Monica Cismaru ∙ March 21, 2022 ∙ 3 min read
Mihail Barîșnikov (74 de ani) este unul dintre cei mai mari balerini și coregrafi ai lumii. Acesta s-a născut la Riga, în Republica Sovietică Socialistă Letonă, URSS, și a fugit în Canada în 1974, devenind ulterior unul dintre cei mai apreciați balerini și coregrafi din lume.

Recent, Barîșnikov a acordat un interviu publicației britanice The Guardian, în care le ia apărarea artiștilor și atleților ruși, care sunt pedepsiți și ostracizați în numele războiului lui Vladimir Putin. ”Artiștii și performerii ruși nu ar trebui să plătească prețul războiului din Ucraina”, spune balerinul născut în Uniunea Sovietică.

Mihail Barîșnikov

”Un schimb deschis în domeniul artelor este întotdeauna binevenit. Nu cred că e drept să pui pe seama artiștilor, sportivilor deciziile politice ale țării lor, aceștia pot avea încă membri ai familiei în țara natală care ar putea deveni vulnerabili. Pentru cei aflați în asemenea poziții expuse, neutralitatea este o decizie cu greutate. Și dacă vreți să fiu mai exact, eu cred că Daniil Medvedev ar trebui să joace la Wimbledon”, susține Mihail Barîșnikov.

Săptămâna trecuta, ministrul britanic al sporturilor, Nigel Huddleston, a spus că guvernul său are nevoie de asigurări că niciun sportiv care intră în Marea Britanie nu este un susținător de-al lui Vladimir Putin.

Barîșnikov a mai adăugat că se teme că Rusia va face imposibilă orice perspectivă pentru tinerii săi. ”Acum, Rusia se află pe o cale fără de întoarcere. Ori va găsi o modalitate să înceteze acest conflict și să trăiască într-o societate globală deschisă, ori va fi aruncată în trecut, fără speranța de a-și mai putea reveni vreodată.”

Mihail Barîșnikov

Artistul în vârstă de 74 de ani vrea să le îmbunătățească oamenilor opinia față de Rusia. Alături de alți colegi de breaslă, care au adoptat aceeași atitudine critică față de Kremlin, a organizat campania True Russia, prin care își propune să promoveze mai buna înțelegere a culturii ruse și să strângă bani pentru ajutorarea refugiaților de război. Din campanie mai fac parte scriitorul rus Boris Akunin și economistul Serghei Guriev. Împreună, aceștia au emis un apel către oamenii din exil, pentru a nu rămâne pasivi la ceea ce se întâmplă acum pe frontul de est.

”Sute de mii de ucraineni și-au pierdut casele, mijloacele de trai, pe cei apropiați și chiar viețile și sunt loviți din plin. Noi, toți vorbitorii de rusă și cei care aparținem lumii culturale rusești resimțim șocul. Însuși cuvântul ”rus” a devenit toxic”, menționează artistul în comunicatul campaniei. Acesta adaugă că, în acest moment, orice celebritate de origine rusă trebuie să aleagă. ”E decizia fiecărui artist dacă vrea să vorbească împortiva regimului sau nu. Eu, unul, îl voi cita pe Sanctitatea Sa Papa Francisc: ”Războiul e o nebunie! Opriți-vă, vă rog! Uitați-vă câtă cruzime!”. Îmi e clar către cine sunt adresate vorbele acestea. Pe scurt, Rusia s-a întors la perioada stalinistă. Artele sunt victimele colaterale și e imposibil de prevăzut cum se va termina totul”, conchide Barîșnikov.

Luna aceasta, dirijorul Filarmonii din München, Valeri Gherghiev, și soprana Anna Netrebko, de la Metropolitan Opera din New York, și-au pierdut prestigioasele locuri de muncă din cauza legăturilor pe care le-ar avea cu regimul lui Putin.

Foto: Hepta

Related Posts

Ce filme și seriale noi vedem în iulie pe platformele de streaming

Afară e tot mai cald, iar activitățile în aer liber sunt mult limitate din cauza caniculei, așa că…

Goana după viață. Text by Andreea Esca

De când s-au ridicat restricțiile pandemice și avem și războiul ăsta în coaste, mi se pare că toți…

Darius Mabda, câștigător ”Românii au talent”: ”Am pierdut o parte din copilărie”

Darius Mabda este, la doar 13 ani, deținătorul trofeului celui mai recent sezon ”Românii au talent” (PRO TV)….

Coca-Cola lansează platforma globală Coke Studio™ și oferă premii VIP la cele mai mari festivaluri de muzică din Europa

Șapte tineri artiști reinterpretează piesa „A Kind of Magic” a legendarei trupei Queen, într-un videoclip lansat la nivel…

Ce filme noi vedem în iulie la cinema

Da, știm, în luna iulie nu prea mai stă nimeni în oraș. E sezonul vacanțelor la plajă și…

Cameron Diaz revine în lumea filmului după o pauză de 8 ani

Cameron Diaz iese oficial din lunga pauză de pe platourile de filmare, timp în care s-a dedicat în…

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

Cântărețul R. Kelly a fost condamnat miercuri de tribunalul din New York la o pedeapsă cu închisoarea de…

TIFF.21 a ajuns la final. 10 zile de poveste și momente speciale alături de comunitatea IQOS

Una dintre cele mai așteptate ediții ale Festivalului Internațional de Film Transilvania s-a încheiat cu rezultate de excepție…

5 lucruri pe care nu le știai despre Anne Hathaway

Anne Hathaway (39 de ani) a revenit în atenție recent cu două noi mega-producții, după o perioadă de…

Winona Ryder și-a găsit sufletul-pereche. Cine este bărbatul cu care are o relație de 10 ani

Winona Ryder (50 de ani) are de mai bine de 10 ani o relație cu designerul Scott Mackinlay…