A List Magazine ∙ December 6, 2023 ∙ 3 min read

Ai intrat deja în febra Sărbătorilor? De la cadouri până la preparatele cu care îi surprinzi pe cei dragi, totul trebuie să fie perfect! Chef Cătălin Scărlătescu îți vine în ajutor și îți dezvăluie trucurile sale pentru a obține aroma de sărbătoare a cozonacului pentru Masa de Crăciun.

”În ultimele luni, am început să realizez că cel mai important e timpul petrecut alături de oamenii dragi. Și ce moment poate fi mai potrivit decât Crăciunul? Anul acesta, am decis să gătesc pentru toți oamenii pe care îi iubesc”, declară Chef Cătălin Scărlătescu.

În afara ingredientelor care trebuie să fie de cea mai bună calitate, ne spune el, un rol important are și răbdarea pe care o aloci fiecărei etape în parte. „În pregătirea cozonacului, nu e loc de scurtături, nu poți arde etape”.

Nelipsit de pe masa de Crăciun a românilor, cozonacul nu este, totuși, la îndemâna oricui, fiind un desert destul de pretențios.

Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă ești la primul cozonac. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit cu care să-i impresionezi pe cei dragi.

Ingrediente:

1 kg faină

250 g zahăr

450 g lapte

5 ouă proaspete

1 păstaie vanilie

60 g drojdie

300 g unt

500 g nucă

200 g rahat

150 g ciocolată de calitate

30 g portocală confiată

30 g coajă de lămâie

Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr și trei linguri de faină. Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul.

Laptele se fierbe împreună cu zahărul și cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă.

Gălbenușurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obține un aluat aerat, consistent și elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.

Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune deasupra crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.

Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.

Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră, la 160 de grade.

Cozonacul lui Chef Cătălin Scărlătescu poate fi comandat online pentru Masa de Crăciun pe www.chefsuperfood.ro.

Related Posts

Balcicul artistic interbelic se întoarce la Balcic 

În jurul aniversării a 100 de ani de la începerea construcției la palatul de la Balcic al Reginei…

Cum sună cea mai nouă piesă semnată Irina Rimes: ,,Dulce amară”

Irina Rimes lansează piesa ,,Dulce amară”, o poveste despre o femeie legendară, o apariție la fel de spectaculoasă ca…

Fără telefoane la concertele lui Bob Dylan

Celebrul Bob Dylan vrea să revină la vremurile în care oamenii veneau la concerte doar pentru muzică. Pentru…

Chef Cătălin Scărlătescu gătește în această seară pentru tine, la MEDUSA

Cătălin Scărlătescu vă așteaptă în această seară cu cele mai gustoase preparate mediteraneene, la una dintre cele mai…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările importante. Iată ce ne-a atras atenția,…

Cum arată Elle Macpherson la 60 de ani

Modelul australian Elle Macpherson pare că întinerește. La 60 de ani, modelul pozează în bikini și se laudă…

Cine este noua iubită a lui Johnny Depp?

După un divorț public și traumatizant, care l-a ținut în șah timp de câțiva ani, Johnny Depp (61…

O mulțime de vedete în tribunele de la Wimbledon

Turneul de Grand Slam Wimbledon, cea mai veche competiție de acest fel din lume, s-a încheiat recent. La…

Nu mă feresc să spun că m-am îndrăgostit de noile căști Sonos Ace

Sonos lansează primele căști ale companiei, Sonos Ace, marcând astfel intrarea mult așteptată a brand-ului în această zonă…

Shannen Doherty a lăsat instrucțiuni clare cu privire la funeraliile ei

Actrița Shannen Doherty s-a stins sâmbătă, 13 iulie, la vârsta de 53 de ani, din cauza cancerului, după…