A List Magazine ∙ February 16, 2023 ∙ 6 min read

Fie că te numeri sau nu printre cei care își setează rezoluții la început de an, starea ta de spirit și felul în care gândești se vor reflecta în realizările tale. Dr. Barry Kerzin, călugăr budist, autor, profesor dar și medicul lui Dalai Lama, subliniază importanța energiei pozitive pe care o manifestăm către sine dar și către cei din jurul nostru. Iată ce ne sfătuiește să facem pentru a ne simți bine cu noi înșine și, de ce nu, pentru a căpăta o perspectivă optimistă asupra a ceea ce va urma indiferent de circumstanțe. 

Pornește de la autocompasiune

Dacă ți-ai propus spre exemplu ca anul acesta să practici mai mult sport sau să-ți îmbunătățești gestionarea timpului, îți va fi dificil să nu te învinovățești atunci când vei sări peste un antrenament sau vei renunța la lista de lucruri de făcut. Cu toate acestea, trebuie știut faptul că vorbirea de sine negativă ne poate afecta în mod semnificativ și chiar poate afecta subconștient capacitatea noastră de a fi toleranți cu ceilalți. 

Poți provoca vocea critică interioară doar observând când aceasta te doboară. Recunoașterea faptului că ai aceste gânduri este un prim pas grozav spre autocompasiune. O altă metodă pe care o poți pune ușor în practică în momentul în care te cuprinde vorbirea de sine negativă este capacitatea de a face un schimb de perspectivă: gândește-te la ce i-ai spune sau la sfatul pe care i l-ai da tu unei persoane dragi aflate în aceeași situație.

Dr. Kerzin mai recomandă să observi dacă vocile negative din capul tău sunt de fapt ecouri ale trecutului tău. Dacă cineva ți-a spus, direct sau indirect, că nu ești inteligent sau atrăgător, este ușor să interiorizezi critica respectivă, spune el. Pentru a ne debarasa de gândurile negative, trebuie să recunoaștem că acestea nu fac parte din noi și, prin urmare, să nu le acceptăm. 

O altă modalitate ușoară de a practica autocompasiunea în viziunea lui Dr. Kerzin este să facem lucruri care ne plac și care sunt importante pentru noi. “Este în regulă oricât de insignificant ar părea acel lucru”, spune Dr. Kerzin.

Fii bun cu cei din jurul tău

Felul în care ne tratăm pe noi înșine pune bazele modului în care îi tratăm pe ceilalți. „A avea autocompasiune – a ne oferi mai multă bunătate și blândețe – este o bază”, spune Dr. Kerzin. Cu cât avem mai multă compasiune pentru noi înșine, cu atât mai mult vom putea empatiza cu ceilalți și îi vom putea ajuta.

Putem pune în practică bunăvoința în nenumărate moduri: ascultând un prieten când are nevoie, oferind voluntariat, donând sau iertând pe cineva. „A-i ajuta pe alții este și o modalitate minunată de a ne ajuta pe noi înșine. Ne simțim bine când îi ajutăm pe alții ”, spune dr. Kerzin. În alte cuvinte, “compasiunea este un câștig de ambele părți”.

Dezvoltăți un spațiu interior sigur indiferent de factorii externi

Dr. Kerzin ne îndeamnă la introspecție: „Întrebați-vă: La ce mă gândesc? Ce simt? Care sunt emoțiile mele? Care este starea mea de spirit? Care sunt atitudinile mele?”. Cu cât vom deveni mai conștenți de starea noastră interioară, cu atât mai ușor vom găsi răspunsuri vis a vis de felul în care percepem ceea ce se întâmplă în exterior. 

Poate te gândești că meditația nu este pentru tine. Însă la fel de benefică poate fi și o plimbare în parc în care să îți îndrepți atenția asupra felului în care îți miști și simți corpul. Sau poate îți face plăcere să mergi la yoga, la un concert sau să stai într-o biserică – important este să fii conștient de propriile simțuri. Dr. Kerzin ne îndeamnă să observăm fără să judecăm, iar astfel vom reuși să dezvoltăm un spațiu interior în care să ne simțim în siguranță. În viziunea lui, capacitatea aceasta ne va ajuta să ne întoarcem din nou spre exterior și să luptăm pentru cauzele în care credem.   

Gândește-te mai întâi la scop și nu la obiective

A avea un scop, oricare ar fi acesta, este diferit de a avea un obiectiv. „Obiectivele sunt temporare, dar un scop este mai semnificativ”, spune dr. Kerzin. Scopul vizează latura mai profundă a vieții și stă la baza a ceea ce este semnificativ pe parcursul ei. Dr. Kerzin afirmă că stabilirea prea multor obiective ne poate îndepărta de momentul prezent și ne poate distrage atenția de la frumusețea călătoriei pe care o parcurgem pentru a ne împlini visele. 

Pentru a ne stabili scopul, Dr. Kerzin ne îndeamnă să ne adresăm întrebări și să încercăm să răspundem la ele scriind într-un jurnal: “Cine sunt eu? Ce fac eu aici?”. Pentru că odată ce ajungem să ne definim scopul, vom putea să stabilim pașii concreți – atât pe termen lung, cât și pe termen scurt – pentru a-l realiza. În același timp, Dr. Kerzin ne atrage atenția să nu punem prea multă presiune asupra unui scop exact deoarece acesta poate să se afle într-o continuă schimbare în funcție de experiențele pe care le trăim și lecțiile pe care le învățăm în fiecare zi. 

Alege calea de mijloc

„Calea de mijloc” este o filozofie budistă care implică îndepărtarea de extreme. Dr. Kerzin ne îndeamnă să nu ne focusăm prea tare pe punctele culminante ale vieții, indiferent că este vorba despre situații extrem de plăcute sau neplăcute. Medicul face diferența între plăcere și fericire. Pe cea din urmă o definește ca fiind mai profundă, mai subtilă, mai echilibrată. Fericirea pe care o simțim este dependentă de dezvoltarea unui spațiu interior în care să ne știm în siguranță indiferent de factorii externi. Indiferent de situații care ne fac să ne simțim extraordinar de plăcut precum un city break spontan sau, dimpotrivă, care ne agită sau stresează foarte tare cum ar fi o întârziere cauzată de un trafic infernal. 

Nu te lua prea în serios

Simțul umorului îți va face viața mai ușoară. Încearcă să nu te iei prea în serios. Astfel, vei face față situațiilor stresante cu o lejeritate mai mare, fără să riști să devii arogant cu ceilalți sau critic față de propria persoană. Iar pentru atunci când observi că te sperie ceva sau te simți superior celorlalti, Dr. Kerzin știe cel mai bun remediu: “Râde bine de propria persoană și mergi mai departe.”.

Related Posts

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Beneficiile postului pentru detoxifierea corpului și a minții

Postul este o practică sănătoasă, care susține în mod evident corpul în detoxifiere, iar dacă timpul, voința sau…

Miranda Kerr, despre planurile de a mai avea copii, după 4 nașteri

Modelul australian Miranda Kerr (40 de ani) a născut în luna februarie cel de-al patrulea fiu, botezat Pierre,…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Cristina Carp, Naționala Feminină de Fotbal

Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G Dacă te-am întreba unde…

Horoscopul săptămânii 15-21 aprilie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…

Richard Gere, apariție rară alături de soția lui, mai tânără decât el cu 33 de ani

Richard Gere (74 de ani) și-a făcut una dintre rarele apariții zilele acestea la un eveniment caritabil din…