Putem găsi dragostea cu ajutorul unei instalații de artă? Putem vedea lumea cu alți ochi atunci când o trecem printr-un filtru creativ? Cum e să îți dai o întâlnire pe nevăzute… într-o operă de artă? La aceste întrebări ne-a răspuns artista Isabella Nardini, unul dintre speakerii artiști invitați la ediția de anul acesta a festivalului UNFINISHED.
Isabella Nardini vine din Brazilia, dar a studiat și locuiește în toată lumea având proiecte pe toate continentele. Este designer și curator de experiențe (Design Week în Milano, Bienala de la Veneția), însă proiectul care a făcut furori în ultima vreme este Love Is In The Cloud – început ca o experiență online de conectare rapidă și intimă a oamenilor necunoscuți, însă conceptul a fost transpus și offline. Recent, ea a creat o experiență Love Is In The Cloud în cel mai mare muzeu în aer liber din lume, în care oamenii au avut parte de blind dates cu ajutorul unei instalații de artă.
Spune-ne mai multe despre proiectul Love Is In The Cloud. Cum a început?
A început în timpul pandemiei, atunci când mulți dintre noi, închiși în casă fiind, am simțit nevoia să ne conectăm, să ne extindem lumea în care trăiam – cel puțin virtual, de vreme ce fizic eram linitați de acei metri pătrați ai caselor noastre și de contactele deja existente în telefoanele noastre. Însă, cumva, brusc, devenise dificil să-ți lărgești cercul cunoștințelor, să ajungi în altă lume – până la urmă, aveam acces limitat la „nou”, sau cel puțin acel acces era unul cu totul diferit și neobișnuit.
Love Is In The Cloud a fost ca o portiță de scăpare, un proiect special conceput pentru oameni; am vrut ca ei să fie capabili să simtă din nou fluturi în stomac și acea adrenalină pe care ți-o dă un flirt cu cineva pe care încă nu-l cunoști. A fost conceput inițial ca o experiență virtuală de conexiune umană, în care o persoană era ghidată să aibă întâlniri particulare cu 8 necunoscuți diferiți într-o perioadă de două ore.
Chiar crezi că oamenii își pot găsi dragostea prin intermediul unei instalații de artă?
Cred că putem găsi dragostea în diferite ocazii și locuri. Și vorbesc aici despre diferitele tipuri de dragoste – de la iubirea de sine la cea romantică, de la prietenie la dragostea erotică, ca să dau doar câteva exemple. Iar experiența specifică de care au avut parte oamenii în muzeul în aer liber – acolo unde s-au întâlnit cu necunoscuți în cadrul unor instalații de artă – a fost o invitație de a investiga cât de mult din împrejurările și locul unei întâlniri o pot afecta în mod direct, ce fel de inspirație aduce un loc, cum te poate determina să te deschizi mai mult (sau nu) în fața unui necunoscut, ce anume din spațiul înconjurător îți amplifică experiența. Imaginează-ți de câte aspecte diferite ai parte atunci când ai o întâlnire romantică la tine acasă sau într-un restaurant, sau cum ar fi dacă doar unul dintr protagoniști ar fi în spațiul public și celălalt ar rămâne în spațiul lui privat – toate astea pot schimba masiv modul în care evoluează o întâlnire. Așadar, imaginează-ți același lucru și când vine vorba despre o instalație de artă – cum o piesă de artă poate afecta pe unul sau pe altul dintre protagoniști într-o întâlnire, ce poate aduce în plus? Poate inspira sau poate intimida… Ce ar scoate în evidență despre unul sau despre celălalt, un lucru care nu ar ieși la iveală într-un cu totul alt spațiu?
Care e proiectul tău favorit?
Se schimbă periodic, dar aș spune că cea mai recentă experiență pe care am avut-o cu proiectul Love Is In The Cloud în cel mai mare muzeu în aer liber din lume, numit Inhotim, acolo unde oamenii au avut parte de întâlniri cu persoane complet necunoscute în instalațiile de artă ale muzeului, în timpul unui festival numit Meca. Practic, a fost un festival care a durat 3 zile; în prima zi, un grup de oameni se plimba prin muzeu cu niște tricouri pe care scria „Vrei să simți fluturi în stomac? Întreabă-mă cum”, te puneau să cauți niște femei îmbrăcate în roșu în muzeu, pe care trebuia să le convingi ca să îți dea un card care să te ducă la o anumită instalație de artă din cadrul muzeului, la o anumită oră, în următoarea zi. Practic, doi oameni primeau același card cu aceleași informații. Fiecare card conținea, de asemenea, instrucțiuni despre cum ar trebui să privească (împreună) acea instalație de artă, dar și întrebări personale legate de lucruri din jurul instalației.
Cum și unde te vom vedea la UNFINISHED 2022?
Dacă o să mergi dintr-un loc în altul în căutarea fluturilor, a celor pe care îi simți în stomac (înțelegi ce vreau să spun), pe 30 septembrie și 1 octombrie. Anul acesta, la UNFINISHED, proiectul Love Is In The Cloud va propune o experiență nemaiîntâlnită – o întâlnire la plimbare, care propune participanților să meargă 2.000 de pași dintr-o parte în alta a festivalului, împreună cu o persoană (încă) necunoscută. Oricine dă o șansă oportunităților care se ivesc, oricine este curios se poate alătura acestei plimbări și își poate lărgi orizonturile și lumea.
Spune-ne acum câte ceva despre tine: de ce ai ales designul? A fost o dragoste la prima vedere, a fost o întâlnire pe nevăzute? 🙂
Să știi că da, a fost un blind-date pentru mine, dar… nu sunt toate întâmplările din viața noastră ca niște întâlniri pe nevăzute? La început, îmi doream foarte multe lucruri. Am vrut să mă îndrept spre zona de design de hoteluri și restaurante, să învăț cum să creez spații și ocazii care să adăpostească oamenii de pretutindeni. Am vrut să fac fotografie ca să știu cum să creez amintiri, însă în cele din urmă designul a fost acel drum pe care am găsit modul de a îmbrățișa toate aceste lucruri – de a mă manifesta vizual, emoțional, fizic, nemăsurabil, digital, experimental.
Spuneai într-un interviu că designul este abilitatea de a imagina o lume în jurul tău. Cum arată lumea ta?
Definită de indefinit și de structuri fluide. Nu am o casă permanentă de trei ani (unii o numesc nomadism, eu caut încă un termen potrivit). Atunci când sunt întrebată unde stau spun că locuiesc în relațiile mele. Am trăit în mai multe locuri din lume, și îmi aleg locurile alegând de fapt oamenii cu care vreau să-mi petrec timpul. Așa că ori merg la ei, ori stau într-o comunitate împreună cu oameni selectați care acceptă să locuiască o perioadă într-un loc aproape de natură, spre exemplu. Lucrurile pe care le poți descoperi atunci când îți împărtășești experiența de zi cu zi cu niște oameni în diverse contexte sunt uimitoare și mă încarcă foarte mult. Așa că aceasta e modalitatea prin care continui să învăț și să îmi re-definesc lumea.
Obișnuiai să faci și design de bijuterii. Încă mai faci asta?
Da. A trecut ceva vreme și nu am încă un plan concret legat de asta. Însă am creat obiecte fizice – cardurile cu instrucțiuni despre întâlniri – cele care pot face ca niște contexte specifice să ducă la întâlniri neașteptate (pe ringul de dans, în instalațiile de artă). Și acum o să le vedeți și la UNFINISHED – la cei care vor face cei 2.000 de pași prin oraș alături de o persoană necunoscută.
Ce urmează pentru tine?
Extinderea continuă a ceea ce există acum: las loc experiențelor noi să pătrundă în spațiul meu, în timp ce experimentez scenarii și culturi diferite în care pot avea parte de întâlniri fără precedent.
Despre UNFINISHED
Ediția a șaptea a festivalului multidisciplinar UNFINISHED înseamnă 4 zile de workshop-uri, performance-uri, dezbateri, conversații și prezentări ce vor explora conceptul de descentralizare și reunite sub tema OFF-CENTER.
Unica modalitate de a intra în UNFINISHED este prin completarea unui formular ce conține întrebări despre valorile și motivația celor interesați să participe în festival. Înscrierile s-au deschis pe site-ul www.unfinished.ro și vor fi acceptați 3141 participanți fizic și 13.000 online.
Desfășurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, UNFINISHED este primul festival multidisciplinar din România și a fost creat de Fundația Eidos ca o experiență în continuă evoluție. Din 2016 și până acum, Unfinished a avut peste 250 de invitați, printre care co-fondatorul Pixar, Alvy Ray Smith, directorul artistic pentru linia masculină Louis Vuitton, Virgil Abloh, artista multipremiată, Marina Abramovic, strategul digital din timpul administraţiei Obama, muzicianul Nicolas Jaar și Esther Perel, cel mai cunoscut psihoterapeut specialist în relaţii de cuplu.
Photo: Rony Fernandes.
Tort de ciocolată, rețeta recomandată de Adrian Hădean
Adrian Hădean adună pe blogul său cele mai interesante rețete și combinații de gusturi. Acum, am găsit o…
Topul destinațiilor de vacanță preferate ale celebrităților
Vedetele de la Hollywood își petrec vacanțele în locații exclusiviste și luxoase din întreaga lume. Recunoscute pentru combinația…
De ce sunt periculoase dietele rapide! Riscurile, explicate de nutriționist
Atunci când ne dorim să slăbim, mulți dintre noi suntem foarte nerăbdători și ne-am dori ca acest lucru…
Travel & blogging: Tokyo, destinație pentru 2025
Hoteluri excelente, peisaje de vis și mâncare… fabuloasă! Vicki Nicola a vizitat și acum recomandă o destinație spectaculoasă…
Cele mai așteptate filme din 2025
O biografie de-ale lui Bob Dylan, Tom Cruise acceptă ultima sa misiune imposibilă, Bridget Jones (Renée Zellweger) îsi…
4 trucuri de beauty de la vedete
Ne cuceresc cu fiecare apariție și ne inspiră cu alegerile lor. Jennifer Lopez, Jessica Alba, Eva Longoria și…
Radu Jude, în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin
Cel mai nou film scris și regizat de Radu Jude, Kontinental ‘25, a fost inclus în competiția oficială…
Travel & blogging: sudul Siciliei, destinație pentru 2025
Hoteluri excelente, peisaje de vis și mâncare… fabuloasă! Mirela Bucovicean a vizitat și acum recomandă o destinație spectaculoasă…
David Beckham, ambasador de 20 de ani
Celebrul fotbalist David Beckham a sărbătorit printr-un videoclip, postat în social media, cariera sa de 20 de ani…
Ce ținută a ales Melania Trump, la Balul Învestirii
Considerată una dintre cele mai elegante Prime Doamne din istorie, Melania Trump a uluit audiența, aseară, la balul…