Monica Cismaru ∙ March 2, 2023 ∙ 5 min read

Luna mai stă sub semnul celebrării în Marea Britanie – Regatul Unit își va încorona noul Rege, pe Charles al III-lea, care preia tronul de la mama sa, Regina Elisabeta a II-a, decedată în luna septembrie a anului trecut.

Pregătirile pentru ceremonia de încoronare de pe 6 mai sunt în toi, iar invitațiile către celelalte capete încoronate ale Europei, dar și ale restului lumii, au fost trimise. Astfel, la evenimentul cu importanță istorică marcantă, vor veni Regina Margarethe a II-a a Danemarcei, Regele și Regina Spaniei – Felipe și Letizia sau regele Abdullah al Iordaniei, alături de Regina Rania și mulți alții.

regele charles III
Regele Charles III și Regina Consoartă Camilla

Spre deosebire de prezențele regale din marile monarhii ale lumii, care s-au grăbit să confirme participarea la încoronare, artiștii invitați să susțină momente artistice în perioada marcată de încoronare refuză, rând pe rând, oferta de a face parte din momentul istoric.

Adele

Presa britanică citează o sursă de la Buckingham, conform căreia Regele Charles III și-ar fi dorit ca la ceremonie să cânte Adele sau Ed Sheeran, dar cei doi artiști de succes au declinat invitația, pe motiv că ar avea alte obligații programate în acea perioadă, lucru ce l-a dezamăgit profund pe Rege. Și Harry Styles a refuzat oferta, la fel și Elton John și Robbie Williams, așa că programul artistic cu ocazia încoronării regelui, eveniment istoric în Marea Britanie ce n-a mai avut loc din 1953, rămâne încă sub semnul întrebării.

Pe de cealaltă parte, lista cu regii și reginele lumii care vor fi alături de noul monarh britanic se mărește pe zi ce trece cu confirmări. Iată cine va lua parte la ceremonie – aproximativ 2000 de invitații oficiale au fost pregătite, un număr modest pentru evenimentul ce va avea loc la Westminster Abbey.

Tradiția britanică prevede că niciun alt monarh să nu ia parte la încoronarea regelui, dar Charles III vrea să renunțe la cutumele vechi de aproape un mileniu și să-i aibă aproape pe omologii săi, unii dintre ei prieteni și rude.

Regele Willem-Alexander și regina Maxima ai Olandei

Invitațiile oficiale nu au fost trimise încă, dar deja mulți suverani au confirmat prezența, printre care și Prințul Albert de Monaco și Prințesa Charlene, Regele Philippe și Regina Mathilde ai Belgiei, Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, Prințul Frederick și Prințesa Mary ai Danemarcei, Regele Abdullah II și Regina Rania ai Iordaniei, Regele și Regina din Bhutan, Regele Willem-Alexander și Regina Maxima ai Olandei, dar și Prințesa Beatrix, Regele Felipe VI și Regina Letizia ai Spaniei, Regele Carl XVI Gustaf și Regina Silvia Suediei, Regele Harald V și Regina Sonja ai Norvegiei, Împăratul Naruhito și Împărăteasa Masako ai Japoniei, Prințul Shaikh Salman Bin Hamad Al Khalifa al Bahrainului, Sultanul din Brunei, Prințul și Prințesa de Lichtenstein Alois și Sophie, Regele Letsie III din Lesotho, Marele Duce de Luxemburg Henri și Marea Ducesa Maria Teresa de Luxembourg, Regele Marocului, Sultanul din Oman, Emirul din Qatar, Regele Simeon al Bulgariei și Prințesa Margareta a României – Custodele Coroanei, Emirul din Dubai sau Prințul și Prințesa Alexander și Katherine ai Serbiei.

Foto: Hepta

Related Posts

Horoscopul săptămânii 24 – 30 iunie 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru săptămâna 24-30 iunie 2024. Berbec La începutul săptămânii se prefigurează…

Secretul Bunicii, un business dulce, transmis din generație în generație

Energia, dragostea și pasiunea pentru lucrurile bine făcute sunt ingredientele  care au condus business-ul Secretul Bunicii spre succes….

Lectura de vară: 10 cărți pentru o lună fierbinte 

Pentru mine, vacanța de vară este perioada în care teancul de cărți #decitit scade, iar momentele de liniște,…

TIFF 2024 – magia unui festival de film construit din inovație și provocări. De vorbă cu Tudor Giurgiu, președintele TIFF

„Filmele au puterea să ne aducă mai aproape, să spună povești care reverberează indiferent de rasă și nație,…

De ziua Prințului William, Prințesa de Wales publică o nouă imagine-tribut

Prințul William împlinește pe 21 iunie 42 de ani, iar soția lui, Kate Middleton, Prințesa de Wales, a…

Rodica Mandache, despre relația cu Florin Piersic: ”El m-a iubit, da. Dar cred că el că s-a îndrăgostit de toate partenerele lui”

Într-o ediție cu totul specială a emisiunii Întrebarea Mesei Rotunde, difuzată sâmbătă, de la 8.00 dimineața, la ACASĂ,…

Katy Perry revine în forță pe scena muzicală cu o nouă siluetă

După o perioadă de pauză din industria muzicală, Katy Perry (39 de ani) revine în forță cu o…

Coldplay își lansează în octombrie noul album „Moon Music”

Vești bune pentru fanii Coldplay! Trupa a anunţat că intenţionează să realizeze cel mai prietenos album în raport…

Justin Timberlake, probleme cu poliția, dar și în cuplu

Justin Timberlake a fost arestat și, ulterior, eliberat la New York pentru conducere sub influența alcoolului. Problemele lui…

Cum ne putem hidrata corespunzător pe timpul verii? Ne spune Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates

Consumul adecvat de apa si alimente bogate in apa, precum si constientizarea importantei apei in lupta impotriva celulitei…