Adriana Moscu ∙ February 25, 2020 ∙ 6 min read

Emoții, stres, anxietate – cum faci față interviului de angajare pentru jobul vieții tale? Iată câteva răspunsuri potrivite la întrebările care te iau pe nepregătite.

Duse sunt vremurile când părinții noștri ieșeau la pensie de la primul loc de muncă la care se angajau direct de pe băncile școlii. Schimbările dese de job au început odată cu Generația X din care fac și eu parte și, chiar dacă nu avem ușurința în comunicare și flexibilitatea în schimbare a Generației Z, am învățat să nu mai facem o dramă dintr-un nou loc de muncă, deși nu întotdeauna ne acomodăm din prima.

Indiferent de generația din care faci parte, o schimbare de carieră te poate lua pe nepregătite. Am pregătit pentru tine cele mai bune răspunsuri la întrebările incomode pe care angajatorul ți le-ar putea adresa, sau la informațiile surprinzătoare pe care le-ar putea cere despre tine. Ia notițe, pregătește-te pentru interviul cel mare.

Angajator: Spune-mi câte ceva despre tine.

Tu: Aici, vei dori să treci în revistă toate atuurile care te vor ajuta să aduci plus valoare companiei, pe termen lung. Intervievatorul va fi mai interesat să vadă cum răspunzi la întrebare, mai degrabă decât dacă ești 100% sinceră. Poți începe cu un citat dintr-o personalitate pe care o admiri și care crezi că te reprezintă. Poți cuprinde răspunsul într-o prezentare de un minut a realizărilor tale profesionale. Ai avut un job similar cu poziția pentru care ai aplicat acum? Impresionează-l pe intervievator cu felul în care ai contribuit la succesul companiilor din care ai făcut parte. Dacă poziția pentru care ai aplicat nu are legătură cu ce ai făcut înainte, fă-l să înțeleagă de ce ți-o dorești și convinge-l că ești persoana potrivită la locul potrivit.

Angajator: Spune-mi despre o situație în care ai dat greș sau în care ai făcut ceva de care acum îți e rușine.

Tu: Dintre toate întrebările care pot fi puse, aceasta este una dintre cele mai de incomode. Ideea e să preschimbi acel eșec într-un succes. Ia-ți un moment de reflecție, ca și cum nu te-ai fi așteptat la întrebare. Apoi, poți să-i spui că a greși e omenește și cum și tu ești om… Nu recunoaște că regreți, chiar dacă nu e adevărat. Nu da detalii, nu ești la psiholog sau la duhovnic, dar poți să-i spui că, dacă ai greșit, ți-ai recunoscut întotdeauna greșeala și ți-ai cerut scuze, apoi ai îngropat securea. Spune că preferi ca lucrurile să fie clare și că, în opinia ta, comunicarea este cheia tuturor soluțiilor.

Angajator: Ți-ai atins potențialul maxim?

Tu: Ups, pare o capcană, așa-i? Aici, depinde foarte mult de vârsta pe care o ai și experiența la care ai ajuns. Dar, indiferent de situația în care te regăsești, poate că cel mai potrivit răspuns este să spui că întotdeauna este loc de mai bine și că ești adepta învățării și perfecționării continue. Până la urmă, cine a ajuns la capătul informației? Știi cum se spune: cu cât știi mai mult, cu atât realizezi că știi mai puțin. 

Anjagator: Care sunt slăbiciunea/defectul tău cele mai mari?

Tu: Dacă vezi că nu merg răspunsuri de genul: “Defectul meu cel mai mare este de fapt o calitate: perfecționismul”, sau “Sunt workahoolică”, atunci poți să spui că îți recunoști slăbiciunile și faci eforturi susținute să le îndrepți. Un posibil exemplu: “Am tendința să cer prea mult de la alții, dar încerc să conștientizez că fiecare este unic în felul său i fiecare are ceva de oferit”. E un moment bun să recunoști și “neajunsurile” din CV. De exemplu, dacă ai aplicat pentru un job în vânzări, dar nu ai experiența necesară, poți să spui că vei compensa cu experiența acumulată în fundraising.

Angajator: Ai fost concediată vreodată? Dacă da, de ce?

Tu: Abține-te din a-ți denigra foștii șefi sau a vorbi de rău companiile în cadrul cărora ai lucrat. Nu dă bine să dai vina pe alții, indiferent care e adevărul. Poți să spui că nu ai avut suficientă experiență pentru a te face înțeleasă de șefi sau echipă – așa, vei da dovadă că ești gata să înveți din greșeli. Mai poți să spui că pur și simplu nu te încadrai în filosofia companiei și că ai fost concediată înainte să ai ocazia să-ți demonstrezi profesionalismul. Sau spune-i intervievatorului că nu ai înțeles pe deplin așteptările fostului angajator și că ați fost de comun acord că e mai bine pentru toată lumea să vă separați. Sau poate că la conducere a venit un manager nou, care și-a dorit în echipă oameni alături de care mai lucrase, înainte să ajungă să te cunoască la adevăratul potențial.

Angajator: De ce ești dispusă să accepți un job entry level în acest punct al carierei tale?

Tu: E posibil ca intervievatorul să nu poată să aducă vârsta în discuție ca argument că nu te poate sau nu vrea să te angajeze, așa că s-ar putea să te ia pe ocolite, cu astfel de întrebări. Fii cu un pas înaintea lui: spune-i că tocmai experiența ta vastă în afara ariei de expertiză pentru care ai aplicat în prezent te-a determinat să o poți lua încă o dată de la capăt, într-un domeniu nou. Este motivul pentru care vei aborda lucrurile cu un ochi proaspăt și vei aduce domeniului noi perspective. Și că o scădere temporară a salariului este un compromis bun, pentru că te ajută să înveți lucruri noi care, poate, ți se potrivesc mai bine.

Angajator: Cum explici pauzele de activitate din parcursul profesional?

Tu: Din păcate, încă se mai pun astfel de întrebări la interviuri și în 2020, deși sunt cu totul nepotrivite. Poate că în acele pauze ți-ai crescut copiii, sau le-ai folosit pentru un altfel de dezvoltare personală. Sau poate ai avut lucruri importante de rezolvat, care necesitau întreruperea activității la job. Ori sănătatea nu ți-a permis să muncești o perioadă. Sau ți-ai luat un an sabaitc în urma unui burnout sau a unei depresii. Oricare ar fi fost situația, mizează încă o dată pe cartea sincerității, dar ai grijă să transformi experiența într-un avantaj. “Poate că o perioadă am ieșit de pe piața muncii, dar a fost momentul cel mai potrivit pentru a-mi dezvolta aptitudinile de comunicare” poate fi un bun răspuns.

Tu cu ce întrebări incomode te-ai confruntat la interviurile de angajare? Așteptăm să ne împărtășești cum ai ieșit din impas.

 

Foto: pexels.com

Related Posts

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…