A List Magazine ∙ October 26, 2020 ∙ 4 min read

Fiecare nou sezon este un bun prilej de evaluare a garderobei. Când înlocuim hainele de vară cu cele pentru vreme rece vedem ce ne mai vine și ce nu, stabilim ce mai este în trend și la ce trebuie să renunțăm etc. Iată câteva tipsuri de la Diana Mihăilă, primul Master Professional Organizer din România și fondatoarea celei mai mari comunități de profil.

Dețin mai puțin, mă organizez mai ușor? Este o afirmație care în cele mai multe cazuri este adevărată. Sunt însă tehnici de depozitare ce ne ajută să ”îmblânzim” chiar și un dressing vast. Îmbrăcămintea o putem sortată pe categorii (bluze la bluze, pantaloni la pantaloni etc.), pe seturi (compleuri, piese cumpărate împreună), pe ținute (outfit-uri create de noi), pe culori (de la deschis la închis), în funcție de ocazie (de casă, de birou, pentru sport etc.), de zi sau de ceremonie, de la mic la mare, în funcție de mărime. Sunt multiple forme de separare a pieselor vestimentare ce ne ajută să gestionam ușor chiar și cantități impresionante de haine.

Atenție la hainele de tip ”Poate”, inamici declarați ai garderobei, care stau acolo și fură din spațiul nostru, din timpul nostru, din energia noastră. Scăpate de sub control, ele pot ajunge să ocupe mai mult decât îmbrăcămintea pe care o purtăm cu adevărat.

Hainele de tip ”poate” sunt oricare din cele de mai jos (lista poate fi mai lungă într-un dressing complex):

 • poate le mai port (nu e clar când);
 • poate mai slăbesc (Doamne ajută!);
 • poate mă mai îngraș (Doamne ajută!);
 • poate îmi mai trebuie (nu e clar pentru ce și când);
 • poate mai fac un copil în următorii 5 ani (în 5 ani ni se poate schimba nu doar silueta, ci și stilul vestimentar);
 • poate mai intru în blugii din liceu (Succes!) etc.

Un spațiu se consideră a fi bine organizat dacă ne permite să găsim ce căutăm în doar câteva secunde. Cantitatea optimă de bunuri este ceva relativ și ține de abilitățile noastre de gestionare și de stilul de viață adoptat.

Dressing-ul ni-l dorim încăpător și cât mai bine compartimentat pentru a maximiza cantitățile depozitate și pentru a crește eficiența în utilizare. Dar bine compartimentat nu înseamnă neapărat că are zeci și zeci de rafturi, sertare și accesorii de depozitare. Înseamnă să fie perfect adaptat lucrurilor de depozitat, cantităților deținute, fluxului de utilizare.

Cum păstrăm controlul cantităților

Controlul cantităților înseamnă ceva pentru fiecare dintre noi. Ceea ce pentru unul poate însemna mult, pentru altul poate fi exact cât trebuie. Se consideră că am pierdut controlul în momentul în care nu mai găsim ușor sau deloc ceea ce ne trebuie.

Pentru a păstra sub control ceea ce deținem putem aplica una dintre următoarele reguli:

 • One in, one out. Cumpăr ceva nou, dau ceva vechi.
 • Sortarea trimestrială. La fiecare final de anotimp scot din uz ceea ce nu am purtat.
 • Regula celor 6 cutii (1. Cutia cu haine de păstrat. 2. Cutia cu lucruri de dat/dăruit. 3. Cutia cu lucruri de donat. 4. Cutia cu haine de vândut. 5. Cutia cu lucruri de reutilizat. 6. Cutia cu haine de reciclat).
 • Pe întors. În cazul în care nu ni s-au clarificat sentimentele cu privire la anumite piese vestimentare, le depozităm pe dos vreme de un sezon. Dacă la finalul perioadei sunt la fel, înseamnă că nu am avut când/la ce/unde să le purtăm.
 • Metoda umerașului răsucit. Hainelor de tip ”poate” le punem pe bara de umerașe cu cârligul așezat invers, adică din spate spre față, nu din față către spate, cum le agățăm în mod obișnuit. Ce rămâne neîntors pleacă la următoarea reorganizare.

Nu uita! Metoda de depozitare se alege în funcție de tipul hainelor, de numărul lor, de frecvența purtării. Ținem seama și de tipul pieselor de mobilier deținute, căci nu de fiecare dată planul de organizare începe cu un dressing nou. Dacă mobilierul meu are preponderent rafturi, voi căuta soluții de împachetare și stocare potrivite pentru fiecare categorie vestimentară pe care trebuie să o păstrez acolo.

Diana Mihăilă este primul Master Professional Organizer din România și fondatoarea celei mai mari comunități de profil. Grupul său de pe Facebook, IdeiOrganizare, a fost recunoscut pentru calitatea conținutului și a membrilor în cadrul Facebook Women Community Leadership Meeting și Digital Divas. În plus, Diana a creat o metodă de organizare ce i-a fost validată în cadrul procesului de certificare, iar #MareaOrganizare, programul de punere în ordine cu sens a întregii locuințe în decurs de 31 de zile, a fost inclus de Parlamentul European în rândul inițiativelor cu impact pozitiv pe scară largă.

Related Posts

Topul capitalelor europene – Cele mai recomandate destinații de vizitat în 2024

Industria turismului s-a chinuit anul trecut să recupereze trecut pierderile înregistrate din cauza pandemei, iar 2024 e anul…

Catherine Deneuve și Chiara Mastroianni- Mama și fiica pe covorul roșu, la Cannes

Festivalul de Film de la Cannes este în plină desfășurare, iar vedetele umplu covorul roșu de la galele…

Cum a apărut Jennifer Lopez, pe covorul roșu, la premiera filmului ”Atlas”

Fiecare apariție a lui Jennifer Lopez atrage atenția publicului și a presei din întreaga lume. Nici ultima sa…

Alexandra Stan a lansat o nouă piesă: Bambola

“Bambola” este mai mult decât o simplă melodie. Este o călătorie sonoră în inima verii, cu acorduri vibrante…

Christina Aguilera, cu aproape 20 de kilograme mai slabă

Criticată pentru fluctuațiile ei în greutate, Christina Aguilera a revenit pe scenă cu aproape 20 de kilograme mai…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Și în această săptămână avem noutăți și lansări dintre cele mai interesante. HUGO BOSS, colaborare cu David Beckham…

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, primit cu aplauze de către publicul și presa de la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii a avut vineri premiera internațională în Competiția Oficială a celei de-a 77-a…

O iubire de 20 de ani: Jessica Alba și Cash Warren

S-au cunoscut în urmă cu 20 de ani și au aniversat, zilele trecute, 16 ani de căsătorie. Jessica…

Cher, supărată că a mai îmbătrânit un an

Celebra Cher nu este deloc încântată că a adăugat încă un an cifrei care îi exprimă vârsta. Pe…

5 secrete pentru un make-up perfect

Oricât de bune ar fi produsele de machiaj folosite și talentul celui care le aplică, fără o investiție…