Bianca Sterie ∙ January 21, 2024 ∙ 5 min read

„Singura persoană de care m-am temut vreodată a fost o femeie numită Griselda Blanco” – este citatul din Pablo Escobar care deschide primul episod din Griselda, pariul celor de la Netflix pentru acest început de an. Griselda Blanco, ce personaj!

Dacă numele și acțiunile lui Escobar au făcut înconjurul lumii, acesta fiind, chiar și în prezent, unul dintre cele mai cunoscute personaje din Columbia, Griselda Blanco a rămas multă vreme într-un con de umbră. De altfel, nici Sofia Vergara, care joacă rolul ei și care este și producătoarea executivă a serialului, nu a știut inițial despre Griselda: „nu am auzit de Griselda Blanco decât foarte târziu, când deja locuiam în Statele Unite, chiar dacă am trăit în Columbia în acea eră a narcotraficanților.”

Creat de o parte din echipa care a făcut și Narcos, cu un fir narativ oarecum similar, serialul care va avea premiera la Netflix pe 25 ianuarie explorează povestea plină de încercări a femeii cunoscute drept La Madrina, Griselda Blanco. La început, mintea genială din spatele operațiunilor desfășurate de soțul ei, Griselda ajunge, în urma unui conflict de familie, să-și ia viața în propriile mâini și să construiască singură un adevărat imperiu al drogurilor, imperiu care îi aduce titlul de Nașă a cocainei.  

„Sunt un milion de lucruri care îmi plac la Griselda, pentru o actriță e fascinant să interpretezi un personaj atât de complex. Mi-a plăcut că nu am înțeles multe aspecte despre ea, chiar dacă, pe alocuri, ne asemănăm: și eu sunt femeie, columbiancă, mamă, imigrantă, mi-am dorit întotdeauna să am banii mei, lucrurile mele, așa că au fost multe aspecte pe care le-am regăsit la ea. Pe de altă parte, nu am înțeles cum ajungi în punctul în care rănești oamenii, cum faci lucruri doar pentru tine, pentru egoul tău, lucruri care pentru mine sunt greu de înțeles. Dar m-am bucurat de un scenariu scris fantastic, a fost minunat să mă transform în acest personaj”, a declarat Sofia Vergara. 

Brutal, pe alocuri, serialul este atât despre evoluția unei femei care pierde totul, cât și despre răzbunarea sa construită pas cu pas, lovitură cu lovitură, cu răbdare și încăpățănare. Dincolo de istoricul Griseldei Blanco, interpretarea Sofiei Vergara este motorul principal al miniseriei produse de Netflix, mai ales că, în fiecare scenă, actrița aduce o forță distrugătoare, asemenea unei furtuni de care e imposibil să te aperi.

„Am decis împreună să ne îndreptăm către o înfățișare care să o facă pe Sofía să fie diferită de Sofía Vergara, dar fără să încercăm să copiem felul în care arăta adevărata Griselda Blanco. Toate detaliile care i-au oferit Sofíei încredere au fost extrem de importante, de la sprâncene și nas până la coafură. Ea și-a dorit să aibă sentimentul că este altcineva, dar fără ca elementele protetice sau machiajul să devină mai importante decât interpretarea. A fost nevoie ca totul să fie subtil. Transformarea s-a petrecut și datorită comportamentului, respectiv prin felul în care se mișcă, privește sau râde. Sofía nu a fumat niciodată, iar Griselda fumează tot timpul”, a spus Andrés Baiz, regizorul miniseriei.

După ani în care a fost creierul din spatele operațiunilor de trafic de droguri desfășurate de soțul ei, după o lungă perioadă de abuzuri și umilințe, Griselda își ia copiii și fuge din Columbia în Statele Unite aproape fără nimic. Odată ce ajunge în Miami, ea încearcă să dezvolte o nouă afacere folosindu-se de contactele rămase în Columbia și de toate lucrurile pe care le-a învățat în trecutul său tumultuos. Însă teritoriile americane sunt deja împărțite între lorzii drogurilor, care nu vor sub nicio formă să colaboreze cu o femeie. Cu atât mai puțin cu o femeie înzestrată cu o inteligență și o intuiție ieșite din comun, care le amenință în fiecare zi locul și afacerile. 

De cealaltă parte, Griselda rămâne pe poziția sa, indiferent câte lovituri primește, indiferent de pierderile pe care le trăiește. De la un punct încolo, pare că acest război dintre ea și bărbații pe care îi înfruntă constant o alimentează mai mult decât orice altceva. Mai mult decât familia sa, în numele căreia face totul. Mai mult decât iubirea recent regăsită. 

La fel ca în Narcos, acțiunile de o cruzime înfiorătoare ale narcotraficanților stârnesc teroare în oraș și atrag atenția poliției, care mobilizează resurse noi pentru prinderea lor. Însă Griselda are în permanență un as în mânecă, iar inteligența sa emoțională o ajută să-și construiască o armată de proscriși ai societății, așa numiții Marielitos, fideli până la moarte ei și cauzei sale, care o ascund și o protejează în fiecare moment. Însă rândurile se strâng, amenințările vin din toate părțile, iar domnia Griseldei Blanco este în pericol.

Cât va mai reuși ea să reziste? Aflăm din 25 ianuarie, pe Netflix. 

Foto: Netflix

Related Posts

Cine va interpreta rolul lui Michael Jackson, în filmul biografic Michael?

Pentru fanii regelui pop Michael Jackson, vestea filmării peliculei Michael stârnește un val de curiozitate și nerăbdare. Cine…

Amanda Seyfried, senzațională la Festivalul de Film de la Berlin

Rujul roșu, bijuteriile Cartier și rochia din satin Givenchy, cu spatele gol, decolteu din dantelă și un șliț…

Zendaya, Chris Hemsworth și Jennifer Lopez, printre prezentatorii Met Gala 2024

Cel mai așteptat eveniment dedicat iubitorilor modei, Met Gala, are loc anul acesta în data de 6 mai…

Tom Cruise s-a despărțit de iubita lui rusoaică, mai tânără decât el cu 25 de ani

Tom Cruise a trăit o idilă de scurtă durată alături de Elsina Khayrova, fosta soție a unui oligarh…

Tom Holland, cunoscut mai ales din Spider-Man, îl va interpreta pe legendarul Fred Astaire

Actorul Tom Holland (27 de ani), cunoscut mai ales datorită seriei în care l-a intrepretat pe Spider-Man, a…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările acestei perioade. Iată ce ne-a atras…

Gisele Bündchen își reface viața după divorț

La doi ani de la divorțul de Tom Brady, Gisele Bündchen nu se mai ascunde și face gesturi…

Emaa și Mario Fresh cântă despre iubiri predestinate ”În alte vieți”

EMAA și Mario Fresh cântă pentru prima dată împreună în piesa ”În alte vieți”, o melodie care vorbește…

Sharon Stone, apariție tulburătoare la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și ca Berlinala, este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate industriei…

Beyoncé face istorie în topurile muzicale după ce a virat către stilul country

Beyoncé (42 de ani) a reușit să doboare încă un record muzical și să facă istorie, după ce…