Monica Cismaru ∙ July 28, 2022 ∙ 5 min read

Barack Obama este un cititor împătimit și a instituit tradiția ca, în fiecare an, să împărtășească cu publicul lista lecturilor lui preferate. ”Am citit câteva cărți grozave anul acesta și aș vrea să împărtășesc cu voi câteva dintre preferatele mele”, a spus fostul președinte american, care recuperează acum cititul cărților pe care n-a putut să le parcurgă din cauza lipsei timpului pe când era conducătorul Statelor Unite. Ca și în anii precedenți, selecția lui Barack Obama este una eclectică, cu opere ca variază de la SF, la analiză politică și sport etc.

Iată lista lecturilor pereferate de Barack Obama pentru anul în curs:

Sea of Tranquility, de Emily St. John Mandel

Un roman SF apocaliptic despre timp și spațiu. Acțiunea începe în Vancouver, în 1912 și se termină într-o perioadă în care luna e colonizată, 500 de ani mai târziu. Este un roman despre călătorie, puterea artei și pandemii, iar St. John Mandel surprinde timpul prezent ca nimeni alta.

carti barack obama

Why We’re Polarized, de Ezra Klein

Bestsellerul din 2020 face o analiză a sistemului politic american, construit spre a polariza. ”Sistemul politic american, care include pe toată lumea, de la votanți, la jurnaliști și până la președinte, este plin de actori raționali care iau decizii raționale, în funcție de provocările cu care se confruntă”, scrie Ezra Klein. ”Suntem o sumă de componente funcționale ale căror eforturi împreunate rezultă într-un tot disfuncțional”.

The Candy House, de Jennifer Egan

Cartea se concentrează pe povestea uni mogul tech, Bix Bouton, care inventează o aplicație, intitulată Stăpânește-ți inconștientul, în care oamenii își pot încărca toate amintirile cu ajutorul tehnologiei. Poveștile din Candy House se învârt în jurul problemelor ridicate de memorie și de tehnologie.

carti barack obama

A Little Devil in America: In Praise of Black Performance, de Hanif Abdurraqib

Criticul cultural Hanif Abdurraqib analizează cultura neagră. La demonstrația din 1963 din Washington, cântăreața Josephine Baker a spus: ”Eram considerată un diavol în alte țări și am fost văzută ca un drăcușor și în America”. Acest citat constituie punctul de plecare pentru Abdurraqib în analiza sa asupra manifestărilor artistice ale comunității de culoare din America. Hanif Abdurraqib are și lucrări despre Barack Obama.

carti barack obama

To Paradise, de Hanya Yanagihara

Acțiunea din To Paradise se întinde pe parcursul a trei secole (1893, 1993 și 2093) și spune trei povești diferite care se petrec în aceeași casă din Washington Square Park din Greenwich Village, Manhattan. Prima poveste este o versiune alternativă a Americii din 1893, unde unul dintre membrii unei familii bogate se îndrăgostește de o persoană săracă: a doua poveste se petrece în timpul epidemiei de SIDA, iar a treia este despre nepoata unui om de știință faimos, care încearcă să-și găsească soțul dispărut în New York-ul afectat de o boală necruțătoare.

carti barack obama

Silverview, de John le Carré

Cel mai recent roman al lui John le Carré spune povestea unui bancher care se face librar, într-un mic oraș de coastă din Marea Britanie. Librarul este ținta a doi spioni.

Black Cake, de Charmaine Wilkerson

Romanul de debut al lui Charmaine Wilkerson spune povestea a doi frați care încearcă să deslușească trecutul mamei lor, iar totul începe de la rețeta unei prăjituri cu cocă neagră, lăsată moștenire de aceasta. Este o saga multigenerațională, a cărei acțiune se ptrece în Caraibe și în California, despre găsirea rostului în viață. Cartea va fi transformata într-un serial produs de însăși Oprah Winfrey.

The Family Chao, de Lan Samantha Chang

Într-un orășel din Wisconsin, familia Chao deține resturantul Fine Chao, cu bucătarie chinezească ”americanizată”. Când capul familiei, Leo Chao, este găsit mort și pare că este victima unei crime, fiii lui, Dagou, Ming și James devin principalii suspecți. Cartea este un portret emoționant al familiei chinezo-americane, plin de umor și de zvâc.

carti barack obama

Velvet Was the Night, de Silvia Moreno-Garcia

Cel de-al doilea roman scris de Silvia Moreno-Garcia este un noir istoric a cărui acțiune se petrece în Mexicul anilor 70. Când vecina lui Maite, o studentă la arte pe nume Leonora dispare, Maite pleacă în căutarea ei și se afundă în studențimea radicalistă.

Mouth to Mouth, de Antoine Wilson

Vocea povestitorul fără nume din carte se află pe aeroportul JFK când se întâlnește cu un fost coleg de școală, Jeff Cook. Jeff își spune povestea vieții și felul în care i s-a schimbat viața de când a salvat un om de la înec. Povestea oferă o perspectivă adâncă asupra sorții și asupra felului în care șansa devine ocazie de exploatare.

Pe lista cărților preferate de Barack Obama în 2022 se ma află: The Great Experiment: Why Diverse Democracies Fall Apart and How They Can Endure, de Yascha Mounk, The School for Good Mothers, de Jessamine Chan, Razorblade Tears, de S. A. Cosby, Blood in the Garden: The Flagrant History of the 1990s New York Knicks, de Chris Herring.

Foto: Hepta

Related Posts

Povestea continuă cu un nou capitol în culori vibrante. Reinventează-ți atitudinea și ținutele cu noile IQOS Originals DUO & One

Luna decembrie este întotdeauna prilej de meditație asupra anului care se încheie. Tragem linie mental și luăm mai…

George Clooney și soția lui, Amal, apariții strălucitoare pe covorul roșu la Washington

George Clooney (61 de ani) și soția lui, Amal (44 de ani), au fost din nou cele mai…

Povestea lui Bambi, celebrul desen animat, va fi transformată într-un film horror

Desenele animate Bambi au fost lansate în 1942 de Disney și au fost adaptate după cartea scrisă în…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne dezvăluie în cele ce urmează care sunt planurile astrelor în perioada 5-11 decembrie. Berbec …

Începe sezonul de schi: pregătirea fizică este esențială 

Cu toții așteptăm să vină zăpada, pentru a merge pe pârtiile de schi. Doctorul Vlad Predescu, specializat în…

Timian Chalet – O oază care îți farmecă simțurile

Povestea Timian Chalet a început cu zece capre, pe care proprietarii, oameni gospodari și întreprinzători din Miercurea Ciuc,…

Antreprenoriat la Feminin – programul gratuit de mentorat dedicat femeilor din Romania

Andreea Tudorache, Owner Beauty Connection si Andra Pintican – fondatoarea “Scolii de HR” si “Co-Fondator 1000” – si-au…

Cum arată casa de vacanță a lui Ellen Pompeo (Grey’s Anatomy) din Malibu

Ellen Pompeo, actrița care a interpretat timp de aproape 20 de ani personajul iconic Meredith Grey din serialuld…

Meghan Markle și Printul Harry își lansează trailerul documentarului lor de pe Netflix

Sincronizare perfectă, neintenționată sau un plan bine pus la punct de a umbri vizita Prinților de Wales în…

Viva Magenta, Viva 2023!

Viva Magenta este culoarea anului 2023: „o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria”. Institutul Pantone a anunțat…