Monica Cismaru ∙ January 23, 2023 ∙ 5 min read

Elvis Presley s-a născut într-o familie modestă, în Tupelo, Mississippi, în 1935, și s-a mutat cu părinții săi în Memphis, Tennessee, la vârsta de 13 ani.

elvis presley
Elvis Presley

Elvis a crescut într-o casă cu două camere, construită de tatăl, de unchiul și de bunicul său, iar când a devenit regele rockʾnʾroll, acesta a cumpărat Graceland, ceea ce avea să devină una dintre cele mai cunoscute reședințe ale unui star al muzicii și locul în care Elvis a trăit cei mai fericiți ani, dar și cel în care și-a cunoscut sfârșitul. Graceland este și locul în care zilele acestea au avut loc funeraliile Lisei Marie Presley, fiica starului, disparută prematur la vârsta de 54 de ani.

graceland

Elvis Presley a cumpărat impunătorul conac Graceland în 1957 pentru 102 500 de dolari și i-a adus îmbunătățiri, printre care un gard înalt de piatră și o poartă de fier forjat, creată de un artizan local în formă de portativ, pe care au fost puse siluete care îl înfățișează pe regele rockʾnʾroll cântând la chitară.

Proprietatea include și o piscină și un teren de racquetball.

graceland
Elvis Presley la Graceland

Exteriorul conacului Graceland este construit în stil colonial și dispune de două aripi doar cu parter, la nord și la sud. Fașada și lateralele casei sunt placate cu marmură ce provine din Mississipii, statul natal al lui Elvis.

După moartea lui Elvis Presley, survenită în august 1977, costurile cu întreținerea Graceland crescuseră la 480 000 de dolari pe an. Confruntată cu această povară, văduva lui Elvis, Priscilla, a venit cu ideea ca proprietatea să fie transformată în casă memorială și în obiectiv turistic, salvând astfel familia de cheltuilelile imense neprevăzute, ce nu puteau fi susținute.

Priscilla Presley a angajat un manager care să transforme Graceland în muzeu și în destinație turistică. Astfel, casa lui Elvis și-a deschis porțile către public în 1982 și a atras aproximativ 300 000 de vizitatori anual.

Curioșii care calcă pragul casei lui Elvis nu au accesul permis la etajul unu, locul în care trupul neînsuflețit al starului rockʾnʾroll a fost descoperit în 1977.

Unica fiică a lui Elvis, Lisa Marie, și-a petrecut primii ani de viață la Graceland, până la divorțul părinților, în 1972. Ulterior, ea s-a mutat cu mama ei în California, dar a continuat să viziteze casa pe toată durata copilăriei ei.

Lisa Marie

Ultimul membru al familiei lui Elvis care a locuit la Graceland este mătușa lui, Delta, care a murit în 1993.

Casa îi rămăsese moșenire Lisei Marie, care a lasat în urmă trei fiice: Riley Keough, 33 de ani, și gemenele Harper Vivienne Ann Lockwood și Finley Aaron Love Lockwood, 14 ani, care se pare că moștenesc averea mamei lor.

LIsa Marie Presley, alături de fiicele ei

Alături de casa, Lisa Marie a mai primit bunurie personale ale tatălui ei, de la costume de scenă la mașini. Înainte de moarte, Lisa Marie a instituit un program permanent de vizitare a casei de către public.

În 2006, Graceland a fost declarat Monument Istoric Național și acum atrage în jur de 650 000 de vizitatori anual. Conacul sudist a inspirat chiar și crearea unei capele de nunți identice în Las Vegas.

De la inaugurarea din 1982, Graceland a primit peste 20 de milioane de vizitatori, de pe întreg teritoriul SUA, dar și din întreaga lume. Înainte de deschiderea Graceland, turismul din Memphis era aproape inexistent. Casa lui Elvis Presley face parte dintre cele cinci cele mai vizitate case memoriale din Statele Unite și este cea mai cunoscută din SUA, după Casa Albă.

Impactul economic al casei memoriale a lui Elvis asupra orașului Memphis, provenit în urma vizitatorilor, este de aproximativ 150 de milioane de dolari anual, doar dintr-o estimare grosloană, iar peste jumătate dintre vizitatori au sub 35 de ani.

Foto: Hepta

Related Posts

Cum ne putem hidrata corespunzător pe timpul verii? Ne spune Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates

Consumul adecvat de apa si alimente bogate in apa, precum si constientizarea importantei apei in lupta impotriva celulitei…

Gisele Bündchen, ghinion în dragoste, noroc în carieră

Supermodelul brazilian, Gisele Bündchen apare într-o nouă campanie Balmain. În vârstă de 43 de ani, Gisele este imagine…

Vara asta ADDA simte valuri de iubire. Cum sună noua ei piesă

Fie că ai fredonat  „Îți arăt că pot”, „Nu plânge, Ana”, „Lupii”, „Arde” sau „De dorul tău” –…

NOSTALGIA anunță parteneriatul cu eSolutions și lansează aplicația oficială a festivalului

NOSTALGIA, festivalul care celebrează viața și distracția pentru toate generațiile, anunță parteneriatul cu eSolutions, companie digitală premium în…

„Fă bani! Câștigă! Fii numărul 1 în lume!”. Atât de simplu!

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au venit pentru prima dată în România fiind invitați să…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…