Bianca Sterie ∙ March 20, 2023 ∙ 6 min read

A trecut mai bine de un deceniu de la lansarea primului World Happiness Report (publicat pentru prima dată în 2012), un studiu care analizează factorii de bază care influențează starea de fericire și bunăstarea popoarelor. De atunci, Organizația Națiunilor Unite publică anual un clasament al celor mai fericite țări din lume, criteriile de evaluare fiind: sistemul social, veniturile, sănătatea, libertatea, generozitatea și lipsa corupției. 

Așa cum era de așteptat, statele scandinave sunt din nou în fruntea clasamentului (care include peste 150 de țări), în timp ce România ocupă doar locul 24. Și cum astăzi este Ziua Internațională a Fericirii (20 martie), facem o retrospectivă a țărilor din top 10 – pe care, da, avem în plan să le vizităm cât de curând pentru o doză de inspirație în ceea ce privește fericirea și starea de bine. 

Locul 1: Finlanda

Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este desemnată cea mai fericită țară din lume, bifând un scor mare la toate criteriile de evaluare, în special la capitolele generozitate și venituri. Sistemul finlandez de asistență socială este extrem de bine pus la punct, ceea ce îi ajută pe cetățeni să se simtă în siguranță, protejați indiferent de situațiile neprevăzute apărute. În același timp, finlandezii sunt conștienți de importanța mediului pentru fericirea lor, așa că fac investiții constante și promovează teme precum sănătatea, comunitatea, sustenabilitatea. 

Locul 2: Danemarca

Așa cum spuneam și mai sus, țările nordice domină acest clasament, iar pe a doua poziție se află Danemarca, țară care este cunoscută ca având una dintre cele mai mari rate de impozitare din lume, fapt care se traduce prin servicii publice de cea mai înaltă calitate. 

Locul 3: Islanda

Țara de pe a treia poziție în topul celor mai fericite state ale lumii, Islanda se numără și printre destinațiile spectaculoase din punctul de vedere al reliefului și al naturii. Având o populație redusă, de numai 372.000 de locuitori, Islanda este recunoscută pentru importanța pe care o acordă ideii de comunitate. Egalitatea, incluziunea socială și rata extrem de scăzută a criminalității sunt alte criterii care contribuie la viața fericită a islandezilor. 

Locul 4: Israel

Israelul a urcat câteva poziții de anul trecut, când s-a clasat pe locul 9, ajungând acum pe locul 4 datorită sistemului sanitar performant, datorită securității din această țară, dar și grație veniturilor mari pe care le au cetățenii săi. Mai mult decât atât, turismul din Israel a cunoscut o creștere uriașă în ultima perioadă, țara fiind o destinație perfectă în orice anotimp, atât datorită temperaturilor calde, cât și datorită varietății culturale și istorice de care se bucură. 

Locul 5: Olanda

Olanda ocupă a cincea poziție în topul celor mai fericite țări din lume și se remarcă în special prin politici de îmbunătățire a vieții oamenilor. Cetățenii săi se bucură de locuri de muncă satisfăcătoare, de un nivel de trai bun, de sprijin social pe toate planurile. Mai mult decât atât, Amsterdamul se numără printre cele mai bune orașe în care poți locui, asta datorită viziunii sustenabile pe care o susține, datorită agendei culturale bogate, dar și datorită mobilității facile (fiind unul dintre cele mai prietenoase orașe pentru bicicliști). 

Locul 6: Suedia

Suedia ocupă locul șase în acest top, fiind țara care a inventat conceptul de Lykke (așa cum danezii au celebrul Hygge), care definește starea de bine, de fericire. Un bun sistem social, rate scăzute ale șomajului, infracționalitate redusă: iată câțiva factori care contribuie la bunăstarea și fericirea locuitorilor din Suedia. 

Locul 7: Norvegia

Norvegienii, la fel ca toate celelate state scandinave, urmează un principiu care datează încă din vremea lui Aristotel – eudaimonia – care înseamnă, pe scurt, condiția de a trăi bine, în acord cu anumite virtuți. Populațiile care aderă la această idee și au calități precum simțul dreptății, simțul civic, capacitatea de a menține relații trainice vor fi probabil mai fericite ca altele. Norvegienii se bucură de o speranță de viață mare, de un sistem social performant, de egalitate și libertate. 

Locul 8: Elveția 

Elveția ocupă în mod constant poziții fruntașe la capitole precum veniturile medii, educația, sănătatea și calitatea mediului. În plus, speranța de viață în Elveția este de aproximativ 84 de ani, în primele cinci țări la nivel global cu acest scor. 

Locul 9: Luxemburg

Poate că banii nu pot cumpăra fericirea, dar adevărul e că o pot întreține. Un standard de viață ridicat, facilități și servicii sociale dezvoltate, venituri marile: Luxemburg este un stat care bifează toate aceste criterii ce au un impact major asupra fericirii oamenilor. 

Locul 10: Noua Zeelandă

Noua Zeelandă încheie topul zece al celor mai fericite țări, iar unul dintre aspectele pentru care aceasta e apreciată este absența corupției corelată cu încrederea în instituțiile și serviciile publice. Mai mult decât atât, Noua Zeelandă se numără printre cele mai spectaculoase țări din lume grație peisajelor naturale unice. 

Foto: pixabay.com, hepta.com

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….