Monica Cismaru ∙ March 14, 2023 ∙ 5 min read

Povești complexe, eliberatoare, în care sexualitatea este eliberată delicat sau insolent – eroticul este reinventat și expus în toată splendoarea sa. Iată care sunt cele mai frumoase cărți erotice ale tuturor timpurilor.

Vénus Erotica, de Anaïs Nin

Vénus Erotica, apărută în 1977, reflectă talentul și curajul romantic al lui Anaïs Nin. Cartea este o colecție de scurte povești erotice în care sexualitatea femeilor este eliberată de orice tabu; într-o lume dominată de literatura pentru bărbați, scriitoarea de origine franco-cubaneză are ca sursă de inspirație pentru cartea sa propriile ei povești, în care explorează plăcerile carnale și își potolește setea de dragoste. Își trăiește viața după cum dorește, prin literatura ei și prin întâlnirile providențiale, mai ales aceea pe care a avut-o cu Henry Miller.

carti erotice

În grădina căpcăunului, de Leïla Slimani

În grădina căpcăunului (Dans le jardin de l’ogre) este romanul de debut al Leïlei Slimani. Cartea apărută în 2014 expune povestea lui Adèle Robinson, o femeie pierdută într-un mariaj nefericit. Chinuită de lipsa de afecțiune, se avântă în multiple aventuri sexuale care să-i aducă satisfacția și dragostea, până ajunge la dependență. Romanul îmbină sentimentul de disperare al eroinei cu eroticul, iar scriitoarea franco-marocană, câștigătoare a prestigiosului premiu Goncourt în 2016, își relevă în paginile cărților sale rafinamentul și senzualitatea, alături de o notă de amărăciune.

Jouissance Club – A cartography of pleasure, de Jüne Plã

Jüne Plã este cea care a creat contul de Instagram Jouissance Club. Autoarea a lansat această carte didactică de plăceri sexuale în 2020, în care își expune numeroasele schițe. ”În acest volum veți găsi câte puțin din orice legat de sex, fără să trecem de bariera penetrării”, este scris pe verso-ul cărții. Cartea explorează corpul uman cu toate zonele sale erogene. Fără inhibiții și cu generozitate, autoarea creează o serie de mișcări organismice stilizate și abordează sexualitatea fără nicio urmă de vulgaritate.

Petites Luxures – Intimate Stories, de Simon Frankart

Ani la rând, Simon Frankart a tratat micile dorințe pe Instagram, pe contul său urmărit de 1,23 de milioane de persoane. Autorul a decis să publice o carte alături de editura Hoëbeke în 2019. În paginile sale erotice, cartea aduce laolaltă mesaje intime de la persoane anonime, din întreaga lume. Alături de aproximativ 50 de desene, poveștile oferă o nouă perspectivă asupra sexualității și delicatețe și cu o doză suficientă de provocare, cât să ofere plăcerea cititului.

Amantul Doamnei Chatterley, de DH Lawrence

”Obscenitatea apare doar dacă mintea disprețuiește și se teme de trup, dacă trupul urăște mintea și i se opune”, scrie DH Lawrence în prefața cărții Amantul Doamnei Chatterley. Când a fost publicată, în 1928, cartea a scandalizat Anglia și nu numai cu limbajul său liber, neîngrădit, dulce-amar, cu povestea de dragoste interzisă și cu pasajele sale carnale, descrise cu autenticitate. Adulterul (cartea expune aventura sexuală a unei tinere femeie aristrocrate cu angajatul său) este expus fără menajamente și fără nicio judecată, ci doar ca o modalitate de a reda o poveste romantică, senzuală, eliberată de orice urmă de rușine.

carti erotice

Dangerous Liaisons, Pierre Choderlos de Laclos

Tensiunea dintre doi iubiți care nu depășesc limita, încântarea primelor emoții, caracterul jucăuș al personajelor, gelozia, romanul epistolar al lui Chrodelos de Laclos (1782) expune aventurile libertine și toxice ale Marchizei de Merteuil și ale Vicontelui de Valmont. Cartea a fost ecranizată în multiple rânduri.

Opus pistorum, de Henry Miller

Amantul și companionul literar al lui Anaïs Nin, Henry Miller redă, în Opus Pistorum, unele dintre cele mai libertine, dacă nu licențioase povești. Scrisă în secret în jurul anului 1941, cartea reînvie personajele din Tropicul Racului și Tropicul Capricornului și expune povești fără bariere, erotice, poziționate pe scena Parisului.

carti erotice

Trash, de Dorothy Allison

Trash (2022) este o colecție de povești scurte, scrise în anii 80. Autoarea și activista radicală Dorothy Allison evocă duritatea patriarhală și sărăcia extremă pe care le-a trăit în copilărie, în Carolina de Sud. Prin scrierile sale, aceasta își exorcizează trecutul brutal. Allison își respune povestea prin prisma puterii dragostei și a sexualității, prin personaje solide. De la masturbarea feminină la dorința de natură lesbiană, autoarea scrie într-un stil încandescent pasaje erotice explicite, în timp ce le infuzează cu militantism feminist.

Indecentes – Histoires Érotique au Feminine

carti erotice

În această colecție, 13 scriitori de vârste și de registre diferite dovedesc că literatura erotică evoluează și se depărtează de clișee și de norme demodate, heteronormative. Pornind de la știri cu note senzuale și îndrăznețe, aceștia inventează povești pline de fantezie și de reflecții erotice, în care primează plăcerea femeii.

Foto: Unsplash

Related Posts

Diane Keaton, despre bărbații din viața ei: Al Pacino, Warren Beatty, Woody Allen și Keanu Reeves

Diane Keaton rememorează fostele ei relații cu nume mari de la Hollywood, printre care se numără Al Pacino,…

Andrea Bocelli își lansează documentarul muzical The Journey: A Music Special From Andrea Bocelli

Celebrul tenor italian Andrea Bocelli (64 de ani) își lansează documentarul muzical The Journey: A Music Special From…

Cozonacul lui Scărlătescu, secretele gustului de sărbătoare

Celebru pentru preparate sale pline de savoare, realizate după rețete tradiționale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie trucurile sale…

Brooke Shields își lansează documentarul autobiografic Pretty Baby

Brooke Shields (57 de ani) urmează trendul vedetelor care își lansează documentare autobiografice, după modelul Selenei Gomez și…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Primăvara vine cu multe noutăți, dintre cele mai variate. Iată ce ne-a atras atenția! Givenchy lansează Gentleman Society, parfumul…

BRD a pregătit un super concurs pentru luna aprilie și te așteaptă și la Half is Free, cu alte surprize

Pentru că primăvara e cel mai bun prilej de reinventare, BRD ți-a pregătit un super concurs în luna…

Spike și Smiley lansează piesa „Copacul”

Spike a lansat o piesă emoționantă, alături de Smiley. „Copacul” este o piesă pop cu influențe hip-hop, care…

Prânz cu redacția A List Magazine

Noi, când muncim, MUNCIM, când ne distrăm, ne DISTRĂM și când mâncăm, pai chiar MÂNCĂM! Redacția A List…

Nepoata Prințesei Diana, Lady Amelia Spencer, s-a căsătorit în Africa de Sud

Lady Amelia Spencer (30 de ani) este una dintre nepoatele Prințesei Diana, fiica fratelui acesteia, Charles Spencer. Lady…

Interviu cu Mihai Mincan (Spre Nord): „Mă interesează ca oamenii să folosească filmul ca pe o sursă de inspirație pentru discuții ulterioare”

Spre Nord este debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Mihai Mincan, un thriller psihologic inspirat din fapte…