Monica Cismaru ∙ January 23, 2023 ∙ 5 min read

Elvis Presley s-a născut într-o familie modestă, în Tupelo, Mississippi, în 1935, și s-a mutat cu părinții săi în Memphis, Tennessee, la vârsta de 13 ani.

elvis presley
Elvis Presley

Elvis a crescut într-o casă cu două camere, construită de tatăl, de unchiul și de bunicul său, iar când a devenit regele rockʾnʾroll, acesta a cumpărat Graceland, ceea ce avea să devină una dintre cele mai cunoscute reședințe ale unui star al muzicii și locul în care Elvis a trăit cei mai fericiți ani, dar și cel în care și-a cunoscut sfârșitul. Graceland este și locul în care zilele acestea au avut loc funeraliile Lisei Marie Presley, fiica starului, disparută prematur la vârsta de 54 de ani.

graceland

Elvis Presley a cumpărat impunătorul conac Graceland în 1957 pentru 102 500 de dolari și i-a adus îmbunătățiri, printre care un gard înalt de piatră și o poartă de fier forjat, creată de un artizan local în formă de portativ, pe care au fost puse siluete care îl înfățișează pe regele rockʾnʾroll cântând la chitară.

Proprietatea include și o piscină și un teren de racquetball.

graceland
Elvis Presley la Graceland

Exteriorul conacului Graceland este construit în stil colonial și dispune de două aripi doar cu parter, la nord și la sud. Fașada și lateralele casei sunt placate cu marmură ce provine din Mississipii, statul natal al lui Elvis.

După moartea lui Elvis Presley, survenită în august 1977, costurile cu întreținerea Graceland crescuseră la 480 000 de dolari pe an. Confruntată cu această povară, văduva lui Elvis, Priscilla, a venit cu ideea ca proprietatea să fie transformată în casă memorială și în obiectiv turistic, salvând astfel familia de cheltuilelile imense neprevăzute, ce nu puteau fi susținute.

Priscilla Presley a angajat un manager care să transforme Graceland în muzeu și în destinație turistică. Astfel, casa lui Elvis și-a deschis porțile către public în 1982 și a atras aproximativ 300 000 de vizitatori anual.

Curioșii care calcă pragul casei lui Elvis nu au accesul permis la etajul unu, locul în care trupul neînsuflețit al starului rockʾnʾroll a fost descoperit în 1977.

Unica fiică a lui Elvis, Lisa Marie, și-a petrecut primii ani de viață la Graceland, până la divorțul părinților, în 1972. Ulterior, ea s-a mutat cu mama ei în California, dar a continuat să viziteze casa pe toată durata copilăriei ei.

Lisa Marie

Ultimul membru al familiei lui Elvis care a locuit la Graceland este mătușa lui, Delta, care a murit în 1993.

Casa îi rămăsese moșenire Lisei Marie, care a lasat în urmă trei fiice: Riley Keough, 33 de ani, și gemenele Harper Vivienne Ann Lockwood și Finley Aaron Love Lockwood, 14 ani, care se pare că moștenesc averea mamei lor.

LIsa Marie Presley, alături de fiicele ei

Alături de casa, Lisa Marie a mai primit bunurie personale ale tatălui ei, de la costume de scenă la mașini. Înainte de moarte, Lisa Marie a instituit un program permanent de vizitare a casei de către public.

În 2006, Graceland a fost declarat Monument Istoric Național și acum atrage în jur de 650 000 de vizitatori anual. Conacul sudist a inspirat chiar și crearea unei capele de nunți identice în Las Vegas.

De la inaugurarea din 1982, Graceland a primit peste 20 de milioane de vizitatori, de pe întreg teritoriul SUA, dar și din întreaga lume. Înainte de deschiderea Graceland, turismul din Memphis era aproape inexistent. Casa lui Elvis Presley face parte dintre cele cinci cele mai vizitate case memoriale din Statele Unite și este cea mai cunoscută din SUA, după Casa Albă.

Impactul economic al casei memoriale a lui Elvis asupra orașului Memphis, provenit în urma vizitatorilor, este de aproximativ 150 de milioane de dolari anual, doar dintr-o estimare grosloană, iar peste jumătate dintre vizitatori au sub 35 de ani.

Foto: Hepta

Related Posts

Dr Constantin Stan ne aduce noutățile sezonului în medicina estetică

Dr Constantin Stan, fondatorul grupului de clinici Cronos Med, ne aduce noutățile sezonului în medicina estetică, ne spune…

Alex Calangiu, actor: ”Îmi luasem cu totul gândul de a mai face vreodată film”

Alex Calangiu interpretează rolul principal în filmul ”Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, și este actor la Teatrul Național…

Penélope Cruz va fi protagonista noii ecranizări a unui roman semnat de Elena Ferrante- I giorni dell’abbandono

I giorni dell’abbandono – The Days of Abandonment, romanul semnat de Elena Ferrante, este noua carte a celebrei…

Ioana Gorgăneanu (Vice President, Head of Marketing & Communication Southeast, Mastercard): „Consumatorii sunt mai determinați să trăiască în prezent”

În calitate de lider de echipă, Ioana Gorgăneanu, Vice President, Head of Marketing & Communication Southeast, Mastercard, are…

Alist At Sea – Jurnal de vacanță, Ziua II – Valencia

Să-ți începi dimineața privind marea albastră, cu liniștea și nemărginirea ei pare ceva de vis. Dar visul devine…

Visezi la un somn perfect? Iată cum ar trebui să arate rutina de seară și de odihnă

La fel de important ca rutina de seară e patul în care ne odihnim noaptea. O rutină de…

Kylie Minogue, despre statutul de femeie singură și despre ce înseamnă să fii sexy la 50+ ani

Kylie Minogue, vedeta australiană în vârstă de 55 de ani, spune că s-a săturat ca lumea s-o chestioneze…

Descoperă eleganța diamantelor din colecția Pure Diamonds by TEILOR, iar Mastercard îți răsplătește alegerile premium!

Povestea TEILOR a început în urmă cu 25 de ani, pe strada cu același nume. Astăzi, bijuteriile TEILOR…

Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Gustul original al muzicii bune & al experiențelor pe măsură alături de Beck’s

UNLOCK Y0UR EXPERIENCES alături de Beck’s: de 20 de ani în România, de 150 de ani în toată…