A List Magazine ∙ May 26, 2021 ∙ 3 min read

A deveni mamă este pe cât de frumos, pe atât de complex și plin de incertitudine: cum voi fi ca mamă? Cum să nu fac lucrurile? Cum să evit să devin ca nu știu cine? Oare am să pot să îi ofer copilului meu stabilitate și siguranță?

Pentru o mamă singură, la aceste câteva întrebări,se mai adaugă și un sentiment de rușine, autoculpabilizarea de a fi mamă singură, neîncredere în propriile resurse de a-și crește și educa al ei  copil – o serie de trăiri emoționale și de frământări la care uneori se adaugă și stigmatizarea din partea societății care nu face decât să adâncească aceste trăiri, creându-se un cerc vicios uneori imposibil de oprit.

În ochii unui copil, mama nu este singură sau căsătorită, ci este mamă

Pornind de la această idee, dragi mame, vă invit să vă priviți cu compasiune și blândețe. Să priviți deja ceea ce faceți pentru copiii voștri, evitând în același timp să vă anulați ca persoane sau ca femei. Cum sublinia și Irvin Yalom în cartea “Mama și sensul vieții” – mamele sunt în primul rând oameni.

Adică, nevoile noastre emoționale sunt aceleași, indiferent de rolurile pe care le avem, indiferent dacă suntem în cuplu sau nu.

Prin urmare, pornind de la un alt citat, cel a lui Daniel J. Siegel și Mary Hartzell, din cartea Parentaj sensibil și inteligent. Să ne înțelegem pe noi înșine, pentru a crește copii fericiți– “Dând un sens coerent istoriei tale personale, vei putea să oferi tipul de experiență care ajută copiii să dea un sens propriilor vieți”, putem spune că nu dificultățile prin care trecem ne dictează viziunea asupra vieții și deciziile pe care le luăm privind creșterea copilului, ci modul în care alegem să ne raportăm experiențelor noastre.

Cum ne raportăm experiențelor noastre?

Această alegere îi oferă copilului un model de atitudine al mamei, adică mama va putea să își extragă resursele interioare, de reziliență, empatie, ca ulterior să fie blândă cu ea, să aibă compasiune că nu poate să le facă pe toate fără să aibă grijă de ea, că unele decizii trecute au fost luate pe baza cunoștințelor de atunci, din acel moment. Că viitorul poate să aibă o altă formă, acea formă în care mama nu are rolul și de mamă și de tată, ci are în primul rînd un rol de femeie și de mamă. Ulterior, din aceste roluri va putea să îi ofere copilului repere privind o persoană de sex masculin, copilul urmând să integreze o figură masculină pornind de la exemplele din familie: bunic, unchi sau din societate.

Așa că, oprește-te, acordă-ți timp, dormi atunci când ai ocazia să o faci, acordă-ți o pauză atunci când simți că ai nevoie de asta, roagă o prietenă să te ajute dacă nu întotdeauna este familia în preajmă, fii blândă cu tine că faci ceea ce poți si pentru ce ai resurse, nu totul și nu perfect.

Rolul unei mame nu este să fie perfectă, să fie atotștiutoare sau fără vulnerabilități, rolul unei mame este să aibă grijă de ea, să poată fi prezentă în viața emoțională a copilului ei, să îi fie acel model de grijă față de sine, vulnerabilitate și acceptare a propriilor resurse, nici mai mult, nici mai puțin. Rolul unei mame este să fie om.

Articol scris de Psiholog Iulia-Diana Pop, PsyLife

Related Posts

Anca Dinicu a fost în cel mai tare Teambuilding

A ajuns actriță din întâmplare, dar pune tot sufletul și toată dăruirea în rolurile sale. Anca Dinicu își…

Pamela Anderson își lansează cartea de memorii, intitulată ”Love, Pamela”

Pamela Anderson (55 de ani) își lansează cartea de memorii ”Love, Pamela”, în care își va prezenta povestea…

Actrița Hilary Swank e însărcinată cu gemeni la 48 de ani

Hilary Swank a anunțat că așteaptă gemeni la vârsta de 48 de ani. Actrița va deveni mamă pentru…

8 motive să mergi în vacanță în Ras Al Khaimah, perla Emiratelor Arabe Unite

Octombrie este o lună cât se poate de potrivită pentru o vacanță care să ne  încarce bateriile și…

Probleme în paradis pentru Gisele Bündchen și Tom Brady. Cuplul de aur divorțează

Se pare că Gisele Bündchen (42 de ani) și Tom Brady (45 de ani), cuplul de aur dintre…

Adevăruri și mituri despre proteine

Dacă și tu te numeri printre persoanele care au crezut până acum că dacă mănânci toată carnea din…

Delice Waffle: de la desertul din familie la franciză

Am gustat deliciosele waffles de la Delice Waffle și am vrut să aflăm cum se transformă un desert…

Cum ne ajută detoxifierea să avem un sistem imunitar mai bun, în sezonul rece

Un regim de detoxifiere poate fi urmat și la începutul toamnei, deoarece ne ajută să avem un sistem…

Andreea Esca și Dana Păun, în croaziera Goop-Celebrity Beyond, a 10-a zi

Jurnal de bord: Roma, ultima zi din croazieră Mulțumesc! Și înapoi, la treabă Roma, ultima zi din croazieră…

Duelul fotografiilor: Familia regală britanică vs Meghan și Harry

La nici două zile după ce familia regală britanică- Regele Charles al III-lea, Regina consoartă Camilla, Prințul de…