Diana Widmaier-Picasso este nepoata unui dintre cei mai mari pictori ai lumii, Pablo Picasso.

Diana s-a născut în 1974, la un an după moartea bunicului ei, și este fiica Mayei Ruiz-Picasso (86 de ani), prima născută geniului artistic. María de la Concepción (Maya) s-a născut pe 5 septembrie 1935 și este rezultatul relației pe care Picasso a avut-o cu Marie-Thérèse Walter, pe care artistul a cunoscut -o pe când aceasta avea doar 17 ani.

Pictorul a realizat o serie de lucrări în centrul cărora se află fiica lui, Maya, iar acestea fac parte din expoziția-eveniment organizată la Musée national Picasso din Paris, unde pot fi admirate până la sfârșitul anului mai multe picturi, sculpturi și caiete de schițe semnate Picasso.

maya picasso

Expoziția prezintă rezultatul artistic al relației tată-fiica și poate fi observat felul în care Picasso a realizat operele de artă dedicate fiicei lui și felul în care copilăria Mayei l-a inspirat în opera sa.

Lucrările au fost realizate în perioada ianuarie 1938 – octombrie 1939 și este petru prima dată când toată seria dedicată Mayei poate fi admirată integral, în același loc. Pe lângă lucrările geniului artistic, expoziția prezintă și artefacte care n-au mai fost expuse până acum și care i-au aparținut lui Pablo Picasso și fiicei lui– schițe, haine, rămășițe de păr și unghii (pe care artistul le-a păstrat din superstiție), păpuși etc.

maya picasso

”Mama este o persoană foarte bine organizată, arhivele au fost păstrate în ordine. A fost foarte interesant să compun o poveste cu toate aceste lucruri, să spun povestea lui Picasso”, declară pentru Vogue Paris Diana Widmaier-Picasso, co-curator al expoziției.

maya picasso

”Expoziția este un omagiu adus Mayei. Mama a păstrat multe dintre lucrările realizate de tatăl ei, semn că au fost foarte apropiați și a vrut să-i păstreze memoria vie prin lucrările de artă. A avut intuiția că, într-o bună zi, această expoziție își va găsi locul și că oamenii vor avea nevoie să se bucure de această selecție. A fost foarte generoasă în acest aspect”, a adăugat pentru Vogue Diana Widmaier.

Foto: Juliette Martin / Musée national Picasso-Paris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts