A List Magazine ∙ May 26, 2021 ∙ 3 min read

A deveni mamă este pe cât de frumos, pe atât de complex și plin de incertitudine: cum voi fi ca mamă? Cum să nu fac lucrurile? Cum să evit să devin ca nu știu cine? Oare am să pot să îi ofer copilului meu stabilitate și siguranță?

Pentru o mamă singură, la aceste câteva întrebări,se mai adaugă și un sentiment de rușine, autoculpabilizarea de a fi mamă singură, neîncredere în propriile resurse de a-și crește și educa al ei  copil – o serie de trăiri emoționale și de frământări la care uneori se adaugă și stigmatizarea din partea societății care nu face decât să adâncească aceste trăiri, creându-se un cerc vicios uneori imposibil de oprit.

În ochii unui copil, mama nu este singură sau căsătorită, ci este mamă

Pornind de la această idee, dragi mame, vă invit să vă priviți cu compasiune și blândețe. Să priviți deja ceea ce faceți pentru copiii voștri, evitând în același timp să vă anulați ca persoane sau ca femei. Cum sublinia și Irvin Yalom în cartea “Mama și sensul vieții” – mamele sunt în primul rând oameni.

Adică, nevoile noastre emoționale sunt aceleași, indiferent de rolurile pe care le avem, indiferent dacă suntem în cuplu sau nu.

Prin urmare, pornind de la un alt citat, cel a lui Daniel J. Siegel și Mary Hartzell, din cartea Parentaj sensibil și inteligent. Să ne înțelegem pe noi înșine, pentru a crește copii fericiți– “Dând un sens coerent istoriei tale personale, vei putea să oferi tipul de experiență care ajută copiii să dea un sens propriilor vieți”, putem spune că nu dificultățile prin care trecem ne dictează viziunea asupra vieții și deciziile pe care le luăm privind creșterea copilului, ci modul în care alegem să ne raportăm experiențelor noastre.

Cum ne raportăm experiențelor noastre?

Această alegere îi oferă copilului un model de atitudine al mamei, adică mama va putea să își extragă resursele interioare, de reziliență, empatie, ca ulterior să fie blândă cu ea, să aibă compasiune că nu poate să le facă pe toate fără să aibă grijă de ea, că unele decizii trecute au fost luate pe baza cunoștințelor de atunci, din acel moment. Că viitorul poate să aibă o altă formă, acea formă în care mama nu are rolul și de mamă și de tată, ci are în primul rînd un rol de femeie și de mamă. Ulterior, din aceste roluri va putea să îi ofere copilului repere privind o persoană de sex masculin, copilul urmând să integreze o figură masculină pornind de la exemplele din familie: bunic, unchi sau din societate.

Așa că, oprește-te, acordă-ți timp, dormi atunci când ai ocazia să o faci, acordă-ți o pauză atunci când simți că ai nevoie de asta, roagă o prietenă să te ajute dacă nu întotdeauna este familia în preajmă, fii blândă cu tine că faci ceea ce poți si pentru ce ai resurse, nu totul și nu perfect.

Rolul unei mame nu este să fie perfectă, să fie atotștiutoare sau fără vulnerabilități, rolul unei mame este să aibă grijă de ea, să poată fi prezentă în viața emoțională a copilului ei, să îi fie acel model de grijă față de sine, vulnerabilitate și acceptare a propriilor resurse, nici mai mult, nici mai puțin. Rolul unei mame este să fie om.

Articol scris de Psiholog Iulia-Diana Pop, PsyLife

Related Posts

Rihanna: „Fac ceva ce nu am mai făcut până acum”

Rihanna se pregătește să iasă din rolul de mamă pentru un spectacol unic în viață. Este vorba despre…

6 etape prin care trebuie să treacă o relație ca să reziste

Dincolo de chimie, hobby-uri și alte pasiuni comune, o relație de lungă durată nu e deloc o plimbare…

Roxana Hulpe, prezentatoarea Știrilor PRO TV, a născut

Roxana Hulpe a devenit pentru prima dată mamă. Prezentatoarea Știrilor PRO TV de la ora 7:00, din weekend,…

Cum arată căminul lui Jennifer Lopez și al lui Ben Affleck din Bel Air

Jennifer Lopez și Ben Affleck locuiesc într-un conac stil French Country din Bel Air, care are o suprafață…

Legi explicate pe înțelesul tuturor

Contracte. Legi. Modificări fiscale. E o junglă în care, dacă nu ești pregătit, te poți pierde ușor. Simona…

Angelina Jolie, apariție șic la Paris

Angelina Jolie este una dintre cele mai frumoase femei din lume și își păstrează frumusețea și atitudinea elegantă,…

Cum arată cel mai nou oraș plutitor, unde vor locui peste 50.000 de oameni

Un oraș plutitor incredibil, cu case in forme spectaculoase ce vor găzdui 50.000 de oameni în viitor, a…

Alist Loves. Ce am descoperit și ne-a plăcut în luna ianuarie

A-listers, ne-am gândit să adunăm cele mai COOL lucruri pe care le-am descoperit sau care ne-au plăcut în…

3 motive grozave să alegi Stejarii Country Club

Îți dorești un răsfăț pentru doi sau un loc nou și aparte pentru petrecerea copilului ori să răsfeți…

În sfârșit, Jennifer Aniston și Julia Roberts împreună în același film – o comedie spumoasă, cu întorsături de situație

Cel mai așteptat duo de pe marile ecrane este gata să se întâmple! Julia Roberts (55 de ani)…