Alina Aliman ∙ June 6, 2023 ∙ 8 min read

Scena artistică din România pare să fi luat un avânt cu totul aparte în ultimii ani. Artiști noi, evenimente de artă de mari dimensiuni, galerii nou deschise, instalații care de care mai creative. Pentru că am vrut să vedem cum arată scena artistică de acum și pentru că am vrut să înțelegem ce stă în spatele unei deschideri de noi galerii, am stat de vorbă cu Elena Brasla, fondatoarea galeriei de artă The H Gallery, chiar la un an de la inaugurarea acesteia. 

(Nu uitați, aniversarea de un an se sărbătorește… tot cu artă – aici despre vernisajul ,,Teoria Recapitulării” – solo show Ștefan Ungureanu –  https://www.facebook.com/events/585239487076248

Se împlinește un an de galerie de artă. Primul tău gând care îți trece prin minte este…

Pur și simplu fericire. Acum exact un an am concentrat absolut toate forțele pentru a duce The H Gallery într-un stadiu cât mai dezvoltat posibil. L-am tratat ca pe al doilea copil. Am demarat și susținut proiectul de la zero și l-am ridicat puțin câte puțin până la momentul de față. Dacă ar fi să fac un bilanț, primul an nu a fost deloc ușor, avem 4 expoziții la activ (cinci cu expoziția aniversară), și multe situații neprevăzute, dar acestea au și ajutat să înțelegem mult mai bine contextul sau, mai bine zis, ecosistemul în care acționează galeriile de artă din România. Pot spune cu siguranță că există și o determinare de a continua ce am început, indiferent de circumstanțe. Am lansat recent și un shop online, cred că uităm uneori că galeriile presupun și vânzarea de lucrări, nu doar expunerea lor. Shop-ul sperăm să contribuie la asta dar și la o mai mare transparență a relației artiști – public cu potențial de cumpărare, mediată de galerie. Deocamdată este în versiune beta, mai avem de lucrat la el, dar cred că suntem pe calea cea bună.

De ce o galerie de artă? Care a fost motivația principală pentru această inițiativă?

Anul trecut, întâmplarea a făcut să îi cunosc pe cei de la Hagag Development Europe – pentru cine nu este familiarizat cu numele, sunt dintre dezvoltatorii imobiliari care mi se par vizionari din România. Au manifestat un interes vizibil pentru artă și am rezonat foarte bine chiar de la prima discuție. M-am bucurat să văd că sunt deschiși către ideea de a construi ceva împreună. De aici și ,,H”- ul din The H Gallery. Ei își doreau să dezvolte un proiect prin care să susțină, pe termen lung, comunitatea artiștilor locali, iar eu tatonam cu ideea asta de mai multă vreme. Ne-am întâlnit la momentul potrivit și așa am putut să deschid o galerie într-una dintre clădirile istorice vechi renovate de ei, chiar pe Calea Victoriei, la numărul 109, lângă Palatul Știrbey.  

Ce artiști români trebuie să urmărim, în acest moment, în opinia ta? De ce?

Pe toți. Vorbesc serios. Pentru că nu știi niciodată de unde poate apărea ceva extraordinar. Cred că scena artistică actuală merită toată atenția, iar recomandarea mea sinceră este ca oamenii să meargă cu cea mai mare încredere la expoziții, cât mai multe și mai variate, să urmărească evenimentele speciale care au la bază manifestări artistice, fie ele vernisaje, ateliere deschise, tururi ghidate, serate sociale care au o componență artistică etc. Plaja e din ce în ce mai largă și pentru un public cât mai variat, avem bienale de prestigiu ca Art Encounters, Noaptea Albă a Galeriilor care face turul galeriilor din țară an de an, Art Safari, desigur, iar de anul acesta există și două târguri de artă. Cred că doar așa, prin participare și cunoaștere, se poate forma cu adevărat o opinie și un gust. 

Ce artist român ți-ar plăcea să ai în galerie în viitor?

Mereu urmăresc, pe cât posibil, să expun stiluri care mă impresionează în mod personal. Evident, nu este singurul criteriu luat în considerare când selectăm artiști, însă e baza pe care se formează, de cele mai multe ori, colaborările. Pentru a da un răspuns puțin mai concret, pot spune că, în ultimul timp, urmăresc foarte atent partea de sculptură contemporană românească. Mi-ar plăcea foarte mult să avem colaborări și în această zonă creativă. Până acum am expus în principal pictură pe pânză și desen, însă cred că spațiul ar permite și obiecte ,,3D”. 

Cum arată piața de artă din România față de acum 5 ani… să spunem?

Promițător. Dacă ne uităm doar la ultimii 5 ani vedem că au fost înființate foarte multe spații de expunere noi, comercializare a artei (printre care și The H Gallery), nu doar în București, ci în toate orașele importante din România. Cred că se poate vorbi astăzi despre o extindere semnificativă. Deci semnalele în ceea ce privește piața de artă sunt bune. Mai mult decât atât, unde se observă cu adevărat o schimbare este la nivel colaborativ, în sensul în care există o mai mare disponibilitate pentru participare și promovare colectivă, cel puțin în cazul galeriilor. Un mic exemplu este și inițiativa doi joi, la care participăm și noi, și care face din a doua zi de joi a lunii un eveniment pentru arta contemporană din București. Este ca și cum am conștientizat brusc faptul că, până la urmă, suntem toți în aceeași barcă. Cred că realizarea aceasta este întocmai atributul care-i lipsea pieței de artă și care acum îi hrănește abilitatea de a funcționa propriu-zis. 

Artistul tău preferat (local, internațional). Cel pentru care ai face o călătorie specială… la capătul lumii.

Este greu de spus, pentru că nu am unul singur. Știu că poate părea ciudat răspunsul ăsta, mai ales având în vedere ocupația mea, dar este adevărat. Pot spune că îmi plac anumite stiluri sau moduri de a face artă mai mult decât artiștii luați individual. Din cauza asta, îmi este aproape imposibil să extrag un „câștigător” sau să compun un clasament. Am avut norocul să colaborez deja cu unii dintre artiștii mei preferați pe plan local. La deschiderea oficială am avut un solo show în colaborare cu galeria H’art – Lucian Hrisav, un fost coleg de facultate și prieten apropiat, un artist foarte bun, c-un stil foarte fresh, urmat de o expoziție de o substanță onirică, cea a lui Radu Băieș. Că tot ai zis de capătul lumii, deși nu chiar așa departe, mă bucur mult că l-am putut expune pe Simion Cernica, un artist român plurivalent care locuiește la L.A. Sau pe artistele Codruța Cernea și Roberta Curcă împreună, sub formă de duo, o formulă pe care aș vrea s-o putem repeta: mi se pare că lucrările unui artist pot căpăta multe valențe noi când sunt puse în paralel cu cele ale altui artist. Pentru a celebra un an, am ales să expunem un alt prieten și artist preferat, Ștefan Ungureanu, în colaborare cu galeria H’art. Când întâlnesc stiluri care îmi plac în mod special, încerc să construiesc relații de lungă durată cu artiștii și, în mod ideal, să colaborez cu ei. Ștefan mi se pare un artist de mare profunzime, cu referințe clasice pe de o parte dar și foarte ancorat în contemporan, în tehnologie și într-un viitor pe care îl vom împărți cu roboții.

Avem nevoie de artă în viața noastră pentru că…

…face parte din noi. Fie că știm asta sau încă nu am realizat, fie că vrem sau nu să o acceptăm. Arta vine din impulsul de a trăi. Ce înțelegem la nivel individual atunci când privim lucrări de artă este mai puțin relevant, contează ce simțim și cum o exprimăm. Însă cel mai mult contează să o întâlnim. 

Despre Elena Brasla ar trebui să știm că…

…își dorește să medieze acea întâlnire dintre oameni și artă de care a fost vorba un pic mai sus. 

Te găsim (pe tine, galeria) la… Website: https://thehgallery.com/  Instagram: https://www.instagram.com/hgallery109/ Facebook: https://www.facebook.com/TheHGallery109/ 

Foto: arhiva personală. 

Related Posts

Milla Jovovich a dat școala copiilor pe Veneția

Celebrul model și actriță Milla Jovovich a înlocuit prima zi de școală a copiilor cu o vacanță la…

Filme și seriale noi de neratat în octombrie pe platformele de streaming

Un documentar despre David Beckham, sezoane noi din serialele tale preferate și multe alte titluri numai bune de…

Filmul lui Beyoncé: 6-7 milioane de dolari, doar în prima zi de presales

Filmul turneului Renaissance, susținut de Beyoncé, are deja estimări pentru presales care depășesc 6 milioane de dolari. Iar…

Dramatica poveste de viață a lui Michele Morrone, vedeta din 365 Days

Michele Morrone, actorul care a frânt inimile celor care au urmărit drama erotică 365 Days de pe Netflix,…

Doctorul din Social Media

La 36 de ani, Alexandra Mircea este cel mai urmărit medic dentist român din social media. Clipurile video…

Actrița Anya Taylor-Joy, mireasă la Veneția

Actrița Anya Taylor-Joy (27 de ani) s-a căsătorit zilele acestea la Veneția cu logodnicul ei, muzicianul Malcolm MacRae…

PLOOM X: DESIGN ELEGANT, EXPERIENȚĂ UNICĂ, GUST AUTENTIC

Ploom X, cel mai nou produs din portofoliul JTI România, vine pe piață cu o experiență unică a…

Dezvăluirile intime ale lui David Beckham, într-un documentar pe Netflix

Cele mai intime amănunte din viața fostului fotbalist britanic David Beckham (48 de ani) vor fi dezvăluite într-un…

Mădălina Ghenea, apariție strălucitoare la Scala din Milano

Mădălina Ghenea a avut o apariție marcantă la Teatrul Scala din Milano, la gala CNMI Sustainable Fashion Awards…

Horoscopul săptămânii 2-8 octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în perioada…