Andreea Esca ∙ December 7, 2023 ∙ 5 min read

Sfârșitul anului a adus cu el și lansarea iconicului calendar Pirelli, a 50-a ediție, lansare care a avut loc în acest an, la Londra.

Fotografiile renumitului calendar, pentru 2024, au fost realizate pentru prima data de un artist de culoare, un tânăr din Ghana, care și-a început cariera la numai 16 ani cu ajutorul unui telefon mobil. Acum operele sale sunt în colecții importante și colaborează cu branduri internaționale renumite.

pirelli calendar
Prince Gyasi

“Timeless” a fost tema aleasă de Prince Gyasi, un manifest dedicat acelora care traversează bariera timpului. Iar ceea ce crede tânărul fotograf ca poate face pe cineva nemuritor este perseverența și integritatea. “Calitatea timpului e importantă, nu timpul în sine”, zice el. De altfel, o dă ca exemplu pe Naomi Campell, prezentă și ea în The Cal. “Când te uiți la Naomi, de exemplu, ea nu este din generația mea, dar este în continuare un model, un icon al generației mele. Asta se întâmplă când ești dedicat muncii și credințelor tale. Pentru că noi nu ne naștem nemuritori, dar putem deveni prin ceea ce facem în timpul vieții. Așa cum cred că sunt personajele alese de mine pentru calendar, oameni care m-au inspirat într-un fel sau altul în viață.”

pirelli calendar
Naomi Campbell

Cu părinți cântăreți de gospel și un bunic muzician, tânărul Prince Gyasi, în vârstă de 28 de ani, a studiat de la pictură și desen, la grafică pe calculator, creând încet o punte între fotografie și pictură. Un element interesant este că simte mereu să asocieze cuvintelor, o culoare.

Și ce culoare ai spune că are viitorul, îl întreb?

“Portocaliu. Pentru că e mult neprevăzut”.

Gyasi a ales să realizeze majoritatea fotografiilor în Ghana pentru că și-a dorit ca Pirelli să ajungă în acest loc unde găsești cacao și aur și bauxită și petrol, iar oamenii pot descoperi oportunități de dezvoltare, prin intermediul calendarului. De altfel, și Regele Ghanei este unul dintre modelele pe care fotograful le consideră “supereroii săi”.

Andreea Esca, alături de Prince Gyasi
pirelli andreea esca

“După Botswana, unde a fost realizat calendarul Pirelli în anul 2008, este minunat să mergem într-o altă țară africană, să-i cunoaștem cultura și oamenii, să-i simțim energia și să-i admirăm culorile” , zice Prince Gyasi.

Angela Basset

Actrița Angela Basset, unul dintre personajele calendarului, s-a declarat fericită să facă parte din The Cal și consideră că punctul forte al acestuia este că vine să recunoască valoarea oamenilor de culoare și să transmită mesajul că oricine poate atinge excelența prin ceea ce face și prin ceea ce este.

pirelli calendar
Amanda Gorman, Margot Lee Shetterly

Poeta americană Amanda Gorman, tânăra activistă care a recitat “ The Hill We Climb”, la inaugurarea președintelui Joe Biden, mi-a spus că dacă ar fi să aleagă o poezie potrivită zilelor noastre, ar fi “ On the Pulse of Morning”, de Maya Angelou, recitată chiar de autoare la prima inaugurare a președintelui Bill Clinton, în 1993.

pirelli andreea esca
pirelli andreea esca
pirelli andreea esca

Și, după ce am căzut de acord că și perlele de la gâtul lui sunt timeless, pentru că “sunt de la Tiffany” , mi s-a părut potrivit să-l rog pe fotograful The Cal 2024 să îmi arate cum face un selfie… un artist vizual consacrat și extrem de apreciat. Ca să nu uite că toată cariera sa a plecat de la un smartphone.

Pe anul viitor, Pirelli!

Foto: Pirelli, Arhiva personală

Related Posts

Cine va interpreta rolul lui Michael Jackson, în filmul biografic Michael?

Pentru fanii regelui pop Michael Jackson, vestea filmării peliculei Michael stârnește un val de curiozitate și nerăbdare. Cine…

Amanda Seyfried, senzațională la Festivalul de Film de la Berlin

Rujul roșu, bijuteriile Cartier și rochia din satin Givenchy, cu spatele gol, decolteu din dantelă și un șliț…

Zendaya, Chris Hemsworth și Jennifer Lopez, printre prezentatorii Met Gala 2024

Cel mai așteptat eveniment dedicat iubitorilor modei, Met Gala, are loc anul acesta în data de 6 mai…

Tom Cruise s-a despărțit de iubita lui rusoaică, mai tânără decât el cu 25 de ani

Tom Cruise a trăit o idilă de scurtă durată alături de Elsina Khayrova, fosta soție a unui oligarh…

Tom Holland, cunoscut mai ales din Spider-Man, îl va interpreta pe legendarul Fred Astaire

Actorul Tom Holland (27 de ani), cunoscut mai ales datorită seriei în care l-a intrepretat pe Spider-Man, a…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările acestei perioade. Iată ce ne-a atras…

Gisele Bündchen își reface viața după divorț

La doi ani de la divorțul de Tom Brady, Gisele Bündchen nu se mai ascunde și face gesturi…

Emaa și Mario Fresh cântă despre iubiri predestinate ”În alte vieți”

EMAA și Mario Fresh cântă pentru prima dată împreună în piesa ”În alte vieți”, o melodie care vorbește…

Sharon Stone, apariție tulburătoare la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și ca Berlinala, este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate industriei…

Beyoncé face istorie în topurile muzicale după ce a virat către stilul country

Beyoncé (42 de ani) a reușit să doboare încă un record muzical și să facă istorie, după ce…