Alina Burlacu ∙ January 27, 2023 ∙ 2 min read

Pe 27 ianuarie 1936, se năștea, la Cluj, cel care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți și charismatici actori români: Florin Piersic.

“Eu nu vreau să mă îmbolnăvesc niciodată. Vreau să mai trăiesc!” (Florin PIersic)

“Actorul care întotdeauna a reprezentat un justițiar, pistolar, macho”, după cum se descrie singur în relația cu femeile din viața sa, dar și”actorul care putea sa joace orice”, pentru regizori, Florin Piersic rămâne Harap Alb (rolul din “De-aș fi Harap Alb”, 1965), dar și Mărgelatu (din seria care include Drumul oaselor, Trandafirul galben, Totul se plătește, Masca de argint și altele).

Actorul a debutat în cinematografie cu filmul Ciulinii Bărăganului (1957), unde a jucat rolul lui Tănase. Au urmat numeroase roluri în peste 55 de filme, printre care: O Poveste ca-n basme (1959), Aproape de soare (1960), S-a furat o bombă (1961), Pași spre lună (1963), Neamul Șoimăreștilor (1965, în regia lui Mircea Drăgan), De-aș fi Harap Alb (1965, în regia lui Gopo). Ultimele filme în care a jucat: Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunărea (2003), Fix Alert (2005), Eminescu versus Eminem (2005).

Cariera sa a inclus sute de roluri în piese de teatru. În urmă cu doi ani, Florin Piersic a jucat în spectacolul cu numărul 1220, moment marcat chiar pe pe scena cinematografului din Cluj-Napoca. Era spectacolul “Străini în noapte”, jucat alături de actrița Medeea Marinescu.

La finalul spectacolului de la Cluj, Florin Piersic a declarat: “Eu nu vreau să mă îmbolnăvesc niciodată. Vreau să mai trăiesc!”

În 2009, actorul a primit Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Festivalului de Film Transilvania.

La finalul anului trecut, Florin Piersic a lansat cartea “Viața este o poveste” – o carte scrisă în întregime de actorul Florin Piersic, o autobiografie care surprinde momente importante din viața sa.

Actorul a mărturisit că și-a dorit foarte mult ca fiecare gând, amintire sau lecție pe care o întipărește pe hârtie să provoace emoții, să facă cititorul să simtă, să-l doară, dar să-l și amuze.

“Viața este o poveste”, spune Florin Piersic, o poveste presărată cu dulce și amar.

Florin Piersic s-a căsătorit în anii 60′ cu actrița Teatrului Mic, Tatiana Iekel, cu care l-a avut pe primul lui copil, actorul Florin Piersic Jr. 

După divorțul de prima soție, Florin Piersic s-a căsătorit cu actrița orădeancă Anna Szeles, cu care l-a avut pe cel de-al doilea fiu, Daniel și de care a divorțat în 1985.

Florin Piersic s-a recăsătorit în 1993 cu Anna Torok.

Foto: hepta.

Related Posts

Diane Keaton, despre bărbații din viața ei: Al Pacino, Warren Beatty, Woody Allen și Keanu Reeves

Diane Keaton rememorează fostele ei relații cu nume mari de la Hollywood, printre care se numără Al Pacino,…

Andrea Bocelli își lansează documentarul muzical The Journey: A Music Special From Andrea Bocelli

Celebrul tenor italian Andrea Bocelli (64 de ani) își lansează documentarul muzical The Journey: A Music Special From…

Cozonacul lui Scărlătescu, secretele gustului de sărbătoare

Celebru pentru preparate sale pline de savoare, realizate după rețete tradiționale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie trucurile sale…

Brooke Shields își lansează documentarul autobiografic Pretty Baby

Brooke Shields (57 de ani) urmează trendul vedetelor care își lansează documentare autobiografice, după modelul Selenei Gomez și…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Primăvara vine cu multe noutăți, dintre cele mai variate. Iată ce ne-a atras atenția! Givenchy lansează Gentleman Society, parfumul…

BRD a pregătit un super concurs pentru luna aprilie și te așteaptă și la Half is Free, cu alte surprize

Pentru că primăvara e cel mai bun prilej de reinventare, BRD ți-a pregătit un super concurs în luna…

Spike și Smiley lansează piesa „Copacul”

Spike a lansat o piesă emoționantă, alături de Smiley. „Copacul” este o piesă pop cu influențe hip-hop, care…

Prânz cu redacția A List Magazine

Noi, când muncim, MUNCIM, când ne distrăm, ne DISTRĂM și când mâncăm, pai chiar MÂNCĂM! Redacția A List…

Nepoata Prințesei Diana, Lady Amelia Spencer, s-a căsătorit în Africa de Sud

Lady Amelia Spencer (30 de ani) este una dintre nepoatele Prințesei Diana, fiica fratelui acesteia, Charles Spencer. Lady…

Interviu cu Mihai Mincan (Spre Nord): „Mă interesează ca oamenii să folosească filmul ca pe o sursă de inspirație pentru discuții ulterioare”

Spre Nord este debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Mihai Mincan, un thriller psihologic inspirat din fapte…