Adriana Moscu ∙ February 25, 2020 ∙ 6 min read

Emoții, stres, anxietate – cum faci față interviului de angajare pentru jobul vieții tale? Iată câteva răspunsuri potrivite la întrebările care te iau pe nepregătite.

Duse sunt vremurile când părinții noștri ieșeau la pensie de la primul loc de muncă la care se angajau direct de pe băncile școlii. Schimbările dese de job au început odată cu Generația X din care fac și eu parte și, chiar dacă nu avem ușurința în comunicare și flexibilitatea în schimbare a Generației Z, am învățat să nu mai facem o dramă dintr-un nou loc de muncă, deși nu întotdeauna ne acomodăm din prima.

Indiferent de generația din care faci parte, o schimbare de carieră te poate lua pe nepregătite. Am pregătit pentru tine cele mai bune răspunsuri la întrebările incomode pe care angajatorul ți le-ar putea adresa, sau la informațiile surprinzătoare pe care le-ar putea cere despre tine. Ia notițe, pregătește-te pentru interviul cel mare.

Angajator: Spune-mi câte ceva despre tine.

Tu: Aici, vei dori să treci în revistă toate atuurile care te vor ajuta să aduci plus valoare companiei, pe termen lung. Intervievatorul va fi mai interesat să vadă cum răspunzi la întrebare, mai degrabă decât dacă ești 100% sinceră. Poți începe cu un citat dintr-o personalitate pe care o admiri și care crezi că te reprezintă. Poți cuprinde răspunsul într-o prezentare de un minut a realizărilor tale profesionale. Ai avut un job similar cu poziția pentru care ai aplicat acum? Impresionează-l pe intervievator cu felul în care ai contribuit la succesul companiilor din care ai făcut parte. Dacă poziția pentru care ai aplicat nu are legătură cu ce ai făcut înainte, fă-l să înțeleagă de ce ți-o dorești și convinge-l că ești persoana potrivită la locul potrivit.

Angajator: Spune-mi despre o situație în care ai dat greș sau în care ai făcut ceva de care acum îți e rușine.

Tu: Dintre toate întrebările care pot fi puse, aceasta este una dintre cele mai de incomode. Ideea e să preschimbi acel eșec într-un succes. Ia-ți un moment de reflecție, ca și cum nu te-ai fi așteptat la întrebare. Apoi, poți să-i spui că a greși e omenește și cum și tu ești om… Nu recunoaște că regreți, chiar dacă nu e adevărat. Nu da detalii, nu ești la psiholog sau la duhovnic, dar poți să-i spui că, dacă ai greșit, ți-ai recunoscut întotdeauna greșeala și ți-ai cerut scuze, apoi ai îngropat securea. Spune că preferi ca lucrurile să fie clare și că, în opinia ta, comunicarea este cheia tuturor soluțiilor.

Angajator: Ți-ai atins potențialul maxim?

Tu: Ups, pare o capcană, așa-i? Aici, depinde foarte mult de vârsta pe care o ai și experiența la care ai ajuns. Dar, indiferent de situația în care te regăsești, poate că cel mai potrivit răspuns este să spui că întotdeauna este loc de mai bine și că ești adepta învățării și perfecționării continue. Până la urmă, cine a ajuns la capătul informației? Știi cum se spune: cu cât știi mai mult, cu atât realizezi că știi mai puțin. 

Anjagator: Care sunt slăbiciunea/defectul tău cele mai mari?

Tu: Dacă vezi că nu merg răspunsuri de genul: “Defectul meu cel mai mare este de fapt o calitate: perfecționismul”, sau “Sunt workahoolică”, atunci poți să spui că îți recunoști slăbiciunile și faci eforturi susținute să le îndrepți. Un posibil exemplu: “Am tendința să cer prea mult de la alții, dar încerc să conștientizez că fiecare este unic în felul său i fiecare are ceva de oferit”. E un moment bun să recunoști și “neajunsurile” din CV. De exemplu, dacă ai aplicat pentru un job în vânzări, dar nu ai experiența necesară, poți să spui că vei compensa cu experiența acumulată în fundraising.

Angajator: Ai fost concediată vreodată? Dacă da, de ce?

Tu: Abține-te din a-ți denigra foștii șefi sau a vorbi de rău companiile în cadrul cărora ai lucrat. Nu dă bine să dai vina pe alții, indiferent care e adevărul. Poți să spui că nu ai avut suficientă experiență pentru a te face înțeleasă de șefi sau echipă – așa, vei da dovadă că ești gata să înveți din greșeli. Mai poți să spui că pur și simplu nu te încadrai în filosofia companiei și că ai fost concediată înainte să ai ocazia să-ți demonstrezi profesionalismul. Sau spune-i intervievatorului că nu ai înțeles pe deplin așteptările fostului angajator și că ați fost de comun acord că e mai bine pentru toată lumea să vă separați. Sau poate că la conducere a venit un manager nou, care și-a dorit în echipă oameni alături de care mai lucrase, înainte să ajungă să te cunoască la adevăratul potențial.

Angajator: De ce ești dispusă să accepți un job entry level în acest punct al carierei tale?

Tu: E posibil ca intervievatorul să nu poată să aducă vârsta în discuție ca argument că nu te poate sau nu vrea să te angajeze, așa că s-ar putea să te ia pe ocolite, cu astfel de întrebări. Fii cu un pas înaintea lui: spune-i că tocmai experiența ta vastă în afara ariei de expertiză pentru care ai aplicat în prezent te-a determinat să o poți lua încă o dată de la capăt, într-un domeniu nou. Este motivul pentru care vei aborda lucrurile cu un ochi proaspăt și vei aduce domeniului noi perspective. Și că o scădere temporară a salariului este un compromis bun, pentru că te ajută să înveți lucruri noi care, poate, ți se potrivesc mai bine.

Angajator: Cum explici pauzele de activitate din parcursul profesional?

Tu: Din păcate, încă se mai pun astfel de întrebări la interviuri și în 2020, deși sunt cu totul nepotrivite. Poate că în acele pauze ți-ai crescut copiii, sau le-ai folosit pentru un altfel de dezvoltare personală. Sau poate ai avut lucruri importante de rezolvat, care necesitau întreruperea activității la job. Ori sănătatea nu ți-a permis să muncești o perioadă. Sau ți-ai luat un an sabaitc în urma unui burnout sau a unei depresii. Oricare ar fi fost situația, mizează încă o dată pe cartea sincerității, dar ai grijă să transformi experiența într-un avantaj. “Poate că o perioadă am ieșit de pe piața muncii, dar a fost momentul cel mai potrivit pentru a-mi dezvolta aptitudinile de comunicare” poate fi un bun răspuns.

Tu cu ce întrebări incomode te-ai confruntat la interviurile de angajare? Așteptăm să ne împărtășești cum ai ieșit din impas.

 

Foto: pexels.com

Related Posts

Blake Lively, apariție surprinzătoare la premiera „Deadpool & Wolverine”

Actrița a avut o apariție de senzație la premiera „Deadpool & Wolverine” din New York City. Soția lui…

Dua Lipa, pe cale să devină una dintre cele mai bogate celebrități din Marea Britanie

Cu un câștig de 1 milion de lire sterline pe săptămână, Dua Lipa este pe cale să devină…

Vedete la Jocurile Olimpice de la Paris (2024)

Salma Hayek, Snoop Dogg, Priyanka Chopra Jonas, Lady Gaga și Ryan Reynolds sunt doar câțiva dintre fanii olimpici…

Cele mai longevive cupluri de la Hollywood

În timp ce pentru majoritatea cuplurilor de la Hollywood, dragostea durează maxim trei ani, pentru câțiva norocoși iubirea…

Reddysh a.k.a Irina Simion, creatoare de conținut de gaming: „Am construit o comunitate internațională foarte frumoasă datorită pasiunii mele pentru gaming.”

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! Iată ce ne-a atras atenția!…

Filmul Ca fetele se lansează în cinema, pe 15 septembrie

Pe 13 septembrie se lansează în cinematografele din toată țara filmul Ca fetele, o producție cu o distribuție…

Pepco & Better Cotton: produse din bumbac provenit din surse ecologice și sustenabile

Pepco, unul dintre cei mai mari value retailers din Europa, a devenit membru al programului Better Cotton în…

Jennifer Lopez, aniversare cu tematica ”Bridgerton”

Jennifer Lopez s-a hotărât să-și sărbătorească împlinirea a 55 de ani cu fast și a organizat o petrecere…

Vocea Irinei Rimes a răsunat la Tomorrowland, cel mai mare festival de muzică electronică din lume

Weekendul acesta, la Tomorrowland, festivalul care adună peste jumătate de milion de oameni la fiecare ediție, piesa “Dudadu”…