Monica Cismaru ∙ January 23, 2023 ∙ 5 min read

Elvis Presley s-a născut într-o familie modestă, în Tupelo, Mississippi, în 1935, și s-a mutat cu părinții săi în Memphis, Tennessee, la vârsta de 13 ani.

elvis presley
Elvis Presley

Elvis a crescut într-o casă cu două camere, construită de tatăl, de unchiul și de bunicul său, iar când a devenit regele rockʾnʾroll, acesta a cumpărat Graceland, ceea ce avea să devină una dintre cele mai cunoscute reședințe ale unui star al muzicii și locul în care Elvis a trăit cei mai fericiți ani, dar și cel în care și-a cunoscut sfârșitul. Graceland este și locul în care zilele acestea au avut loc funeraliile Lisei Marie Presley, fiica starului, disparută prematur la vârsta de 54 de ani.

graceland

Elvis Presley a cumpărat impunătorul conac Graceland în 1957 pentru 102 500 de dolari și i-a adus îmbunătățiri, printre care un gard înalt de piatră și o poartă de fier forjat, creată de un artizan local în formă de portativ, pe care au fost puse siluete care îl înfățișează pe regele rockʾnʾroll cântând la chitară.

Proprietatea include și o piscină și un teren de racquetball.

graceland
Elvis Presley la Graceland

Exteriorul conacului Graceland este construit în stil colonial și dispune de două aripi doar cu parter, la nord și la sud. Fașada și lateralele casei sunt placate cu marmură ce provine din Mississipii, statul natal al lui Elvis.

După moartea lui Elvis Presley, survenită în august 1977, costurile cu întreținerea Graceland crescuseră la 480 000 de dolari pe an. Confruntată cu această povară, văduva lui Elvis, Priscilla, a venit cu ideea ca proprietatea să fie transformată în casă memorială și în obiectiv turistic, salvând astfel familia de cheltuilelile imense neprevăzute, ce nu puteau fi susținute.

Priscilla Presley a angajat un manager care să transforme Graceland în muzeu și în destinație turistică. Astfel, casa lui Elvis și-a deschis porțile către public în 1982 și a atras aproximativ 300 000 de vizitatori anual.

Curioșii care calcă pragul casei lui Elvis nu au accesul permis la etajul unu, locul în care trupul neînsuflețit al starului rockʾnʾroll a fost descoperit în 1977.

Unica fiică a lui Elvis, Lisa Marie, și-a petrecut primii ani de viață la Graceland, până la divorțul părinților, în 1972. Ulterior, ea s-a mutat cu mama ei în California, dar a continuat să viziteze casa pe toată durata copilăriei ei.

Lisa Marie

Ultimul membru al familiei lui Elvis care a locuit la Graceland este mătușa lui, Delta, care a murit în 1993.

Casa îi rămăsese moșenire Lisei Marie, care a lasat în urmă trei fiice: Riley Keough, 33 de ani, și gemenele Harper Vivienne Ann Lockwood și Finley Aaron Love Lockwood, 14 ani, care se pare că moștenesc averea mamei lor.

LIsa Marie Presley, alături de fiicele ei

Alături de casa, Lisa Marie a mai primit bunurie personale ale tatălui ei, de la costume de scenă la mașini. Înainte de moarte, Lisa Marie a instituit un program permanent de vizitare a casei de către public.

În 2006, Graceland a fost declarat Monument Istoric Național și acum atrage în jur de 650 000 de vizitatori anual. Conacul sudist a inspirat chiar și crearea unei capele de nunți identice în Las Vegas.

De la inaugurarea din 1982, Graceland a primit peste 20 de milioane de vizitatori, de pe întreg teritoriul SUA, dar și din întreaga lume. Înainte de deschiderea Graceland, turismul din Memphis era aproape inexistent. Casa lui Elvis Presley face parte dintre cele cinci cele mai vizitate case memoriale din Statele Unite și este cea mai cunoscută din SUA, după Casa Albă.

Impactul economic al casei memoriale a lui Elvis asupra orașului Memphis, provenit în urma vizitatorilor, este de aproximativ 150 de milioane de dolari anual, doar dintr-o estimare grosloană, iar peste jumătate dintre vizitatori au sub 35 de ani.

Foto: Hepta

Related Posts

Experiența Shakira: The Grammy Museum din Los Angeles îi dedică o expoziție celebrei artiste

The Grammy Museum din Los Angeles va inaugura o expoziție dedicată artistei de origine columbiană Shakira (45 de…

Marc Anthony s-a însurat cu o fostă concurentă Miss Universe

Marc Anthony (54 de ani), fostul soț al lui Jennifer Lopez și tatăl copiilor ei, s-a însurat în…

INNA prezintă videoclipul oficial „Yummy” feat. Dhurata Dora și Stefflon Don

INNA revine cu o nouă colaborare cu două artiste de top: Dhurata Dora și Stefflon Don și lansează…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne aduce horoscopul săptămânii 30 ianuarie- 5 februarie 2023. Iată ce ne rezervă astrele in…

Wedding Trends 2023. Ce se poartă și ce nu mai e la modă, cele mai frecvente greșeli, cele mai utile sfaturi. TOP 5 recomandări pentru miri!

Master floristul Nicu Bocancea, designerul Andreea Mărcuță, hair-stylist-ul Adrian Perjovschi impreuna cu echipa sa de beauty și wedding…

Obrăjori de vită cu sos de vin roșu și garnitură de piure de cartofi cu trufe și roșii uscate

Chef Valentin Costea este direct implicat în conceperea meniurilor din ofertele Le Château – Castelul din Inima Capitalei,…

7 seriale de tip reality pentru serile tale de relaxare

Sunt relaxante, amuzante și ușor de urmărit, numai bune de văzut în serile în care îți dorești un…

Me First, un proiect inedit

Dacă ar fi să te gândești la 3 lucruri de preț, lucruri pe care le poți investi în…

CLANUL revine cu sezonul 2, la PRO TV, din 19 februarie

După ce primul sezon din ”Clanul” s-a încheiat cu emoții și cu tensiune, sezonul doi revine în forță,…

Blake Lively, în adaptarea romanului celei mai de succes scriitoare americane, Colleen Hoover – It Ends With Us

Blake Lively și Justin Baldoni vor juca împreună în ecranizarea best-sellerului It Ends with Us, semnat de cea…