dieta nordica unsplash

Dieta Nordică se anunță a fi unul dintre cele mai populare regimuri de slăbit ale anului 2021 și intră pe lista scurtă pe lângă Dieta Mediteraneană, Flexitariană și programul Weight Watchers.

În ce constă Dieta Nordică? Este un plan de alimentație bazat pe consumul de alimente neprocesate, integrale, pe consumul de fructe și legume și pe cereale neprocesate, nerafinate. De asemenea, se încurajează consumul de alimente organice, crescute local sau chiar sălbatice, pe cât posibil.

Dieta Nordică este aproape similară cu cea Paleo și se concentrează pe alimente ”adevărate”, de calitate, cu puține proteine de proveniență animală și pe consumul mare de vegetale și pe fructe de mare, în loc de carne. În loc de somon de cultură, e de preferat cel de captură, fructe de pădure sălbatice, în locul celor de cultură sau ouă provenite de la găini crescute liber, hrănite natural. Printre alimentele recomandate de dieta nordică se mai numără ovăzul, rădăcinoasele, iaurtul skyr (un iaurt obținut pe baza unei rețete islandeze de consistența iaurtului grecesc, dar cu un gust mai moderat), uleiul de rapiță, peștele gras (somon sau macrou).

dieta nordica unsplash

Beneficiile acestei diete includ scăderea tensiunii areteriale, sănătatea inimii, scăderea în greutate și menținerea greutății, iar această dietă e privită mai degrabă ca un stil de viață.

Acest stil de alimentație este întâlnit preponderent în Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda și Suedia, dar a e devenit popular și în rândul altor țări mai ales datorită restaurantului danez Noma, care, în urmă cu o decadă, câștiga titlul de Cel mai bun restaurant din lume (titlul obținut de patru ori). De atunci, alimentația de inspirație nordică a câștigat mult în popularitate, iar meniul restaurantului din Copenhaga a inspirat mesele de de zi cu zi ale celor interesați de mâncare gustoasă și sănătoasă.

dieta nordica unsplash

Mai mult, Universitatea din Copenhaga a colaborat cu Noma pentru a concepe un îndrumar al dietei nordice.

Dieta Nordică e bazată pe plante și este mai prietenoasă cu mediul. Majoritatea ingredientelor sunt crescute local, produsele nu sunt procesate și nu se consumă atât de multă carne de vită, ci mai degrabă pește precum somonul și macroul sau fructele de mare.

dieta nordica unsplash

Totuși, printre neajunsurile dietei se numără greaua accesibilitate a anumitor alimente (e mai greu să faci rost de fructe de pădure proaspete, provenite chiar din arbuștii din pădure) când locuiești într-o zonă urbană aglomerată și nu toate supermarketurile pun la dispoziție astfel de alimente de proveniență sălbatică. Dieta Nordică presupune gatitul acasă, cu ingrediente locale, ceea ce nu e cel mai practic sau la îndemână lucru pentru cine e interesat de o astfel de alimentație. Soluția e de a aplica anumite principii ale dietei – precum consumul mare legume și de fructe organice și eliminarea carbohidraților rafinați si a alimentelor procesate și alegerea surselor de proteine de bună calitate. O altă soluție de a urma anumite principii ale dietei nordice e aceea de a avea mereu la îndemână pâine de secară sau cereale integrale precum amaranth, chia, ovăz, fructe proaspete, legume cu frunze verzi și rădăcinoase, ouă, nuci, semințe, pește de apă dulce, iaurt și brânză.

 

Foto: Unsplash

Related Posts