Bianca Sterie ∙ January 21, 2024 ∙ 5 min read

„Singura persoană de care m-am temut vreodată a fost o femeie numită Griselda Blanco” – este citatul din Pablo Escobar care deschide primul episod din Griselda, pariul celor de la Netflix pentru acest început de an. Griselda Blanco, ce personaj!

Dacă numele și acțiunile lui Escobar au făcut înconjurul lumii, acesta fiind, chiar și în prezent, unul dintre cele mai cunoscute personaje din Columbia, Griselda Blanco a rămas multă vreme într-un con de umbră. De altfel, nici Sofia Vergara, care joacă rolul ei și care este și producătoarea executivă a serialului, nu a știut inițial despre Griselda: „nu am auzit de Griselda Blanco decât foarte târziu, când deja locuiam în Statele Unite, chiar dacă am trăit în Columbia în acea eră a narcotraficanților.”

Creat de o parte din echipa care a făcut și Narcos, cu un fir narativ oarecum similar, serialul care va avea premiera la Netflix pe 25 ianuarie explorează povestea plină de încercări a femeii cunoscute drept La Madrina, Griselda Blanco. La început, mintea genială din spatele operațiunilor desfășurate de soțul ei, Griselda ajunge, în urma unui conflict de familie, să-și ia viața în propriile mâini și să construiască singură un adevărat imperiu al drogurilor, imperiu care îi aduce titlul de Nașă a cocainei.  

„Sunt un milion de lucruri care îmi plac la Griselda, pentru o actriță e fascinant să interpretezi un personaj atât de complex. Mi-a plăcut că nu am înțeles multe aspecte despre ea, chiar dacă, pe alocuri, ne asemănăm: și eu sunt femeie, columbiancă, mamă, imigrantă, mi-am dorit întotdeauna să am banii mei, lucrurile mele, așa că au fost multe aspecte pe care le-am regăsit la ea. Pe de altă parte, nu am înțeles cum ajungi în punctul în care rănești oamenii, cum faci lucruri doar pentru tine, pentru egoul tău, lucruri care pentru mine sunt greu de înțeles. Dar m-am bucurat de un scenariu scris fantastic, a fost minunat să mă transform în acest personaj”, a declarat Sofia Vergara. 

Brutal, pe alocuri, serialul este atât despre evoluția unei femei care pierde totul, cât și despre răzbunarea sa construită pas cu pas, lovitură cu lovitură, cu răbdare și încăpățănare. Dincolo de istoricul Griseldei Blanco, interpretarea Sofiei Vergara este motorul principal al miniseriei produse de Netflix, mai ales că, în fiecare scenă, actrița aduce o forță distrugătoare, asemenea unei furtuni de care e imposibil să te aperi.

„Am decis împreună să ne îndreptăm către o înfățișare care să o facă pe Sofía să fie diferită de Sofía Vergara, dar fără să încercăm să copiem felul în care arăta adevărata Griselda Blanco. Toate detaliile care i-au oferit Sofíei încredere au fost extrem de importante, de la sprâncene și nas până la coafură. Ea și-a dorit să aibă sentimentul că este altcineva, dar fără ca elementele protetice sau machiajul să devină mai importante decât interpretarea. A fost nevoie ca totul să fie subtil. Transformarea s-a petrecut și datorită comportamentului, respectiv prin felul în care se mișcă, privește sau râde. Sofía nu a fumat niciodată, iar Griselda fumează tot timpul”, a spus Andrés Baiz, regizorul miniseriei.

După ani în care a fost creierul din spatele operațiunilor de trafic de droguri desfășurate de soțul ei, după o lungă perioadă de abuzuri și umilințe, Griselda își ia copiii și fuge din Columbia în Statele Unite aproape fără nimic. Odată ce ajunge în Miami, ea încearcă să dezvolte o nouă afacere folosindu-se de contactele rămase în Columbia și de toate lucrurile pe care le-a învățat în trecutul său tumultuos. Însă teritoriile americane sunt deja împărțite între lorzii drogurilor, care nu vor sub nicio formă să colaboreze cu o femeie. Cu atât mai puțin cu o femeie înzestrată cu o inteligență și o intuiție ieșite din comun, care le amenință în fiecare zi locul și afacerile. 

De cealaltă parte, Griselda rămâne pe poziția sa, indiferent câte lovituri primește, indiferent de pierderile pe care le trăiește. De la un punct încolo, pare că acest război dintre ea și bărbații pe care îi înfruntă constant o alimentează mai mult decât orice altceva. Mai mult decât familia sa, în numele căreia face totul. Mai mult decât iubirea recent regăsită. 

La fel ca în Narcos, acțiunile de o cruzime înfiorătoare ale narcotraficanților stârnesc teroare în oraș și atrag atenția poliției, care mobilizează resurse noi pentru prinderea lor. Însă Griselda are în permanență un as în mânecă, iar inteligența sa emoțională o ajută să-și construiască o armată de proscriși ai societății, așa numiții Marielitos, fideli până la moarte ei și cauzei sale, care o ascund și o protejează în fiecare moment. Însă rândurile se strâng, amenințările vin din toate părțile, iar domnia Griseldei Blanco este în pericol.

Cât va mai reuși ea să reziste? Aflăm din 25 ianuarie, pe Netflix. 

Foto: Netflix

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…