Bianca Sterie ∙ March 20, 2023 ∙ 6 min read

A trecut mai bine de un deceniu de la lansarea primului World Happiness Report (publicat pentru prima dată în 2012), un studiu care analizează factorii de bază care influențează starea de fericire și bunăstarea popoarelor. De atunci, Organizația Națiunilor Unite publică anual un clasament al celor mai fericite țări din lume, criteriile de evaluare fiind: sistemul social, veniturile, sănătatea, libertatea, generozitatea și lipsa corupției. 

Așa cum era de așteptat, statele scandinave sunt din nou în fruntea clasamentului (care include peste 150 de țări), în timp ce România ocupă doar locul 24. Și cum astăzi este Ziua Internațională a Fericirii (20 martie), facem o retrospectivă a țărilor din top 10 – pe care, da, avem în plan să le vizităm cât de curând pentru o doză de inspirație în ceea ce privește fericirea și starea de bine. 

Locul 1: Finlanda

Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este desemnată cea mai fericită țară din lume, bifând un scor mare la toate criteriile de evaluare, în special la capitolele generozitate și venituri. Sistemul finlandez de asistență socială este extrem de bine pus la punct, ceea ce îi ajută pe cetățeni să se simtă în siguranță, protejați indiferent de situațiile neprevăzute apărute. În același timp, finlandezii sunt conștienți de importanța mediului pentru fericirea lor, așa că fac investiții constante și promovează teme precum sănătatea, comunitatea, sustenabilitatea. 

Locul 2: Danemarca

Așa cum spuneam și mai sus, țările nordice domină acest clasament, iar pe a doua poziție se află Danemarca, țară care este cunoscută ca având una dintre cele mai mari rate de impozitare din lume, fapt care se traduce prin servicii publice de cea mai înaltă calitate. 

Locul 3: Islanda

Țara de pe a treia poziție în topul celor mai fericite state ale lumii, Islanda se numără și printre destinațiile spectaculoase din punctul de vedere al reliefului și al naturii. Având o populație redusă, de numai 372.000 de locuitori, Islanda este recunoscută pentru importanța pe care o acordă ideii de comunitate. Egalitatea, incluziunea socială și rata extrem de scăzută a criminalității sunt alte criterii care contribuie la viața fericită a islandezilor. 

Locul 4: Israel

Israelul a urcat câteva poziții de anul trecut, când s-a clasat pe locul 9, ajungând acum pe locul 4 datorită sistemului sanitar performant, datorită securității din această țară, dar și grație veniturilor mari pe care le au cetățenii săi. Mai mult decât atât, turismul din Israel a cunoscut o creștere uriașă în ultima perioadă, țara fiind o destinație perfectă în orice anotimp, atât datorită temperaturilor calde, cât și datorită varietății culturale și istorice de care se bucură. 

Locul 5: Olanda

Olanda ocupă a cincea poziție în topul celor mai fericite țări din lume și se remarcă în special prin politici de îmbunătățire a vieții oamenilor. Cetățenii săi se bucură de locuri de muncă satisfăcătoare, de un nivel de trai bun, de sprijin social pe toate planurile. Mai mult decât atât, Amsterdamul se numără printre cele mai bune orașe în care poți locui, asta datorită viziunii sustenabile pe care o susține, datorită agendei culturale bogate, dar și datorită mobilității facile (fiind unul dintre cele mai prietenoase orașe pentru bicicliști). 

Locul 6: Suedia

Suedia ocupă locul șase în acest top, fiind țara care a inventat conceptul de Lykke (așa cum danezii au celebrul Hygge), care definește starea de bine, de fericire. Un bun sistem social, rate scăzute ale șomajului, infracționalitate redusă: iată câțiva factori care contribuie la bunăstarea și fericirea locuitorilor din Suedia. 

Locul 7: Norvegia

Norvegienii, la fel ca toate celelate state scandinave, urmează un principiu care datează încă din vremea lui Aristotel – eudaimonia – care înseamnă, pe scurt, condiția de a trăi bine, în acord cu anumite virtuți. Populațiile care aderă la această idee și au calități precum simțul dreptății, simțul civic, capacitatea de a menține relații trainice vor fi probabil mai fericite ca altele. Norvegienii se bucură de o speranță de viață mare, de un sistem social performant, de egalitate și libertate. 

Locul 8: Elveția 

Elveția ocupă în mod constant poziții fruntașe la capitole precum veniturile medii, educația, sănătatea și calitatea mediului. În plus, speranța de viață în Elveția este de aproximativ 84 de ani, în primele cinci țări la nivel global cu acest scor. 

Locul 9: Luxemburg

Poate că banii nu pot cumpăra fericirea, dar adevărul e că o pot întreține. Un standard de viață ridicat, facilități și servicii sociale dezvoltate, venituri marile: Luxemburg este un stat care bifează toate aceste criterii ce au un impact major asupra fericirii oamenilor. 

Locul 10: Noua Zeelandă

Noua Zeelandă încheie topul zece al celor mai fericite țări, iar unul dintre aspectele pentru care aceasta e apreciată este absența corupției corelată cu încrederea în instituțiile și serviciile publice. Mai mult decât atât, Noua Zeelandă se numără printre cele mai spectaculoase țări din lume grație peisajelor naturale unice. 

Foto: pixabay.com, hepta.com

Related Posts

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…

Richard Gere, apariție rară alături de soția lui, mai tânără decât el cu 33 de ani

Richard Gere (74 de ani) și-a făcut una dintre rarele apariții zilele acestea la un eveniment caritabil din…

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii va avea loc la Râșnov, între 21-23 iunie

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii, va avea…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Care este fructul care ne îmbunătățește sănătatea mintală în doar câteva zile

Cercetările recente dezvăluie faptul că există o legătură strânsă între alimentație și sănătatea mintală. Potrivit unui studiu publicat…

Experiențe unice în Alpii Italieni, la Courmayeur, alături de noul OPPO Reno11 F 5G

OPPO lansează Reno11 F 5G – un smartphone cu anduranță ridicată, cu ecran fără ramă și cameră triplă…

Half is Free vă așteaptă la București

Half Is Free, cel mai așteptat eveniment de shopping al primăverii, vine la BUCUREȘTI, pe 20 aprilie 2024!…