Monica Cismaru ∙ November 23, 2020 ∙ 5 min read

tudor chirila vamafest

Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, anunță organizarea VAMAFEST, primul festival digital al unei trupe din România, ce va avea loc între 27-28 noiembrie.

“Din dorința de a ne face meseria și de a nu pierde legătura cu voi în aceste vremuri complicate, a trebuit să ne reinventăm. Am hotărât că e un moment bun să punem la un loc toate pasiunile noastre sub forma unui festival. Un festival dominat de muzică, educație și storytelling.
VAMAFEST devine astfel primul festival digital al unei trupe din România. Nu știm cum ne-a ieșit asta, dar iată-ne aici gata să vă oferim o experiență rock’n learn”, au declarat membrii trupei VAMA.

VAMAFEST este un eveniment ce se va difuza exclusiv online, iar activitățile celor două zile de festival vor putea fi urmărite live pe paginile de Facebook ale trupei VAMA, Tudor Chirilă și UNTOLD Festival.

Pe lângă detalii despre festival, Tudor Chirilă explică felul în care traveresează această perioadă complicată, cum resimte lipsa interacțiunii directe cu publicul și ce trăiri interioare îl macină.

 

Tudor, ce impact au avut asupra ta ultimele opt luni, cum te-ai raportat tu la tine însuți în această perioadă?

 

Am încercat să văd mereu partea bună a lucrurilor, ceea ce nu e ușor. Raportarea la mine a fost destul de firavă pentru că nu am prea avut timp pentru mine. Am fost conectat tot timpul la diversele probleme de “supraviețuire” pe care le avem cu toții. Lupta cea mare a fost să nu mă las pradă frustrărilor ce decurg dintr-o situație fără precedent. Întotdeauna mi-am repetat că sunt privilegiat față de alții care nu au avut norocul meu profesional. Am încercat să fiu decent în pozițiile mele publice, în social media pentru că e un moment greu pentru multă lume și gesturile noastre pot fi ușor reinterpretate sau pot să cadă rău.

tudor chirila vamafest

Care este cea mai importantă lecție învățată în pandemie?

Că trăim într-o societate polarizată unde nu mai există gri. Pandemia a accentuat o polarizare socială în care dialogul nu mai există. E foarte periculos. Mă sperie că lumea  digitală e formată din bule și știri false. Am mai învățat că e periculos să judeci lumea doar prin filtrul social media și lumea cam asta face de când cu pandemia. Există viață după online.

 

Împreună cu colegii tăi, o să organizați VAMAFEST, un festival online de muzică, educatie și storytelling – ce a presupus inițierea unui astfel de evniment și cât de greu sau de ușor o să fie să vă apropiați de admiratorii voștri într-o astfel de manieră?

 

E un eveniment care s-a născut din dorința noastră de a ne face meseria, de a fi aproape de fanii noștri și pandemia ne-a dat șansa că Vama e un colectiv care poate oferi conținut în mai multe direcții. E prima dată când vom cânta șapte ore de muzică în două zile și e prima dată când Vama face pasul către pedagogie. Nu va fi ușor să nu avem un feedback imediat, dar suntem pregătiți să ne simțim bine fâcând acest festival. Ne-am repetat atelierele am fost spectatorii unii altora, suntem pregătiți. Am muncit enorm la concept într-un timp foarte scurt. Agenția de Vise echipa noastră de management, a făcut o treabă foarte bună. Am cooptat în echipă oameni noi. Poate cel mai dificil a fost să explicăm conceptul tuturor celor implicați care au apărut rând pe rând. Gândiți-vă că tot ce veți vedea live pe 27 și 28 noiembrie pe paginile noastre de facebook s-a construit într-o lună.

 

 Cum ai traversat perioada aceasta în care nu ai mai putut și nu ați mai putut să fiți aproape de energia publicului? Ce înseamnă asta pentru un artist?

Păi depinde de artist. Nu toți artiștii au nevoie de public în timp real. Dar pemtru muzicieni și actori prezența publicului e critică.Face parte din demers. Ne-am trezit peste noapte fără o rutină profesională esențială. Ne-am trezit că vorbim singuri. Sau că nu mai avem cui vorbi. E simplu, nu ne mai putem face meseria. Cum crezi că o fi? Nasol. Pentru un artist asta se numește șomaj. Ca pentru orice om care e privat de dreptul la muncă. E greu.

 

De unde ți-ai luat energia în aceasta perioadă?

 

De la oamenii mișto din jurul meu și de la speranța că toate astea vor trece. Și de la un vin bun. Sau o cafea de specialitate.

 

 Ce altceva ți-a lipsit foarte mult și cu ce ai înlocuit concertele și interacțiunea cu fanii?

 

Interacțiunea cu fanii nu poate fi înlocuită. Energia publicului nu poate fi înlocuită. Sunt lucruri pe care nu le poți înlocui.

 

Ce povești nespuse până acum vom vedea, auzi la VAMAFEST?

 

Deschidem bucătăria noastră și vă arătăm cum gătim, dar și cum spălăm vasele. Vom vorbi despre ce înseamnă să faci o trupă, dar mai ales cum s-o ții în viață, cum să supraviețuiești în momentele dificile, vă dăm acces la amintirile din culisele videoclipurilor noastre, punem cărțile pe masă într-o discuție cu sunetistul nostru, compunem în direct și vorbim despre asta și ar mai fi câteva repere foarte tari.

tudor chirila

O melodie care ar putea fi tema vieții tale în această perioadă care ar fi?

Wide Open – Chemical Brothers.

 

Autobiografia ta ar incepe cu fraza… și s-ar încheia cu…

Nu mi-aș scrie autobiografia…

Related Posts

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…

Cornel Ilie (VUNK)- ”Dacă eu cu mine nu sunt fericit, nu voi putea fi nici lângă altă persoană”

Trupa VUNK a lansat recent cel de-al zecelea album din carieră, intitulat ”De luni până duminică”. Cornel Ilie,…

Cristina Tudor: Ca părinte, planificarea financiară e esențială

Proaspătă mămică, Cristina Tudor spune azi că educația copilului este crucială, iar planificarea atentă a cheltuielilor pentru etapele…

Cătălina Buliga: „Investesc în mine mai întâi”

Fiecare dintre noi definim în mod diferit echilibrul, indiferent că ne raportăm la viața profesională, cea de familie…

Cristina Preda: „Sănătatea financiară trebuie antrenată”

Întâlnim adesea tineri dornici să-și contureze un viitor financiar solid, iar Cristina Preda, o masterandă determinată, ne inspiră…

Flavia Andrei a renunțat la shoppingul compulsiv

Fiecare călătorie pe care o facem, fiecare conversație purtată și fiecare decizie luată aduce cu sine momente de…

Simona Vilău, curator Art Safari: „Arta e un sport al minții. Ne lasă libere emoțiile”

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții…

Mirona Radu: „Festivalurile de film sunt un spațiu ideal pentru a încuraja interacțiunea și dialogul între generații”

Am vorbit cu Mirona Radu, directoarea și inițiatoarea Film O’Clock International Festival, despre ediția din acest an, care…