A List Magazine ∙ December 6, 2023 ∙ 3 min read

Ai intrat deja în febra Sărbătorilor? De la cadouri până la preparatele cu care îi surprinzi pe cei dragi, totul trebuie să fie perfect! Chef Cătălin Scărlătescu îți vine în ajutor și îți dezvăluie trucurile sale pentru a obține aroma de sărbătoare a cozonacului pentru Masa de Crăciun.

”În ultimele luni, am început să realizez că cel mai important e timpul petrecut alături de oamenii dragi. Și ce moment poate fi mai potrivit decât Crăciunul? Anul acesta, am decis să gătesc pentru toți oamenii pe care îi iubesc”, declară Chef Cătălin Scărlătescu.

În afara ingredientelor care trebuie să fie de cea mai bună calitate, ne spune el, un rol important are și răbdarea pe care o aloci fiecărei etape în parte. „În pregătirea cozonacului, nu e loc de scurtături, nu poți arde etape”.

Nelipsit de pe masa de Crăciun a românilor, cozonacul nu este, totuși, la îndemâna oricui, fiind un desert destul de pretențios.

Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă ești la primul cozonac. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit cu care să-i impresionezi pe cei dragi.

Ingrediente:

1 kg faină

250 g zahăr

450 g lapte

5 ouă proaspete

1 păstaie vanilie

60 g drojdie

300 g unt

500 g nucă

200 g rahat

150 g ciocolată de calitate

30 g portocală confiată

30 g coajă de lămâie

Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr și trei linguri de faină. Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul.

Laptele se fierbe împreună cu zahărul și cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă.

Gălbenușurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obține un aluat aerat, consistent și elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.

Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune deasupra crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.

Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.

Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră, la 160 de grade.

Cozonacul lui Chef Cătălin Scărlătescu poate fi comandat online pentru Masa de Crăciun pe www.chefsuperfood.ro.

Related Posts

Eva Mendes enumeră procedurile cosmetice pe care le regretă

La 50 de ani, Eva Mendes declară că regretă anumite proceduri estetice pe care și le-a făcut de-a…

Sarah Jessica Parker, despre dieta pe care o ține, la aproape 60 de ani

Ce face Sarah Jessica Parker pentru a se menține în formă, la aproape 60 de ani? Starul din…

Jennifer Lawrence așteaptă cel de-al doilea copil

Actrița laureată cu Oscar Jennifer Lawrence (34 de ani) este însărcinată cu cel de-al doilea copil. Vedeta este…

Cher, inclusă în Rock & Roll Hall of Fame

După 60 de ani de carieră, Cher a fost, în sfârșit, inclusă în Rock & Roll Hall of…

Cine este presupusul nou iubit al Angelinei Jolie?

După divorțul de Brad Pitt, Angelina Jolie (49 de ani) n-a mai fost văzută alături de niciun bărbat…

Goldcher – moment surpriză alături de Tiësto pe scena Amsterdam Music Festival cu piesa “Dudada”, remix după Irina Rimes

Pe scena impresionantului Amsterdam Music Festival (AMF), producătorul francez Goldcher s-a alăturat legendarului DJ Tiësto (#23 în lume)…

Horoscopul săptămânii 21-27 octombrie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Clătite bucovinene – rețete recomandate de Chef Adi Hădean

Clătite umplute cu multă brânză, acoperite cu smântână și încă câteva ingrediente. Iar dacă reușești să iei ingrediente…

Meghan Markle și Prințul Harry și-au cumpărat o casă de vacanță în Portugalia

Se pare că Meghan Markle și Prințul Harry și-au cumpărat o casă de vacanță în Portugalia, în apropiere…

Meryl Streep, idilă cu Martin Short?

La un an de la divorțul de soțul ei, Don Gummer, cu care era căsătorită de 45 de…