Monica Cismaru ∙ July 28, 2022 ∙ 5 min read

Barack Obama este un cititor împătimit și a instituit tradiția ca, în fiecare an, să împărtășească cu publicul lista lecturilor lui preferate. ”Am citit câteva cărți grozave anul acesta și aș vrea să împărtășesc cu voi câteva dintre preferatele mele”, a spus fostul președinte american, care recuperează acum cititul cărților pe care n-a putut să le parcurgă din cauza lipsei timpului pe când era conducătorul Statelor Unite. Ca și în anii precedenți, selecția lui Barack Obama este una eclectică, cu opere ca variază de la SF, la analiză politică și sport etc.

Iată lista lecturilor pereferate de Barack Obama pentru anul în curs:

Sea of Tranquility, de Emily St. John Mandel

Un roman SF apocaliptic despre timp și spațiu. Acțiunea începe în Vancouver, în 1912 și se termină într-o perioadă în care luna e colonizată, 500 de ani mai târziu. Este un roman despre călătorie, puterea artei și pandemii, iar St. John Mandel surprinde timpul prezent ca nimeni alta.

carti barack obama

Why We’re Polarized, de Ezra Klein

Bestsellerul din 2020 face o analiză a sistemului politic american, construit spre a polariza. ”Sistemul politic american, care include pe toată lumea, de la votanți, la jurnaliști și până la președinte, este plin de actori raționali care iau decizii raționale, în funcție de provocările cu care se confruntă”, scrie Ezra Klein. ”Suntem o sumă de componente funcționale ale căror eforturi împreunate rezultă într-un tot disfuncțional”.

The Candy House, de Jennifer Egan

Cartea se concentrează pe povestea uni mogul tech, Bix Bouton, care inventează o aplicație, intitulată Stăpânește-ți inconștientul, în care oamenii își pot încărca toate amintirile cu ajutorul tehnologiei. Poveștile din Candy House se învârt în jurul problemelor ridicate de memorie și de tehnologie.

carti barack obama

A Little Devil in America: In Praise of Black Performance, de Hanif Abdurraqib

Criticul cultural Hanif Abdurraqib analizează cultura neagră. La demonstrația din 1963 din Washington, cântăreața Josephine Baker a spus: ”Eram considerată un diavol în alte țări și am fost văzută ca un drăcușor și în America”. Acest citat constituie punctul de plecare pentru Abdurraqib în analiza sa asupra manifestărilor artistice ale comunității de culoare din America. Hanif Abdurraqib are și lucrări despre Barack Obama.

carti barack obama

To Paradise, de Hanya Yanagihara

Acțiunea din To Paradise se întinde pe parcursul a trei secole (1893, 1993 și 2093) și spune trei povești diferite care se petrec în aceeași casă din Washington Square Park din Greenwich Village, Manhattan. Prima poveste este o versiune alternativă a Americii din 1893, unde unul dintre membrii unei familii bogate se îndrăgostește de o persoană săracă: a doua poveste se petrece în timpul epidemiei de SIDA, iar a treia este despre nepoata unui om de știință faimos, care încearcă să-și găsească soțul dispărut în New York-ul afectat de o boală necruțătoare.

carti barack obama

Silverview, de John le Carré

Cel mai recent roman al lui John le Carré spune povestea unui bancher care se face librar, într-un mic oraș de coastă din Marea Britanie. Librarul este ținta a doi spioni.

Black Cake, de Charmaine Wilkerson

Romanul de debut al lui Charmaine Wilkerson spune povestea a doi frați care încearcă să deslușească trecutul mamei lor, iar totul începe de la rețeta unei prăjituri cu cocă neagră, lăsată moștenire de aceasta. Este o saga multigenerațională, a cărei acțiune se ptrece în Caraibe și în California, despre găsirea rostului în viață. Cartea va fi transformata într-un serial produs de însăși Oprah Winfrey.

The Family Chao, de Lan Samantha Chang

Într-un orășel din Wisconsin, familia Chao deține resturantul Fine Chao, cu bucătarie chinezească ”americanizată”. Când capul familiei, Leo Chao, este găsit mort și pare că este victima unei crime, fiii lui, Dagou, Ming și James devin principalii suspecți. Cartea este un portret emoționant al familiei chinezo-americane, plin de umor și de zvâc.

carti barack obama

Velvet Was the Night, de Silvia Moreno-Garcia

Cel de-al doilea roman scris de Silvia Moreno-Garcia este un noir istoric a cărui acțiune se petrece în Mexicul anilor 70. Când vecina lui Maite, o studentă la arte pe nume Leonora dispare, Maite pleacă în căutarea ei și se afundă în studențimea radicalistă.

Mouth to Mouth, de Antoine Wilson

Vocea povestitorul fără nume din carte se află pe aeroportul JFK când se întâlnește cu un fost coleg de școală, Jeff Cook. Jeff își spune povestea vieții și felul în care i s-a schimbat viața de când a salvat un om de la înec. Povestea oferă o perspectivă adâncă asupra sorții și asupra felului în care șansa devine ocazie de exploatare.

Pe lista cărților preferate de Barack Obama în 2022 se ma află: The Great Experiment: Why Diverse Democracies Fall Apart and How They Can Endure, de Yascha Mounk, The School for Good Mothers, de Jessamine Chan, Razorblade Tears, de S. A. Cosby, Blood in the Garden: The Flagrant History of the 1990s New York Knicks, de Chris Herring.

Foto: Hepta

Related Posts

5 motive pentru care abia așteptăm să-l vedem pe Paolo Nutini la festivalul Fall in Love

Aflat la cea de-a doua ediție, festivalul Fall in Love îl aduce în premieră pe Paolo Nutini în…

Jane Fonda lansează o colecție de haine sport și își împărtășește filosofia de viață la 84 de ani

La 84 de ani, Jane Fonda nu dă semne că ar vrea să se retragă din lumina reflectoarelor…

Serena Williams se retrage din tenis. Ce planuri are campioana

După o carieră sportivă impresionantă de 25 de ani, Serena Williams, una dintre cele mai bune jucătoare de…

Tot ce trebuie să știi înainte să ajungi la Summer Well 2022

Mai sunt doar câteva zile până la Summer Well. La doar 30 de minute distanță de București, peste…

Nunta între vedete: Rita Ora s-a căsătorit cu un regizor laureat cu Oscar

Cântăreața de origine kosovară Rita Ora (31 de ani) s-a căsătorit cu logodnicul ei, regizorul de origine neo-zeelandeză…

3 trucuri de beauty de la vedete

Ne cuceresc cu fiecare apariție și ne inspiră cu alegerile lor. Jennifer Lopez, Jessica Alba și Kim Kardashian…

Olivia Newton-John a murit la vârsta de 73 de ani

Olivia Newton-John, cântăreața și actrița de origine australiană, cunoscută mai ales datorită filmului Grease (1978), în care a…

Andra Gogan a strălucit pe covorul roșu la premiera serialului High School Musical, de la Los Angeles

Andra Gogan (24 de ani) și fratele ei, Răzvan, au fost prezenți de curând pe covorul roșu la…

Penelope Cruz, schimbare de look, pentru rolul soției fondatorului Ferrari

Vești bune pentru fanii actriței! Penelope Cruz, acum în vârstă de 48 de ani, apare din nou în…

Care sunt cele 12 celebrități care intră în jungla – ”Sunt celebru, scoate-mă de aici!” (PRO TV)

”Sunt celebru, scoate-mă de aici!” (PRO TV) este show-ul de televiziune care supune celebritățile la provocări extreme și…