Premiile Gopo 2020: câștigătorii și highlighturile serii

După o foarte îndelungată perioadă de așteptare și incertitudine, s-a întâmplat! Gala Premiilor Gopo 2020 a avut loc seara trecută, în aer liber, la Verde Stop Arena, și a celebrat un nou an de film românesc, de titluri care au reușit să scoată la iveală povești senzaționale și să ne transmită atât de multe emoții!

La Gomera, în regia lui Corneliu Porumboiu, este marele învingător al serii, câștigând categoriile: Cel mai bun film de lungmetraj, Cea mai bună regie, Cel mai bun actor în rol secundar (István Téglás), Cea mai bună actriță în rol secundar (Rodica Lazăr), Cel mai bun scenariu (Corneliu Porumboiu), Cea mai bună imagine (Tudor Mircea pentru La Gomera), Cel mai bun montaj (Roxana Szel pentru La Gomera), Cel mai bun sunet (Andre Rigaut, Sophie Chiabaut, Niklas Sharp, Christian Holm pentru La Gomera), Cele mai bune decoruri (Simona Pădurețu pentru La Gomera).

Lista completă a câștigătorilor

Cel mai bun film de lungmetraj: La Gomera

Cea mai bună regie: Corneliu Porumboiu (La Gomera)

Cel mai bun actor într-un rol principal: Iulian Postelnicu (Arest)

Cea mai bună actriță într-un rol principal: Judith State (Monștri.)

Cel mai bun actor în rol secundar: István Téglás (La Gomera)

Cea mai bună actriță în rol secundar: Rodica Lazăr (La Gomera)

rodica lazar la gomera

Cel mai bun scenariu: Corneliu Porumboiu (La Gomera)

Cea mai bună imagine: Tudor Mircea (La Gomera)

Cel mai bun montaj: Roxana Szel (La Gomera)

Cel mai bun sunet: Andre Rigaut, Sophie Chiabaut, Niklas Sharp, Christian Holm (La Gomera)

Cea mai bună muzică originală: Pablo Pico (Călătoria fantastică a Maroanei)

Cele mai bune decoruri: Simona Pădurețu (La Gomera)

Cele mai bune costume: Ana Ioneci, Claudia Bunea (Maria, Regina României)

Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură: Domnica Bodogan, Nastasia Mateiu, Clara Tudose (Maria, Regina României)

Cel mai bun film de debut: Touch Me Not (regia: Adina Pintilie)

Cel mai bun film documentar: Distanța dintre mine și mine (regia: Mona Nicoară, Dana Bunescu)

Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune: Havana Cuba (regia: Andrei Huțuleac)

Cel mai bun scurtmetraj documentar: El iubește ochii mei (regia: Enxhi Rista)

Tânără Speranță: Cătălina Mihai (Heidi)

Cel mai bun film european: Dolor y gloria (regia: Pedro Almodóvar)

Premiul pentru Întreaga Activitate: Adela Mărculescu

Premiul pentru Întreaga Carieră: Virgil Andriescu

Premii Speciale: Radu Cosașu, Cristina Ionescu

Premiile Gopo și noile reguli

Seara trecută, la Verde Stop Arena, am asistat și la o premieră pentru acest eveniment: prima gală în aer liber, o măsură luată ca urmare restricțiilor impuse de pandemia Coronavirus, după ce Teatrul Național a fost până acum locul tradițional de întâlnire pentru Premiile Gopo. Ceremonia a fost transmisă în direct de PRO TV PLUS și premiilegopo.ro, iar înregistrarea ei va fi difuzată miercuri, 1 iulie, de la ora 22.15, pe PRO CINEMA.

Înainte de toate, cred că trebuie să vă povestesc un pic despre emoțiile și despre bucuria pe care le-am simțit la toți cei prezenți la gala Gopo. A fost o revedere atât de așteptată după o perioadă extrem de grea, o reuniune a actorilor, a regizorilor, a producătorilor, a tuturor oamenilor care iubesc și susțin filmul românesc. Pășeam timizi pe iarbă și încercam să păstrăm distanța, dar ne entuziasmam la culme atunci când ne intersectam cu un chip cunoscut. Purtam măști, dar ochii ne trădau zâmbetele și fericirea. Și era atât de bine!

Ce cred că ar merita punctat acum este pregătirea extraordinară a echipei din spatele Premiilor Gopo, care s-a asigurat că evenimentul se desfășoară în condiții de siguranță maximă. Am simțit pe pielea mea schimbările din „noua normalitate” de îndată ce am ajuns la gală. Măști chirurgicale puse la dispoziție pentru toată lumea, dezinfectant la discreție, chiar și o mică arcadă prin care treceam la intrare și care pulveriza o soluție dezinfectantă pe toți invitații, dar și deja clasicul control al temperaturii. 

Actorul Alex Bogdan a fost și de această dată amfitrionul ceremoniei de decernare a premiilor, care a început la puțin timp după ora 20. Așa cum era de așteptat, tot programul a gravitat în jurul pandemiei și al schimbărilor pe care această criză le-a adus mai ales în industria cinematografică din România, o industrie care are nevoie de o susținere considerabilă din partea tuturor în următoarea perioadă. Bineînțeles, n-au lipsit nici glumele despre țânțarii care au roit în jurul nostru, o prezență nelipsită până la urmă de la orice eveniment în aer liber, dar, cum bucuria revederii a fost atât de mare, asta nici n-a mai contat. Momentele muzicale ale serii au fost asigurate de  Tomma Alistar, dar și de Doru Trăscău și Andrei Zamfir (The Mono Jacks). Ca de fiecare dată, am avut parte și de o serie de parodii la realizarea cărora au contribuit 18 actori, printre care doi invitați speciali: Magda Catone și Dan Chişu. Personal, sketchul meu preferat a fost cel inspirat de scandalul muncitorilor din Sri Lanka din Ditrău, o poveste care a acoperit agenda presei la începutul anului și care a stârnit nenumărate controverse. Diferența a fost că, la Gopo, s-au inversat puțin rolurile, iar muncitorii srilankezi au trecut de la brutărie la… regie.

Printre cei care au urcat pe scenă pentru a acorda și înmâna trofeele Gopo s-au numărat Dorina Lazăr, Diana Cavallioti, Aida Economu, Cosmina Stratan, Mihai Călin, Andreea Esca, Marius Manole, Dan Bordeianu și George Piștereanu

Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office a mers anul acesta către două filme de comedie, respectiv „Oh, Ramona!” (256.115 spectatori și încasări de 5.016.367 de lei) și „5Gang: Un altfel de Crăciun” (167.025 de spectatori și încasări de 3.162.478 lei).

Gala Premiilor Gopo 2020 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană. Evenimentul este finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Dacin Sara și Babel Communications, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB.

Foto: Rollercoaster PR

Categorii Lifestyle