Bianca Sterie ∙ January 11, 2023 ∙ 5 min read

După succesul serialului-documentar Harry & Meghan, unul dintre hiturile Netflix de la finalul anului trecut, intrigile Casei Regale din Marea Britanie continuă să iasă la suprafață. De această dată, sub forma unui volum de memorii semnat de Prințul Harry, care promite să expună o latură încă necunoscută a familiei sale, o poveste absolut fascinantă, care, în ultimii ani, a luat o turnură complet neașteptată. 

Cartea a fost lansată în format fizic și digital pe 10 ianuarie 2023 în lumea întreagă, fiind unul dintre cele așteptate titluri din 2023. În România, este disponibilă la editura Nemira și la AudioTribe.ro (audiobook). Partea interesantă este că, la doar o zi după lansare, Nemira a epuizat întregul tiraj de 15.000 exemplare al volumului de memorii „Rezervă”, astfel că editura pregătește al doilea tiraj în regim de urgență.  Până la revenirea volumului pe rafturi, publicul poate accesa cartea în format audiobook sau e-book, disponibilă în exclusivitate pe audiotribe.ro.

Ducele de Sussex a promis detalii inedite despre viața sa în interiorul și în afara palatului regal, așa că, dacă sunteți curioși de conținutul volumului, am pregătit o scurtă retrospectivă a celor mai interesante informații din și despre „Rezervă‟.

*** Titlul „Rezervă‟/ „Spare‟ este ales foarte inteligent și are un dublu sens, abordând atât rolul lui Harry de  „rezervă‟ la tron, cât și ideea că el, într-un fel sau altul, a fost trecut în rezervă de familia sa, a fost „cruțat‟ cumva de obligațiile regale. Tradiția spune că în familiile regale trebuie să existe întotdeauna „an heir and a spare”, adică doi copii, un moștenitor principal, plus unul care să îi ia locul în cazul în care primul pățește ceva. 

*** Cartea era programată să apară în toamna lui 2022, dar lansarea ei a fost amânată ca urmare a decesului Reginei Elisabeta a II-a, mai ales că Harry și-a dorit să lucreze până în ultimul moment la materialul respectiv și să trateze cu maximă sensibilitate unele povești. 

*** Judecând după fragmentele din carte apărute în social media și după recentele interviuri acordate presei americane, pare că Prințul Harry nu se abține de la nimic în cartea sa. Acesta povestește despre modul în care l-a afectat moartea mamei sale și ce a crezut în perioada respectivă, despre relațiile tensionate cu fratele și tatăl lui, despre modul în care l-a salvat armata, despre pierderea virginității cu o femeie mai mare decât el și nu numai. 

*** Printre cele mai picante povești se numără o întâmplare din 2019, când William și Harry s-au certat din cauza lui Meghan, iar William l-a agresat fizic pe fratele său mai mic. Aparent, William i-a spus lui Harry să nu îi spună lui Meghan despre altercație, însă aceasta a aflat despre situație atunci când i-a văzut rănile de pe corp. 

*** O altă poveste relatată în carte vizează un conflict dintre Kate Middleton și Meghan Markle care a avut loc înainte de nunta dintre Meghan și Harry. Se pare că scandalul ar fi pornit de la un interviu în care Meghan a acuzat-o pe Kate, care născuse recent, că are „creier de bebeluș”, gest pentru care Meghan și-a cerut scuze. Conflictul dintre ele a escaladat ca urmare a unui dezacord pe tema rochiei Prințesei Charlotte, care nu era pe placul micuței, motiv pentru Kate ar fi cerut ca toate rochiile domnișoarelor de onoare să fie schimbate cu patru zile înaintea nunții.

*** Un alt episod trist rememorat în carte este și cel în care Prințul Harry a încercat să recreeze traseul din ziua morții mamei sale, Prințesa Diana, și să vadă tunelul din Paris în care ea și-a pierdut viața. 

*** De asemenea, se pare că Prințul William și Prințul Harry i-au cerut tatălui lor să nu se însoare cu cea care e marea dragoste a vieții lui, Camilla. De asemenea, Harry povestește despre relația dificilă pe care au avut-o amândoi cu cea care le-a devenit mamă vitregă și care, în cele din urmă, chiar s-a dovedit a fi un personaj negativ în viețile lor. 

*** Nu în ultimul rând, cartea a fost scrisă de un ghostwriter care a lucrat cot la cot cu Harry pentru acest material. J. R. Moehringer este numele lui și este scriitorul din spatele celebrului volum de memorii al lui Andre Agassi, Open. 

*** Potrivit celor de la Page Six, Harry a primit deja „cel puțin 20 de milioane de dolari în avans” de la editura care i-a publicat cartea, Penguin Random House. Conform surselor, banii vor merge către organizațiile caritabile.

*** De asemenea, măsurile de securitate luate pentru această carte sunt fără precedent. Pentru a evita scurgerile de informații din cărți, manuscrisul a fost trimis aproape de data lansării, doar pentru câteva piețe selectate. Imediat după traducere, înregistrarea, editarea și corectura audiobook-ului de aproape 20 de ore s-a făcut în timp record, în aproximativ 2 săptămâni, potrivit AudioTribe.ro.

*** Vocea naratorului Alexandru Unguru a trebuit aprobată direct cu echipa internațională a cărții care a coordonat lansarea simultană a volumului în 16 limbi. În plus, S-a impus folosirea unor software-uri speciale pentru a avea acces la textul cărții, astfel încât informația să nu poată fi copiată și distribuită.

*** Traducerea în limba română a fost gata pe 15 decembrie, când au început atât tipărirea, cât și înregistrarea pentru audiobook. S-a înregistrat în studio în condiții de securitate maximă, cu textul citit din cloud, fără că actorul care a asigurat lectură (Alexandru Unguru) sau cineva din studio să aibă posibilitatea să iasă din studio cu fragmente din scrieri.

Foto: Hepta

Related Posts

Andre Agassi și Stefanie Graf, despre prima vizită în România și viața de sportiv. Interviu de Andreea Esca

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au pășit pentru prima dată pe pământ românesc, fiind invitați…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…

Începe TIFF.23!

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o…

Ce mesaj a transmis Coldplay, după două seri de concerte la București

Trupa Coldplay a susținut, pe Arena Națională din București, două concerte la care au participat aproximativ 100.000 de…