Adriana Moscu ∙ August 28, 2021 ∙ 10 min read

Ramona Albert, arhitectă: „Îmi place să integrez natura în interiorul unei case”

Născută în Transilvania, arhitecta Ramona Albert are o carieră de succes la New York. Fie că proiectează case sau creează bijuterii, natura și tehnologia sunt prezențe constante în munca ei.

Interviu de: Adriana Moscu

În copilărie era fascinată de modă, așa că se visa studiind fashion design. Dar provenea, în același tip, dintr-o familie de arhitecți, așa că, după o discuție lămuritoare cu tatăl său, a înțeles că arhitectura este o umbrelă mai mare, sub care pot încăpea mai multe pasiuni. În ultimul an de liceu, Ramona a studiat în Statele Unite și a rămas acolo, unde lucrează pentru clienți mari, proiecte complicate. Cu toate acestea, proiectul său arhitectural preferat rămâne o capelă minimalistă, construită în Mădăraș, Harghita, apoape de Miercurea-Ciuc, orașul în care s-a născut și a copilărit, o zonă a cărei natură o influențează permanent în creațiile sale.

Ramona Albert, arhitectă: „Îmi place să integrez natura în interiorul unei case”

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru arhitectură?

Cred că întotdeauna era ceva ce mă fascina la acest domeniu. Îmi făcea plăcere, încă de mic copil, să înțeleg cum sunt create toate lucrurile, așa că am petrecut mult timp cu bunicul meu construind. Mi-am dorit să studiez fashion design, dar tatăl meu m-a îndrumat spre arhitectură. „Dacă înțelegi designul la un nivel mai mare, vei înțelege, ulterior, mult mai multe lucruri”, îmi spunea el. Și cred că a avut dreptate.

Există în familia ta arhitecți? Sau profesii conexe?

Da, părinții mei sunt arhitecți și dețin o firmă de arhitectură împreună. Am petrecut mult timp cu ei când eram copil, așa că am fost expusă încă de atunci acestui domeniu, dar ce este mai interesant aici este că stilul meu este foarte diferit de al lor.

Ceea ce am învățat de la ei este mai mult independența și cum să fiu independentă, precum și ideea de design thinking și problem solving.

Ramona Albert, arhitectă: „Îmi place să integrez natura în interiorul unei case”

Capela de la Mădăraș, jud. Harghita. Vedere de la exterior.

Ce îți amintești din universul arhitectural transilvănean? Ți-au influențat stilurile regăsite în această zonă munca de creație ulterioară?

Da, m-a influențat foarte mult. Ceea ce m-a fascinat însă cel mai mult este modul în care se făceau construcțiile și felul în care totul depindea de natură: culorile, materialele, formele. A fost un univers magic în care am copilărit, îmi petreceam toată ziua afară, în natură.

Unul dintre primele proiecte realizate și, totodată, unul din cele mai dragi mie, a fost făcut în România: Capela din Mădăraș, Harghita – eu m-am născut și am copilărit în Miercurea-Ciuc.

Cum s-a produs plecarea din țară, sub ce auspicii?

Am venit în SUA în urma unui schimb de experiențe în ultimul an de liceu. După terminarea acelui an, am rămas în SUA pentru un continuarea studiilor, gândindu-mă că acolo voi avea acces la nenumărate oportunități pe plan profesional.

Vorbește-mi despre experiența ta de studiu la Harvard, dar și ca membru al Uniunii Arhitectilor din Romania și al al altor organizații prestigioase in domeniul sau (AIA, U.S Green Building Council, NY Passive House & International Living Future Institute, NCARB etc.)

Pentru mine, ideea de a descoperi lucruri noi este fascinantă. Totul evoluează așa de rapid, încât avem multe de învățat zilnic. Experiența din Boston a fost foarte frumoasă, am reușit să îmi fac mulți prieteni și am cunoscut oameni care m-au ajutat enorm să progresez când am venit în New York.

Faptul că sunt parte a acestor organizații este doar extensia acestui proces de educare despre care nu cred că se va opri vreodată, în ceea ce mă privește. Curiozitatea mă determină să continui procesul învățării.

Ramona Albert

Ramona Albert

Deții un magazin online de bijuterii si accesorii. Spune-ne mai multe despre acest business. Cum a luat naștere, despre colecțiile regăsite aici. Despre forme, design, materiale, proces de fabricare.

Așa este, am un astfel de magazin, apropo de conversația pe care am avut-o cu tatăl meu când eram copil și pe care o menționam mai sus. Într-un fel, întotdeauna a fost visul meu să creez un lifestyle prin design și arhitectură, pentru că cele două arii sunt foarte interconectate. 

Ramona Albert

Magazinul s-a născut pe fondul pandemiei de COVID-19, într-un fel, pentru că am pus totul la cale anul trecut. Inclusiv piesele au fost începute prin crearea unor lucruri pentru o casă pe care am renovat-o. Mi-a făcut mare plăcere să lucrez la o scară mai mică, astfel că magazinul a devenit un proiect din ce în ce mai mare.

Formele produselor sunt toate inspirate din natură, iar materialul folosit este, în general, aurul. De asemenea, produsele pot fi alese și personalizate la comandă, iar piesele mai mari sunt aurite. Cea mai importantă colecție pentru mine este „Connect with nature”.

Ce obiecte/elemente/concepte te inspiră atunci când creezi?

Cel mai mult mă inspiră natura. Deși pare simplă, este foarte complexă, în ansamblul ei. Îmi place cum totul se schimbă în natură, cum se mișcă, îmi plac materialele foarte simple, neutre, dar totodată și complexitatea naturii.

Ramona Albert, arhitectă: „Îmi place să integrez natura în interiorul unei case”

Care sunt principalele proiecte și clienții pentru care ai lucrat? Care dintre ele te-au atras/solicitat cel mai mult?

În acest moment, lucrez la proiecte mai ales pentru clienți privați, care au case sau clădiri rezidențiale. Cred că tot ce se construiește în New York are un farmec aparte, dar totodată sunt foarte multe reguli, iar proiectele devin laborioase. Chiar și o renovare poate să dureze mai mult decât o clădire nouă cu mai multe etaje. În general, cu cât echipa este mai mică, cu atât mai solicitant este proiectul.

Ramona Albert

Ai câștigat numeroase premii în SUA si la nivel internațional. De care ești cel mai mândră? Cum te motivează aceste recunoașteri?

Simt cumva că premiile sunt foarte subiective. Sper să ajung la un moment dat să pot să-i inspir pe alții și să readuc în prim-plan ideea de experiență. Conceptele de design se pot aplica în multe alte discipline, dar contează foarte mult cunoștințele care oferă o bază solidă oricărei creații.

Ramona Albert

Crezi în trenduri în materie de bijuterii, arhitectură, design interior? Tu le aplici, mergi pe calea ta? De ce anume ții cont în procesul tău de creație?

Nu cred în trenduri. Sunt împotriva acestei idei bazată pe trenduri și cred ca tocmai asta scade din importanța experienței și credibilității unui profesionist. Cred cu adevărat în idei care pot transcende timpul. De obicei, acestea sunt mai greu de materializat, pentru că necesită o înțelegere foarte bună a istoriei și a contextului cultural actual, deopotrivă.

Ramona AlbertRamona Albert

Ce rol joacă designul de produs în zilele noastre? Tu unde te situezi între aspect și utilitate, atunci când creezi?

Am avut posibilitatea de a lucra la proiecte de design exterior, al fațadelor, unde totul depinde de utilitate, până la cel mai mic detaliu. În activitatea mea din domeniul arhitecturii sunt foarte conectată cu acest concept, al utilității, dar nu îl menționez prea mult, pentru că mi se pare că designul, în sine, trebuie să răspundă acestui concept în mod elegant.

Mă gândesc foarte mult și la designul de produs. Încerc să creez obiecte cu un design premium, dar care au și utilitate. Aici încă mai am mult de explorat.

Ramona Albert

Cum a transformat tehnologia arhitectura? Ne poți oferi câteva exemple de proiecte personale în care ai integrat tehnologia?

Este un subiect foarte drag mie, pentru că am fost implicată în câteva proiecte spectaculoase și inovatoare care au adus tehnologia în prim-plan. Această întrebare este una cu un răspuns nesfârșit pentru mine, pentru că o componentă semnificativă din activitatea mea este reprezentantă de tehnologie.

La început, pentru proiectele de design de fațadă, am folosit programe speciale prin intermediul cărora am creat fiecare detaliu al fațadei și am construit fiecare piesă.

Acum folosesc metode bazate pe Virtual Reality (VR) pentru proiectele rezidențiale, iar pentru produse totul este făcut cu ajutorul imprimantelor 3D. Nu cred că mai putem trăi fără roboți în zilele noastre, dar cred că aceștia trebuie să fie folosiți ca o metodă care contribuie la realizarea designului, și nu la crearea designului, în sine. 

Ramona Albert

Ramona Albert

Care este rolul clientului în procesul de design? Cum decurge o colaborare, o negociere, la ce faci rabat, de la ce nu abdici niciodată?

Clienții sunt cei care, de fapt, ne dau posibilitatea să facem proiectele, și cu cât un client este mai interesant, și proiectul devine la fel. Totul este o colaborare. Bineînțeles, fiecare are experiența sa, dar dialogul este foarte important, pentru că fiecare proiect este unic și necesită o soluție specifică.

Ramona Albert

Vorbește-ne despre integrarea naturii și a elementelor naturale în arhitectură, din perspectivă personală. Știu că natura joacă un rol-cheie în proiectele tale.

Felul în care înțeleg lumea este prin a o observa foarte atent. În același timp, spațiile și clădirile pe care le creez sunt văzute de mine, prin această lentilă personală. De aceea este foarte important ca proiectele mele să integreze cât mai multe elemente din natură.

Ramona Albert

De ce este colaborarea dintre arhitect și designer atât de importantă?

Cele două roluri și contribuții nu pot fi separate, din perspectiva mea. Pentru ca un proiect să aibă o unitate, o coeziune, este important ca toate părțile implicate să vorbească aceeași limbă.

Cum percepi succesul tău ca femeie de afaceri de origine română în SUA, in domeniile în care activezi?

Cred că nu m-am gândit niciodată la ce înseamnă să fii femeie și să reușești pe cont propriu, în altă țară. Dar îmi dau seama că în anumite aspecte nu există egalitate. Din punct de vedere arhitectural încă mai este loc pentru evoluție, însă îmi place să mă gândesc constructiv.

Ramona Albert

Cum îți imaginezi casa viitorului?

O casă integrată. Acesta este, de fapt, și unul dintre proiectele la care lucrăm momentan – bazându-ne pe acest concept, ne dorim să integrăm natura în interiorul casei. Cred că viitorul pe care îl vom aprecia constă în reconectarea cu mediul natural și cu toate bogățiile pe care le are de oferit.

Ramona Albert

 

Ce anume din propria ta viziune ai integrat în casa în care locuiești?

Am renovat casa noastră din Hamptons, care a fost construită în secolul al XIX-lea. Toți cei care ne vizitează spun, în mod unanim, că felul în care am integrat spațiul și elementele originale cu elementele noi, precum și felul în care arată casa, în general, are un efect calmant și este în strânsă legătură cu natura. Pentru mine, este un compliment să aud acest lucru.

Ramona Albert

La finalul zilei, te consideri un arhitect român, american sau universal?

Cu siguranță mă consider un arhitect universal. Îmi place să cred că am adus câteva dintre cunoștințele și experiențele însușite în România în SUA, unde am reușit să adaug multe alte straturi la nivel profesional.

Cum arată universul tău extraprofesional?

Fiul meu este o mare parte din acest univers, așa că petrecem foarte mult timp împreună. Călărim și petrecem timp în grădină, studiem robotică (pentru că el este fascinat de roboți), dar, în același timp, mereu învăț câte ceva. Îmi place enorm să vizitez muzee, să merg la teatru sau să descopăr galerii și alte forme de artă. Mereu simt că este ceva de facut.

În același timp, îmi place și liniștea, însă din păcate este un lux pe care nu prea îl mai avem în ziua de astăzi.

Foto: arhiva personală

Related Posts

Hugh Grant schimbă actoria cu politica?

Într-un interviu acordat Entertainment Weekly,  actorul britanic Hugh Grant a recunoscut că s-a gândit să se implice într-o…

Diana Ross, la 80 de ani

Legendara cântăreață Diana Ross a împlinit pe 26 martie venerabila vârstă de 80 de ani, iar fiica ei,…

4 trucuri să renunțăm la dulce

Gustul zahărului ne face corpul să elibereze endorfine, oferindu-ne o senzație de calm și de relaxare. Adevărata problemă…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu ceea ce este nou în zona de beauty, fashion…

Lucien Laviscount, vedeta din Emily in Paris, centaur în videoclipul Shakirei

Lucien Laviscount, interpretul personajului lui Alfie, din serialul Emily in Paris, este protagonistul celui mai nou videoclip lansat…

Scarlett Johansson ar putea fi noua vedetă din Jurassic World

Scarlett Johansson (39 de ani) ar fi vedeta care preia rolul principal din noua producție a seriei Jurassic…

Meghan Markle se lansează pe piața de beauty și de lifestyle

Meghan Markle intră cu arme și bagaje pe piața de beauty și de lifestyle cu brandul său recent…

Top 10 cel mai bine plătiți influenceri, în 2024

Cine sunt cel mai bine plătiți influenceri, în 2024, care încasează între 3.234.000 și 1.763.000 de dolari pe…

Cameron Diaz este din nou mămică

Actrița Cameron Diaz (51 de ani) a anunțat pe rețelele de socializare că familia ei s-a mărit cu…

Horoscopul săptămânii 25- 31 martie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…