Alina Burlacu ∙ November 20, 2023 ∙ 13 min read

Cup & Candle, adică Oana Botezatu, a acceptat propunerea A List Magazine de a crea o lumânare specială pentru aceste Sărbători de iarnă: A Story to tell…, cu o etichetă pe care există un scris ca de ziar, cu parfum de cașmir și vanilie. Așa am avut și noi ocazia să stăm (mai mult) de vorbă cu fondatoarea brandului pentru ca voi să o cunoașteți mai bine.

De la om de presă cu experiență și zvâc în condei la – cum îți spun copiii și cum te mai numești și tu în social media – “lumânăreasă”. Ce te-a făcut să alegi fix lumânările?

Aș putea să răspund cu un răspuns care se poartă: nu eu am ales lumânările, ci ele m-au ales pe mine. Dar adevărul adevărat e că a fost totul din întâmplare: nu mi-am propus să devin din ziaristă lumânăreasă, nici să fac o afacere (din care trăiesc azi) dintr-o idee. Lumânările Cup & Candle au apărut din întâmplare, acum 10 ani, când lucram ca ziaristă la o revistă. Am turnat primele lumânări parfumate (din ceară de soia 100%) în cești vintage, le-am dăruit prietenilor, apoi am mai făcut câteva și le-am vândut colegilor, apoi am mai făcut 20 și le-am dus la un târg de Moș Nicolae (unde am vândut tot, inclusiv decorul). Și apoi m-am gândit că aș putea să fac asta, așa, pe bucățele, în timpul liber. Așa a început.

Primii trei ani, a fost un hobby pe lângă jobul meu full-time. Apoi, în 2016, să fiu lumânăreasă a devenit jobul meu full-time, iar scrisul a rămas ca hobby (mai scriu încă, pe blog și pentru diferite proiecte). M-am botezat singură “lumânăreasă”, că mi s-a părut prea prețios să mă numesc “candle maker” și așa mă semnez de ceva timp. Oana Botezatu, de zece ani lumânăreasă la Cup & Candle.

Care e esența ta preferată? Ce ai pune în fiecare lumânare?

Oh, greu de zis. Foarte greu, aproape imposibil chiar, de ales doar una. Îmi plac multe esențe, iar de când am acces la muuulți litri de uleiuri parfumate special create pentru lumânări (și vorbim aici de cantități industriale, în recipiente de 3, 5, 10, 20 de litri), uleiuri parfumate pe care le folosim pentru lumânările pe care le producem la Cup & Candle, mi-am dat seama că-mi plac chiar mai multe esențe decât aș fi crezut vreodată. Ador smirna, ador tămâia și ador să le combin; iubesc opiumul, iubesc lemnul de santal, iubesc ambra neagră și iubesc parfumul nostru deja celebru, vintage bookstore; dar sunt iremediabil îndrăgostită și de bumbac, mosc alb și cașmir. De pe lista mea nu lipsesc însă nici: iasomia, teiul înflorit, iarba proaspăt tăiată, cedrul, șofranul, lemnul ars. Și, nu în ultimul rând, nu lipsește vanilia. E și parfumul cu care am făcut prima lumânare, acum 10 ani, rămâne deci parfumul de care mă leagă o emoție bună și puternică. J

Chiar îmi plac multe, și arome de sine stătătoare, și combinații – de care nu mă mai satur: și să le imaginez, să le fac, să le testez, să le miros, să le scot în lume.

Dar, bine, de dragul exercițiului, aleg o aromă care e în top 3 personal în ultimele luni: smirnă. E minunat să descopăr cum se combină smirna cu diverse alte esențe, dând naștere mereu la ceva nou, inedit, altfel.

Lumânarea Cup&Candle & A List: te rog să ne spui despre acest proiect. 

Varianta scurtă este că, într-o zi, am primit un email în care eram invitată să imaginez o lumânare pentru acest frumos proiect gândit de A List, am acceptat imediat și am făcut o lumânare.

Varianta lungă este că am fost tare emoționată să citesc acel email, care a venit într-o perioadă în care chiar aveam nevoie de puțin soare pe strada mea. Am stat multe ore gândindu-mă ce noroc pe mine să pot primi o astfel de propunere, ce noroc și ce bucurie.

Povestea e că A List a invitat câțiva producători de lumânări de la noi să facă o lumânare custom. Și unul dintre cei aleși este Cup & Candle. Noi facem de zece ani lumânări parfumate din ceară de soia și tot de zece ani producem și lumânări custom made (lumânări gândite în acord cu un brand book și personalizate – recipient, etichetă, parfum). Dar e prima dată când facem o astfel de lumânare pentru o publicație, deci probabil că emoția e chiar mai mare de data asta, căci iată că, datorită acestui proiect, se întâlnesc două mari iubiri ale mele: presa și lumânările (pentru cine nu știe, eu sunt o lumânăreasă care mai întâi de toate a fost ziaristă, vreo 15 ani J).

Câteva săptămâni mai târziu, s-a născut lumânarea Cup & Candle pentru A List, A Story to tell…, cu o etichetă pe care există un scris ca de ziar, cu parfum de cașmir și vanilie. A Story to tell… e o lumânare care miroase a bine, a frumos, a acasă, a pulover de cașmir și biscuiți cu vanilie din păstaie, a îmbrățișare parfumată, pudrată, dar și un pic dulce.  

Din categoria dilemei oului și a găinii, la tine ce apare mai întâi: mesajul sau mixul de note în conceperea unui nou produs? 

Nu am o regulă și o rețetă, nu îmi impun să fie nici așa, nici așa. Lucrurile se întâmplă după cum simt. Pare neverosimil și deloc cum zice la manual, dar puține lucruri dintre cele pe care le fac și le facem la Cup & Candle se întâmplă după rețete și reguli.
Uneori, când știu exact cum vreau să arate un recipient de lumânare (de exemplu, când gândesc și programez noi recipiente la fabrică, pentru colecțiile noastre permanente, sau când pregătesc colecțiile de Crăciun), aleg parfumul după ce e gata recipientul. Trebuie întâi să am recipientul, să îl văd pe viu, să îl pipăi, să-l simt și să-l țin aproape câtva timp. Abia apoi decid ce combinație de parfumuri i se potrivește lumânării respective (de exemplu, cum aș fi putut să știu eu ce parfum să fac pentru lumânarea #blândețea, înainte să am în mână paharul de ceramică pe care scrie #blândețea?).

Dar sunt și cazuri când îmi vine în minte o combinație de parfumuri (uneori vine deodată, parcă de nicăieri, alteori – după lungi căutări) și, în funcție de ea, aleg recipientul, fac eticheta etc. Așa s-a născut seria noastră de lumânări #goodmood. Acum 8 ani, când nu puteam bea cafea, însărcinată fiind, dar îmi era poftă mereu de cafea, am imaginat o lumânare cu parfum de vanilie și cafea, prima dintr-o serie pe care am numit-o #goodmood. După ce am știut exact parfumul, am ales un recipient care să i se potrivească – așa am ajuns la recipientul din sticlă ambra maro. Seria #goodmood încă există și azi și e una dintre cele mai iubite.

Cea mai frumoasă dorință de Crăciun care ți s-a îndeplinit până acum? 

Să devin mamă pentru prima oară. După o sarcină pierdută și un doliu care m-a stors de viață, mi-am dorit să devin mamă de copil care se naște cu bine. Și am devenit. Și apoi, doi ani mai târziu, mi-am dorit să devin mamă și a doua oară. Și deși medicii mi-au spus că sunt șanse mici să duc sarcini la bun sfârșit, azi sunt mamă de doi. David și Cristian. Ei sunt cei doi copii ai mei, care cresc odată cu Cup & Candle – altfel, primul și cel mai mare “copil” al familiei.

Care e următoarea ta dorință pentru acest Crăciun? 

Am ajuns la vârsta la care vorbesc cum vorbeau bunicile mele, pe care le-am iubit tare și pe care le pomenesc des, deci zic ca ele: să fim sănătoși! Da, asta e dorința mea pentru Crăciunul de anul ăsta și pentru toate Crăciunurile care vor veni. Să fim sănătoși, să putem dormi și să putem visa, să putem zâmbi și să putem munci, să putem face și să putem simți. Altădată, listele mele de Crăciun erau pline cu pantofi cu toc de 10 cm. Dar cred că am mai crescut și eu, haha. Și îmi dau seama că nicio pereche de pantofi nu mă face fericită dacă nu sunt sănătoasă, să o pot purta.

Deci sănătate pentru mine și pentru ai mei, ceea ce vă doresc.

Planuri sau dorințe? Cum funcționează un business?

Dintre astea două, hmmm, multă muncă, aș zice. J

Da, e bine să-ți dorești lucruri, e bine și să-ți faci planuri, funcționează să scrii în agenda ce ai de gând, e bine și să completezi într-un tabel ce planuri ai pe trei luni, un an, pe doi. Dar toate sunt egale cu zero dacă nu e muncă acolo. Un business crește frumos când e (și) muncit. Apare, din când în când, printre toate, și puțin noroc. Dar nu am auzit până acum să existe business sănătos care crește doar pe baza a ce ai visat, ce ți-ai dorit sau ce ți s-a întâmplat prin pur noroc.

Și apoi ar mai fi ceva: cred că lucrurile merg bine atunci când nu vezi în business un proiect care are un final. Eu nu am văzut niciodată Cup & Candle ca pe un business care a început de undeva și duce altundeva și acolo gata, se oprește. Nu am văzut povestea asta ca pe un traseu din punctual A în punctul B, ci ca pe un drum continuu. Un business e un work in progress. Deci, pe lângă muncă, văd necesară și existența puterii de a rezista și de a te ține de drumul tău (mă refer, desigur, la businessurile pe care le naști, le crești și vrei să le păstrezi, nu la cele pe care vrei să le crești pentru a le vinde).

Și o întrebare pentru mamele care simt că nu au timp, că nu au susținere, că nu au loc în viața lor să facă și altceva decât ceea ce trebuie: cum îți faci timp? cine te ajută? cum îi convingi?

Cu forța. Îmi fac timp cu forța. (n.r.- zâmbește) Practic, mă lupt zilnic ca să am timp pentru toate – casă, gătit, copii, business, scris. Mi-am crescut rezistența în timp și acum, nu știu cum, reușesc să fac multe lucruri într-o singură zi (uneori, e adevărat, mai fur câte puțin și din noapte).

Mă ajută – și m-a ajutat mereu – Eugen, care era iubitul meu atunci când am început Cup & Candle, iar acum e soțul meu, tatăl copiilor mei și partenerul meu de business. Eugen face toate bucățile nevăzute din business (furnizare materie primă, relația cu furnizorii, păstrarea bunelor și importantelor relații cu contabila, supravegherea, în exceluri, a tot ceea ce îmi imaginez eu că vrem și putem face – cineva trebuie să fie atent și la cifre J etc.), dar și tot ce ține de împachetare (el știe cel mai bine să împacheteze, de aceea nu am spart, în zece ani, mai mult de 10 lumânări, din câteva mii bune); eu fac tot ce ține de lumânări (le imaginez, le gândesc, le torn pe toate manual, le scriu mesaje de mână) și tot ce ține de promovare (le povestesc, le laud, le pozez pentru social media).

Cred că putem face multe dacă avem aproape cel puțin un om care ne susține și ne ajută. Eu am norocul ăsta.
Dar chiar îmi fac timp cu forța printre toate, cu forța și cu greu. Căci uneori zilele sunt prea scurte pentru câte ar fi de făcut, mai ales când ai un business din care vrei – și te străduiești – să trăiești, mai ales dacă ai copii mici, care te cheamă să-i ghidezi la teme; mai ales dacă mai vrei să citești și o carte, să faci acțiuni de voluntariat, să scrii, să faci o pâine de casă, niște carrot cake cu cremă de scorțișoară etc.

Uneori pare că-mi ies toate, dar nu-mi ies nici toate, nici mereu. Însă îmi ies multe, e adevărat. Dar asta și fiindcă anii de presă (la cotidian și la revistă) m-au ajutat să știu azi să lucrez cu deadline strâns. Lucrez bine cu deadline fix și sub presiune, ăsta e avantajul meu.

Uneori însă, obosesc. Și atunci – iar asta am învățat aproape pe obligatea -, mă opresc. E ceva greu pentru mine, care sunt, prin definiție, o workaholică, să mă mai și opresc. Dar am învățat, în ultimii doi ani (mai ales), să fiu mai blândă cu mine, să mai tai de pe listă, să spun „nu” sau „nu pot acum” și să nu mai încerc să burdușesc totul FIX ÎN ACEST MOMENT, ca și cum ziua de azi e ultima mea zi pe pământ.

De regulă, însă, îmi iese să reușesc să-mi fac timp atunci când sunt bine cu mine. Poți să faci multe lucruri când ești bine. 

Poți cumpăra lumânarea A Story To Tell… de la Cup & Candle de aici: https://cupcandle.ro (cașmir, vanilie)

Foto: Arhivă personală (Denisa Coman). 

Related Posts

Pepco & Better Cotton: produse din bumbac provenit din surse ecologice și sustenabile

Pepco, unul dintre cei mai mari value retailers din Europa, a devenit membru al programului Better Cotton în…

Jennifer Lopez, aniversare cu tematica ”Bridgerton”

Jennifer Lopez s-a hotărât să-și sărbătorească împlinirea a 55 de ani cu fast și a organizat o petrecere…

Vocea Irinei Rimes a răsunat la Tomorrowland, cel mai mare festival de muzică electronică din lume

Weekendul acesta, la Tomorrowland, festivalul care adună peste jumătate de milion de oameni la fiecare ediție, piesa “Dudadu”…

Prințul George a împlinit 11 ani

Prințul George, primul născut al Prințului și Prințesei de Wales, William și Kate, a împlinit pe 22 iulie…

Cum și-a făcut apariția Sharon Stone la Taormina Film Festival

Recent a avut loc cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film de la Taormina. Printre invitații de…

Prințesa Charlene de Monaco, superbă la Balul Crucii Roșii

Prințul Albert și Prințesa Charlene, însoțiți de fiica Prințesei Stephanie, Camille Gottlieb, au prezidat cea de-a 75-a gală…

Ana Dumbravă, jucătoare profesionistă de Counter-Strike: „Am întâmpinat anumite obstacole doar pentru simplul fapt că sunt fată, dar acest lucru nu m-a oprit din a-mi îndeplini visul!”

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Horoscopul săptămânii 22-28 iulie 2024

Urmează o săptămână cu noi provocări pentru unele zodii. Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie…

Jocurile Olimpice de la Paris: Cine reprezintă România?

Jocurile Olimpice se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Cine reprezintă România? Analizează Andru Nenciu, jurnalist sportiv….

Filme și seriale pe care trebuie să le vezi dacă ți-a plăcut The Devil Wears Prada

Mai multe publicații internaționale au confirmat în ultima vreme că Disney lucrează la un sequel pentru mult iubitul…