Monica Cismaru ∙ January 10, 2024 ∙ 4 min read

Când ne preocupăm de dieta noastră, avem tendința de a urmări aportul de calorii, de grăsimi, de carbohidrați etc. De multe ori, uităm să verificăm și câtă sare consumăm, de fapt. Majoritatea trec cu vederea acest aspect, mai ales dacă nu suferă de vreo afecțiune. Aportul prea mare de sare poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre.

Sarea este bună, în cantități potrivite vârstei, greutății și stării generale de sănătate. Sarea oferă savoare mâncării, ajută la conservarea alimentelor și reduce riscul de contaminări bacteriene. Sarea este vitală pentru buna funcționare a organismului și este considerată unul dintre principalii electroliți de care avem nevoie.

Consumul unei cantități prea mici de sare poate duce la apariția hiponatremiei, care cauzează greață, dureri de cap, stări de confuzie etc. Corpul nostru are nevoie de sodiu pentru ca mușchii și funcțiile nervoase să lucreze în parametri și ajută la păstrarea echilibrului fluidelor în organism.

Totuși, ce se întâmplă când consumăm prea multă sare, care se ascunde în cele mai multe alimente semipreparate și condiment pe care mulți îl folosec cu prea multă generozitate la masă?

Daca ești o persoană superactiva, sportiv de performanță sau te antrenezi aproape în fiecare zi a săptămânii, ai nevoie de o cantitate mai mare de sodiu decât în mod obișnuit. O mare parte din sodiu se pierde prin transpirație și trebuie înlocuită cumva.

Specialiștii recomandă pentru adulți să nu consume mai mult de o linguriță de sare pe zi, iar cei care suferă de tensiune arterială mai mare să consume aproximativ 1,500 de miligrame pe zi. Majoritatea sării pe care o consumăm nu este adăugată în mâncare cu mâna noastră, ci vine sub forma alimentelor împachetate, semipreparate sau de la restaurant.

În același timp, aproximativ 15% din sodiul ingerat vine din alimentele naturale- un cartof, spre exemplu, are 24 de miligarme. Doar 11% din sarea pe care o consumăm este adăugată în mâncare la masă.

Prea multă sare poate duce la balonare și la retenție de apă

Balonarea poate apărea după ce mănânci o masă bogată în sare sau un snack, un covrig sau un cârnăcior de bere. Excesul de sodiu duce la retenția de apă, care se traduce în balonare. Ca să reduci acest efect temporar, mănâncă la masă și lămâi, țelină apio, sparanghel etc.

Tensiune arterială crescută

Dacă mănânci prea multă sare, acest lucru poate duce la retenția cronică de apă și la creșterea cantității de sânge, ceea ce înseamnă că inima are mai mult sânge de pompat, ceea ce duce la creșterea tensiunii, risc pentru apariția bolilor de inimă.

Dureri de cap

Pe termen scurt, creșterea, fie ea și temporară a tensiunii arteriale, poate duce la apariția durerilor de cap.

Boli de rinichi

Rinichii sunt sistemul natural de filtrare al organismului. Pe lângă altele, rinichii joacă un rol vital în reglarea nivelului de sodiu prin ajustarea cantității de urină eliminată. Nivelul crescut de sodiu poate îngreuna menținerera acestui echilibru. De asemenea, sodiul poate determina rinichii să excrete mai mult calciu, ceea ce poate duce în timp la apariția pietrelor la rinichi.

Foto: Unsplash

Related Posts

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…