Bianca Sterie ∙ September 15, 2022 ∙ 6 min read

Primul spectacol invitat în stagiunea 2022/2023 a Teatrului „Gong” îl aduce la Sibiu pe celebrul actor Luciano Rosso, în cea mai nouă producție a sa – Apocalipsync. Spectacolul va fi prezentat joi, 15 septembrie și vineri, 16 septembrie, de la orele 19:00. 

Cu peste o mie de reprezentații susținute în douăzeci de țări din întreaga lume, dar și un succes răsunător pe Youtube, unde are un canal cu milioane de vizualizări online, Luciano Rosso revine pe scena de la Sibiu, după ce a făcut furori la ediția din 2019 a Festivalului Tânăr de la Sibiu. Artistul de origine argentiniană propune acum un one-man show creat în pandemie, ca un colaj de personaje extravagante, pornind de la Mozart și până la Mariah Carey, într-o confruntare cu izolarea și invazia rețelelor sociale și a tehnologiei în viața de zi cu zi. Despre povestea din spatele acestui show, despre perioadă complicată a lockdown-ului, dar și despre relația sa cu social media ne povestește chiar acum Luciano Rosso, într-un interviu în exclusivitate pentru A List Magazine. 

Povestește-ne puțin despre Apocalipsync. Care este povestea acestui proiect creat în timpul pandemiei? Cum ai ajuns să-l faci?

Acest proiect s-a născut în timpul primului lockdown. Locuiam la Paris și, ca urmare a izolării obligatorii, am început să caut diferite modalități de a mă distra în casa mea. În această căutare au apărut câteva scene, așa că mi-am dat provocarea de a crea un proiect inspirat de izolare. Astfel a luat naștere versiunea audiovizuală a Apocalipsync, o piesă de 20 de minute care poate fi urmărită pe internet. Apoi a urmat o nouă provocare: transformarea acestei piese audiovizuale într-un spectacol de teatru. Și, de asemenea, s-a conturat o provocare pe care o așteptam de multă vreme: să-mi fac propriul one-man show. Așa că am format o echipă cu prietenii mei și compania de producție, iar anul trecut am avut premiera la Festival Off Avignon, unde am primit un feedback foarte bun din partea publicului.

Cum ai ales personajele reprezentate în acest spectacol? Ai și un favorit?

Procesul creativ al acestei piese are foarte mult de-a face cu mine, pentru că acest joc de a mă împiedica să mă plictisesc și de a crea personaje este ceva ce fac de când eram copil. În timpul piesei nu există un personaj care să nu aibă puțin din mine, nu este o piesă clasică, toate personajele sunt create de mine, așa că toate au ceva din mine. Ulterior, am analizat care personaje funcționează mai bine și am făcut o selecție a lor. Nu știu care este preferatul meu, dar pot spune că mă distrez foarte mult când o interpretez pe Mariah Carey.

Cum a fost perioada de izolare pentru tine? Care au fost cele mai mari temeri cu care te-ai confruntat?

Desigur, a fost o perioadă dificilă pentru mulți oameni, dar în cazul meu a fost pozitivă. Prin prisma muncii mele călătoream mereu și îmi era foarte să fiu acasă. Perioada de izolare mi-a permis să pot fi acasă, în liniște, m-a ajutat și să realizez că nu mai vreau să locuiesc într-un oraș, ca Parisul, și că m-aș putea muta în sud, într-o casă cu grădină, livadă, un loc mai conectat cu natura. După cum am spus și înainte, am reușit să văd izolarea ca pe un proces creativ, care m-a determinat să iau niște decizii personale pentru a trăi mai bine. Am avut și temeri ca toți ceilalți, mai ales la început, când era multă incertitudine, îmi era teamă că nu pot călători și că nu-mi văd familia, că vor fi din ce în ce mai multe controale guvernamentale și că o să-mi pierd libertățile. 

Cum arată relația ta cu social media și tehnologia?

Încerc să am o relație sănătoasă cu rețelele sociale. Le folosesc pentru a lucra și a genera conținut pentru diferite platforme, pentru a-mi promova proiectele, să spunem, în scop de lucru. Sunt un instrument de lucru foarte util și ajung la o mulțime de oameni din întreaga lume, așa că devin platforme foarte utile pentru a promova orice. Nu le folosesc în scopuri personale, nu sunt canalul pe care aleg să comunic cu familia si prietenii mei. În ceea ce privește tehnologia, ca toată creația umană, este o sabie cu două tăișuri. Poate fi folosit pentru bine și pentru rău, ca orice altceva.

Care crezi că este cel mai mare efect negativ al rețelelor sociale?

În primul rând, încep să fie folosite de la o vârstă foarte fragedă de către copii și adolescenți pentru a comunica și a se juca, asta mi se pare ceva negativ, pentru că nu stimulează creativitatea sau contactul cu ceilalți. De asemenea, folosirea rețelelor la acea vârstă este foarte periculoasă, sunt multe cazuri de adolescenți și copii care au fost înșelați de adulți cu profiluri false. Apoi mi se pare negativ și faptul că mulți oameni văd ca fiind reală viața anumitor utilizatori care promovează modele de viață aproape imposibile. Asta s-a întâmplat deja cu televiziunea, nu este ceva nou, dar cu rețelele există o proliferare mai mare a modelelor de consum și de viață de neatins pentru majoritatea oamenilor. Nu este rău că utilizatorii generează acest conținut, dar de multe ori impactul asupra publicului este negativ. De asemenea, mi se pare negativ faptul că oamenii trăiesc prin rețelele lor de socializare, măsoară totul prin like-uri, pe rețele se definește ce este corect sau greșit, ce este corect din punct de vedere politic, ce poate fi anulat. Toată lumea participă la asta pentru a nu fi lăsată pe lângă. 

Ce ne poți spune despre procesul mișcărilor tale? Ți le imaginezi pur și simplu sau găsești surse de inspirație pentru ele?

Unele dintre referințele mișcărilor mele vin de la Buster Keaton, Charlie Chaplin, The Pink Panther și multe alte desene animate pe care obișnuiam să le urmăream când eram mai mic. Chiar și astăzi, uneori, încă le urmăresc!

Cum te simți acum că ești din nou în România? Ce îți place la publicul de aici?

Iubesc România, mai ales datorită oamenilor, când sunt aici, mă simt ca acasă. Mi-ar plăcea să petrec mai mult timp aici și, de asemenea, să vin în vacanță. Sper să descopăr în continuare această țară frumoasă, pentru că cred că este unică!

Related Posts

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD. Ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul din România

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….

Blake Lively, apariție surprinzătoare la premiera „Deadpool & Wolverine”

Actrița a avut o apariție de senzație la premiera „Deadpool & Wolverine” din New York City. Soția lui…

Dua Lipa, pe cale să devină una dintre cele mai bogate celebrități din Marea Britanie

Cu un câștig de 1 milion de lire sterline pe săptămână, Dua Lipa este pe cale să devină…

Vedete la Jocurile Olimpice de la Paris (2024)

Salma Hayek, Snoop Dogg, Priyanka Chopra Jonas, Lady Gaga și Ryan Reynolds sunt doar câțiva dintre fanii olimpici…

Cele mai longevive cupluri de la Hollywood

În timp ce pentru majoritatea cuplurilor de la Hollywood, dragostea durează maxim trei ani, pentru câțiva norocoși iubirea…

Reddysh a.k.a Irina Simion, creatoare de conținut de gaming: „Am construit o comunitate internațională foarte frumoasă datorită pasiunii mele pentru gaming.”

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…