Alina Aliman ∙ May 4, 2023 ∙ 6 min read

Diana Nicolaie, designer de produs, debutează pe scena artistică din România cu o expoziție care are loc în perioada 5-12 mai 2023, la ARCUB (București), curatoriată de Ioana Ciocan, CEO Art Safari. Evenimentul prezintă o selecție de lucrări monumentale inspirate de lumea designului, exclusiv în tonuri de alb, care vor fi evidențiate printr-o scenografie cu lumini și umbre. Am stat de vorbă cu artista despre spectacolul multiart pe care l-a pregătit zilele acestea.

De ce lucrări albe? De ce unele care folosesc lumina?

Lumina este cea care, pe de o parte, conduce privitorul spre esența unei lucrări, spre punctul central pe care îl stabilesc ca artist. Și pe de altă parte, lumina reușește să adauge acea tridimensionalitate pe care caut să o exprim prin arta mea. Creează percepția profunzimii pe suprafețe plane și este un element-cheie în modelarea compoziției și a poveștii. 

Creez adeseori lucrări ton în ton, fie alb pe alb, fie negru pe negru, pentru a pune accentul pe volum, texturi și pe materiale raw precum piatră, ciment, lemn, carton etc., cu ajutorul jocului de lumini și umbre. Lumina este o parte integrantă a lucrărilor mele, care sunt animate de acest joc permanent de lumini și de umbre sub diferite forme. Aș merge până la a spune că lumina este supradoza mea de fericire și de aceea îmi place să caut și să aplic noi metode de a „lumina” arta pe care o creez. 

Arta mea este un spectacol! Combină elemente vizuale plastice cu componente interactive sau tehnice, precum lumini și sunete. Integrând diverse materiale, forme și elemente într-o lucrare unică, arta mea întrupează o fuziune inovatoare a diverse medii. 

Care-i cea mai grea parte pentru un artist? Cea de creație sau cea de promovare și vânzare? Ce-ți place cel mai puțin din tot procesul?

Creația este partea pe care o iubesc, partea pe care o stăpânesc, iar partea de promovare și de vânzare prefer să o las pe mâna specialiștilor, astfel încât eu să mă pot concentra pe actul artistic. Mă bucur foarte tare că prima mea expoziție este curatoriată de Ioana Ciocan, un profesionist cu multă experiență în acest domeniu și multe proiecte de succes.


Cum arată o zi din viața unei artiste? Te așezi de dimineață în fața bancului de lucru și spui… gata, și acum o să creez ceva? Sau cum funcționează?

Dimineața când plec de acasă, nu-mi propun să merg la atelier și să mă apuc să creez. Fiecare zi este la fel, doar că în anumite zile îmi vin idei pe care vreau să le pun în aplicare. Ideile sunt variate, de aceea colecțiile pe care le realizez diferă foarte mult între ele. Sunt și zile în care nu am inspirație și atunci efectiv nu fac asta. Actul artistic este acel lucru care îmi aduce liniște și fericire, de aceea nu îl pot face decât atunci când am dispoziția necesară.  


Care e artistul / pictorul / sculptorul cu care ai vrea să stai la o cafea și ce întrebare i-ai pune?

Vincenzo De Cotiis este un artist italian, care a studiat arhitectura și realizează obiecte de design spectaculoase. Obiectele create de el sunt piese iconice din produse refolosite, reciclate, reinterpretate. Chiar daca vine din sfera designului de interior, mă inspiră, pentru că piesele lui sunt iconice. Asta îmi doresc și pentru piesele mele, nu vreau să fie doar tablouri, vreau să devină piese decorative. 

Ce urmează pentru artista Diana Nicolaie anul acesta? Expoziții, proiecte etc.?

„LIGHT, an airy point of density” este proiectul meu de debut la care visez de mult timp și la care am muncit foarte mult. Prima mea expoziție, curatoriată de Ioana Ciocan, își propune să destăinuie o parte din artistul Diana Nicolaie și să stârnească în rândul publicului curiozitatea pentru că, da, am în plan mai multe expoziții surprinzătoare. Așa că vă aștept la ARCUB în perioada 5-12 mai, zilnic (10:00-22:00), să vă bucurați de un spectacol multiart. Accesul publicului este gratuit. 

Și, pentru că toată lumea acum se întreabă și de partea comercială a artei, cum merge vânzarea? Cum arată cumpărătorii care achiziționează lucrările tale?

Cumpăratorii sunt foarte diferiți, dar toți se lasă conduși de sfera emoțională. Pot spune că lumina convinge foarte mult, pune într-o cu totul altă valoare piesa și conduce privitorul către introspecție. 

Ce ți-ar plăcea să se știe despre artistul Diana?

Arta nu trebuie să fie complicată, densă. Poate să fie light & airy ca să ajungă ușor la privitor. Mi-ar plăcea ca publicul să descopere și artistul prin lucrările mele, să se lase purtat de lumină în lumea mea. M-ar bucura extraordinar ca cine este curios să descopere mai mult despre arta mea, dar și despre cealaltă latură creativă de designer de obiect, mă poate găsi pe Instagram @nicolaie.diana, pe TikTok @nicolaiediana și pe website-ul diananicolaie.ro. 

Despre Diana… 

Diana Nicolaie este absolventă de Design de produs – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Artist al obiectelor, s-a dedicat profesiei de designer de interior & produs încă de la absolvire, întrupând emoția în forme și culori cu fiecare produs unic creat. Acum, decide să exploreze și să reveleze latura artistică de care se simte atrasă încă din copilărie, transformându-se în designerul propriei imaginații. Diana Nicolae este inspirată de natura sculpturală și arhitecturală a obiectelor de design cu care intră în dialog, de materiale naturale raw și de compoziții desprinse din contemporan. 

Expoziția „Light. An airy view point of density” se desfășoară în perioada 5-12 mai 2023, la ARCUB, strada Lipscani 84-90 și va fi deschisă publicului zilnic, între 10:00 și 22:00. Accesul în expoziție va fi gratuit pentru vizitatori. Mai multe informații despre artist puteți citi aici: https://diananicolaie.ro

Related Posts

PLOOM X: DESIGN ELEGANT, EXPERIENȚĂ UNICĂ, GUST AUTENTIC

Ploom X, cel mai nou produs din portofoliul JTI România, vine pe piață cu o experiență unică a…

Dezvăluirile intime ale lui David Beckham, într-un documentar pe Netflix

Cele mai intime amănunte din viața fostului fotbalist britanic David Beckham (48 de ani) vor fi dezvăluite într-un…

Mădălina Ghenea, apariție strălucitoare la Scala din Milano

Mădălina Ghenea a avut o apariție marcantă la Teatrul Scala din Milano, la gala CNMI Sustainable Fashion Awards…

Horoscopul săptămânii 2-8 octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în perioada…

Un festival de creație: începe DIPLOMA Show 2023

Ediția a X-a va prezenta 130 de lucrări publicului larg la Combinatul Fondului Plastic și va avea o…

Toamna aceasta călătorești cu stil datorită beneficiilor din platforma Visa Premium!

Bucură-te de curse exclusiviste BlackCab în drumul spre aeroport, de reduceri la tarifele saloanelor de înfrumusețare, de prețuri…

Horoscopul lunii octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica ne aduce previziunile astrologice ale lunii octombrie 2023. Pe Tauri îi așteaptă schimbări la locul…

Dieta Okinawa – 5 principii pentru a trăi mai mult și mai sănătos

Dieta Okinawa cuprinde principiile de viață și de alimentație ale locuitorilor din arhipelagul Okinawa, Japonia, unii dintre cei…

Cel mai nou film al lui Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon, se vede prima oară la Les Films de Cannes à Bucarest (20 – 29 octombrie)

Leonardo DiCaprio și Robert de Niro joacă în filmul eveniment al lui Martin Scorsese, Killers of the Flower…

„AI-ul va produce democratizarea design-ului”, spune Julio Obelleiro, manager agenție de tehnologie inovativă 

„AI-ul va produce democratizarea design-ului”, spune Julio Obelleiro, manager agenție de tehnologie inovativă  „AI lucrează precum oamenii. Oamenii…