13-19 noiembrie 2023

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii! Iată ce ne rezervă astrele în perioada 13-19 noiembrie 2023! Berbec  Este…

9 idei de cadouri educative pentru Moș Nicolae sau Crăciun

Prin conectare, joacă și cărți de dezvoltare emoțională ne învățăm copiii să trăiască în mod conștient. Iată o listă…

Cindy Crawford: ”Trăim într-o cultură obsedată de tinerețe”

Cindy Crawford (56 de ani) nu este adepta ascunderii vârstei din buletin și nu-i place să i se…

Intră în atmosfera de Halloween: 10 cărți despre vrăjitoare și vrăjitorii

Ca să intrăm cum se cuvine în atmosfera de toamnă și de Halloween, iată câteva lecturi în ton…

Victoria’s Secret lansează noua campanie My Wings, My Way din dorința de a susține puterea feminină la nivel internațional

Victoria’s Secret aduce în prim-plan o nouă campanie numită My Wings, My Way, dorindu-și să transmită glamour-ul și…

Secretele manichiurii impecabile, dezvăluite de specialiști

Poți avea unghii sănătoase și o manichiură de lungă durată? Da! Cu instrumentele potrivite, este nevoie doar de…