Monica Cismaru ∙ July 17, 2020 ∙ 15 min read

 

shara iancu cristi marton

Astăzi este greu să găsești copii care să vrea să facă mișcare, cu atât mai puțin să-și dorească să facă un sport de performanță”, spune Cristi Bănică,  antrenor coordonator Tenis 10 la Centrul Național de Tenis București. Totuși, antrenorul și-a format un lot competitiv de copii talentați, care au toate șansele să ajungă campioni la nivel mondial în tenis. Shara Iancu și Cristi Marton – 13, respectiv 14 ani, sunt doar două exemple de viitoare speranțe care ar putea să calce pe urmele campionilor consacrați și să domine circuitele WTA și ATP.

Vă invităm să-i cunoașteți mai bine pe viitorii campioni de tenis ai României și pe cei care se ocupă de pregătirea lor.

Foto: Sedef Gumussoy

 

SHARA IANCU

La 13 ani, Shara Iancu este deja dublă campioană națională cu echipa, campioană națională de dublu și câștigătoare a numeroase turnee la nivel național și internațional. Jocul Sharei inspiră liniște și echilibru. Loviturile sale, în forță și precise, nu lasă nicio șansă adversarelor sale. De un fair-play desăvârșit, Shara este o adevărată campioană, atât pe teren cât și în afara lui (Myswishes.ro).

shara iancu tenis

Shara, sportul este în ADN-ul familiei tale: Tatăl tau este antrenor de tenis, iar mama- profesoară de sport. Totuși, cum ai învățat să iubești tenisul, te-ai gândit cum ar fi fost să alegi alt sport?

Tatăl meu este antrenor, iar eu am crescut pe terenul de tenis. Am văzut mulți oameni jucând și așa a început să-mi placă și mie și să vreau și eu să joc tenis. Dragostea mea pentru tenis a venit în mod natural. Am mai încercat și alte sporturi, dar mi-a plăcut cel mai mult tenisul.

Cum își lasă disciplina sportului amprenta asupra ta, asupra personalității tale?

Sportul m-a învățat să fiu mai disciplinată, mai organizată și mai responsabilă. Aceste lucruri mă ajută nu numai pe teren, ci și în afara lui, la școală, în special. Îmi doresc să obțin rezultate bune pe toate planurile.

Jocul îți e descris prin liniște și echilibru. Ce alte calități mai sunt necesare pentru un sportiv de performanță?

Pentru un sportiv de performanță sunt necesare dorința, determinarea și sacrificiile.

 

Cum îți descrii tu jocul? Cum te-ai descrie tu ca jucătoare de tenis, dacă te-ai privi din tribune?

Jocul meu de tenis este un joc agresiv, cu lovituri puternice.

 

La ce nivel consideri că te afli și spre ce aspiri? Care e scopul tău suprem?

În momentul de față sunt în lotul de 14 ani și scopul meu suprem este să ajung în top 10 mondial.

Ce te motivează pe teren?

Mă motivează și joc foarte bine când am o adversară mai mare și mai puternică decât mine.

Ce ai întreba-o pe Simona Halep dacă s-ar afla acum în fața ta?

Simona este un model pentru mine. Aș întreba-o cum reușește să se concentreze la un meci important, cu mulți spectatori și să rămână concentrată pe strategia ei de joc.

Am vrea să știm cum descrii tu tenisul, cum îl vezi, spre deosebire de alte sporturi?

Tenisul este un sport individual în care tu iei toate deciziile în fiecare moment al jocului. Nu este ușor să gestionez toate emoțiile și temerile când sunt singură pe teren, dar încerc să-mi controlez reacțiile, încă lucrez la asta.

Cine te inspiră pe teren, care sunt idolii tăi?

Jucătoarea mea favorită este Elina Svitolina. Jocul ei este unul agresiv și se mișcă foarte bine în teren. În plus, îmi mai place și stilul ei vestimantar, din afara terenului.

Care ar trebui să fie filosofia unui campion, în opinia ta?

Perseverența în orice condiții.

 

shara iancu

La câte turnee mergi pe an? Ce te așteaptă, pentru ce te pregătești în viitorul apropiat?

Anul trecut am participat la aproximativ 30 de turnee.Până acum am obținut trei titluri de campioană națională, însa vreau mai multe. Următorul pas în cariera mea este să trec la un nivel superior și să particip la turnee ITF Juniors. Sper să ajung cât mai departe și să-mi împlinesc visul de a juca în top 10 WTA.

Ce te intimidează și ce-ți dă putere în competiții?

Uneori mă intimidează publicul numeros. Simt că am putere când intru pe teren și îmi iese jocul.

Ce-ți spune antrenorul tău cel mai des?

Îmi spune la fiecare antrenament să mă mișc în permanență și să-mi îndoi genunchii.

 

De când te antrenează Cristi Bănică? Cum ”funcționați” amândoi?

De când ne antrenam împreună ne înșelegem foarte bine, de aproximativ șapte ani. Cristi este un antrenor foarte bun și-mi place mult colaborarea noastră. Face ca antrenamentele să fie foarte amuzante și simt că mă dezvolt în permanență.

CRISTI MARTON

La 14 ani, este deja vicecampion național la simplu, campion național cu echipa și câștigător a numeroase turnee FRT și internaționale. Cristi Bănică, antrenorul său, a văzut de mic potențialul său și l-a ajutat să și-l dezvolte de-a lungul timpului. Împreună formează o echipă de neoprit. Când te uiți la el jucând, pare că îl vezi pe Stan Wawrinka pe teren – idolul său, de altfel. Cristi are un joc variat, cu lovituri puternice și bine plasate, care îi pun adesea în încurcătură pe adversari (mywishes.ro).

cristi marton tenis

Cristi, cum gândește un sportiv de performanță la 14 ani? Care e filosofia ta pe teren?

Îmi place tenisul pentru că este un sport independent. Când intru pe teren este momentul să pun în practică toate lucrurile pe care le exersez cu antrenorul meu, Cristi Bănică. În timpul meciului depinde numai de mine dacă câștig sau pierd, nimeni nu ia deciziile în locul meu și acest lucru mă provoacă să rămân concentrat pe ceea ce am de făcut în fiecare moment al jocului.

Cum te împlinește tenisul pe tine, în afară de trofee?

Mă împlineste prin clasament și, pe de altă parte, îmi place că mă ajută să-mi dezvolt un corp armonios.

Cine te-a adus prima dată pe un teren de tenis și când și cum ai simțit că tenisul e viața ta?

Bunica mea a fost cea care m-a adus la tenis pentru prima dată. Când am pus mâna pe rachetă și am învățat primele mișcări, mi-am dat seama că acesta este sportul potrivit pentru mine. În plus, când am aflat că pe domnul antrenor îl cheamă tot Cristi, parcă am devenit pe loc cei mai buni prieteni și de atunci am continuat să vin la tenis cu mare plăcere. Astăzi, tenisul este viața mea.

Ce l-ai întreba pe idolul tău în tenis, Stan Wawrinka ?

L-aș întreba cum reușește să joace din ce în ce mai bine pe măsură ce înaintează în fazele superioare ale marilor turnee. L-aș mai întreba și cât câștigă din tenis și din toate reclamele pe care le face, dar nu cred că mi-ar răspunde (râde).

Câtă muncă stă în spatele construirii unui campion de tenis? Noi vedem doar meciurile, mai puțin antrenamentele…

În spatele succesului stă foarte multă muncă în fiecare zi și foarte multe sacrificii. Cristi Bănică, antrenorul meu, este ca un tată pentru mine și dna Dana Simionescu, preparatorul nostru fizic, este ca a doua mamă pentru mine. Le mulțumesc pentru că reușesc să facă antrenamentele și utile și distractive, astfel încât nu simt presiunea la maximum.

cristi marton tenis

Ne poți aminti o experiență memorabilă de pe terenul de tenis, ceva ce crezi că-ți va rămâne în minte toată viața?

Una dintre cele mai frumoase amintiri este când am câștigat prima dată campionatul național la dublu- atmosfera și sentimentul de împlinire pe care le-am simțit m-au făcut să-mi doresc să muncesc și mai mult pentru a continua seria victoriilor.

Spre ce aspiri, ca jucător de performanță?

Până acum, cele mai bune rezultate au fost în 2019, când am ieșit de trei ori campion național, de două ori la dublu, o dată pe echipe și o dată vicecampion național la simplu. Am mai câștigat și un turneu de dublu Tennis Europe la 16 ani și un turneu de dublu Tennis Europe la 14 ani. În viitor, îmi doresc să reușesc să-mi construiesc o carieră stabilă ca jucător de tenis de performanță.

Ce te motivează cel mai mult pe teren?

Mă motivează dorința de a obține rezultate foarte bune la juniori și de a juca în circuitul ATP mai târziu. Visul meu este să ajung să joc un meci pe tabloul principal la Wimbledon, dacă se poate pe arena principală. Voi trage cât pot de tare să-mi împlinesc visul.

CRISTI BĂNICĂ, antrenor

Cristi Bănică este antrenor coordonator Tenis 10 la Centrul Național de Tenis București. Alături de el se află Dana Simionescu, preparator fizic, Alice Tientan Ling, mental trainer, precum și 3 antrenori – Dragoș Lupan, Ionuț Filișan și Bogdan Ciorbagiu, care aduc o contribuție importantă la dezvoltarea echipei. Viziunea sa inovatoare de pregătire în echipă prin metode de învățare diferențiate și adaptate nivelului fiecărui copil a dus la înregistrarea unor performanțe remarcabile în plan național și internațional (mywishes.ro).

cristi banica tenis

 

Cristi, cât de greu e să găsești și să pregătești viitori campioni de tenis?

Astazi este greu să găsești copii care să vrea să facă mișcare, cu atât mai puțin să-și dorească să facă un sport de performanță. Trăim într-o lume plină de tentații, copiii preferă sa stea cu ochii în telefon sau în tabletă, decât să alerge în aer liber. Antrenamentele presupun o anumită rutină, disciplină, disponibilitate la efort pe termen lung. În plus, implicarea familiei este esențială. Copiii trebuie duși la antrenamente, la competiții. Nimeni nu mai are suficient timp în zilele noastre. La tenis ajung adesea copii care provin din familii care își permit să finanțeze activitatea sportivă a copiilor, să investească în tenis. Tenisul nu este un sport ieftin. Partea proastă este că mulți dintre acești copii au fost obișnuiți să primească totul de-a gata si nu sunt dispuși să muncească prea mult pentru a obține rezultate. Iar în tenis, fără muncă nu se poate. Partea bună este că exista totuși copii care sunt determinați să muncească cu pasiune și efort pentru a atinge performanța la nivel înalt. Avem în echipă câțiva mici campioni pe care încercăm să-i ajutăm să-și atingă visurile de a ajunge următorii mari jucători de tenis ai României.

shara iancu cristi marton cristi banica tenis

Care sunt principalele obstacole care stau în calea dezvoltării unor loturi de competiție?

Principalul obstacol sunt banii, de fapt lipsa lor. Fără investiții considerabile nu se poate face performanță, și mulți nu au resursele necesare practicării tenisului pe termen lung. Cheia succesului este perseverența, însa fără resurse nu se poate persevera. Împreuna cu Asociatia My Wishes încercăm să-i sprijinim pe cei mai talentați jucători de tenis din echipa noastră in drumul lor către marea performanță. Puteți afla mai multe informatii despre noi pe site-ul www.mywishes.ro.

Își mai îndreaptă părinții copiii spre sport, spre tenis, în special?

Tot mai puțini copii fac sport, în general. La tenis, am avut noroc cu Simona Halep. Apariția ei, rezultatele sale la nivel mondial au dus la un reviriment al tenisului. Mai ales după ce a câștigat Roland Garrosul, tot mai mulți părinți și-au adus copiii la tenis. Este un lucru bun, de astfel de modele au copiii nevoie.

Cum știi ca ai de-a face cu un viitor campion?

Eu îmi doresc ca toți copiii care vin în echipa noastră să ajungă campioni. Și chiar așa este. Sunt campioni mai mici sau mai mari, dar munca lor, efortul de pe teren, dorința de a juca – toate acestea îi transformă pe toți în campioni. Sigur, este imposibil să ajungă toți să joace în ATP sau WTA, să câștige turnee la nivel național sau internațional. Cele mai bune rezultate aș spune că sunt în 2019. La vârsta de 13 ani ne reprezintă Shara Iancu, care este multiplă campioană națională, iar la vârsta de 14 ani, Cristi Marton, vicecampion național. În urma lor se evidențiază deja alți mici jucători care au aspirații și potențial pentru înalta performanță.

cristi banica tenis copii

Cum e să lucrezi cu copiii, cu adolescenții? Îmi imaginez că este o muncă dublă față de lucrul cu un adult? Voi le sunteți și mamă și tata, având în vedere că își petrec majoritatea timpului pe teren, la antrenamente…

Lucrul cu copiii și adolescenții este o adevărată provocare. Antrenamentele trebuie adaptate în funcție de vârstă, pentru ca fiecare vârstă are anumite particularități. Copiii trebuie să vină cu plăcere la tenis, să se simtă bine pe teren. Altfel, la un moment dat, vor fi tentați să renunțe. De asemenea, trebuie găsit echilibrul între distracție și muncă. Există pericolul ca niște copii de 12 ani să ajungă să fie uzați de atâta tenis. Joacă prea mult și prea intens și ajung la saturație înainte de vreme. Evoluția, progresul trebuie să fie treptate, dar constante. La adolescenți intervin și hormonii, dilemele vârstei. Mulți își văd colegii ieșind în oraș, mergând la distracții, în timp ce ei trebuie să se antreneze. Nu e ușor. Motivația trebuie să fie pe măsură. Aici intervenim noi, căutăm în permanență metode de a le păstra interesul și motivația la un nivel crescut.

În ce constau programele de dezvoltare ale viitorilor campioni pe care le derulezi?

Pentru a obține rezultate consistente, este necesar să lucrăm pe mai multe paliere. Antrenamentele pun accentul pe tehnică și tactică de joc, imbinate cu exercitiile de pregătire fizica si mentala. Pe parcursul anilor mi-am dat seama că am nevoie de oameni de specialitate lângă mine, cosiderând că mai mulți specialiști în cadrul echipei vor aduce și rezultate mai bune. Lucrul acesta s-a dovedit adevărat, ținând cont că doi sportivi din echipa noastră fac parte din loturile naționale. Alături de mine în echipă se mai afla Dana Simionescu, preparator fizic, Alice Tientan Ling, mental trainer, precum și trei antrenori – Dragoș Lupan, Ionuț Filișan și Bogdan Ciorbagiu. Împreună încercăm să acoperim toate nevoile sportivilor noștri, astfel încât să beneficieze de cele mai bune șanse în fața adversarilor pe care-i întâlnesc.

cristi banica simionescu

Cum i-ai descrie pe Shara Iancu și pe Cristi Marton? Cum ”strălucesc” ei pe teren?

Shara Iancu este o fată foarte serioasă și muncitoare. Vă vorbeam de disponibilitatea le efort. Ei bine, Shara o are din plin. Ea este în stare să petreacă ore în șir pe teren pentru a deveni mai bună. Un mare atu al ei este echilibrul sufletesc, calmul și pragmatismul cu care abordează situațiile limită. Își domină adversarele pe teren prin constanță, tehnică și disciplină de joc. Este o jucătoare cu un potențial uriaș.

Cristi Marton are un joc spectaculos. Este un tânăr foarte talentat, creativ în joc, stăpîn pe sine. Are capacitatea de a ieși din situații dificile în timpul meciurilor prin lovituri absolut surprinzătoare. Acele lovituri de geniu, de care se vorbește în tenis câteodată. Este un jucător foarte talentat.

Pe lângă talentul în sport, ce calități trebuie să aibă un viitor campion?

Talentul este doar cireașa de pe tort, în tenis. Pentru a avea rezultate bune, este nevoie de multă muncă. Asta presupune disponibilitate la efort, putere de sacrificiu și multă disciplină. Acestea sunt ingrediente absolut necesare pentru rețeta de campion. Și drag de tenis…trebuie să iubească acest joc, să-l practice cu plăcere, să se bucure de el. Cei care reușesc să vadă dincolo de rezultatul unui meci, fie că e vorba de o victorie sau de o înfrângere, aceia sunt cei care au înțeles esența tenisului și au șanse să devină mari campioni.

Ce îți aduce ție satisfacție, ca antrenor, în afara de trofee ?

Cea mai mare satisfacție pentru mine este să îi văd intrând cu zâmbetul pe buze pe teren. Înseamnă că le place ceea ce fac și că vin cu plăcere la tenis. Deci mi-am făcut bine treaba. Ma bucur să îi văd câștigând, dar și mai mult mă bucur să îi văd luptându-se cu propriii demoni și ieșind învingători din lupta asta. Orice obstacol depășit reprezintă o victorie. Faptul că un sportiv pe care îl antrenez nu mai dă cu racheta de pamant și nu se mai enervează când adversarul îi face un punct sau când greșește o lovitură, sunt progrese uimitoare care îmi aduc o mare satisfacție. Mă bucur să-i văd evoluând, transformându-se în oameni cu principii și valori sănătoase. Despre asta este vorba până la urmă, pentru că în tenis, e ca-n viață : pierzi, câștigi, mergi mai departe. Și e bine s-o faci cu capul sus.

 

Related Posts

Serialul ”Emily in Paris” va avea parte și de cel de-al cincilea sezon

Fanii serialului ”Emily in Paris” au motive de bucurie. Producția realizată de Darren Star va avea parte și…

”100 Nights of Hero”, varianta feministă a ”O mie și una de nopți”

”100 Nights of Hero” este varianta cinematografică feministă a ”O mie și una de nopți”, în care joacă…

Horoscopul săptămânii 16 – 22 septembrie 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 16-22 septembrie 2024. Iată ce ne prezic astrele! Berbec Este o…

Atena Boca a lansat cartea „Totul începe cu o mamă”

Atena Boca, fondatoarea comunității LaPrimulBebe, una dintre cele mai mari comunități de sprijin pentru mame din România, a lansat…

Flori de SubCetate, un business cu parfum de succes

Flori de SubCetate este un business cu un domeniu delicat și parfumat, exact cum îi spune și numele-…

Experiența Emily in Paris în Cracovia: la povești cu Bruno Gouery, Samuel Arnold și William Abadie

Dincolo de magia Parisului, de poveștile romantice, de tot acel univers glossy proiectat în serial, mi-a plăcut întotdeauna…

Cheesecake cu lămâie și jeleu din melasă de rodie. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Cheesecake cu lămâie și jeleu din melasă de rodie, fără coacere, răcorire garantată. Iată propunerea lui Chef Adi…

Fotograful Ionuț Macri expune în Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea: 180 de biserici fortificate din Transilvania, surprinse din zbor

„DIN ZBOR. 180 DE BISERICI FORTIFICATE SĂSEȘTI DIN TRANSILVANIA”, seria de fotografii aeriene realizate de Ionuț Macri începând…

Taylor Swift, cel mai premiat artist al MTV Video Music Awards

Artista a primit șapte premii, în cadrul MTV Video Music Awards. Acum deține 30 de trofee MTV și…

6 dintre cele mai utile cărți de parenting de citit la început de toamnă

În lumea de astăzi, cu provocări atât de variate, de la dependența de ecrane, la cea de lumea…