Alina Aliman ∙ September 28, 2022 ∙ 9 min read

Putem găsi dragostea cu ajutorul unei instalații de artă? Putem vedea lumea cu alți ochi atunci când o trecem printr-un filtru creativ? Cum e să îți dai o întâlnire pe nevăzute… într-o operă de artă? La aceste întrebări ne-a răspuns artista Isabella Nardini, unul dintre speakerii artiști invitați la ediția de anul acesta a festivalului UNFINISHED

Isabella Nardini vine din Brazilia, dar a studiat și locuiește în toată lumea având proiecte pe toate continentele. Este designer și curator de experiențe (Design Week în Milano, Bienala de la Veneția), însă proiectul care a făcut furori în ultima vreme este Love Is In The Cloud – început ca o experiență online de conectare rapidă și intimă a oamenilor necunoscuți, însă conceptul a fost transpus și offline. Recent, ea a creat o experiență Love Is In The Cloud în cel mai mare muzeu în aer liber din lume, în care oamenii au avut parte de blind dates cu ajutorul unei instalații de artă. 

Spune-ne mai multe despre proiectul Love Is In The Cloud. Cum a început? 

A început în timpul pandemiei, atunci când mulți dintre noi, închiși în casă fiind, am simțit nevoia să ne conectăm, să ne extindem lumea în care trăiam – cel puțin virtual, de vreme ce fizic eram linitați de acei metri pătrați ai caselor noastre și de contactele deja existente în telefoanele noastre. Însă, cumva, brusc, devenise dificil să-ți lărgești cercul cunoștințelor, să ajungi în altă lume – până la urmă, aveam acces limitat la „nou”, sau cel puțin acel acces era unul cu totul diferit și neobișnuit.

Love Is In The Cloud a fost ca o portiță de scăpare, un proiect special conceput pentru oameni; am vrut ca ei să fie capabili să simtă din nou fluturi în stomac și acea adrenalină pe care ți-o dă un flirt cu cineva pe care încă nu-l cunoști. A fost conceput inițial ca o experiență virtuală de conexiune umană, în care o persoană era ghidată să aibă întâlniri particulare cu 8 necunoscuți diferiți într-o perioadă de două ore. 

Chiar crezi că oamenii își pot găsi dragostea prin intermediul unei instalații de artă?

Cred că putem găsi dragostea în diferite ocazii și locuri. Și vorbesc aici despre diferitele tipuri de dragoste – de la iubirea de sine la cea romantică, de la prietenie la dragostea erotică, ca să dau doar câteva exemple. Iar experiența specifică de care au avut parte oamenii în muzeul în aer liber – acolo unde s-au întâlnit cu necunoscuți în cadrul unor instalații de artă – a fost o invitație de a investiga cât de mult din împrejurările și locul unei întâlniri o pot afecta în mod direct, ce fel de inspirație aduce un loc, cum te poate determina să te deschizi mai mult (sau nu) în fața unui necunoscut, ce anume din spațiul înconjurător îți amplifică experiența. Imaginează-ți de câte aspecte diferite ai parte atunci când ai o întâlnire romantică la tine acasă sau într-un restaurant, sau cum ar fi dacă doar unul dintr protagoniști ar fi în spațiul public și celălalt ar rămâne în spațiul lui privat – toate astea pot schimba masiv modul în care evoluează o întâlnire. Așadar, imaginează-ți același lucru și când vine vorba despre o instalație de artă – cum o piesă de artă poate afecta pe unul sau pe altul dintre protagoniști într-o întâlnire, ce poate aduce în plus? Poate inspira sau poate intimida… Ce ar scoate în evidență despre unul sau despre celălalt, un lucru care nu ar ieși la iveală într-un cu totul alt spațiu? 

Care e proiectul tău favorit? 

Se schimbă periodic, dar aș spune că cea mai recentă experiență pe care am avut-o cu proiectul Love Is In The Cloud în cel mai mare muzeu în aer liber din lume, numit Inhotim, acolo unde oamenii au avut parte de întâlniri cu persoane complet necunoscute în instalațiile de artă ale muzeului, în timpul unui festival numit Meca. Practic, a fost un festival care a durat 3 zile; în prima zi, un grup de oameni se plimba prin muzeu cu niște tricouri pe care scria „Vrei să simți fluturi în stomac? Întreabă-mă cum”, te puneau să cauți niște femei îmbrăcate în roșu în muzeu, pe care trebuia să le convingi ca să îți dea un card care să te ducă la o anumită instalație de artă din cadrul muzeului, la o anumită oră, în următoarea zi. Practic, doi oameni primeau același card cu aceleași informații. Fiecare card conținea, de asemenea, instrucțiuni despre cum ar trebui să privească (împreună) acea instalație de artă, dar și întrebări personale legate de lucruri din jurul instalației.

Cum și unde te vom vedea la UNFINISHED 2022?

Dacă o să mergi dintr-un loc în altul în căutarea fluturilor, a celor pe care îi simți în stomac (înțelegi ce vreau să spun), pe 30 septembrie și 1 octombrie. Anul acesta, la UNFINISHED, proiectul Love Is In The Cloud va propune o experiență nemaiîntâlnită – o întâlnire la plimbare, care propune participanților să meargă 2.000 de pași dintr-o parte în alta a festivalului, împreună cu o persoană (încă) necunoscută. Oricine dă o șansă oportunităților care se ivesc, oricine este curios se poate alătura acestei plimbări și își poate lărgi orizonturile și lumea. 

Spune-ne acum câte ceva despre tine: de ce ai ales designul? A fost o dragoste la prima vedere, a fost o întâlnire pe nevăzute? 🙂 

Să știi că da, a fost un blind-date pentru mine, dar… nu sunt toate întâmplările din viața noastră ca niște întâlniri pe nevăzute? La început, îmi doream foarte multe lucruri. Am vrut să mă îndrept spre zona de design de hoteluri și restaurante, să învăț cum să creez spații și ocazii care să adăpostească oamenii de pretutindeni. Am vrut să fac fotografie ca să știu cum să creez amintiri, însă în cele din urmă designul a fost acel drum pe care am găsit modul de a îmbrățișa toate aceste lucruri – de a mă manifesta vizual, emoțional, fizic, nemăsurabil, digital, experimental. 

Spuneai într-un interviu că designul este abilitatea de a imagina o lume în jurul tău. Cum arată lumea ta? 

Definită de indefinit și de structuri fluide. Nu am o casă permanentă de trei ani (unii o numesc nomadism, eu caut încă un termen potrivit). Atunci când sunt întrebată unde stau spun că locuiesc în relațiile mele. Am trăit în mai multe locuri din lume, și îmi aleg locurile alegând de fapt oamenii cu care vreau să-mi petrec timpul. Așa că ori merg la ei, ori stau într-o comunitate împreună cu oameni selectați care acceptă să locuiască o perioadă într-un loc aproape de natură, spre exemplu. Lucrurile pe care le poți descoperi atunci când îți împărtășești experiența de zi cu zi cu niște oameni în diverse contexte sunt uimitoare și mă încarcă foarte mult. Așa că aceasta e modalitatea prin care continui să învăț și să îmi re-definesc lumea. 

Obișnuiai să faci și design de bijuterii. Încă mai faci asta? 

Da. A trecut ceva vreme și nu am încă un plan concret legat de asta. Însă am creat obiecte fizice – cardurile cu instrucțiuni despre întâlniri – cele care pot face ca niște contexte specifice să ducă la întâlniri neașteptate (pe ringul de dans, în instalațiile de artă). Și acum o să le vedeți și la UNFINISHED – la cei care vor face cei 2.000 de pași prin oraș alături de o persoană necunoscută. 

Ce urmează pentru tine?

Extinderea continuă a ceea ce există acum: las loc experiențelor noi să pătrundă în spațiul meu, în timp ce experimentez scenarii și culturi diferite în care pot avea parte de întâlniri fără precedent.

Despre UNFINISHED

Ediția a șaptea a festivalului multidisciplinar UNFINISHED înseamnă 4 zile de workshop-uri, performance-uri, dezbateri, conversații și prezentări ce vor explora conceptul de descentralizare și reunite sub tema OFF-CENTER. 

Unica modalitate de a intra în UNFINISHED este prin completarea unui formular ce conține întrebări despre valorile și motivația celor interesați să participe în festival. Înscrierile s-au deschis pe site-ul www.unfinished.ro și vor fi acceptați 3141 participanți fizic și 13.000 online. 

Desfășurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, UNFINISHED este primul festival multidisciplinar din România și a fost creat de Fundația Eidos ca o experiență în continuă evoluție. Din 2016 și până acum, Unfinished a avut peste 250 de invitați, printre care co-fondatorul Pixar, Alvy Ray Smith, directorul artistic pentru linia masculină Louis Vuitton, Virgil Abloh, artista multipremiată, Marina Abramovic, strategul digital din timpul administraţiei Obama, muzicianul Nicolas Jaar și Esther Perel, cel mai cunoscut psihoterapeut specialist în relaţii de cuplu.

Photo: Rony Fernandes

Related Posts

Cum arată casa de vacanță a lui Ellen Pompeo (Grey’s Anatomy) din Malibu

Ellen Pompeo, actrița care a interpretat timp de aproape 20 de ani personajul iconic Meredith Grey din serialuld…

Meghan Markle și Printul Harry își lansează trailerul documentarului lor de pe Netflix

Sincronizare perfectă, neintenționată sau un plan bine pus la punct de a umbri vizita Prinților de Wales în…

Viva Magenta, Viva 2023!

Viva Magenta este culoarea anului 2023: „o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria”. Institutul Pantone a anunțat…

Cele mai întâlnite afecțiuni care îi aduc pe români la dermatolog

Deși există corelări între apariția anumitor simptome ale afecțiunilor și sezon, iar unele tipuri de tratament se pretează…

Emma Răducanu, decorată de Regele Charles al III-lea la Castelul Windsor

Jucătoarea de tenis de origine română a reuşit performanţa de-a aduce primul trofeu US Open pentru Marea Britanie,…

Ce filme și seriale noi vedem în decembrie pe platformele de streaming

Filme de Crăciun, sezoane noi din serialele noastre preferate, povești numai bune pentru serile de iarnă: iată care…

Ciocolată caldă în trei variante, rețete by Chef Adi Hădean

Ce poate fi mai plăcut în sezonul rece decât o cană de ciocolată caldă, servită pe canapeaua de…

Zi de bine, România! – De 1 Decembrie, la PRO TV

  PRO TV a pregătit un program special de 1 Decembrie. Cătălin Măruță, Lili Sandu, Shurubel și Bogdan…

Cel mai bine tăinuit secret de la Palat, despre Regina Elisabeta, a fost dezvăluit

Suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a, a încetat din viață…

Nicola Peltz, nora Victoriei Beckham, în rol de vedetă Playboy în fimul ”Welcome to Chippendales”

Nicola Peltz Beckham, nora Victoriei Beckham și soția lui Brooklyn Beckham, a primit rolul vieții ei (de până…