Monica Cismaru ∙ January 16, 2023 ∙ 5 min read

Gina Lollobrigida s-a stins astăzi la vârsta de 95 de ani, la Roma. Legenda cinematografiei italiene, sex-simbolul anilor ’50-’60 s-a născut într-o zonă săracă a Italiei, de lângă Roma. Cea care avea să devină celebra La Lollo și rivala Sophiei Loren s-a clasat pe locul trei în cadrul competiției Miss Italia din 1947, iar de acolo, drumul către faimă a intrat pe linie dreaptă.

Gina Lollobrigida a fost cunoscută ca fiind simbolul filmului italian postbelic, iar între ea și Sophia Loren a existat dintotdeauna o rivalitate mocnită, care a durat până recent. În 2017, într-un interviu acordat celebrei publicații italiene Corriere della Sera, Lollobrigida a declarat că n-a căutat să intre în nicio competiție cu nimeni, deoarece ea a fost dintotdeauna numărul unu.

Gina Lollobrigida și Sophia Loren

Lollobrigida și Sophia Loren au schimbat de-a lungul timpului replici acide și pe alocuri hilare- Sophia Loren s-a descris ca fiind cea care are bustul cel mai mare dintre ea și Gina Lollobrogida, iar cea din urmă a spus la un moment dat că Sophia ar putea să joace ”doar roluri de țărancă, dar niciodată de doamnă”.

gina lollobrigida
În filmul Solomon și Sheba, din 1959, alături de Yul Brenner

În ciuda acestui război surd, La Lollo a menționat că rivalitatea lor este doar o invenție a echipei de PR a Sophiei Loren.

Ministrul culturii italian, Gennaro Sangiuliano, și-a exprimat deja condoleanțele față de dispariția marii actrițe și a scris pe Twitter: ”Rămas bun divei filmului, cea care a marcat mai mult de jumătate de secol cinematografia italiană. Farmecul ei va rămâne etern”.

Gina Lollobrigida a studiat sculptura, artă pe care a reabordat-o mai târziu în viață, după ce se afirmase în cinematogrfaie; de asemenea, artista s-a dedicat și fotografiei.

Unul dintre primele roluri în film ale Gine Lollobrigida a fost cel al Gemmei, o soție adultera, în producția lui Mario Soldati – The Wayward Wife (La Provinciale). Aceasta a cunoscut celebritatea odată ce a jucat în comediile lui Luigi Comencini – Bread, Love and Dreams și Bread, Love and Jealousy.

gina lollobrigida

Gina Lollobrigida a mai jucat alături de Humphrey Bogart și de John Huston în Beat the Devil, din 1954, rol ce i-a adus faima mondială, iar în 1955 a apărut într-unul dintre cele mai cunoscute filme din cariera ei artistică, The World’s Most Beautiful Woman.

În 1997, s-a retras din lumea filmului și s-a dedicat sculpturii, fotografiei și picturii și si-a împărțit timpul între reședințele ei de la Roma și din Monte Carlo, iar din 2009, n-a mai primit niciun vizitator la ea acasă.

Gna Lollobrigida s-a căsătorit în 1949 cu medicul sloven Milko Škofič, cu care a avut un fiu, Andrea Milko, singurul ei copil, născut în 1957.  Škofič a renunțat la medicină pentru a deveni managerul soției lui. În 1960, Lollobrigida s-a mutat din Italia la Toronto, în Canada, alături de soțul și de fiul ei. Cuplul a divorțat în 1971.

În 2006, la vârsta de 79 de ani, actrița italiană a anunțat că s-a logodit cu omul de afaceri spaniol Javier Rigau y Rafols, pe care îl cunoscuse la o petrecere în 1984. Logodna a fost anulata câteva luni mai târziu, din cauza interesului crescut al presei față de cei doi, între care era o diferență de vârstă de 34 de ani. Totuși, cei doi s-au căsătorit în Spania, după încheierea unui contract prenupțial, iar un scandal monstru a izbuncit apoi, când actrița l-a acuzat pe spaniol că i-ar fi falsificat actele și că altă femeie ar fi fost de fapt în locul ei la starea civilă.

De-abia în 2019 conflictul a fost soluționat, iar căsătoria declarată nulă, cu acordul papal. În 2021, fiul ei a cerut în justiție ca Gina Lollobroigida să fie declarată inaptă din punct de vedere mental să-și poarte singură de grija și a mai solictat să-i fie alocat un protector. Chiar dacă tribunalul nu a dat curs cererii, rapoartele medicale au arătat că a existat o deterioare a capacităților mentale ale vedetei, considerată vulnerabilă.

Foto: Hepta

Related Posts

Marion Cotillard și Meryl Streep, într-un serial apocaliptic despre schimbările climatice

Două mari actrițe, una din cinematografia europeană și cealaltă din cinematografia americană, se întâlnesc pentru prima dată într-un…

15 cărți pe care trebuie să le citești într-o viață

”Citim ca să știm că nu suntem singuri”, spunea autorul britanic C.S. Lewis, iar J.K. Rawling, autoare contemporană…

Dolly Parton: ”Înțelepciunea vine odată cu vârsta și nu poți opri trecerea timpului”

Dolly Parton, legenda muzicii country, a împlinit luna trecută vârsta de 77 de ani, ocazie cu care a…

Nadia Comăneci, la gala Gold Meets Golden, în Beverly Hills

Gimnasta de zece, Nadia Comăneci, a luat parte zilele acestea la cea de-a zecea ediție a evenimentului Gold…

Nicole Kidman, în adaptarea unui roman horror de Leïla Slimani

Nicole Kidman acceptă proiect după proiect și cea mai recentă provocare profesională este interpretarea rolului principal într-o adaptare…

Ce decizie a luat Kate Middleton

Kate Middleton şi-a lansat, zilele acestea, propriul cont de Instagram. Prinţesa de Wales dedică acest proiect unei cauze…

Recorduri doborâte la Grammy Awards 2023. Care au fost aparițiile serii

Cea de-a 65-a ediție a Premiilor Grammy a avut loc duminică seara la Crypto.com Arena din Los Angeles,…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne spune în cele ce urmează ce ne rezervă astrele pentru această perioadă. Iată cum…

Planeta se sufocă. Cum o ajuți să respire din nou?

Poluare, încălzire globală, gaze cu efect de seră. Schimbările climatice au loc acum, iar efectele severe se văd…

Tort festiv – perfect pentru orice aniversare

Pentru acest weekend, Chef Adi Hadean ne propune un desert simplu care poate fi transformat într-un tort festiv….