Alina Aliman ∙ November 2, 2024 ∙ 8 min read

Zilele reci ne îndreaptă mai repede în casă, în arome de ceai cald cu ghimbir și dovleac copt. Și către fotoliul nostru favorit, acolo unde, cu sufletul la gură, urmărim aventurile personajelor din cărți. Puneți pe lista de cumpărături cele 10 cărți simpatice pentru un final de săptămână însoțit de razele soarelui de toamnă. 

„Ce pozne-a mai făcut cățelul meu: Povești care se bucură și dau din coadă” – volum coordonat de Tatiana Niculescu (editura Humanitas). „Acest volum este rodul unei indignări hazlii. Când am aflat că Editura Humanitas avea în pregătire un volum colectiv dedicat pisicilor («Ce vrăji a mai făcut pisica mea», 2023), mi-am manifestat comic dezacordul, protestând în numele stăpânilor de câini. Protestul meu a devenit o carte cu poze și povești despre căței spuse de stăpânii lor. Iar cartea li se adresează tuturor iubitorilor de animale”, spune coordonatoarea volumului. Cu siguranță o mulțime de cititori se vor regăsi în aceste pagini simpatice.  Textele sunt scrise de Mihaela Bărbuș, Ioana Bot, Marius Chivu, Radu Corozel, Selma Iusuf, Riri Sylvia Manor, Ciprian Măceșaru, Mihaela Miroiu, Liviu Papadima, Oana Pellea, Cristian Tudor Popescu, Cristian Preda, Dumitra Râșnoveanu, Gabriela Tabacu și alții.

„Sonny Boy” (hardcover) – de Al Pacino (editura Nemira). Unul dintre cei mai emblematici actori din istoria filmului își spune povestea vieții de artist‑creator într‑un mod captivant. Serpico, The Godfather – Al Pacino și-a transformat personajele în în legende ale culturii pop. „Sonny Boy” spune povestea unui om care nu mai are nimic de pierdut și nimic de ascuns – despre toate rolurile remarcabile, colaborările spectaculoase și relațiile importante. Al Pacino a fost crescut de o mamă extrem de iubitoare, dar care se confrunta cu probleme psihice, și de părinții acesteia, tatăl lui părăsindu‑i când Pacino era copil. A copilărit pe străzile din South Bronx, alături de gașca lui de prieteni, a căror amintire nu l‑a părăsit niciodată. O profesoară i‑a intuit talentul actoricesc și l‑a îndrumat spre legendarul High School of Performing Arts din New York, iar zarurile au fost aruncate.

„Căsătorie din dragoste” – de Monica Ali (editura Trei). M-am gândit că e vremea și pentru un roman de dragoste. Romanul nominalizatei la Booker Prize este o poveste despre cine suntem noi și cum iubim – cu toate complicațiile și contradicțiile legate de viață, dorință, căsătorie și fami­lie. Ceea ce pare a fi, la prima vedere, o comedie socială captivantă devine o poveste sfâșietoare și emoționantă despre două culturi, două familii și doi oameni care încearcă să se înțeleagă unul pe celălalt.

„Ce-a urmat după Eden. O scurtă istorie a lumii” – de John Charles Chasteen (editura Litera). Se spune că trecutul explică, de cele mai multe ori, prezentul. Așa că, pentru a rezolva problemele secolului XXI, istoricul și profesorul John Charles Chasteen spune că trebuie în primul rând să ne cunoaștem și să ne înțelegem trecutul comun. Deși o mare parte a acestui trecut este caracterizată de violență – spune autorul cărții – noi putem căuta inspirație în perioadele în care am încercat să trăim într-un mod cooperant, cum ar fi începuturile epocii vânătorilor-culegători, dezvoltarea religiilor universale și a sistemelor etice, apariția conceptelor de libertate individuală, mișcările pentru drepturile civile și până la mișcările actuale pentru justiție socială și mediu.

„Portret de familie” – de Ann Napolitano (editura Litera). E un roman pe care l-am citit, pe nerăsuflate, într-o după-amiază caldă de toamnă., Și asta pentru că scriitura este una excelentă, iar povestea personajelor și a destinelor lor te captivează instant. În lumea celor patru surori Padavano  intră William Waters, un băiat crescut într-o casă redusă la tăcere de o tragedie, în care părinții săi abia suportau să-l privească, cu atât mai puțin să-l iubească. Cum se schimbă viața lui, cum se schimbă viața tuturor celor din casă? Este un roman deosebit de emoționant despre cele mai profunde legături de familie și despre iubire, traume și vindecare.

„Retroversiuni” – Antologie de proză scrisă de femei coordonată de Cristina Ispas (editura Paralela 45). Volumul ne promite, din start, un carusel de emoții. Un moodboard extrem de realist al scurtcircuitelor feminității de azi – rolul de mamă/mamă singură, relația mamă-fiu (și nu numai), dinamica disfuncțională de cuplu, echilibrul precar dintre personal și profesional, coeziuni emoționale feminine de tot soiul (sau lipsa lor), violența domestică &, în general, toată „moștenirea“ genetică și mecanismele sociale contemporane care ne modelează în fiecare zi. Printre autoarele care semnează în volum se număr Doina Ruști, Ioana Oradea, Corina Sabău, Cristina Ispas, Simona Sora și multe altele. 

„Nebunul păsărilor” – Care Santos (editura Humanitas Fiction). Vă mai amintiți bestsellerul Poftă de ciocolată? (Eu una sigur, mi-a plăcut mult de tot și țin minte că l-am devorat rapid, într-o seară, cu… o tabletă de ciocolată alături). Noul roman al autoarei ne poartă în inima New Yorkului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Este istoria lui Eugene Schieffelin, naturalist amator, excentric și bogat. Pe cerul din New York, protagonistul visează să vadă, așa cum sperase cândva Martha, sora mult iubită, păsările pe care William Shakespeare le-a menționat în piesele sale. „Am aflat povestea lui Eugene Schieffelin în timpul unei călătorii la New York și am fost fascinată de personalitatea și de isprăvile sale: un om matur, pasionat atât de păsări, cât și de operele lui William Shakespeare, care are brusc o idee care i se pare că va îmbunătăți lumea, fără să știe că este de fapt catastrofală. M-am cufundat în scrierea acestui roman, care a presupus o documentare impresionantă, în timpul pandemiei”, explică autoarea. 

„Legământul apei” – de Abraham Verghese (editura Litera). Cu acțiunea plasată în Kerala, pe Coasta Malabar a Indiei, romanul urmărește, între 1900 și 1977, trei generații ale unei familii care suferă de o tulburare aparte: în fiecare ramură a arborelui genealogic, cel puțin o persoană moare prin înec – iar în Kerala apa este pretutindeni. „Răvășitor. Superb, fascinant. Cunoștințele medicale ale lui Verghese și atenția lui fenomenală pentru detalii se combină în scene de viață și de moarte care-ți taie respirația și pe care e greu să le dai uitării”, scria The Guardian. Plin de umor, de emoții profunde și de înțelepciune, este unul dintre cele mai reușite romane publicate în ultimii ani.

„Execuția” – de Danya Kukafka (editura Trei). Clar, nu puteam încheia lista recomandărilor fără un thriller polițist, my favourite. E vorba despre un ucigaș în serie, dar reia și tema recurentă a încrederii în sistemul judiciar și obsesia culturală pentru povești polițiste, precum și falsa promisiune a căutării unui înțeles în psihicul bărbaților violenți. Romanul a primit Premiul Edgar pentru cel mai bun roman Bestseller New York Times și este, practic, un roman care deconstruiește povestea unui ucigaș în serie aflat în așteptarea execuției, văzută prin ochii femeilor din viața lui – o mamă, o soră, o polițistă. 

„Bătăliile în deșert” – de José Emilio Pacheco (editura Paralela 45). Este un roman scurt excelent, un adevărat roman-cult al literaturii mexicane. Fundalul acestei povești îl constituie un moment de turnură în istoria Mexicului, anii ’40-’50 ai secolului trecut, perioadă de trecere de la o societate tradițională la una modernă, marcată de corupție socială și politică instituționalizată. Este o mărturie despre transformările suferite de viața și istoria Mexicului, un portret, alcătuit din amintiri individuale și colective, al capitalei mexicane Ciudad de México, orașul pe care José Emilio Pacheco l-a iubit profund. Romanul a fost tradus în toate limbile de largă circulație.

Related Posts

Mese speciale pentru un Crăciun altfel! (și ceva pentru colindători)

Se spune că în bucătărie se țes cele mai frumoase povești, iar în seara de Crăciun, această magie…

Cine sunt concurenții noului sezon Survivor România?

A sosit momentul mult așteptat! Survivor România revine la PRO TV cu un nou sezon care promite să…

Cine este noul American Psycho?

Celebra producție din anii 2000, American Psycho, în care rolul principal a fost interpretat de Christian Bale, va…

5 producții premiate, de urmărit în vacanța de Crăciun, disponibile pe  DISNEY+

Pe lângă filmele de acțiune, documentarele, animațiile, serialele și poveștile fantastice, Disney+ găzduiește producții de prestigiu, care au…

INNA cucerește Polonia: două concerte sold-out și un vibe de neuitat

INNA a făcut senzație în Polonia, cu două concerte incendiare, ambele sold-out. Primul spectacol s-a vândut în doar…

Be Love! Laura Giurcanu X Pandora – despre relațiile cu bijuteriile și sezonul de cadouri 

Iubire, emoție, fericire, zâmbete și oameni dragi: lunile reci de iarnă pot fi mereu încălzite cu o surpriză,…

Cum să-ți transformi bradul de Crăciun într-o operă de artă

Crăciunul este momentul magic al anului în care casele se îmbracă în straie de sărbătoare, iar bradul de…

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…