Monica Cismaru ∙ January 23, 2023 ∙ 5 min read

Elvis Presley s-a născut într-o familie modestă, în Tupelo, Mississippi, în 1935, și s-a mutat cu părinții săi în Memphis, Tennessee, la vârsta de 13 ani.

elvis presley
Elvis Presley

Elvis a crescut într-o casă cu două camere, construită de tatăl, de unchiul și de bunicul său, iar când a devenit regele rockʾnʾroll, acesta a cumpărat Graceland, ceea ce avea să devină una dintre cele mai cunoscute reședințe ale unui star al muzicii și locul în care Elvis a trăit cei mai fericiți ani, dar și cel în care și-a cunoscut sfârșitul. Graceland este și locul în care zilele acestea au avut loc funeraliile Lisei Marie Presley, fiica starului, disparută prematur la vârsta de 54 de ani.

graceland

Elvis Presley a cumpărat impunătorul conac Graceland în 1957 pentru 102 500 de dolari și i-a adus îmbunătățiri, printre care un gard înalt de piatră și o poartă de fier forjat, creată de un artizan local în formă de portativ, pe care au fost puse siluete care îl înfățișează pe regele rockʾnʾroll cântând la chitară.

Proprietatea include și o piscină și un teren de racquetball.

graceland
Elvis Presley la Graceland

Exteriorul conacului Graceland este construit în stil colonial și dispune de două aripi doar cu parter, la nord și la sud. Fașada și lateralele casei sunt placate cu marmură ce provine din Mississipii, statul natal al lui Elvis.

După moartea lui Elvis Presley, survenită în august 1977, costurile cu întreținerea Graceland crescuseră la 480 000 de dolari pe an. Confruntată cu această povară, văduva lui Elvis, Priscilla, a venit cu ideea ca proprietatea să fie transformată în casă memorială și în obiectiv turistic, salvând astfel familia de cheltuilelile imense neprevăzute, ce nu puteau fi susținute.

Priscilla Presley a angajat un manager care să transforme Graceland în muzeu și în destinație turistică. Astfel, casa lui Elvis și-a deschis porțile către public în 1982 și a atras aproximativ 300 000 de vizitatori anual.

Curioșii care calcă pragul casei lui Elvis nu au accesul permis la etajul unu, locul în care trupul neînsuflețit al starului rockʾnʾroll a fost descoperit în 1977.

Unica fiică a lui Elvis, Lisa Marie, și-a petrecut primii ani de viață la Graceland, până la divorțul părinților, în 1972. Ulterior, ea s-a mutat cu mama ei în California, dar a continuat să viziteze casa pe toată durata copilăriei ei.

Lisa Marie

Ultimul membru al familiei lui Elvis care a locuit la Graceland este mătușa lui, Delta, care a murit în 1993.

Casa îi rămăsese moșenire Lisei Marie, care a lasat în urmă trei fiice: Riley Keough, 33 de ani, și gemenele Harper Vivienne Ann Lockwood și Finley Aaron Love Lockwood, 14 ani, care se pare că moștenesc averea mamei lor.

LIsa Marie Presley, alături de fiicele ei

Alături de casa, Lisa Marie a mai primit bunurie personale ale tatălui ei, de la costume de scenă la mașini. Înainte de moarte, Lisa Marie a instituit un program permanent de vizitare a casei de către public.

În 2006, Graceland a fost declarat Monument Istoric Național și acum atrage în jur de 650 000 de vizitatori anual. Conacul sudist a inspirat chiar și crearea unei capele de nunți identice în Las Vegas.

De la inaugurarea din 1982, Graceland a primit peste 20 de milioane de vizitatori, de pe întreg teritoriul SUA, dar și din întreaga lume. Înainte de deschiderea Graceland, turismul din Memphis era aproape inexistent. Casa lui Elvis Presley face parte dintre cele cinci cele mai vizitate case memoriale din Statele Unite și este cea mai cunoscută din SUA, după Casa Albă.

Impactul economic al casei memoriale a lui Elvis asupra orașului Memphis, provenit în urma vizitatorilor, este de aproximativ 150 de milioane de dolari anual, doar dintr-o estimare grosloană, iar peste jumătate dintre vizitatori au sub 35 de ani.

Foto: Hepta

Related Posts

Cine va interpreta rolul lui Michael Jackson, în filmul biografic Michael?

Pentru fanii regelui pop Michael Jackson, vestea filmării peliculei Michael stârnește un val de curiozitate și nerăbdare. Cine…

Amanda Seyfried, senzațională la Festivalul de Film de la Berlin

Rujul roșu, bijuteriile Cartier și rochia din satin Givenchy, cu spatele gol, decolteu din dantelă și un șliț…

Zendaya, Chris Hemsworth și Jennifer Lopez, printre prezentatorii Met Gala 2024

Cel mai așteptat eveniment dedicat iubitorilor modei, Met Gala, are loc anul acesta în data de 6 mai…

Tom Cruise s-a despărțit de iubita lui rusoaică, mai tânără decât el cu 25 de ani

Tom Cruise a trăit o idilă de scurtă durată alături de Elsina Khayrova, fosta soție a unui oligarh…

Tom Holland, cunoscut mai ales din Spider-Man, îl va interpreta pe legendarul Fred Astaire

Actorul Tom Holland (27 de ani), cunoscut mai ales datorită seriei în care l-a intrepretat pe Spider-Man, a…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările acestei perioade. Iată ce ne-a atras…

Gisele Bündchen își reface viața după divorț

La doi ani de la divorțul de Tom Brady, Gisele Bündchen nu se mai ascunde și face gesturi…

Emaa și Mario Fresh cântă despre iubiri predestinate ”În alte vieți”

EMAA și Mario Fresh cântă pentru prima dată împreună în piesa ”În alte vieți”, o melodie care vorbește…

Sharon Stone, apariție tulburătoare la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și ca Berlinala, este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate industriei…

Beyoncé face istorie în topurile muzicale după ce a virat către stilul country

Beyoncé (42 de ani) a reușit să doboare încă un record muzical și să facă istorie, după ce…