A List Magazine ∙ May 26, 2021 ∙ 3 min read

A deveni mamă este pe cât de frumos, pe atât de complex și plin de incertitudine: cum voi fi ca mamă? Cum să nu fac lucrurile? Cum să evit să devin ca nu știu cine? Oare am să pot să îi ofer copilului meu stabilitate și siguranță?

Pentru o mamă singură, la aceste câteva întrebări,se mai adaugă și un sentiment de rușine, autoculpabilizarea de a fi mamă singură, neîncredere în propriile resurse de a-și crește și educa al ei  copil – o serie de trăiri emoționale și de frământări la care uneori se adaugă și stigmatizarea din partea societății care nu face decât să adâncească aceste trăiri, creându-se un cerc vicios uneori imposibil de oprit.

În ochii unui copil, mama nu este singură sau căsătorită, ci este mamă

Pornind de la această idee, dragi mame, vă invit să vă priviți cu compasiune și blândețe. Să priviți deja ceea ce faceți pentru copiii voștri, evitând în același timp să vă anulați ca persoane sau ca femei. Cum sublinia și Irvin Yalom în cartea “Mama și sensul vieții” – mamele sunt în primul rând oameni.

Adică, nevoile noastre emoționale sunt aceleași, indiferent de rolurile pe care le avem, indiferent dacă suntem în cuplu sau nu.

Prin urmare, pornind de la un alt citat, cel a lui Daniel J. Siegel și Mary Hartzell, din cartea Parentaj sensibil și inteligent. Să ne înțelegem pe noi înșine, pentru a crește copii fericiți– “Dând un sens coerent istoriei tale personale, vei putea să oferi tipul de experiență care ajută copiii să dea un sens propriilor vieți”, putem spune că nu dificultățile prin care trecem ne dictează viziunea asupra vieții și deciziile pe care le luăm privind creșterea copilului, ci modul în care alegem să ne raportăm experiențelor noastre.

Cum ne raportăm experiențelor noastre?

Această alegere îi oferă copilului un model de atitudine al mamei, adică mama va putea să își extragă resursele interioare, de reziliență, empatie, ca ulterior să fie blândă cu ea, să aibă compasiune că nu poate să le facă pe toate fără să aibă grijă de ea, că unele decizii trecute au fost luate pe baza cunoștințelor de atunci, din acel moment. Că viitorul poate să aibă o altă formă, acea formă în care mama nu are rolul și de mamă și de tată, ci are în primul rînd un rol de femeie și de mamă. Ulterior, din aceste roluri va putea să îi ofere copilului repere privind o persoană de sex masculin, copilul urmând să integreze o figură masculină pornind de la exemplele din familie: bunic, unchi sau din societate.

Așa că, oprește-te, acordă-ți timp, dormi atunci când ai ocazia să o faci, acordă-ți o pauză atunci când simți că ai nevoie de asta, roagă o prietenă să te ajute dacă nu întotdeauna este familia în preajmă, fii blândă cu tine că faci ceea ce poți si pentru ce ai resurse, nu totul și nu perfect.

Rolul unei mame nu este să fie perfectă, să fie atotștiutoare sau fără vulnerabilități, rolul unei mame este să aibă grijă de ea, să poată fi prezentă în viața emoțională a copilului ei, să îi fie acel model de grijă față de sine, vulnerabilitate și acceptare a propriilor resurse, nici mai mult, nici mai puțin. Rolul unei mame este să fie om.

Articol scris de Psiholog Iulia-Diana Pop, PsyLife

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….