Săptămâna Modei Haute Couture: Colecțiile prezentate virtual 

Odată cu pandemia, întreaga lume a modei și-a revizuit atitudinea, inclusiv în ceea ce privește participarea profesioniștilor la una dintre cele mai așteptate săptămâni ale modei. Astfel, în premieră mondială, colecțiile Haute Couture sunt, anul acesta, prezentate virtual, departe de orice suflare, în zona de confort a fiecăruia dintre noi. Avantajul? Toți suntem invitați să privim colecțiile deodată cu mai marii industriei. 

Haute Couture reprezintă cu adevărat arta vestimentară legendară, pentru care cea mai importantă este piesa în sine, croită în ateliere speciale, manual, în zeci de ore, cu materiale extrem de speciale, la care nu multă lume are acces. Este una dintre cele mai așteptate săptămâni ale modei în fiecare an, grație măiestriei și surprizelor care ies din atelierele marilor case, care nici acum nu se lasă mai prejos și ne încântă, de la distanță, cu piese pentur care măiestria, talentul și creativitatea nu sunt doar niște cuvinte frumoase. 

Ca în basme

Una dintre cele mai mari și frumoase surprize pe care lumea modei nu le va uita niciodată, este colecția Dior. Maria Grazia Chiuri, prima femeie aflată în funcția de director de creație al casei, a pregătit o poveste în miniatură, desprinsă parcă din basme, prezentată în cadrul unui film de o sensibilitate aparte. Ca și cum nu ar fi fost suficient că vorbim prin definiție de o extrem de mare precizie și de o muncă absolut milimetrică, Chiuri pluseasă și vine cu o colecție de rochii în miniatură, lucrate perfect până la cel mai mic detaliu. Chiuri a mizat pe experiența impresionantă a caselor de modă de după Al Doilea Război Mondial, în care, din cauza lipsei de fonduri și de materiale, creatorii pregăteau ținute miniaturale pe care le prezentau publicului. De data asta, basmul este transpus într-o imagine extrem de romantică marca Matteo Garrone, unul dintre regizorii preferați ai designerului. 

Un tribut

Virginie Viard aduce, prin colecția Haute Couture toamnă-iarnă 2020/21, un tribut întregii creații a marelui Karl Lagerfeld. Inspirată nu doar de opera lui, ci și de marile lui muze, precum prințesa Diane de Beauvau-Craon, a cărei imagine din tinerețe a însoțit fiecare ținută din actuala colecție. Prin gestul ei de a-și decupa rochia roz de bal, pregătită de mama ei, de Beauvau-Craon a pornit o nouă estetică, care îi permite școlăriței lui Mademoiselle Chanel să-și îmbrățișeze latura edgy, chiar punk. De aici tăieturile, asimetriile și aerul rebel, dar foarte sofisticat, în același timp, surprinse atât de bine și de inspirațional în filmul de prezentare. 

Pentru Paris, cu dragoste 

Giambattista Valli a adus și el un tribut, de data asta Parisului, a căruit frumusețe este independentă de prezența oamenilor. Designerul s-a inspirat de natura care a explodat cu tot ce avea mai bun și mai fascinant în lipsa zgomotului și al tumultului vieții cotidiene, astfel că muza lui, Joan Smalls, defilează printre volanele și volumele impresionante, semnătură a casei, ca într-un dans al libertății. 

În cursul zilei de azi, așteptăm cu un mare interes prezentările unor case precum Maison Margiela sau Valentino. Odată cu Săptămâna Haute Couture este în desfășurare și Men’s Fashion Week, un alt gest atipic pentru lumea modei. 

Video: Youtube