Monica Cismaru ∙ January 12, 2023 ∙ 4 min read

Tatjana Patitz, supermodel din aceeași generație cu Cindy Crawford, Linda Evangelista, Naomi Campbell sau Claudia Schiffer, a murit din cauza cancerului la sân la vârsta de 56 de ani.

Vestea dispariției uneia dintre cele mai apreciate modele ale anilor ’90 a fost făcută de agentul ei, Corinne Nicolas, pe 11 ianuarie.

”În urma ei rămân fiul ei, sora și părinții. Suntem devastați de moartea ei. A fost un suflet blând și generos, de o bunătate rară și o acerbă apărătoare a drepturilor animalelor. Una dintre cauzele pe care le-a sprijinit cu tărie a fost protejarea cailor sălbatici”, a spus Nicolas în comunicatul emis către public.

tatjana patitz vogue
Foto: Peter Lindbergh

Tatjana Patitz s-a născut la Hamburg dintr-o mamă estoniană și un tată neamț și s-a mutat în copilărie cu familia în Skanör, un orășel pitoresc de coastă din sudul Suediei. În 1983, la vârsta de 17 ani, băiețoasa și pasionata de cai Tatjana s-a înscris în competiția de modelling Elite Model Contest din Stockholm, unde s-a clasat pe locul trei. Premiul câștigat atunci a fost o excursie la Paris și un contract de modelling pe durată determinată. Totuși, succesul s-a lăsat așteptat pentru tânăra Tatjana, care n-a primit nicio ofertă de muncă timp de un an.

tatjana patitz
Peter Lindbergh, Vogue, August 1988

Totul s-a schimbat la 180 de grade când Patitz l-a cunoscut pe celebrul fotograf de modă Peter Lindbergh, cel care i-a marcat cariera. Fotograful neamț, celebru pentru imaginile sale neretușate și adeptul frumuseții naturale, a fotografiat-o pe Tatjana Patitz pentru celebra imagine “White Shirts: Six Supermodels, Malibu,” în 1988,dar și pentru ediția britanică Vogue în 1990, pentru coperta cu supermodele. După ce a văzut revista, George Michael le-a invitat pe supermodelele de pe copertă să apară în videoclipul piesei lui, Freedom ’90, iar restul e istorie.

Patitz a făcut parte din grupul select al primelor supermodele ale lumii, alături de Linda Evangelista, Christy Turlington, Claudia Schiffer, Cindy Crawford sau Helena Christensen. Totuși, modelul s-a remarcat ca fiind cea mai retrasă și tăcută dintre ele și a ales să locuiască în California și nu la Paris sau la New York, cartierele generale ale modei. California era mai aproape de sufletul ei, locul în care își putea pune în aplicare pasiunea pentru natură și pentru animale, scrie Vogue.

tatjana patitz vogue
Peter Lindbergh, Vogue, August 2012

Conformația ei aparte, cu chipul oval și cu trăsăturile izbitoare, mai ales forma ochilor, i-au adus o aură de mister și au evocat pasiune și asumare.

”Tatjana a fost dintotdeauna privita ca fiind simbolul șic european, o combinație dintre Romy Schneider și Monica Vitti”, spune Anna Wintour, director editorial global Vogue. ”A fost mai retrasă decât colegele ei, mai misterioasă, mai matură, mai inaccesibilă, iar aceste lucruri au făcut-o unică”.

Într-un articol realizat de Vogue în 1988, intitulat “Tatjana: Million Dollar Beauty”, modelul spunea că oamenii au considerat mereu că ea ar avea un look special și că nu seamănă cu nimeni altcineva, iar acest lucru avea să-i definească cariera în modă. A colaborat cu cei mai mari fotografi de modă- Lindbergh, Herb Ritts sau Patrick Demarchelier și a reprezentat cele mai mari branduri de modă pe podium și în campanii publicitare.

Tatjana Patitz a fost căsătorită cu Jason Johnson între 2003 și 2009, cu care are un fiu, Jonah. Modelul a pozat alături de fiul ei în fața obiectivului lui Peter Lindbergh pentru Vogue US, la ferma ei din Santa Ynez Valley din California, într-o atmosferă pastoral-idilică. În 2019, mama și fiul au apărut din nou împreună într-o ședință foto, realizată de Tina Barney. ”Jonah e sursa fericirii mele”, spunea modelul anul trecut, într-un interviu.

Related Posts

La aniversarea de 25 de ani, „Titanic” este din nou în cinematografe, remasterizat, disponibil în format 3D HFR

Acum 25 de ani, scriitorul și regizorul James Cameron, câștigător al Premiului Oscar, a schimbat cursul istoriei odată…

Managerii viitorului sunt, deja, aici?

În contextul post-pandemie, al instabilității economice și politice, se conturează tot mai clar o nouă generație de lideri…

Marion Cotillard și Meryl Streep, într-un serial apocaliptic despre schimbările climatice

Două mari actrițe, una din cinematografia europeană și cealaltă din cinematografia americană, se întâlnesc pentru prima dată într-un…

15 cărți pe care trebuie să le citești într-o viață

”Citim ca să știm că nu suntem singuri”, spunea autorul britanic C.S. Lewis, iar J.K. Rawling, autoare contemporană…

Dolly Parton: ”Înțelepciunea vine odată cu vârsta și nu poți opri trecerea timpului”

Dolly Parton, legenda muzicii country, a împlinit luna trecută vârsta de 77 de ani, ocazie cu care a…

Nadia Comăneci, la gala Gold Meets Golden, în Beverly Hills

Gimnasta de zece, Nadia Comăneci, a luat parte zilele acestea la cea de-a zecea ediție a evenimentului Gold…

Nicole Kidman, în adaptarea unui roman horror de Leïla Slimani

Nicole Kidman acceptă proiect după proiect și cea mai recentă provocare profesională este interpretarea rolului principal într-o adaptare…

Ce decizie a luat Kate Middleton

Kate Middleton şi-a lansat, zilele acestea, propriul cont de Instagram. Prinţesa de Wales dedică acest proiect unei cauze…

Recorduri doborâte la Grammy Awards 2023. Care au fost aparițiile serii

Cea de-a 65-a ediție a Premiilor Grammy a avut loc duminică seara la Crypto.com Arena din Los Angeles,…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne spune în cele ce urmează ce ne rezervă astrele pentru această perioadă. Iată cum…