Alina Burlacu ∙ January 27, 2023 ∙ 2 min read

Pe 27 ianuarie 1936, se năștea, la Cluj, cel care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți și charismatici actori români: Florin Piersic.

“Eu nu vreau să mă îmbolnăvesc niciodată. Vreau să mai trăiesc!” (Florin PIersic)

“Actorul care întotdeauna a reprezentat un justițiar, pistolar, macho”, după cum se descrie singur în relația cu femeile din viața sa, dar și”actorul care putea sa joace orice”, pentru regizori, Florin Piersic rămâne Harap Alb (rolul din “De-aș fi Harap Alb”, 1965), dar și Mărgelatu (din seria care include Drumul oaselor, Trandafirul galben, Totul se plătește, Masca de argint și altele).

Actorul a debutat în cinematografie cu filmul Ciulinii Bărăganului (1957), unde a jucat rolul lui Tănase. Au urmat numeroase roluri în peste 55 de filme, printre care: O Poveste ca-n basme (1959), Aproape de soare (1960), S-a furat o bombă (1961), Pași spre lună (1963), Neamul Șoimăreștilor (1965, în regia lui Mircea Drăgan), De-aș fi Harap Alb (1965, în regia lui Gopo). Ultimele filme în care a jucat: Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunărea (2003), Fix Alert (2005), Eminescu versus Eminem (2005).

Cariera sa a inclus sute de roluri în piese de teatru. În urmă cu doi ani, Florin Piersic a jucat în spectacolul cu numărul 1220, moment marcat chiar pe pe scena cinematografului din Cluj-Napoca. Era spectacolul “Străini în noapte”, jucat alături de actrița Medeea Marinescu.

La finalul spectacolului de la Cluj, Florin Piersic a declarat: “Eu nu vreau să mă îmbolnăvesc niciodată. Vreau să mai trăiesc!”

În 2009, actorul a primit Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Festivalului de Film Transilvania.

La finalul anului trecut, Florin Piersic a lansat cartea “Viața este o poveste” – o carte scrisă în întregime de actorul Florin Piersic, o autobiografie care surprinde momente importante din viața sa.

Actorul a mărturisit că și-a dorit foarte mult ca fiecare gând, amintire sau lecție pe care o întipărește pe hârtie să provoace emoții, să facă cititorul să simtă, să-l doară, dar să-l și amuze.

“Viața este o poveste”, spune Florin Piersic, o poveste presărată cu dulce și amar.

Florin Piersic s-a căsătorit în anii 60′ cu actrița Teatrului Mic, Tatiana Iekel, cu care l-a avut pe primul lui copil, actorul Florin Piersic Jr. 

După divorțul de prima soție, Florin Piersic s-a căsătorit cu actrița orădeancă Anna Szeles, cu care l-a avut pe cel de-al doilea fiu, Daniel și de care a divorțat în 1985.

Florin Piersic s-a recăsătorit în 1993 cu Anna Torok.

Foto: hepta.

Related Posts

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…