Dacă povestea mea de dragoste cu Italia a început cu mulți ani în urmă, atunci când am vizitat pentru prima dată orășelele de pe malul lacului Como, dorința mea de a ajunge în Napoli, un oraș la care nu mă gândeam prea des, a început să se contureze după ce am citit cărțile My Brilliant Friend, tetralogia napolitană a Elenei Ferrante.

Zis și făcut. Sau, mai bine spus, citit și făcut. În urmă cu două săptămâni, am ajuns pentru prima dată în Napoli și, pentru că acesta se află la scurtă distanță de Coasta Amalfitană, una dintre cele mai spectaculoase zone din Italia, am încercat să bifez cât mai multe destinații, dar și să adun câteva informații utile pentru cei care plănuiesc să ajungă în curând aici. 

Cominciamo?

Înainte de toate, cât de sigur este Napoli?

Da, știu, Napoli nu are o reputație strălucită. Despre el o să auzi tot felul de lucruri: că este un oraș al mafioților (gruparea Camorra încă își face simțită influența în oraș), că vei fi buzunărit la fiecare colț de stradă, că e foarte murdar, iar lista poate continua. Sigur, părerile diferă de la un caz la altul, de la o experiență la alta, sunt conștientă că fiecare dintre noi are limite diferite atunci când vine vorba despre siguranță, însă răspunsul meu acum că m-am întors de-acolo este că nu, Napoli nu e un oraș în care să-ți fie teamă să mergi pe stradă. 

Da, este extrem de murdar, trebuie să te avertizez în acest sens. Dacă ai fost în Sicilia sau în Sardinia, atunci probabil știi deja că sudul Italiei nu stă chiar grozav la capitolul curățenie. Ei bine, Napoli depășește cu lejeritate ambele destinații, pe unele străduțe chiar trebuie să faci slalom printre grămăjoarele de gunoi. Nici cu traficul nu e chiar ideală treaba, pentru că regulile de circulație sunt o noțiune abstractă pentru napolitani. Însă trebuie să ai încredere că ei chiar știu să te ocolească. În felul lor, bineînțeles, dar o fac. După câteva zile de Napoli, m-am obișnuit să treacă scuterele în viteză pe lângă mine… la un centimetru distanță. De fapt, la mai puțin de un centimetru. Ei, dar m-am întors eu întreagă acasă? M-am întors. 

Lăsând gluma la o parte, Napoli a fost pentru mine o adevărată poezie, un oraș italiano vero, care încă păstrează acel farmec raw, acea autenticitate minunată. Dincolo de mizerie și haos, despre care oricum știam și pe care mi le-am asumat de la început, Napoli este locul în care vei mânca cea mai bună pizza din lume, în care te vei pierde pe străduțe de poveste, în care vei auzi muzică la aproape fiecare nas. Napoli este despre o viață relaxată. Aventură. Emoție. 

Ce nu ar trebui să ratezi în Napoli?

Am avut cazare în două zone: pe Via dei Tribunali, o stradă zgomotoasă, frumoasă și animată din centrul istoric, și în Posillipo, un cartier liniștit, curat, sofisticat, despre care am citit prima dată în My Brilliant Friend. Diferența dintre ele este ca de la cer la pământ, a fost foarte interesant să observ cum se întrepătrund aceste două lumi în același oraș.

În ceea ce privește atracțiile vizitate, am încercat să urmez un soi de tur inspirat de cărțile Elenei Ferrante. Am explorat Piazza Plebiscito, Corso Umberto I, Castel Nuovo, Castel dell’Ovo, Palazzo Reale și faleza (Lungomare Di Napoli), am fost în Piazza Amedeo și pe strada Tasso, unde Elena Greco, protagonista din My Brilliant Friend, a avut apartamentul din Napoli, am mers chiar și la plaja de lângă Palazzo Donn’Anna, care apare într-unul dintre episoadele serialului inspirat de aceste cărți (disponibil pe HBO Max). 

Mi-a plăcut mult și Cartierul Spaniol (Quartieri Spagnoli), care se intersectează cu Via Toledo, o stradă plină de magazine și restaurante, foarte aglomerată pe timp de seară. Tot în zonă se află și una dintre cele mai frumoase stații de metrou din lume – Toledo – care face parte dintr-o magistrală pe care vei găsi așa numitele Stazioni dell’arte (Toledo, Museo, Dante, Universita, Duomo, Garibaldi, printre altele). Dacă ai timp, chiar merită să faci o plimbare în subteran pentru a le descoperi.

Nu în ultimul rând, dacă faci parte din clubul iubitorilor de plante, trebuie să dai o fugă la Orto Botanico di Napoli: este o grădină botanică relativ micuță, dar vei găsi aici o mulțime de specii rare, foarte, foarte frumoase. 

În ceea ce privește mâncarea, am încercat să mă ghidez după recomandările de pe TripAdvisor și să aleg pizza în locuri cu tradiție. P.S.: da, am mâncat o delicioasă Margherita și la L’Antica Pizzeria da Michele, unde s-a filmat celebra scenă cu Julia Roberts mâncând pizza în Eat, Pray, Love. Am primit o pizza gigantică (la doar 4 sau 5 euro, nu mai țin minte exact), foarte gustoasă, o experiență care mi-a plăcut tare mult și care a meritat din plin cele 40 de minute de așteptare (în plin sezon, când numărul turiștilor e mai mare, s-ar putea ca timpul de așteptare pentru a prinde o masă în interior să crească semnificativ). 

Ischia, o surpriză minunată!

Pentru că o parte importantă din acțiunea din My Brilliant Friend s-a desfășurat în Ischia, nu am putut rezista tentației de a lua ferry-ul și de a petrece o zi pe această insulă cu adevărat impresionantă. 

Am pornit dis-de-dimineață către Portul din Napoli (Molo Beverello), de unde pleacă bărcile spre Ischia, Procida, Capri și toată Coasta Amalfitana. Sunt mai multe companii maritime din care poți alege, pentru mine Alilauro a fost cea mai bună opțiune spre Ischia raportat la program și preț: 40 de euro dus-întors (drumul din Beverello și până în portul Ischia durează aproximativ 50 de minute). Ferry-ul merge până în Forio, un alt orășel de pe insulă, cunoscut mai ales fanilor My Brilliant Friend, însă eu am ales să cobor la prima stație, în Ischia, și să mă bucur de soare, de plajă, de străduțele colorate, de tagliolini al limone cu creveți și de superbul Castello Aragonese d’Ischia, un obiectiv de neratat dacă ajungi aici. 

Amalfi – cea mai frumoasă zonă a Italiei?

Pe scurt, DA. Aș așeza Coasta Amalfitană la loc de cinste în topul destinațiilor spectaculoase din Italia, alături de Sicilia. Peisajele sunt absolut fabuloase, culorile, vegetația, contrastul dintre munte și mare, mâncarea, veselia oamenilor, muzica, arhitectura – totul este perfect în Amalfi!

În ceea ce privește cazarea, eu am ales un Airbnb în Sorrento grație poziționării sale strategice: este capătul de linie pentru trenul Circumvesuviana (pe care îl poți lua din Napoli Garibaldi – drumul din Napoli în Sorrento cu acest tren durează în jur de o oră și jumătate), dar și pentru autobuzele Sita Sud, care opresc în aproape toate orășelele de pe coastă, inclusiv în Positano și Amalfi. Tot de aici poți lua ferry către diferite insule (Capri, de exemplu, este la o distanță de 25 de minute cu barca) sau către porturile din Amalfitană. 

Sorrento este o bucurie de oraș, foarte frumos, foarte îngrijit, cu multe restaurante sau terase care oferă un view spectaculos spre Marea Tireniană, dar și cu o plajă generoasă. Tot aici se află și o zonă numită Fishermen’s Village, unde vei găsi bistro-uri cu fructe de mare senzaționale. Pentru suveniruri sau cumpărături de tot felul, îți recomand Via San Cesareo, atât de colorată și de parfumată (cu aromă de limoncello, desigur)!

Cea mai comodă variantă pentru a te deplasa pe Coasta Amalfitană rămâne, desigur, mașina, însă, dacă nu ai această posibilitate, autobuzele lor își fac treaba destul de bine: urmărește site-ul sitasudtransporti.it pentru detalii despre program. Un abonament de o zi la Sita Sud costă 10 euro și îl poți lua fie de la ghișeele turistice, fie de la orice tabaccheria. Sunt multe sătuce și orășele pe care mi-aș dori să le descopăr la următoarele vizite în zonă (Praiano, Vietri Sul Mare, Cetara etc.), însă tura aceasta m-am oprit doar în Positano, Amalfi, Atrani și Ravello (care nu are plajă, fiind situat în vârful unei stânci). Dintre toate, Positano este cel mai cunoscut, această destinație aleasă adesea de celebritățile care ajung în Amalfi. Și da, este frumos, apusul se vede superb aici, însă mi s-a părut și destul de comercial. Iar eu prefer comorile puțin mai ascunse, cum este Atrani. Mic, liniștit, cu o plajă aflată într-un decor minunat.

În plus, un must-see pe care ți-l propun dacă ajungi curând în această este Villa Rufolo din Ravello, cu o grădină imensă, care seamănă cu un mic colț de paradis. Vei auzi muzică la fiecare pas, vei admira zeci de specii de plante și te vei bucura de cea mai frumoasă priveliște din Amalfi. Dar nu mă crede pe cuvânt, doar uită-te la fotografiile de mai jos. 

Gata, te-am convins? Te pregătești și tu o vacanță pe Coasta Amalfitană? Eu mai am o mulțime de lucruri de văzut aici, așa că-n mod sigur voi reveni… cât de curând!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts