Bianca Sterie ∙ May 26, 2020 ∙ 7 min read

Pe Renata Bota (@renatabota) și Christian Balazs (@christianbalazs) îi cunosc de mai bine de doi ani și nu a fost dată în care să mă întâlnesc cu ei și să nu mă molipsesc de energie și bună dispoziție. Veselia lor este pur și simplu contagioasă (deși „contagios” poate că nu este tocmai cel mai potrivit termen pentru vremurile pe care le trăim, dar cu siguranță ați înțeles voi ideea). 

Pe lângă bucuria care te inspiră în fiecare moment, am apreciat întotdeauna estetica lor de pe Instagram, dar și faptul că ei chiar își creează singuri contentul postat. Fac poze, se joacă mereu cu nuanțele, editează și montează fără ajutorul nimănui, iar rezultatele sunt de fiecare dată spectaculoase. Fie că își mută luminile prin casă, încercând să surprindă cele mai cozy colțișoare din apartamentul lor, că aleargă prin București cu trepiedul pentru a surprinde instantanee pline de culoare (în cazul Renatei, o pată de roz nu strică niciodată!) sau că merg la Roma pentru a testa cele mai bune paste, Renata și Christian formează nu doar un cuplu minunat, ci și o părticică superbă din marele Instagram. Iar astăzi facem cunoștință mai bine cu ei și le aflăm toate trucurile și secretele ce țin de visual content și nu numai. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RENATA BOTA (@renatabota) on

 1. Când ți-ai făcut cont de Instagram? Îți mai amintești prima poză postată atunci? 

Renata Bota: Ha, ha! Îmi amintesc perfect prima poza postată pe Instagram. Îți vine să crezi că era făcută tot împreună cu Christian? De fapt, ca să fiu 100% sinceră și să-i dau Cezarului ce i se cuvine, mi-am deschis cont pe Instagram datorită lui, în mai 2014. Îmi amintesc că una dintre primele poze care au mers bine pe Instragram era una de mood cu romanul Hoțul de cărți și niște cireșe. 

Christian Balazs: Am urcat prima mea poză pe Instagram în iulie 2012. Îmi amintesc perfect că eram fascinat de filtrele cu care această aplicație venea la pachet. Orice cană de cafea și orice clădire deveneau mult mai wow când le aplicam filtrul Mayfair. Știu că încercam să îmi conving colegii din liceu să își facă și ei cont de Instragram, ca să mai am și eu cu cine să interacționez. 

 1. De ce crezi că a prins Instagramul atât de bine și atât de repede?

Renata: Pentru că noi toți aveam nevoie de inspirație și de acces în stilul de viață al celorlalți. Instagram a permis oricărui utilizator să fie un artist care să-i inspire pe ceilalți, și foarte important, să culeagă inspirație de la ceilalți. Îmi amintesc că, la început, erau pe val pozele cu cafele, pozele pe care le făceai una-două în timp ce îți savurai cafeaua de dimineață. Asta era la început. A prins super bine și uită-te la noi acum – pentru o poză ne întoarcem casa pe dos sau… plecăm cu aproape jumătate de casă în spate la mare. 

Christian: Este o aplicație simplă, pe care oricine o poate folosi fără prea multă bătaie de cap, iar din punctul meu de vedere, factorul care i-a adus popularitatea a fost faptul că le oferea tuturor celor pasionați de fotografie posibilitatea să se exprime autentic și să găsească într-un singur loc toate elementele de care aveau nevoie chiar pentru editarea fotografiilor. V-am spus că eu eram fascinat de pachetul de filtre, da?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHRISTIAN BALAZS (@christianbalazs) on

 1. Când ați început să vă creșteți conturile și să vă dați seama că Instagramul poate fi mai mult de o platformă pe care să urcați pozele reușite?

Renata & Christian: Conturile noastre au început să crească treptat în paralel cu blogul pe care scriam atunci. Inițial puneam în aceeași măsură accentul atât pe blog, cât și pe profilele noastre de Instagram, ulterior, balanța s-a înclinat strict spre contentul de pe această platformă. Momentul în care brandurile au venit către noi cu diverse propuneri pentru campanii, am conștientizat că Instagramul ar putea deveni un job full-time pentru noi, așa cum s-a și întâmplat, de fapt.

 1. Ce ar trebui să aibă o fotografie pentru a fi Instagram-worthy?

Renata & Christian: O estetică plăcută ochiului. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHRISTIAN BALAZS (@christianbalazs) on

 1. Stories sau poze în feed? Unde postezi mai mult și de ce?

Renata: Postez pe ambele și încerc să fac asta în mod constant. Pentru mine, cele două vin la pachet. Îmi place să mă exprim pe ambele. 

Christian: Recunosc că pe feed nu postez atât de des precum o fac pe stories. Pe feed consider că este mult mai importantă calitatea decât cantitatea.

 1. Ce aplicații de editare foto folosiți? Spuneți-ne un truc care transformă întotdeauna o poză obișnuită în una foarte tare.

Renata & Christian: Pentru editarea fotografiilor noastre, folosim Lightroom și Photoshop. Un truc care face minuni poate fi un cer roz, dar… nu mai spune nimănui. :))

 1.  Făceai poze și înainte de Instagram?

Christian: Da, cu mult înainte de Instagram, eram pasionat de fotografie. Și atunci ieșeam la poze, fără să fie nevoie să le postez undeva.

 1. Ce nu ați vrea să mai vedeți pe Instagram? 

Renata & Christian: Hate. Dacă te uiti puțin mai atent, odată cu noutățile de pe newsfeed, apare și acest hate gratuit de care nu are absolut nimeni nevoie. Dacă nu ai nimic frumos de spus, mai bine taci. 

 1. În ce direcție credeți că va merge Instagram de acum înainte? Cum se va transforma el?

Renata & Christian: În mod evident, Instagram încurajează content creatorii să fie cât mai autentici. Credem că și de acum încolo, pe Instagram se va pune accentul pe un content studiat, bine gândit, armonios din punct de vedere estetic. 

 1. Recomandați-ne 3 conturi pe care le urmăriți în mod constant.

Renata & Christian: @tezza, @doyoutravel, @gypsea_lust

 

View this post on Instagram

 

A post shared by lauren bullen (@gypsea_lust) on

 1. Ce faceți când nu postați pe Insta? 

Renata & Christian: Suntem într-o continuă căutare de inspirație. Plănuim unde și cum vom face următoarele poze, ne punem la punct campaniile care urmează și ne asigurăm că brandurile rezonează cu conceptele pe care le propunem.

 1. Cum v-ați adaptat conținutul de pe Instagram în perioada carantinei? Ce a fost diferit?

Renata & Christian: Pandemia ne-a provocat să fructificăm fiecare colț din apartamentul nostru. Dacă înainte de această perioadă obișnuiam să plănuim multe călătorii în care să facem content, acum am fost nevoiți să ne reinventăm livingul, dormitorul, bucătăria și să le transformăm în cadre de poze pentru Instagram. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RENATA BOTA (@renatabota) on

 1. Ce trucuri pentru fotografii reușite acasă ne puteți împărtăși?

Renata & Christian: Acasă sau nu, o poză reușită presupune o lumină bună. Indiferent ce mood vrei să transmiți prin fotografia ta, lumina contează enorm. Ea are puterea să transforme o poză basic într-o poză wow. 

 1. Dacă ar fi să-ți descrii contul de Instagram într-un singur cuvânt, care ar fi acela?

Renata: Roz. 

Christian: Moody. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RENATA BOTA (@renatabota) on

Foto: Instagram Renata & Christian

Related Posts

Liviu Romanescu (Ideo Ideis): „Ediția cu numărul #17 stă sub semnul reevaluării identităților personale și al redefinirii valorilor colective”

După doi ani în care a călătorit prin orașele din țară, într-o formulă descentralizată, adaptată contextului pandemic, Ideo…

În ce constă magia Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, ajuns la cea de-a 19-a ediție

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL are loc între 8 și 14 august…

Ce se întâmplă mai exact înainte și după ce ești #GataDeBusiness? Cu Andreea Esca și Andrei Trandafir

În cea de-a șaptea edițe a emisiunii #GataDeBusiness, realizată de către Raiffeisen Bank, Andreea Esca merge și mai…

Cosmina Păsărin, Majda și Emily Burghelea (Vorbește Lumea, PRO TV): ”Între noi, există orice, mai puțin competiție”

Vara aceasta, trei noi prezențe feminine ne ocupă prima parte a zilei, de luni până vineri, la PRO…

Andreea Esca te invită să descoperi o poveste despre succes și pasiune alături de Mari Bratu, la #GataDeBusiness

Andreea Esca te invită să descoperi o poveste despre succes și pasiune alături de Mari Bratu, la #GataDeBusiness…

Viitorul este aici, cu Andreea Esca și Dorin Boboc #GataDeBusiness

Emisiunea#GataDeBusiness, realizată de Raiffeisen Bank și moderată de către Andreea Esca, a ajuns deja la episodul cu numărul…

Cristian Leonte o ia la întrebări pe soția lui, Paula Herlo

Cei doi reporteri PRO TV formează o echipă imbatabilă și pe ecranele televizoarelor, nu numai acasă. Cristian Leonte…

Sfaturi de vară, cu Dr Elis Curtmola, specialist Dermatologie și Estetică Medicală

Suntem în plină vară și este foarte important să ne protejăm pielea de razele nocive ale soarelui. Am…

Curaj, un partener de încredere și implicare în societate: Andreea Esca este #GataDeBusiness, cu Mirela Mazurec

Al patrulea episod#GataDeBusiness, realizat de Raiffeisen Bank și moderat de către Andreea Esca, vine cu un twist care…

Dana Popescu: ”Știința a modelat lumea și civilizațiile”

„Din câte știu eu, România are bugetul cel mai mic alocat cercetării, comparativ cu toate celelalte țări membre…